2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Satiksmes ministrija sadarbībā ar Jelgavu  un Jēkabpili turpina īstenot zaļo satiksmes reformu

Satiksmes ministrija sadarbībā ar Jelgavu un Jēkabpili turpina īstenot zaļo satiksmes reformu

Satiksmes ministrija sadarbībā ar pašvaldībām, tostarp ar Jelgavu  un Jēkabpili turpina īstenot zaļo satiksmes reformu, kuras mērķis ir izveidot ilgtspējīgu - uz iedzīvotāju vajadzībām balstītu sabiedrisko transportu.  Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums tiek izlietots multimodāla sabiedriskā transporta tīkla, videi draudzīga sabiedriskā transporta un velo infrastruktūras attīstībai, informē Satiksmes ministrijas komunikācijas nodaļa. 

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits: “Lai iedzīvotāji biežāk izvēlētos sabiedrisko transportu saviem braucieniem, svarīgi nodrošināt kvalitatīvu un mūsdienīgu sabiedriskā transporta pakalpojumu. Jau tagad Latvijas pilsētās varam novērtēt braucienus ar jauniem, videi draudzīgiem autobusiem un tramvajiem. Tikpat būtiska ir pievilcīga lietošanas pieredze – ērta iekāpšana, iespēja pārsēsties no viena sabiedriskā transporta otrā un iegādāties biļeti savienotiem braucieniem. Reģionālajā satiksmē plānojam pozitīvas pārmaiņas ar jaunajiem elektrovilcieniem, 48 staciju peronu rekonstrukciju, mūsdienu prasībām atbilstošiem autobusu pārvadājumiem, vienotās biļetes ieviešanu. Kopā ar pašvaldībām varam radīt redzamus uzlabojumus sabiedriskajam transportam un mudināt iedzīvotājus tos novērtēt.”

Autotransporta direkcija, kas ir atbildīga par sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanu reģionālajā maršrutu tīklā ar autobusiem un vilcieniem, īsteno sabiedriskā transporta attīstības stratēģiju ar mērķi pārvietošanos padarītu videi draudzīgāku un iedzīvotājiem pieejamāku. Jau ir paveikti un tiek plānoti būtiski uzlabojumi pārvadājumos pa dzelzceļu, tostarp gaidāmi videi draudzīgi autobusi Latvijas reģionos, katru gadu palielinot bezizmešu autobusu īpatsvaru vismaz par  9%.

Atbalstot Eiropas Komisijas Zaļo kursu, līdz  2023. gadam paredzēts nodrošināt esošās tramvaja līniju pārbūvi un jaunu tramvaja līniju izbūvi Daugavpilī, Liepājā un Rīgā. Plānots iegādāties 27 jaunus tramvaja sastāvus Daugavpilī un Liepājā. Līdz 2024.gadam plānots iegādāties 32 jaunu elektrovilcienu sastāvus elektrificētajām dzelzceļa līnijām. Vienlaikus, līdz 2023.gadam tiks iegādāts 141 videi draudzīgs autobuss, kas kursēs Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā un Ventspilī.  

Jelgavā šogad ir plānots paplašināt videi draudzīgo autobusu parku ar 4 jauniem elektroautobusiem no rūpnīcas “Solaris”.  SIA “Jelgavas autobusu parks” valdes loceklis Gints Burks uzsver Eiropas Savienības finansējuma nozīmi, lai pašvaldības varētu iegādāties bezizmešu autobusus. Tuvāko 4 gadu laikā Jelgavas pilsēta plāno pilnībā pāriet uz bezemisiju transportu.

Jēkabpilī, kur šobrīd ielās kursē jau 7 videi draudzīgi autobusi, šogad plānots iegādāties vēl 3 autobusus. Kā norāda SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis jauno tehnoloģiju ieviešana palielina sabiedriskā transporta pieejamību dažādām sabiedrības grupām. Lai arī Jēkabpils bija pirmā Latvijas pilsēta, kurā bija videi draudzīgs transports, joprojām turpinās autobusu testēšana un aprēķinu analīze, lai noskaidrotu vai labāki ir autobusi, kuru dzinējus darbinās no atjaunojamiem energoresursiem iegūtā elektrība vai ūdeņradis.

Lai veicinātu domapmaiņu par videi draudzīgu pārvietošanos, š.g. 21. augustā plkst.11:00-12:00 ikviens aicināts piedalīties Satiksmes ministrijas studijā “Jaunās mobilitātes tendences un vecie paradumi. Vai tas ir droši?”, sarunu festivāla “LAMPA” ietvaros Cēsīs (Skatuve “Spuldze”, Rožu laukumā). Diskusija tiešsaistē būs pieejama Satiksmes ministrijas Facebook kontā https://www.facebook.com/satiksmesministrija un portālā LSM.lv.

Atstājiet komentāru