2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Graudu uzpircējs "Elagro Trade" plāno izbūvēt trīs jaunus iepirkšanas punktus

Graudu uzpircējs "Elagro Trade" plāno izbūvēt trīs jaunus iepirkšanas punktus

Lai konkurētu tirgū un piedāvātu labāku pakalpojumu kvalitāti, graudu un minerālmēslojuma tirgotājs SIA "Elagro Trade" nākamo piecu gadu laikā līdzās graudu pirmapstrādes punktiem Elejā un Jēkabpilī plāno uzbūvēt vēl vismaz trīs iepirkšanas punktus,  informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Olavs Legzdiņš.

 

Viņš atturējās minēt gaidāmās būvniecības izmaksas, bet norādīja, ka esošajos graudu pirmapstrādes punktos kopš 2013.gada ieguldīti vairāk nekā pieci miljoni eiro, kā arī vēl vienu miljonu plānots ieguldīt šogad.

 

Jaunie punkti nodrošinās labākas graudu kaltēšanas, tīrīšanas, pārkraušanas iespējas, kā arī ļaus palielināt graudu iepirkuma apjomus. Pagājušajā sezonā "Elagro Trade" vietējā tirgū iepirka rekordlielu graudu un rapšu daudzumu - ap 400 000 tonnu - un vairāk nekā 300 000 tonnu tika eksportētas.

 

Tāpat "Elagro Trade" ir ļāvis klientiem graudu un rapšu cenai fiksācijas termiņu pagarināt līdz pat sešiem mēnešiem, piedāvājot zemniekiem dažādus finanšu instrumentus labākas peļņas gūšanai. Piemēram, pēc 2014.gada cenu krituma rudenī minētais atbalsta veids deva iespēju zemniekiem nopelnīt pat līdz 50 eiro par tonnu vairāk, sacīja Legzdiņš.

 

Tāpat Legzdiņš atzina, ka pēdējo gadu laikā būtiski saasinājusies konkurence graudu tirgū.

 

"Konservatīvajā un stabilajā Latvijas tirgū ienāk jauni spēlētāji ar agresīvu tirgus iekarošanas politiku, tai skaitā Lietuvas un Dānijas uzņēmumi. Tas "vecajiem" tirgus dalībniekiem liek būt modriem, inovatīviem, arvien uzlabot servisu un attīstīties," atzina Legzdiņš.

 

"Katrā ziņā gribas cerēt, ka vietējā kapitāla tirdzniecības uzņēmumi ar izpratni par zemnieku vajadzībām graudkopjiem spēj sniegt labākus pakalpojumus. Ilgtermiņā graudu ražotājam ieguvums no tiem būs krietni lielāks nekā tie daži eiro plusā par graudu tonnu, ko piedāvā tirgotāju firmas ar īstermiņa stratēģiju tirgus iekarošanā," sacīja uzņēmējs.

 

"Elagro Trade" izveidots 2010.gada maijā Jelgavā, pārņemot SIA "Konekesko Latvija" graudu, sēklu, lopbarības piedevu un minerālmēslu biznesu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 14 200 eiro.

 

Saskaņā ar "Elagro Trade" aplēsēm uzņēmumam Latvijā ir 20% graudu biznesa tirgus daļas.

 

"Elagro Trade" apgrozījums 2013.gadā bija 106,09 miljoni eiro salīdzinājumā ar 122,348 miljoniem iepriekšējā gadā. Savukārt uzņēmuma peļņa bija 1,96 miljoni eiro, salīdzinot ar 2,75 miljoniem gadu iepriekš.

 

Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

 

"Elagro Trade" lielākie īpašnieki ar 25,21% kapitāldaļu ir SIA "Agrolats Holding", ar 25% - AS "Agrofirma Tērvete", Legzdiņš un Mārtiņš Reinfelds ar 22,39% katrs, kā arī Romāns Barmins ar 5% kapitāldaļu.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru