2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpilī par apkuri visdārgāk maksā māju ar augstiem griestiem un plašām koplietošanas telpām iemītnieki

Pagājušajā sezonā, ņemot par pamatu SIA “Jēkabpils siltums” publiskoto ikmēneša informāciju, secināts, ka virknei māju mēnesi no mēneša ir krietni lielākas apkures izmaksas, kā vidēji pilsētā. Jāpiebilst, ka līdzīga situācija ar vienām un tām pašām ēkām bija arī iepriekšējās sezonās. Šīs adreses, kas atkārtojas katru mēnesi ir - Kaļķu iela 1, Brīvības ielas 2g/1 un Rīgas ielā 175. Samērā bieži ir arī adreses - Zīlānu iela 4 un Viestura iela 12b, ir arī virkne vēl citas. 

Radio1.lv tiekoties ar Jēkabpils domes vadību vienā no vasaras preses konferencēm jautāja vai pašvaldības dienesti, šajā gadījumā māju apsaimniekotājs, ir analizējis šīs tendences kopumā, šajās mājās konkrēti, kāpēc ir tādas izmaksas par apkuri un ko plāno vai varētu darīt atbildīgie dienesti, lai šajās ēkās samaksa nebūtu ievērojami augstāka, kā vidēji pilsētā?

Vai iedzīvotāji gatavi piedalīties?

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) atbildēja uzdodot jautājumu: “Vai jūsu privātmājai pašvaldība skatās, cik jūs iztērējat? Šīs ir tādas pašas mājas, jā, daudzdzīvokļu mājas, kur katrā iekšā ir iedzīvotāji un ja iedzīvotājus apmierina šāda cena un viņi neko negrib darīt, tad pašvaldība tur neliekas ne zinis. Te ir tas stāsts – visi dzīvo kā privātmājā, jebkura daudzdzīvokļu māja ir piepildīta ar privātīpašniekiem un viņi kopā atbild par šo māju. Mēs varam tikai ieteikt – jums būtu forši, ja jūs māju siltinātu. Bet lēmums jāpieņem mājas iemītniekiem, jo siltināšana ir par mājas naudu.” 

Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers skaidroja namu apsaimniekotāja viedokli, atzīmējot, ka “skatoties mājas jāsaprot, ka katra māja ir savādāka, katrai mājai ir savs plānojums, savs būvniecības gads, savs nolietojums. Piemēram, Draudzības aleja 26, jā, ir lielāki rēķini, bet arī lielas platības, lieli plaši kāpņu laukumi un gaiteņi līdz ar to arī lielāki zudumi. Šai mājai namu pārvalde šogad siltina bēniņus un sakārto apmali ap māju un pamatus līdz ar to gaidāmā apkures sezonā zināms siltuma zudums tiks samazināts. Brīvības ielā 2g/1 – te ir nianse, ka mājā ir augstie griesti un līdz ar to apkurināmā kubatūra ir daudz lielāka un lai to sasildītu nepieciešams arī lielāks siltuma daudzums. Papildus te arī ēkas logu stāvoklis ir, maigi sakot, tāds, ka varētu vēlēties labāku. Namu pārvalde ir komunicējusi ar iedzīvotājiem par dažādiem siltināšanas jautājumiem, aicinājusi siltināt ēkas, bet iedzīvotāji iniciatīvu nav izrādījuši. Pašvaldība nevar atnākt pateikt – siltiniet, ir jābūt mājas iemītnieku lēmumam.”

