2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Aivars Rutmanis: No nākamā gada daudzdzīvokļu mājās būs atšķirīga apsaimniekošanas maksa

Aivars Rutmanis: No nākamā gada daudzdzīvokļu mājās būs atšķirīga apsaimniekošanas maksa

SIA “JK Namu pārvalde” priekšnieks Aivars Rutmanis sarunā ar vietējiem medijiem preses konferencē sacīja, ka no 2017.gada janvāra daudzdzīvokļu mājām Jēkabpilī būs atšķirīga apsaimniekošanas maksa, atkarībā no tajās veicamajiem darbiem un mājas bilances.

Piemēram, ja kādas mājas iemītnieki vienosies, ka jāveic jumta remonts, šo darbu izmaksas iekļaus apsaimniekošanas maksā un tā būs lielāka. Savukārt mājai, kurai ir uzkrājums un nav nepieciešami lielāki remontdarbi, apsaimniekošanas maksa var samazināties, ja tā kopsapulcē nolems mājas iemītnieki. Tāpat arī māju iemītniekiem ir tiesības atteikties no vairākiem pakalpojumiem, tos veicot pašiem, piemēram, no sniega tīrīšanas vai karoga izkāršanas pie mājas svētku dienā un citiem, par to rakstiski vienojoties ar namu pārvaldi, tā samazinot apsaimniekošanas maksu.

Aivars Rutmanis norādīja, ka līdz ar to no nākamā gada apsaimniekošanas maksa katrai mājai būs atšķirīga, atkarībā no tajā veicamajiem darbiem. Šāda maksāšanas kārtība nepieciešama, jo uz to norādījusi Valsts kontrole, pārmetot namu pārvaldei, ka visām mājām tiek rēķināta vienāda apsaimniekošanas maksa, lai gan situācija un veicamie darbi katrā mājā ir atšķirīgi.

Uz jautājumu vai par šo kārtību ir informēti daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki un īrnieki, Aivars Rutmanis skaidroja, ka pie septembra rēķiniem bijusi informācija par maksāšanas kārtību.

Jēkabpils daudzdzīvokļu māju, kuras apsaimnieko SIA “JK Namu pārvalde”, iemītnieki, saņemot septembra rēķinus, uz tiem varēja lasīt nelielu informatīvu piezīmi: “Atbilstoši MK noteikumiem Nr.1014 ''Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu'', p-tam 10. par aprēķināto dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu nākamajam kalendāra gadam dzīvojamās mājas pārvaldnieks rakstiski paziņo dzīvokļu īpašniekiem ne vēlāk kā līdz attiecīgā gada 15.oktobrim.”

Vai no šī teksta māju iemītniekiem kļuva skaidrs, ka no nākamā gada mainīsies maksa par apsaimniekošanu, nav zināms. Aivars Rutmanis piebilda, ka pagaidām vēl neviens dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks nav vērsies namu pārvaldē ar jautājumiem vai iebildumiem. Savukārt Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis skaidro, ka gadījumos, kad no iedzīvotāju puses nav reakcijas uz sniegto informāciju, proti, tie klusē, tas saskaņā ar likumu automātiski nozīmējot piekrišanu.

Sarunā ar Aivaru Rutmani tika pārspriesti arī citi jautājumi. Piemēram, Jēkabpils daudzdzīvokļu māju iemītnieki interesējās vai māju apsaimniekošanas maksā ir iekļauts arī kāpņu telpu uzkopšanas pakalpojums. SIA “JK Namu pārvalde” piekšnieks Aivars Rutmanis skaidroja, ka šāds pakalpojums neietilpst maksā par mājokļa apsaimniekošanu. Savukārt, ja iedzīvotāji vēlas, lai tiktu uzkoptas arī kāpņu telpas, par to jāvienojas atsevišķi par papildu samaksu. Viņš sacīja, ka šāda vienošanās parasti tiekot panākta māju kopsapulcēs. Jēkabpilī ir 23 daudzdzīvokļu mājas, kurās namu pārvaldes sētnieki uzkopj arī kāpņu telpas. Vienošanās un maksa esot atšķirīgas, ir mājas, kas vēlas, lai kāpņu telpas uzkopj reizi nedēļā, savukārt citās tiek lūgts to darīt divas reizes vai reizi mēnesī. Tāpat arī iedzīvotāji vienojas vai tā būs sausā uzkope, kad tiek saslaucīti gruži vai arī mitrā uzkope, kad kāpņu telpas tiek izmazgātas. Iedzīvotāji var lūgt arī pakalpojumu nomazgāt kāpņu telpu sienas un logus. Arī par šiem darbiem jāmaksā papildus. Aivars Rutmanis piebilda, ka šādi papildu pakalpojumi ir pieejami tikai mājām ar pozitīvu bilanci.

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-4/4)

  • ieintereseetaa
    02.07.2018 18:33
    Kā es varu uzzināt, cik tad nākamā gadā man būs jāmaksā par apsaimniekošanu??? Mājas sapulces nav bijis gadiem un mājas vecākā arī nav???
  • Vita
    02.07.2018 18:33
    Nu ko lai saka, protams, ka nevienam nekas nekljuva skaidrs un to arī savā rakstā parāda autore, publicējot 1:1 tekstu kādu iedzīvotāji saņēma no NP. Mainās priekšnieki, bet komunikācija starp NP un iedzīvotājiem nemainās.
  • Dina
    02.07.2018 18:33
    Vai no šī teksta māju iemītniekiem kļuva skaidrs, ka no nākamā gada mainīsies maksa par apsaimniekošanu, nav zināms. Aivars Rutmanis piebilda, ka pagaidām vēl neviens dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks nav vērsies namu pārvaldē ar jautājumiem vai iebildumiem. Savukārt Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis skaidro, ka gadījumos, kad no iedzīvotāju puses nav reakcijas uz sniegto informāciju, proti, tie klusē, tas saskaņā ar likumu automātiski nozīmējot piekrišanu
  • Dina
    02.07.2018 18:33
    Atbilstoši MK noteik.Nr 1014,dzīv.;ipašnieki sākot ar 15.10.2016. pie ēku un apsaimn.teritoriju pārziņiem,iepriekš.saskaņojot,var iepazīties ar mājas uztur.un apsaimn.darbu plānoto ieņem.un izdev. tāmi. Tāds teksts ir septembra rēķinos.Un teksts kas minēts augšminētajā rakstā sekojoši-“Atbilstoši MK noteikumiem Nr.1014 ''Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu'', p-tam 10. par aprēķināto dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu nākamajam kalendāra gadam dzīvojamās mājas pārvaldnieks rakstiski paziņo dzīvokļu īpašniekiem ne vēlāk kā līdz attiecīgā gada 15.oktobrim.”

Atstājiet komentāru