2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Apdrošināšanas kompānija Jēkabpils plūdos cietušajiem atlīdzībās izmaksās vairāk nekā 200 000 eiro

Apdrošināšanas kompānija Jēkabpils plūdos cietušajiem atlīdzībās izmaksās vairāk nekā 200 000 eiro

Apdrošināšanas sabiedrībā "Balta" (PZU grupa) saņemti 28 atlīdzību pieteikumi par zaudējumiem, kas Jēkabpili skārušo plūdu dēļ radušies privātpersonu īpašumam, kopējam paredzamajam atlīdzību apmēram pārsniedzot 200 000 eiro, portālu Radio1.lv informēja "Baltas" pārstāvji.

Nedaudz vairāk nekā pusē gadījumu pieteikti zaudējumi gan īpašumam, gan apdrošinātajai iedzīvei.

Līdz šim apsekota lielākā daļa bojāto īpašumu, tomēr precīzi zaudējumu apmēri būs zināmi, kad sāksies atjaunošanas darbi. Atsevišķos gadījumos tos plānots sākt tikai pēc tam, kad beigsies pavasara plūdu risks, kas šogad ir salīdzinoši augsts, - tātad marta beigās vai aprīļa sākumā.

"Baltas" Privātā īpašuma produktu vadītājs un risku parakstītājs Arnolds Linītis informē, ka lielāko daļu no pieteiktajām atlīdzībām veido izmaksas par bojājumiem privātīpašumam un mantai. Apsekojot bojātās ēkas, konstatēts, ka daļā gadījumu ir cietušas pagrabtelpas, kā arī tur novietotā iedzīve, apkures iekārtas un ūdenssūkņi. Īpašumos, kas atrodas tuvāk upei, vižņi sabojājuši žogus. No iedzīves priekšmetiem pārsvarā ir bojātas saldētavas un ledusskapji, kā arī zāles pļāvēji, trimmeri un zāģi.

Lai mazinātu potenciālo zaudējumu apmērus, līdz ar netipisku plūdu sākšanos apdrošinātāji īstenoja proaktīvas darbības, lai pasargātu savus klientus Jēkabpilī, informē "Baltas" pārstāvji. Cilvēkiem tika izsūtīta informatīva ziņa par to, kā rīkoties, lai sagatavoties plūdiem, un ko darīt, ja plūdi jau sākušies. 

Atlīdzību pieteikumi tika saņemti plašā teritorijā - no Salas pagasta līdz Ābeļu pagastam. "Balta" sazinājās arī ar tiem, kas bija apdrošinājuši savus īpašumus plūdu skartajās teritorijās, bet vēl nebija pieteikuši atlīdzību, jo, iespējams, kāds neapzinājās, ka arī plūdu risks ir apdrošināts.

Savukārt ar klientiem, kas ir pieteikuši atlīdzību gadījumu, notiek regulāra komunikācija, lai savlaicīgi palīdzētu atjaunot cietušos īpašumus, kā arī samazinātu potenciālo zaudējumu apmērus, nodrošinot ūdens atsūknēšanai, telpu žāvēšanai nepieciešamo inventāru un nepieciešamības gadījumā apmaksājot arī izdevumus par pagaidu mājvietas īri, informē Linītis.

"Balta" saņēmusi pieteikumus arī par plūdos Jēkabpilī bojātiem komercīpašumiem, speciālo tehniku un automašīnām, kur zaudējumu apmēri šobrīd vēl tiek precizēti.

"Baltas" eksperts arī norāda, ka pēc Jēkabpils plūdiem ievērojami palielinājusies iedzīvotāju interese apdrošināt savu īpašumu. 

Jau ziņots, ka Jēkabpils novadā plūdos cietušas ap 450 dzīvojamās mājas, aplēsts Jēkabpils novada pašvaldībā.

Jēkabpils novadā iedzīvotāju apspriešanai nodots saistošo noteikumu projekts par vienreizēja pabalsta piešķiršanu plūdos cietušo mājokļu remontam, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Aiga Sleže. Iedzīvotāju iesniegtos priekšlikumus apkopos līdz 15.februārim, un tad saistošos noteikumus apstiprinās tādā vai citādā redakcijā, sacīja Sleže.

Saistošo noteikumu par vienreizēja pabalsta piešķiršanas kārtību dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam, ja mājoklis ir cietis terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā projektā paredzēts, ka pabalsta apmērs atkarībā no mājokļa tehnisko bojājumu apmēriem var būt no 500 līdz 2000 eiro. Apdrošinātiem mājokļiem pabalsta apmērs tiek noteikts 50% no noteikumos minētajām summām.

Jēkabpils novada pašvaldības 2023.gada budžetā pabalsta izmaksai ieplānoti 100 000 eiro. Apmaksu plānots veikt no Avārijas un tamlīdzīgu seku likvidēšanas līdzekļiem, pamatojoties uz 27.janvāra domes lēmumu "Par avārijas līdzekļu piešķiršanu".

Komentāri (0-2/2)

  • Sods
    09.02.2023 07:32
    Nechiksti!
  • kā tā?
    07.02.2023 19:34
    Tik daudz cietušas mājas, sējumi, Ošukalns, bet Ragainis sevi slāvē un liela.

Atstājiet komentāru