2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Pēc desmit gadu pastāvēšanas “Nameja nami” iedzīvotāji vāc parakstus, lai atgrieztos pie namu pārvaldes

Pēc desmit gadu pastāvēšanas “Nameja nami” iedzīvotāji vāc parakstus, lai atgrieztos pie namu pārvaldes

Pagājušās nedēļas nogalē notika Jēkabpils māju apsaimniekošanas biedrības “Nameja nami” iemītnieku ārkārtas sapulce, kurā piedalījās tikai neliels skaits iedzīvotāju. Līdz ar to sanāksmei nepietika kvoruma, lai pieņemtu lēmumu par turpmāko rīcību.

Kā stāsta aculiecinieki, sanāksme noritējusi paaugstinātos toņos un skarbi pārmetumi par izveidojušos situāciju adresēti gan pārvaldniekam, gan parādniekiem, kuru nemaksāšanas dēļ biedrībai radušās nopietnas finansiālas problēmas. Sanāksmē, pēc māju apsaimniekošanas biedrības “Nameja nami” desmit gadu pastāvēšanas, nolemts atgriezties pie apsaimniekotāja SIA “JK namu pārvalde” un atteikties no biedrības “Nameja nami” sniegtajiem pakalpojumiem. Tāpat arī tika nolemts izveidot inciatīvas grupu, kas veiks dzīvokļu īpašnieku aptauju un vāks parakstus, lai turpmāk mājas Nameja ielā 20 un 22 apsaimniekotu namu pārvalde.

Māju apsaimniekošanas biedrības “Nameja nami” pārvaldnieks Aigars Ražinskis sarunā ar Radio1.lv atzina, ka sanāksmē saņēmis nepelnītus pārmetumus. “Iedzīvotāji domā, ka es esmu vainīgs, ka esmu nolaidis biedrību līdz bankrotam, taču tā nav patiesība. Esmu darījis visu iespējamo māju Nameja ielā 20 un 22 apsaimniekošanā. Rīkojies saskaņā ar likumu. Cīnījies, lai mums būtu par saņemtajiem pakalpojumiem tiešie maksājumi, joprojām man ir nesaprotami, kāpēc pašvaldības uzņēmumos ir dažāda pieeja un līgumi pret apsaimniekotājiem, vieniem tiešie norēķini tiek atļauti, citiem nē, kur mana vaina? Pagājušajā nedēļā zvanīju uz Tiesībsarga biroju un izstāstīju, kā cilvēki tiek saldēti. Tiesībsarga biroja pārstāvji zvanīja SIA “Jēkabpils siltums” un pēc viņu zvana apkuri pieslēdza,” saka Aigars Ražinskis.

Viņš piebilst, ka pie amata neturas un ja iedzīvotāji izlems atgriezties pie SIA “JK namu pārvalde” apsaimniekošanas, tas ir viņu lēmums. Taču jārēķinās, ka tad sadārdzināsies apsaimniekošanas maksa, ja tagad tā ir 44 eirocenti par kvadrātmetru, tad, atgriežoties pie SIA “JK namu pārvalde” būs jāmasā 50 eirocenti plus PVN 21% par kvadrātmetru, jo pašvaldības uzņēmums ir PVN maksātājs.

Viena no “Nameja nami” apsaimniekoto māju iedzīvotāju iniciatīvas grupas vadītājām Inese Pudule, sarunā ar Radio1.lv apstiprināja, ka iedzīvotāju ārkārtas sapulcē tika nolemts atgriezties pie SIA “JK namu pārvalde” un lūgt pašvaldības uzņēmumu ņemt mājas Nameja ielā 20 un 22 savā apsaimniekošanā. Viņa arī pagājušajā nedēļā tikusies gan ar Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieku Aivaru Krapu, gan namu pārvaldes un siltumtīklu atbildīgajām amatpersonām, lai noskaidrotu vai mājām Nameja ielā 20 un 22 ir iespēja atgriezties pie SIA “JK namu pārvade” apsaimniekošanas. Inese Pudule saņēmusi apstiprinošu atbildi, ja vien tāds būs šo māju dzīvokļu īpašnieku vairākuma lēmums. Tāpēc pagājušās nedēļas nogalē un brīvdienās tika vākti paraksti, lai šodien tos iesniegtu SIA “JK namu pārvalde”.

