2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

No janvāra SIA “Jēkabpils siltums” apkures tarifs pieaugs par 20,84 procentiem

No janvāra SIA “Jēkabpils siltums” apkures tarifs pieaugs par 20,84 procentiem

No 2022.gada 1.janvāra Jēkabpilī, SIA “Jēkabpils siltums” klientiem paaugstināsies maksa par saņemto siltumenerģiju. Plānots, ka apkures tarifs būs 65,52 eiro par megavastundu līdzšinējo 54,22 eiro bez PVN vietā jeb par 20,84 procentiem lielāks nekā ir patlaban.

Uzņēmuma vadītājs Aleksandrs Karpenko sarunā ar Jēkabpils Radio1.lv sacīja, ka neraugoties uz to, ka sezonas sākumā tika solīts, ka šoziem tarifi nepaaugstināsies, straujo cenu pieauguma dēļ energoresursiem, to tomēr nāksies darīt.

“Es atvainojos iedzīvotājiem par solījumu nepaaugstināt šoziem apkures tarifus, kad tas tika solīts, es domāju, ka mainot tarifu mums nāksies iet šīs procedūras klasisko ceļu, kas ilgst aptuveni gadu un šo sezonu neskars. Tāpat arī nezināju, ka tik strauji pieaugs energoresursu izmaksas, cenas “kāpj debesīs”, tik augstas tās vēl nekad nav bijušas. Situācija kļuva tik smaga un ekonomiski nepanesama, ka mēs vērsāmies regulatorā ar lūgumu vai nevar kaut kādā veidā paātrināt tarifa izstrādi, regulators mums deva atļauju oficiāli mainīt esošo tarifu,“  saka Aleksandrs Karpenko.

Viņš skaidro, ka regulators (Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija) tarifu var apstiprināt divos veidos, gan kā tika minēts iepriekš, izejot pilnu procesu nepilna gada garumā, gan mainīt tarifu atkarībā no dažu izmaksu izmaiņām. SIA “Jēkabpils siltums” darbības atļaujā rakstīts, ka uzņēmums drīkst mainīt tarifu, ja būtiski mainās kurināmā izmaksas. Tā kā tarifs ir apstiprināts, tad apjomi, ražošanas jaudas un citi parametri paliek nemainīgi, bet apstiprinot jaunu tarifu, mainās kurināmā cena. 

“Mēs saņēmām atļauju mainīt tarifu operatīvi jau šajā sezonā, atbilstoši energoresursu cenām un sākām strādāt pie esošā tarifa izmaiņām. Paralēli strādājam arī pie jauna pilnā tarifa, kas ietver absolūti visu izmaksu pārskatīšanu. Savukārt šī atvieglotā metode ļauj mums mainīt tarifu atkarībā no kurināmā cenu izmaiņām. Problēma, ka ir fiksēta tikai viena cena, iepirktās siltumenerģijas cena, pārējais lielā mērā ir nezināmais. Dabasgāzes aktuālo cenu mēs uzzinām tikai pirmajā vai otrajā nākamā mēneša darba dienā, jo dabasgāzes cena balstās uz biržas cenu, kas ir fiksēta mēneša pēdējā darba dienā. Nezinot visas izmaksas, ļoti grūti operēt ar cenām. Regulatoram esam iesnieguši tarifa izmaiņu projektu un 21 dienas laikā tas jāapstiprina vai jāatsaka apstiprināt. Mēs esam iesnieguši tarifu, kurš balstās uz dabasgāzes oktobra cenām. Tas ir 65,52 eiro par megavatstundu un ja regulators to apstiprinās, tarifs stāsies spēkā no 1.janvāra. Tāpēc esam paziņojuši oficiālajā valsts izdevumā “Latvijas Vēstnesis” par tarifa maiņu, jo lai tas stātos spēkā no 1.janvāra, paziņojumam jābūt 30 dienas iepriekš. Ja regulators neapstiprinās paaugstināto tarifu, mēs paziņojumu “Latvijas Vēstnesis” atsauksim,” skaidro Aleksandrs Karpenko.
  
SIA “Jēkabpils siltums” paralēli turpinās strādāt pie visu pozīciju tarifa maiņas un plānots, ka šis tarifs varētu stāties spēkā no nākamās sezonas. Patlaban grūti prognozēt vai tas būs vēl augstāks kā paredzētais no janvāra vai tieši  pretēji zemāks. Tas atkarīgs no energoresursu cenām.

Aleksandrs Karpenko piebilst, ka tarifs, kas stāsies spēkā no 1.janvāra regulatorā regulāri tiks pārskatīts, atbilstoši energoresursu cenām tirgū.

“Paredzēts, ka mums līdz katra nākamā mēneša sestajai darba dienai jāinformē regulators par izmaksu posteņu izmaiņām, tātad – mums katru mēnesi jānoziņo par dabasgāzes cenu, par elektroenerģijas cenu, ko mēs pārdodam un par iepirktās siltumenerģijas cenu, respektīvi, regulators mūs nepārtraukti kontrolēs un tiklīdz ir cenās izmaiņas mums būs jāpārskata tarifs,” saka Aleksandrs Karpenko. 

Jautāts, kā sākusies un norit šī apkures sezona, viņš uzsver, ka tā iesākusies bez tehniskām ķibelēm. “Vasarā strādājām un savedām kārtībā katlumāju vecos katlus un patlaban viss strādā normāli. Dabasgāzi cenšamies izmantot pēc iespējas mazāk, bet pilnībā bez tās nevaram iztikt,” piebilst Aleksandrs Karpenko.

Viņš teic, ka apkures sezonas sākumā klienti tiekot salīdzinoši labi galā ar rēķinu apmaksu un parāds būtiski nepieaugot. 

“Paziņojums par SIA "Jēkabpils siltums" noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas tarifu”


Komentāri (0-5/5)

  • Pilsētniece
    02.12.2021 07:40
    Ja vien algas tik bieži un ātri augtu, tad varētu maksāt arī par apkuri. BET
  • Imigrants
    02.12.2021 02:07
    Var atteikties no apkures ? :)
  • Anita
    01.12.2021 22:04
    Nu nekurinat tik traki. Visu dienu logi vaļā. Dzīvoklī +26. Rēķini būs nesamaksājami !
  • Dienesta mašīna
    01.12.2021 21:54
    Par kādu naudu šis kungs braukā uz darbu?
  • Dienesta mašīna
    01.12.2021 21:54
    Par kādu naudu šis kungs braukā uz darbu?

Atstājiet komentāru