Jēkabpils novada domes Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Ainars Vasilis skaidroja, ka, “piemēram, ēkā Kaļķu ielā 1 ir garie koridori un kā kopmītņu tipa mājā ar koplietošanas telpām – virtuve, dušu telpas, tualete, atpūtas telpas, nišas koridoros, koplietošanas telpu īpatsvars uz dzīvojamo platību ir ļoti liels. Tas pats attiecas uz Draudzības 26, uz Celtnieku 5c. Šajās mājās, kur ir lieli koridori, plašas koplietošanas telpas un augsti griesti, tas atsaucās uz mājas apkuri. Otra lielā sadaļa, kur ēkas ir lielas izmaksas ir to tehniskais stāvoklis, būtiska sadaļa no tā ir siltumtrašu siltinājums pagrabā, kas arī izsauc siltuma zudumus. Piemēram, vienā mājā (Skaubīša 14) pēc renovācijas tika uzstādīta siltuma zuduma skaitīšanas sistēma, tika konstatēts, ka siltuma zudumi pagrabā ir 36% no kopējā patērētā siltuma. Šajā māju sarakstā, kur ir augstāki maksājumi, dominē mājas, kur ir augstie griesti un švaki trubu siltinājumi. Tie ir darbi, kuri jāplāno, jāpaaugstina efektivitāte, ko apsaimniekotājs arī dara, jautājums vai iedzīvotāji ir gatavi piedalīties ar maksājumiem, vai ēkai ir uzkrājumi? Savukārt ēkā Viestura 12b lielāki, kā vidēji pilsētā maksājumi ir, jo šeit palicis tikai viens dzīvoklis, kur ir centralizētā apkure, tas arī rada izmaksas. Pārējiem dzīvokļiem ir alternatīvās apkures, tās ir sekas tam, kad savā laikā tika pieņemts lēmums ar kuru bija atļauts ierīkot alternatīvo apkuri. Pareizi būtu bijis tā - vai nu visiem mājā alternatīvā vai centralizētā apkure.”

Kāpēc tik liela atšķirība?

Ar Radio1.lv sazinājās iedzīvotājs Raivis D. no Jēkabpils, Dārzu ielas mikrorajona. Lūk, ko raksta iedzīvotājs : “2022/2023. gada apkures sezonai ir pieejami publiski visi dati par siltumenerģijas patēriņu un izmaksām katrā Jēkabpils pilsētas daudzīvokļu ēkā. No pieejamajiem datiem secinu: 2022. gada oktobris - Dārzu iela 6 - 17,4 MWh, Dārzu iela 8 -20,00 MWh, Dārzu iela 10 -20,7 MWh. 2022. gada novembris - Dārzu iela 6 - 32,4 MWh, Dārzu iela 8 - 35,07 MWh, Dārzu iela 10 - 29,85 MWh. 2022. gada decembris - Dārzu iela 6 - 50,3 MWh, Dārzu iela 8 - 52,2 MWh, Dārzu iela 10 - 42,3 MWh. 2023. gada janvāris - Dārzu iela 6 - 48,3 MWh, Dārzu iela 8 - 53,4 MWh, Dārzu iela 10 - 40,8 MWh. 2023. gada februāris - Dārzu iela 6 - 44,23 MWh , Dārzu iela 8 - 46,15 MWh, Dārzu iela 37,91 MWh. 2023. gada marts - Dārzu iela 6 -38,58mwh, Dārzu iela 8 - 37,19mwh, Dārzu iela 10 - 33,14mwh. 2023. gada aprīlis - Dārzu iela 6 - 21,45 MWh, Dārzu iela 8 - 18,08 MWh, Dārzu iela 10 - 16,22 MWh. 2023. gada maijs - Dārzu iela 6 - 12,52 MWh, Dārzu iela 8 - 13,53 MWh, Dārzu iela 10 - 4,24 MWh.

Visas trīs augstāk minētās ēkas ir vienādi projekti (arī atrodas līdz 200m attālumā viena no otras) un pēc “JK Namu pārvaldes” darbinieka A. Osipova sniegtās informācijas šajās ēkās ir vienādas siltumsūkņu stacijas, kuras apkalpo “JK Namu pārvalde”. Griežoties vairākkārt ar minēto problēmu “JK Namu pārvaldē” esmu konstatējis, ka remontdarbi nav kvalitatīvi veikti, jo ēkai Dārzu ielā 6 ir radies kopējais siltuma zudums 30 mwh, salīdzinot ar Dārzu iela 10 ēku, bet ēkai Dārzu ielā 8 ir radies kopējais siltuma zudums 40 mwh par minēto apkures sezonu, salīdzinoši ar ēku Dārzu iela 10. Apkures izmaksas 2022/2023. gada apkures sezonā vidēji bija 100 eiro/ MWh.”