Inese Pudule atzinīgi novērtē maju apsaimniekošanas biedrības “Nameja nami” un pārvaldnieka Aigara Ražinska desmit gados paveikto. “Viņš māju saveda kārtībā, ir veikti remontdarbi kāpņu telpās, nomainīti logi un lifta trose, kā arī pogas, nosiltināta siltumtrase, nomainītas pastkastītes un paveikti vēl daudzi citi darbi. Viņš strādāja no sirds. Par to Aigaram manā un arī mūsu domu biedru grupas vārdā gribu pateikt lielu paldies un atvainoties par skarbajiem vārdiem un vārdu apmaiņu paaugstinātos toņus, kas bijusi pēdējā laikā. Tā notika sakāpinātu emociju dēļ. Tāpēc gan es, gan arī mani domubiedri, mēs, atvainojamies Aigaram par sarunātajām rupjībām un pateicamies, ka viņš mūsu un mūsu māju dēļ bija gatavs uz visu, lai aizstāvētu maksātāju tiesības, pat ciešot ar savu reputāciju. Taču situācija ir tāda kāda tā ir un bezcerīgie parādi nogremdēja māju apsaimniekošanas biedrību “Nameja nami”,” saka Inese Pudule.

Viņa, izmantojot iespēju teikt viedokli portālā Radio1.lv, aicina citu māju iedzīvotājus maksāt par saņemtajiem pakalpojumiem un neveidot parādus, jo tie gremdē gan konkrētā dzīvokļa iemtniekus, gan māju kopumā un var novest pie situācijas, kāda izveidojusies biedrībā “Nameja nami”.

Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps sarunā ar Radio1.lv apliecināja, ka ir ticies ar Inesi Puduli un vienošanās bijusi, ka iedzīvotāju iniciatīvas grupa veiks aptauju un vāks parakstus no dzīvokļu īpašniekiem par pāriešanu pie cita apsaimniekotāja, šajā gadījumā SIA “JK namu pārvalde”.

“Ja vajadzīgie paraksti tiks savākti un iedzīvotāju vēlme būs atgriezties pie pašvaldības uzņēmuma, tad SIA “JK namu pārvalde”, pārņemot biedrības “Nameja nami” mājas vēlēsies pārliecināties par reālo finansiālo situāciju biedrībā. Proti, vai iedzīvotāju maksājumi par saņemtajiem pakalpojumiem ir arī tālāk pārskaitīti vai tērēti mērķim par kuru saņemts maksājums. Ja konstatēsim neatbilstību, vērsīsiemies ar iesniegumu policijā. Taču ceru, ka policijas iejaukšanās nebūs vajadzīga. Savukārt ar parādniekiem cīnīsimies, lai piedzītu parādus,” stāsta Aivars Kraps.

Viņš sacīja, ka atbilde par to vai mājas Nameja ielā 20 un 22 atgriežas pie SIA “JK namu pārvalde”, būs zināma šīs nedēļas pirmajā pusē. Aivars Kraps arī piebilda, ja iedzīvotāji izvēlēsies nemainīt apsaimniekotāju un neradīs citu risinājumu parāda nomaksai, ceturtdien, 20.oktobrī mājās Nameja ielā 20 un 22 tiks atslēgta apkure, jo siltumenerģijas padeve tikusi pieslēgta tikai uz nedēļu, kuras laikā “Nameja nami” jārod risinājums.

Saistīta ziņa: Māju apsaimniekošanas biedrības “Nameja nami” ēkām pieslēdz apkuri

Komentāri (0-1/1)

  • Juris
    02.07.2018 18:33
    Vajag parādnieku problēmai pieiet radoši :) Piemēram... Ja kāds publicēs parādnieku vārdus, tad dabūs saskarties ar visu likuma bardzību. Bet neviens taču neliedz publicēt pateicību apzinīgajiem maksātājiem. :) Un nemaksātāji būs kā uz delnas.

Atstājiet komentāru