2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Pieejams ES fondu finansējums plūdu risku mazināšanai Jēkabpilī

Pieejams ES fondu finansējums plūdu risku mazināšanai Jēkabpilī

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir nosūtījusi uzaicinājumu Jēkabpils novada pašvaldībai iesniegt projektu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma saņemšanai, lai atjaunotu un izbūvētu Jēkabpilī infrastruktūru, kas novērš plūdu risku un mazina applūšanu, informē CFLA pārstāvji.

Projekta īstenošanai no ERAF paredzēti 10,76 miljoni eiro.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātās Eiropas Savienības (ES) fondu programmas pirmajā kārtā paredzēts nostiprināt piekrastes joslas un upju un ezeru krastu aizsardzību pret plūdiem. Jēkabpils pilsētas pašvaldība ar ES fondu atbalstu varēs pārbūvēt Daugavas labā un kreisā krasta aizsargdambjus, atjaunot un no jauna izbūvēt pretplūdu un saistītos inženiertīklus, "zaļo" un "zilo" infrastruktūru Jēkabpilī un Jēkabpils novada Salas pagastā.

Plānots, ka pretplūdu pasākumus veiks 6,4 kilometrus garā posmā Daugavas piekrastes un krastu joslā, savukārt "zaļās" vai "zilās" infrastruktūras paņēmieni, kas stiprina teritorijas aizsardzību pret plūdiem, ieviesti 7,88 hektārus lielā platībā.

Šajā projektu atlases kārtā pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir vismaz 12,655 miljoni eiro, tostarp ERAF finansējums 10,757 miljonu eiro apmērā un valsts budžeta līdzfinansējums - vismaz 1,898 miljonu eiro apmērā.

Projekta iesniegumu Jēkabpils novada pašvaldībai jāiesniedz līdz šā gada 1.oktobrim, savukārt projekta īstenošanai atvēlēts laiks līdz 2025.gada beigām.

ERAF atbalsts projekta īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta darbības programmas specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt pielāgošanos klimata pārmaiņām, risku novēršanu un noturību pret katastrofām" specifiskā atbalsta mērķa pasākuma "Nacionālas nozīmes plūdu un krasta erozijas pasākumi".

Jau ziņots, ka atbilstoši Jēkabpils novada pašvaldības aplēsēm Jēkabpils novadā šoziem plūdos cieta apmēra 450 dzīvojamās mājas.

Atstājiet komentāru