2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Iekārtas tehnisku problēmu dēļ nenotiek plānotā ielu seguma pārbaude Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā (PAPILDINĀTS)

Iekārtas tehnisku problēmu dēļ nenotiek plānotā ielu seguma pārbaude Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā (PAPILDINĀTS)

(Papildināts ar SIA "Ošukalns" viedokli, pievienota 11.-12.rindkopa)

Ceturtdien, 27.maijā, pēc Jēkabpils pilsētas pašvaldības iniciatīvas, bija plānota ielu seguma kvalitātes pārbaude Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā – Atmodas, Dūmu un Kadiķu ielās. Kā informēja Jēkabpils domes vadība, paraugu ņemšana tiek veikta pēc viena no deputātiem pieprasījuma un arī tāpēc, ka, pēc pašvaldības uzstādījuma, pēdējos divos gados līdzīgas pārbaudes notikušas arī citos pilsētas ielu un ceļu būvobjektos - gan jaunos, gan pēc rekonstrukcijas. Turklāt asfaltbetona seguma kvalitātes jautājums Bebru ielas mikrorajonā esot aktuāls, kopš objekta nodošanas ekspluatācijā.

Uz paredzēto paraugu ņemšanu Atmodas, Dūmu un Kadiķu ielās bija uzaicināti arī vietējo mediju žurnālisti. Taču tiem līdzdalība pasākumā tika liegta, jo uzņēmums SIA “Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate””(Igate”), kas ieradās, lai veiktu šos darbus, atteicās strādāt mediju klātbūtnē. Žurnālistiem nācās doties prom.

Jēkabpils pilsētas domes vadība solīja plašāku informāciju sniegt pēc paraugu noņemšanas un iespēju tos nofotografēt. Taču plānotie darbi nenotika, jo uzņēmuma “Igate” darbinieki, kas bija ieradušies, lai paņemtu asfaltbetona paraugus no Atmodas, Dūmu un Kadiķu ielām, pirms darba sākuma, izceļot no automašīnas iekārtu šo darbu veikšanai, nejauši to sabojāja. 

Ceturtdienas pēcpusdienā Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notika domes vadības un mediju tikšanās, kur informēja par šo situāciju un tālākām darbībām. Jēkabpils domes vadība atgādināja, ka Bebru ielas mikrorajona būvobjekts – Atmodas, Dūmu un Kadiķu ielu rekonstrukcija - ekspluatācijā nodots 2017.gada 17.novembrī. Būvobjekta garantijas laiks - pieci gadi un šos darbus veica uzņēmums SIA “Ošukalns”. Pārbūvēto ielu kopgarums kopā ar nobrauktuvēm sastādīja 3598 metrus. Kopējās projekta izmaksas - 2 miljoni 831 tūkstotis 493,12 eiro ar PVN.

“Ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par neatbilstīgo asfaltbetona seguma kvalitāti minētajā būvobjektā, kā arī ir saņemts deputāta pieprasījums pabeigt asfaltbetona seguma kvalitātes pārbaudi un arī ņemot vērā Jēkabpils pilsētas pašvaldības nostāju, ka pēdējo divu gadu laikā visos būvobjektos tiek veiktas pārbaudes, vērtējot vai ir ievēroti garantijas nosacījumi un vai objekts ir pietiekami labā kvalitātē, nolemts vēl šajā sasaukumā, līdz reģionālajai reformai, pabeigt šī objekta – Dūmu, Atmodas un Kadiķu ielas pārbūves asfaltseguma kvalitātes pārbaude,  lai šo tēmu mēs varētu noslēgt un ienākt jaunajā Jēkabpils novadā jau bez šīm problēmām,” sacīja Jēkabpils pilsētas domes vadības pārstāve.  

Viņa piebilda, ja  konkrētais uzņēmums nevarēs veikt šo pakalpojumu, tiks meklēts cits, piemēram, valsts uzņēmums. Taču pagaidām “Igate” neesot atteikusies veikt šos darbus, uzņēmuma pārstāvis informējis, ka iekārta nodota remontā un kolīdz būšot darba kārtībā, tikšot paņemti asfalta paraugi. Jebkurā gadījumā līdz šī sasaukuma pilnvaru beigām asfalta kvalitātes pārbaude Bebru ielas mikrorajonā notikšot.

Izdevumus par ekspertīzes veikšanu segs no pilsētas pašvaldības 2021.gada budžeta finansējuma, kas saņemts no apdrošināšanas sabiedrībām kā atlīdzība par bojātajām ceļazīmēm, tilta margām un barjerām. Plānotās izmaksas būs 1500 līdz 2000 eiro. 

Jēkabpils domes vadība, atbildot uz jautājumu, vai šādu paraugu ņemšana nav pretrunā ar iepriekš domē lemto, ka pārbaudes šajā objektā nenotiks, sacīja, ka šāda lēmuma nav bijis. Taču pašvaldības vadība ir iepazinusies ar procesiem un dokumentāciju saistībā ar šo objektu.

“Esmu konstatējusi, ka iepriekšējais domes mērs Raivis Ragainis  bija iesniedzis valsts policijā iesniegumu, jo nebija apmierināts, ka kāda persona vēlējās veikt kvalitātes pārbaudi, paņemot kontrolurbumus, kad policija atteica ierosināt lietu, tad tika pārsūdzēts policijas atteikums. Cik zināms juridiskajai palīdzībai tika samaksāti 3000 eiro, lai tikai nepieļautu šī asfalta seguma kvalitātes pārbaudi,” sacīja domes vadības pārstāve. 

