2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

SIA “Jēkabpils siltums” Tvaika ielas katlumājā saslimstības ar Covid-19 dēļ bija problēmas nodrošināt darbu

SIA “Jēkabpils siltums” Tvaika ielas katlumājā saslimstības ar Covid-19 dēļ bija problēmas nodrošināt darbu

Ar laikrakstu “Ceturtdiena” sazinājās Dārzu ielas Jēkabpilī daudzdzīvokļu māju iemītnieki, kas interesējās – vai Jēkabpilī vēl turpinās apkures sezona, jo vairākas dienas daudzdzīvokļu mājās esot auksti apkures radiatori.

“Ceturtdiena” sazinājās ar SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētāju Aleksandru Karpenko, lai noskaidrotu vai apkures sezona turpinās visā pilsētā vai arī ir mājas, kur siltumenerģijas padeve atslēgta.

“Apkures sezona visā pilsētā turpinās pilnā sparā, siltumenerģijas padeve pārtraukta tikai vienai daudzdzīvokļu mājai Krasta ielā 51, kur tā atslēgta iemītnieku lielo parādu dēļ par siltumu. Tāpat arī apkures padeve pārtraukta dažām pašvaldības ēkām, pēc tās lūguma, piemēram, ēkai Pormaļa ielā 11 un vienai no patversmes ēkām Zaļā ielā,” saka Aleksandrs Karpenko.

Viņš norāda, ka pilsētas daudzdzīvokļu mājās ir precīzi noregulēti siltummezgli, kas jutīgi reaģē uz ārgaisa temperatūru un paaugstinoties dienā tai plusos automātiski atslēdzas, pēc tam naktī laikam kļūstot vēsākam, atsāk darbību, piegādājot siltumenerģiju. Tāpēc iespējams vairākās mājās pagājušās un šīs nedēļas saulainajā laikā apkures radiatori var būt vēsi, jo uz laiku atslēdzies siltummezgls. Tāpat arī viņš pieļāva, ka vaina, kāpēc radiatori auksti, tajos iekļuvis gaisa burbulis, kas neļauj cirkulēt siltumam un radiatori jāatgaiso. Aleksandrs Karpenko arī piebilda, ka pašreizējās laika prognozes liecina, ka apkures sezona tik drīzi nebeigsies.

Aleksandrs Karpenko, raksturojot šo apkures sezonu, sacīja, ka apmēram četru piecu gadu intervālā šī beidzot bijusi ziema ar tai raksturīgo salu un sniegu un līdz ar to arī siltumenerģijas šajā sezonā ir saražots vairāk. Viņš arī atzinīgi vērtēja apkures sezonu no tehniskās puses, atzīmējot, ka šoziem katlumājās nebija tehnisku problēmu un tās strādāja bez aizķeršanās.

SIA “Jēkabpils siltums” darba ritmā šoziem zināmu spriedzi radīja Covid-19. Apmēram pirms mēneša ar Covid-19 saslima Tvaika ielas abu katlumāju – šķeldas un gāzes – darbinieki, dažu dienu laikā vīruss tika konstatēts 13 strādājošajiem. Aleksandrs Karpenko, norādot, ka vīruss bijis ļoti lipīgs un izplatījies strauji pāris dienu laikā, pieļauj, ka visticamāk tas bijis Lielbritānijas britu paveida vīruss. Darbinieki saslimuši par spīti visu epidemioloģisko prasību ievērošanai – darba vietu dezinfekcijai, aizsargmasku nēsāšanai un distances ievērošanai. Līdz ar to no “ierindas izgāja” lielākā daļa Tvaika ielas katlumājas darbinieku, jo bez saslimušajiem pašizolācijā devās arī kontaktpersonas. Vienu brīdi bijusi situācija, ka gandrīz neesot bijis kam strādāt un risinājums rasts apvienojot  Tvaika un Dārza ielas katlumāju darbiniekus. Patlaban situācija pakāpeniski normalizējoties, jo liela daļa darbinieku jau izveseļojušies un atgriezušies darbā, bet daļa vēl slimojot.

Runājot par maksājumiem, Aleksandrs Karpenko sacīja, ka par spīti ilgstošajai ārkārtas situācijai, kad daudzi palika bez darba, iedzīvotāji par apkuri norēķinoties salīdzinoši labi, katra mēneša rēķins tiekot apmaksāts 80 līdz 90 procentu apmērā. SIA “Jēkabpils siltums” turpinot aktīvu darbu ar parādniekiem, brīdinot, aicinot slēgt atmaksas grafiku, ja tas nelīdzot, kopā ar SIA JK Namu pārvalde lietas tiekot sniegtas tiesā parādu piedziņai un tas nesis rezultātus. Pagājušajā gadā izdevies atgūt 100 000 eiro no ilgstošajiem parādiem. Kopumā pagājušais gads esot noslēgts bez zaudējumiem, bet tas izdevies pateicoties citiem finansējumiem, ne siltumenerģijas ražošanai. Lielu pozitīvu efektu devusi arī pērn ekspluatācijā nodotā jaunā siltumtrase. Aleksandrs Karpenko sacīja, ka par tās ieguvumiem un šo apkures sezonu kopumā skaitļos varēs runāt tai noslēdzoties.

Atstājiet komentāru