2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Daugavas aizsargdambja būvdarbi izmaksās dārgāk kā plānots, Jēkabpils novada dome meklē trūkstošos līdzekļus

Daugavas aizsargdambja būvdarbi izmaksās dārgāk kā plānots, Jēkabpils novada dome meklē trūkstošos līdzekļus

Noslēdzoties iepirkumam Daugavas aizsargdambja Jēkabpilī būvdarbiem, kļuvis skaidrs, ka valsts piešķirto līdzekļu ir nepietiekami. Tiekoties ar vietējo mediju žurnālistiem preses konferencē Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) sacīja, ka pieteicās divi pretendenti un lētākais piedāvājums bijis nepilni 14 miljoni eiro, kas nozīmē, ka pašvaldībai būvdarbu uzsākšanai trūkst nepilnu divu miljonu.

“Sarunas man notiek katru dienu. Iesaistīta gan Finanšu ministrija, gan VARAM (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija), lai atrisinātu šo problēmu, jo šajā situācijā mēs nevaram slēgt līgumu, jo mums nav pilna finansējuma.”

Raivis Ragainis sacīja, ka Jēkabpils pilsētas aizsargdambja būvdarbu iepirkums noslēdzās tikai šonedēļ, savukārt laiks no pavasara līdz šai dienai esot pagājis, sakārtojot projektu un iepirkumu, kam bija pieteikušies divi pretendenti.

Zemāko cenu piedāvājis SIA ""Jēkabpils PMK", darbus apņemoties veikt par nepilniem 14 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Pašvaldības vadītājs sola runāt ar valdību par to, kā finansēt trūkstošo daļu. Pašlaik tiek gaidīts septembri, kad varēšot noslēgt līgumu ar iepirkuma uzvarētāju, pēc kā būs iespēja sākt darbus uz dambja, informē Ragainis. Viņš atzīst: "Esam mazliet uzvilkti, jo gribējās to visu krietni ātrāk, bet birokrātiskie ceļi mums diemžēl ir jāievēro." Raivis Ragainis prognozēja, ka trūkstošie līdzekļi tiks atrasti un līgums ar būvnieku tiks slēgts septembrī.

Žurnālisti Jēkabpils domes priekšsēdētājam jautāja vai sākot darbus vēlu rudenī pagūs veikt dambja stiprināšanu un vai ziemā darbu tehnioloģiskā pārtraukuma dēļ nav bažu, ka var atkārtoties līdzīga situācija kā šī gada rudenī. Raivis Ragainis sacīja, ka darbu sākšana rudenī neradīs nekādu apdraudējumu, jo nav paredzēta dambja izjaukšana, bet gan esošā dambja stiprināšana. Dambis pildīs savu aizsargfunkciju arī būvdarbu laikā, turklāt darbus varēs veikt arī ziemā.
“Dambis nebūs pusizjaukts. Mūsu inženieri ar būvnieka inženieriem pārplānos darbus, pielāgojot tos situācijai. Pusizjauktu dambi mēs neatstāsim, mēs zinām, ko darām. To, ka šos darbus var veikt arī ziemas apstākļos, pierāda tas, ka pašu bīstamāko, kritiskāko posmu mēs pastiprinājām februārī,” priekšsēdētāja sacīto apstiprināja arī viņa vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars

Jēkabpils novada domes sēdē arī nolemts iesniegt projektu “Plūdu risku novēršana Jēkabpilī” pasākumā “Nacionālas nozīmes plūdu un krasta erozijas pasākumi” pirmajā atlases kārtā. Ja viss izdosies, tad būvdarbi uz dambja varētu sākties septembrī, piebilst amatpersona. 

Kā ziņots iepriekš, Jēkabpils pretplūdu pasākumiem tiks piesaistīti vairāk nekā 12 miljoni eiro, paredz 27.jūnijā valdības pieņemtie noteikumi Eiropas Savienības kohēzijas programmas pasākuma "Nacionālas nozīmes plūdu un krasta erozijas pasākumi" pirmajai projektu iesniegumu atlases kārtai. Pirmās atlases kārtas īstenošanai pieejamais kopējais finansējums plānots vismaz 12,7 miljoni eiro. No tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums plānots 10,8 miljoni eiro.

Foto: Jēkabpils novads/Facebook

Komentāri (0-2/2)

  • Anton palovič
    25.08.2023 18:09
    Maz un maz viņien visu laiku
  • Hmm
    25.08.2023 17:45
    Varbūt pašvaldība var trūkstošo summu aizņemties no PMK, ja to likumīgi var izdarīt, ņemot vērā ka darbus izpildīs pašu cilvēki, tas nozīmē ka pašvaldības budžetā būs lielāki ienākumi, un līdz darbu beigšanai varbūt pat izdosies visu aizņēmumu atdot?! Visi 14 mlj jau no pirmās dienas nebūs vajadzīgi....

Atstājiet komentāru