Viņa piebilda, ka paņemto paraugu analīze tiks veikta kādā no Eiropas Savienības laboratorijām, jo neoficiāla informācija liecinot, ka ir saņemti signāli par, iespējams, mēģinājumu ietekmēt Latvijas laboratoriju darbu.

Radio1.lv par plānotajām pārbaudēm jautāja viedokli arī būvniekam SIA “Ošukalns”.

SIA “Ošukalns” par pilsētas pašvaldības plānoto asfaltbetona paraugu ņemšanu Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā tika informēts ceturtdienas rītā ar e-pastu. Uzņēmumā esam pārrunājuši šīs plānotās darbības un šodien iesnieguši pašvaldībai vēstuli, kurā pausts viedoklis, ka mums nav skaidrs mērķis visām šīm darbībām un pārbaudēm. Mums šobrīd ir spēkā būvdarbu līgums, kur garantijas termiņš ir pieci gadi šim objektam. Būvdarbu līgumā atrunāts, kādi ir mūsu pienākumi un kādas ir pašvaldības tiesības. Tā kā ir garantija un, ja kaut kur ir kādas problēmas, mēs saistībā ar līgumu, esam gatavi tās novērst. Jau šopavasar esam apsekojuši objektu, lai fiksētu, kur kas jālabo un jādara. Tāpēc šis process ar urbšanu mums nav īsti skaidrs, ko tad tur plāno baudīt, jo vienā posmā asfalta apakškārta likta 2016.gada rudenī, otrā posmā – 2017.gadā. Līdz ar to asfaltseguma kārtai jau ir gandrīz četri gadi un neviens nekur Latvijā tā īsti nav baudījis parametrus asfaltam, kas ekspluatēts četrus gadus. Taču, protams, ja pašvaldībai ir tāda vēlme, tā var to darīt,” saka SIA “Ošukalns” ceļu būves nozares vadītāja vietnieks Andris Kusiņš.

Jau ziņots, ka šaubas par Bebru ielas mikrorajona asfalta seguma kvalitāti radās pēc LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” 2018. gada 19. martā, kur tika demonstrēta asfalta paraugu urbšana, un bija redzamas, ka asfalta apakškārta urbjot sadrūp un to var izņemt ar karoti, kas ļauj apšaubīt tā kvalitāti. SIA “Ošukalns”, kas veica darbus Bebru ielas mikrorajonā, vadība “Aizliegtā paņēmiena” studijā ieradās ar pašu urbtiem asfalta paraugiem un demonstrēja, ka viss atbilst normām. Tika skaidrots, ka asfalta apakškārtas drupšanu sižetā radījusi nepareiza urbšanas metode. Pašvaldībai un publiskošanai arī tika piedāvāti  SIA  “Ošukalns” autoceļu kompetences centram pasūtītā Bebru ielas mikrorajona asfalta pārbaudes rezultāti. Tos veica bez urbšanas, asfaltu skenējot ar grunts penetrācijas radaru, un rezultāti liecināja par asfalta atbilstību normām. 

Pašvaldība bija saņēmusi arī vēstuli no raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” ar lūgumu tomēr atļaut veikt 24 urbumus Bebru mikrorajona asfaltā, bet toreizējā domes vadība pret to iebilda, un deputātu vairākums šo lūgumu noraidīja. 

Mainoties Jēkabpils domes vadībai, tika uzsākta no jauna asfaltēto ielu asfalta pārbaude, skaidrojot, ka tas tiek darīts, lai nerastos tādas situācijas kā ar Bebru ielas mikrorajona asfaltu, kas liek apšaubīt tā kvalitāti. Šaubas palika un sabiedrība, īpaši soctīklos, laiku pa laikam mudināja domi beidzot veikt kontrolurbumus Bebru ielas mikrorajona asfaltsegumam. Darbi Bebru ielas mikrorajonā, saskaņā ar līgumu, bija jāpabeidz  2017. gada 17. novembrī, līdz ar to  darbu garantijas laiks - pieci gadi, vēl nav beidzies. 
     
Kā vēstīts, 2016. gada 17. jūnijā Jēkabpils pašvaldība noslēdza līgumu ar SIA “Ošukalns” par Dūmu, Atmodas un Kadiķu ielas pārbūvi. Līgums paredzēja, ka būvdarbi tika uzsākti 2016. gada 11. jūlijā un pabeigti 2017. gada 17. novembrī. Pārbūves darbu gaitā tika atjaunoti lietus ūdens, kanalizācijas, ūdensvadu tīkli, uzstādīti jauni apgaismes stabi, atjaunots ielu segums, veikta teritorijas labiekārtošana un apzaļumošana, kā arī palielināts automašīnu stāvvietu skaits. Kopējās projekta izmaksas ir 2 831 493,12 eiro ar PVN.

Komentāri (0-5/5)

  • Artis
    28.05.2021 10:38
    Jo var pist galvu ar tiem bebriem vēl pēc 10 gadiem izdomātu urbt, lai labāk pārbauda viestura ielas asfaltu kurš pēc ziemas bij vienās bedrēs
  • Farss
    27.05.2021 23:12
    Kas viņi par urbejiem, ja nevar mediju priekšā noņemt paraugus!? Arvienvārdsakot klauni! Nez cik klaunāde maksā?
    Obligāti jādod urbt citai firmai!
  • Jēkabpilietis
    27.05.2021 22:48
    Kaut kam riktīgi bail, ja nopirka Igates darbiniekus. Cik samaksāja?
  • Tas
    27.05.2021 20:38
    Ai, cik neveikli sanāca... un čomi viens otram piemiedz ar aci!
  • Komēdija turpinās!
    27.05.2021 19:47
    Kāpjot no mašīnas var sasist olas, bet ne jau nopietnu agregātu!

Atstājiet komentāru