Raivis D. norāda, ka minēto māju iedzīvotājs lūdz izvērtēt “JK Namu pārvaldes” atbildību šajā situācijā un rast iespēju minēto ēku iedzīvotājiem kompensēt zaudējumus, kurus, viņuprāt, radīja namu pārvaldes darbinieki. Pēc iedzīvotāja vārdiem: “Dārzu ielas ēkai 6 tie ir apmēram 3000 eiro, bet Dārzu iela 8 tie ir apmēram 4000 eiro.”

Uz iedzīvotāja uzdoto jautājumu atbildi sniedza SIA” JK Namu pārvalde” sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece.

„SIA” JK Namu pārvalde” seko apsaimniekojamo māju siltumenerģijas patēriņa izmaiņām, bet nevar piekrist iedzīvotāja secinājumiem, kas veikti, salīdzinot tikai datus par māju projektiem un siltummezgla iekārtām. Apkures izmaksas daudzdzīvokļu mājās ir atkarīgas arī no citiem faktoriem, kur viens no svarīgākajiem ir ēkas energoefektivitāte. Lielākie siltuma zudumi rodas, ja mājās ir nepietiekama siltumizolācija vai arī tā ir novecojusi un vairs nepilda savas funkcijas. Mājas var būt būvētas pēc vienādiem vai līdzīgiem projektiem, taču jāņem vērā, ka katras ēkas tehniskais stāvoklis ir atšķirīgs, līdz ar to arī energoefektivitātes rādītāji būs dažādi. Minētās mājas nav siltinātas, tām nepieciešami arī citi remontdarbi, un Namu pārvaldes speciālistiem jāizvērtē, kādus darbus ēkās veikt prioritāri. Atgādinām, ka būtisks siltumenerģijas ietaupījums iespējams, veicot māju siltināšanu, ko piedāvā programma “Daudzdzīvokļu māju energoefektivitāte”. Iedzīvotāju iniciatīvai ir liela nozīme, tāpēc aicinām dzīvokļu īpašniekiem būt aktīviem, organizēt sapulces un lemt, kā uzlabot savu mājokli un samazināt rēķinus par apkuri!” skaidro Iveta Skolniece.

Vai tiešām dažu mīnus grādu dēļ jārada tik lielas izmaksas?

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpiliete Gunita, kas pārstāv dzīvojamās mājas Celtnieku ielā 21 iedzīvotājus un sūdzējās par dārgo apkuri maijā. Viņa sacīja, ka sākotnēji apsaimniekotājs medijos informēja, ka apkures sezona tiks noslēgta 27.aprīlī, tad šis lēmums ticis mainīts. Iedzīvotāji ir neizpratnē vai tiešām bijis nepieciešams pagarināt apkures sezonu tikai tamdēļ, ka pāris naktis solīts sals līdz mīnus 3 grādiem. Tie neesot ziemas sali. Iedzīvotāja norāda, ka šāds sals apdraud vairāk dārzu, nekā ietekmē siltumu daudzdzīvokļu mājās. Iedzīvotāja vērsusies arī pie apsaimniekotāja SIA “JK Namu pārvalde” maija sākumā ar lūgumu atslēgt mājai apkuri, saņemta atbilde, ka ir brīvdienas svētku nedēļa, nav kas to dara, rezultātā maija pirmo nedēļu bijusi apkure un rēķins par vienu nedēļu – 3-istabu dzīvoklim 68 eiro, kas pēc iedzīvotājas domām ir neadekvāti augsta maksa, turklāt radiatori bijuši knapi silti, drīzāk remdeni. Iedzīvotāji jautāja, kāpēc maija pirmajā nedēļā turpinājās apkures sezona? Kas būtu noticis jeb kādi zaudējumi mājai, namu pārvaldei, siltumtīkliem būtu radušies, ja apkure tiktu atslēgta, kā plānots aprīļa nogalē? Kā arī, kāpēc ēkā Celtnieku 21 ir tik augstas izmaksas?

Atbildi sniedza SIA “JK Namu pārvalde” sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Skolniece.

