2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

CSP publicē detalizētākos brīvpieejas datus par Jēkabpils mājokļiem (FOTO)

CSP publicē detalizētākos brīvpieejas datus par Jēkabpils mājokļiem (FOTO)

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) ir publicējusi datus, kas ļauj analizēt republikas pilsētu (Jēkabpils, Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera, Ventspils) apdzīvoto mājokļu telpisko struktūru, informē CSP.

 

Turpmāk ikvienam ir iespēja veidot tematiskās kartes, attēlojot mājokļu skaitu, vidējo platību, celšanas gadu, ēkas tipu un mājokļu labiekārtojumu, kā arī izmantot šos datus telpiskajai analīzei. Tie ir Latvijā detalizētākie apdzīvotos mājokļus raksturojošie brīvpieejas dati.

 

CSP publicētajos datos var atrast informāciju par apdzīvoto mājokļu vecumu Jēkabpilī, pirms 1919.gada uzcelto mājokļu īpatsvaru pilsētā, kā arī celto laika posmā no 1919.līdz 1945 gadam, tāpat arī no 1946.-1990.gadam un pēc 1990.gada uzcelto mājokļu īpatsvaru Jēkabpilī. Dati ļauj noskaidrot senākā apdzīvotā mājokļa celšanas gadu Jēkabpilī, kā arī individuālajās un daudzdzīvokļu mājās esošo apdzīvoto mājokļu īpatsvaru Jēkabpilī, tāpat arī apdzīvoto mājokļu daudzumu ar centrālo un krāsns apkuri kā galveno apkures veidu, apdzīvoto mājokļu īpatsvaru ar ūdensvadu, vannu un dušu, kā arī mājokļu īpatsvaru Jēkabpilī ar tajā esošu tualeti ar ūdens novadu.

 

Pretstatā datiem, kas apkopoti par pilsētām vai novadiem, CSP režģa veida dati daudz labāk raksturo mājokļus, atklājot atšķirības teritoriālo vienību iekšienē vai pāri to robežām. Režģa dati iegūti, piesaistot koordinātas 2011.gada tautas skaitīšanā apsekotajiem mājokļiem. Publicētie režģa veida dati pieejami ar šūnas izmēru 100 reiz 100 metri gan absolūtās, gan relatīvās vērtībās.

 

Visu republikas pilsētu mājokļu kartes un režģa dati telpiskai analīzei pieejami CSP vietnē sadaļā "Datu vizualizācija".

 

Foto: CSP

Attēlos: CSP publicētie dati par mājokļiem Jēkabpilī.

Atstājiet komentāru