2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Rosina no valsts budžeta atvēlēt 200 000 eiro, lai pabeigtu rehabilitācijas centra izveidi Dignājas muižā

Rosina no valsts budžeta atvēlēt 200 000 eiro, lai pabeigtu rehabilitācijas centra izveidi Dignājas muižā

Valdošās koalīcijas partijas pārstāvoši Saeimas deputāti rosina 2022.gada valsts budžetā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt vairākus simtus tūkstošu eiro dažādām biedrībām un nodibinājumiem pasākumiem un būvdarbiem.

Piemēram, deputāti Ainars Latkovskis (JV), Juris Pūce (AP), Raivis Dzintars (NA), Juris Jurašs (JKP) un Anda Čakša (JV) ir rosinājuši no "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem" novirzīt 200 000 eiro onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībai "Dzīvības koks", lai pabeigtu rehabilitācijas centra izveidi Dignājas muižā, un tajā varētu uzņemt cilvēkus un īstenot valsts apmaksāto psihosociālās rehabilitācijas programmu "Spēka avots" onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem.

Vēl 70 000 eiro šie deputāti piedāvā atvēlēt "OPEN Radošajam centram", 20 000 eiro rosināts novirzīt kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai un infrastruktūras atjaunošanai Preiļu Romas katoļu baznīcas teritorijā, savukārt 10 000 eiro - Balvu Bērnu un jauniešu centram datortehnikas aprīkojuma iegādei.

Deputāti Čakša, Latkovskis, Pūce, Andrejs Judins (JV) un Arvils Ašeradens (JV) ir piedāvājuši no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem novirzīt 80 000 eiro biedrībai "Centrs Marta" juridiskās palīdzības nodrošināšanai no vardarbības cietušām sievietēm, kā arī 30 000 eiro biedrībai "Papardes zieds" jauniešu ar garīga rakstura traucējumiem veselības un tiesību aizstāvībai un izglītībai.

Savukārt Jurašs, Dzintars, Latkovskis, Pūce un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs ir rosinājuši novirzīt 270 000 eiro mērķdotācijas veidā Daugavpils pašvaldībai sanatorija kompleksa "Mežciems" restaurācijas tehniskā projekta izstrādei.

Vēl 85 000 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem koalīcijas politiķi aicinājuši novirzīt Balvu novada pašvaldībai nacionālo partizānu mītnes vietnes Stompaku purvā atjaunošanai. Plānota vismaz divu nacionālo partizānu bunkuru atjaunošana. Savukārt par 30 000 eiro plānots izveidot bērnu rotaļu laukumu Rīgas katoļu ģimnāzijā.

Līdzekļus lūdz piešķirt arī nodibinājumam "TechChill", lai atbalstītu viņus konferences "TechChill 2022" organizēšanā.  Šim mērķim piedāvāts atvēlēt 10 000 eiro, un konferences būtība esot veicināt jaunuzņēmumu nozares ekonomisko attīstību. Vēl 15 000 eiro deputāti lūdz pārdalīt nodibinājuma "TechHub Riga" mentoru programmai jaunuzņēmējiem, bet vēl 15 000 eiro piešķirt biedrībai "Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls".

Šie paši deputāti iesnieguši arī citus priekšlikumus, piemēram, rosinājumu novirzīt 100 000 eiro Vilhelma Purvīša muzeja izveidei, bet 150 000 eiro - Rēzeknes Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāles iekštelpu apdarei un remontam.

Vēl 20 000 rosināts piešķirt Tukuma novada pašvaldībai mērķdotāciju apmērā Lestenes Brāļu kapu muzeja projektēšanai, kā arī Siguldas novada pašvaldībai Mores teritorijas labiekārtošanai, skolēnu dalības nodrošināšanai izglītojošā programmā Mores kauju muzejā un Mores kauju atceres pasākumā. Šādu pat summu lūgts piešķirt arī Ogres novada pašvaldībai Andreja Pumpura pieminekļa atjaunošanai Birzgalē.

Tikmēr 25 000 eiro deputāti piedāvā novirzīt Latvijas Politiski represēto apvienībai tās pamatdarbības nodrošināšanai, savukārt 30 000 eiro lūgts atvēlēt Latvijas Nacionālo karavīru biedrībai, bet 10 000 eiro - Latviešu virsnieku apvienībai simtgades pasākumu organizēšanai. Vēl 40 000 eiro politiķi rosina piešķirt "Latvijas Mazpulkiem".

Nacionālās apvienības frakcija iesniegusi priekšlikumu, piedāvājot par 20 000 eiro palielināt dotāciju valsts budžeta programmai"Kultūras pasākumi, sadarbības līgumi un programmas", piešķirot mērķdotāciju biedrībai "Peripatos" - pētniecības projekta realizācijai un ekonomisko teoriju izpētei vēsturiskā, filozofiskā, ētiskā, praktiskā un citos griezumos.

LETA jau ziņoja, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2022.gada valsts budžeta projekta, vidēja termiņa budžeta ietvara 2022., 2023. un 2024.gadam likumprojekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēmusi gandrīz 400 priekšlikumu, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.
Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2022.-2024.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 260 priekšlikumi. Savukārt 12 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 120 priekšlikumi. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas Saeimas frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un nozaru ministrijas, pavēstīja Preses dienestā.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus par valsts budžeta projekta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam (MK).

Atbildīgā komisija darbu pie iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas sāks pēc MK atzinuma saņemšanas, informē komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP).

Paredzēts, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2022.gadam", "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam" un vairāk nekā desmit budžeta projektu pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 15.novembrī.

Atstājiet komentāru