2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpilī šī gada sākumā bezdarbs nav būtiski pieaudzis

Jēkabpilī šī gada sākumā bezdarbs nav būtiski pieaudzis

Latvijā šogad februāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis sasniedzis 8,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) informācija.

Kāda situācija ir Jēkabpilī un apkārtējos novados – Jēkabpils, Salas, Krustpils, Viesītes un Aknīstes, to Radio1.lv jautāja NVA Jēkabpils filiāles vadītājai Svetlanai Kačanei.

Viņa sarunā ar Radio1.lv informēja, ka janvārī, salīdzinot ar februāri Jēkabpilī un apkārtējos novados bezdarbnieku skaits mainījies minimāli. Jēkabpilī un apkārtējos novados kopumā janvārī bija 1543 bezdarbnieki, bet februārī – 1556. Jēkabpilī janvārī bija 799 bezdarbnieki, bet februārī – 807, Aknīstes novadā janvārī bija 98, bet februārī 97 bezdarbnieki, Jēkabpils novadā janvārī – 170, bet februārī – 171, Krustpils novadā janvārī – 215, februārī 218, Salas novadā janvārī – 124, bet februārī – 127 un Viesītes novadā janvārī – 137, bet februārī – 136 bezdarbnieki.

Salīdzinot bezdarba situāciju pilsētā un apkārtējos novados ilgākā laika periodā, piemēram, pēdējo četru gadu laikā, jāsecina, ka bezdarba līmenis ir samazinājies. Saskaņā ar Nodarbinātības aģentūras Jēkabpils filiāles sniegto informāciju 2017.gada 31.decembrī bezdarbnieku skaits Jēkabpilī un Jēkabpils, Krustpils, Salas, Viesītes un Aknīstes novados kopumā bija 1704 cilvēki, 2018.gadā – 1445, 2019.gadā – 1436 un 2020.gadā – 1479 darba meklētāji. No bezdarbnieku skaita bija 55% sievietes un 45% vīrieši, savukārt ilgstošie bezdarbnieki, kas ilgāk par gadu nespēja atrast darbu – 25%.

Svetlana Kačane informē, lai gan visās profesiju grupās pagājušā gada griezumā vērojams brīvo darba vietu skaita samazinājums, visa gada garumā darba devēji turpināja reģistrēt vakances. 2020.gadā tika reģistrēta 841 brīvā darba vieta. vispieprasītākās bija tādas profesijās kā tirdzniecības jomā 107 (mazumtirdzniecības veikala pārdevējs, pārdevējs konsultants), ražošanas nozarē  135 (ceha strādnieks, palīgstrādnieks, kokapstrādes iekārtu operators), būvniecība 45 (būvstrādnieks, būvnieks, betonētājs), ēdināšanas serviss 40 (pavārs, pavāra palīgs), pakalpojumu sniegšanas nozare 64 (apkopējs, sētnieks). 2020.gadā iekārtojušies darbā 1421 bezdarbnieki.
 
Pandēmijas apstākļos vairāki NVA pakalpojumi un pasākumi tika operatīvi piedāvāti un pielāgoti to saņemšanai attālināti, tostarp bezdarbnieka statusa iegūšana tiešsaistē, attālinātās karjeras konsultācijas u.c. Ik mēnesi sociālajā vietnē Facebook pērn norisinājās tiešsaistes darba iespēju dienas darba spēka piesaistei dažādām nozarēm – tostarp būvniecībai, lauksaimniecībai, veselības un sociālās aprūpes jomai, valsts pārvaldei un aizsardzībai, tirdzniecībai. NVA mājaslapā līdz oktobrim tika rīkota akcija “Sezonas darbi”, bet oktobrī norisinājās NVA un EURES tiešsaistes darba diena “Darbs un karjera Latvijā”, piedāvājot darba iespējas Latvijā IT un finanšu speciālistiem. Tiešsaistes formātā tika rīkotas arī tradicionālās NVA akcijas – “Atvērto durvju diena personām ar invaliditāti uzņēmumos” un “Karjeras dienas darba meklētājiem”.
 
Svetlana Kačane stāsta, ka tika operatīvi izstrādāti un īstenoti NVA atbalsta pasākumi Covid-19 pandēmijas radīto seku pārvarēšanai darba tirgū, tostarp algu subsīdiju atbalsta pasākums. Tā ir iespēja darba devējiem nodarbināt NVA reģistrētos bezdarbniekus, saņemot subsīdiju darba algai pirmajos trīs nodarbinātības mēnešos. Lai Covid-19 pandēmijas laikā mazinātu inficēšanās riskus, NVA finansē arī individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi.  Algu subsīdiju atbalsta pasākuma ietvaros darba algas dotācijas apmērs, nepārsniedzot valstī noteiktās minimālās darba algas apmēru, ir 50% no nodarbinātajam bezdarbniekam noteiktās mēneša darba algas. Lai veicinātu pastāvīgu darba vietu izveidi, darba devējam ir pienākums nodarbināt bezdarbnieku ne mazāk kā trīs mēnešus arī pēc Algu subsīdiju atbalsta pasākuma īstenošanas beigām. NVA Algu subsīdiju atbalsta pasākuma ietvaros 2020.gadā atbalsts tika sniegts 164 darba devējiem, izveidotas 399 darba vietas, dalību šajā pasākumā uzsāka 403 bezdarbnieki. Pateicoties šim atbalstam, bezdarbnieki tika nodarbināti tādās profesijās kā  pavārs, viesnīcas istabenis, mazumtirdzniecības veikala pārdevējs, viesmīlis, bufetes pārdevējs, koksnes materiālu apstrādātājs, apkopējs, autoatslēdznieks, kravas automobiļa vadītājs, pavāra palīgs, viesnīcas administrators, virtuves darbinieks u.c. Jēkabpilī bija izveidotas 27 darba vietas.
 
NVA saviem klientiem 2020.gadā būtiski paplašināja arī iespējas mācīties tiešsaistē. Svetlana Kačane uzsver, ka NVA reģistrētie klienti joprojām tiek aicināti pieteikties attālinātām mācībām.

2021.gada februāra beigās NVA bija reģistrēti valstī kopumā 74 494 bezdarbnieki, kas ir par 1882 cilvēkiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, kad aģentūrā bija reģistrēti 72 612 bezdarbnieki.
Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis februāra beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 6,1%, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 16,5%, otro mēnesi pēc kārtas uzrādot straujāko pieaugumu starp reģioniem mēneša laikā, - par 0,5 procentpunktiem.

Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis februārī pieaudzis par 0,2 procentpunktiem, mēneša beigās sasniedzot 8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis kāpis par 0,3 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 8,3%, bet Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis audzis par 0,4 procentpunktiem, mēneša beigās veidojot 9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis februārī nav mainījies, saglabājoties 5,9% apmērā no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Atstājiet komentāru