„Par aizvadītās apkures sezonas noslēgšanas izmaiņām saistībā ar pazemināto gaisa temperatūru SIA “JK Namu pārvalde” iedzīvotājus laicīgi informēja plašsaziņas līdzekļos. Šāds lēmums tika pieņemts, nedomājot par zaudējumiem mājai vai Namu pārvaldei, bet par bērniem un cilvēkiem cienījamā vecumā, kuriem svētku brīvdienas būtu jāpavada aukstos dzīvokļos, kas radītu risku veselībai. To, ka šāds lēmums bija pareizs, Namu pārvalde pārliecinājās, saņemot vairākus pateicības zvanus no iedzīvotājiem.

Siltumenerģijas tarifu un papildus izdevumus, kas saistīti ar pakalpojuma saņemšanu, nosaka SIA “Jēkabpils siltums”. Kā liecina publiski pieejamā informācija, siltumenerģijas tarifs 2022.gada martā bija 75,81 eiro par MWh, savukārt 2023.gada martā – 137,47 eiro. Ar to, kā veidojas maksa par siltumu un no kā sastāv siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs, var iepazīties SIA “Jēkabpils siltums” mājaslapā www.jekabpilssiltums.lv.

Informējam, ka patērētais siltumenerģijas daudzums katrai mājai ir atšķirīgs. Tas ir atkarīgs gan no ēkas tehniskā stāvokļa, gan no tās iedzīvotāju paradumiem. Mājas siltināšana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā samazināt ne vien siltuma zudumus, bet arī rēķinus par apkuri. Lai piedalītos programmā “Daudzdzīvokļu māju energoefektivitāte”, ir jānobalso vismaz 51 procentam mājas dzīvokļu īpašniekiem. Vairāk: www.altum.lv.

Joprojām dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja pašiem noteikt apkures perioda termiņu. Ja ir vēlēšanās apkuri atslēgt ātrāk, nepieciešama attiecīgās mājas 2/3 dzīvokļu īpašnieku rakstiska piekrišana,” saka Iveta Skolniece.

Jau ziņots, ka SIA “Jēkabpils siltums” šogad gandrīz katru mēnesi izskata iespējas un samazina siltumenerģijas tarifus. Siltumenerģijas tarifs Jēkabpilī no 1.septembra tiks samazināts par 2,5%, liecina SIA "Jēkabpils siltums" paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".  "Jēkabpils siltuma" siltumenerģijas gala tarifs no 1. līdz 31.augustam ir 78,14 eiro par megavatstundu, bet no 1.septembra tas būs 76,19 eiro par MWh. Savukārt no oktobra siltumenerģijas tarifi samazināsies vēl par 22,8%. SIA "Jēkabpils siltums" siltumenerģijas gala tarifs no šā gada 1.oktobra būs 63,61 eiro par megavatstundu (MWh).

Komentāri (0-3/3)

  • gaļama mikriņa sū
    21.08.2023 17:43
    Kā ieklabināji tā vsjo pirmdien karstais H2O noģībst! manējā no darba atprasās ātrāk un ko domājies, pārnāku mājās šamā kā ziemsvētku vecs ar baltu bārzdu vienās putās stāv un brrrrrrrrrrrrrr Aiz to domāju kāpēc kaimiņčaklā kāpnes lai mazgāja. ne jau visas.cita oficiālā atnāk kaut ko vandās un burzās(: Pēcāk līdz mellai tumsai laikam visa famīlija ņēmās pa vannnūzi. Koroče! sirmovičkantorim liels fuijjj!
  • Ferdinands
    19.08.2023 19:07

    Šo problēmu var atrisināt uzstādot katrā dzīvoklī siltuma skaitītājus. Īrnieks regulē siltumu pēc vajadzības un maksā par patērēto. Rīgā daudzos dzīvokļos tā ir. Jēkabpilī pat nedzird šī jautājuma apspriešanu, Vai pašvaldībai nav izdevīgi? Mēs dzirdam tikai par visa sadārdzināšanu. Kad kungi sāks strādāt iedzīvotāju labā??
  • Paldies Siltumtīkliem
    19.08.2023 08:48
    Paldies, ka cenšaties iedzīvotaju labā. Paldies par karsto ūdeni vasarā!

Atstājiet komentāru