2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Atdzimusi grāmatnīca Vecpilsētas sirdī!

Vecpilsētas laukumā atjaunota ēka Brīvības ielā 157 un 5. aprīlī notika svinīgā lentas pārgriešana – Zvaigznes grāmatnīcas atvēršana. Atjaunotās ēkas projekts tapis arhitektes Lauras Krastiņas birojā “Vauhauz”, būvdarbus veica Gunta Dušenkova vadītā “SIA DG būve”.

Piektdien, 5. aprīlī, namā ieradās daudzskaitlīgs svinētāju pulks: arhitekti, dizaineri un būvnieki – jēkabpilieši, kas bija strādājuši pie nama atjaunošanas, pilsētas domes priekšsēdētājs un citi pārstāvji, rakstnieki, skolu un bibliotēku vadītāji un darbinieki, jaunie mūziķi un pasniedzēji no Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas, kā arī veikala un apgāda Zvaigzne ABC darbinieki. Laukā notika svinīgā lentītes pārgriešana un, kā tradīcija prasa, pa gabaliņam no tās tika vairākiem projekta īstenotājiem.

Mūzikas pavadījumā (paldies jaunajiem, talantīgajiem mūziķiem!) tika izstāstīts nama atdzimšanas stāsts.

Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka: “Šis projekts grāmatniekam ir tīrais neprāts! Bet skaists neprāts! Nāciet paši un aplūkojiet, kā ēka atdzimusi!

Namā pirms kara bija skola, bet kopš sešdesmitajiem gadiem te bijusi grāmatnīca, kas neatkarības laikos tika privatizēta. Pati ēka piederēja pašvaldībai un te bija arī daudzas pašvaldības iestādes: policija, bāriņtiesa un citas. Pirms dažiem gadiem tās pārcēla citur, jo ēka prasījās pēc kārtīga remonta. Arī grāmatnīcai tur vairs nebija palikšana. Rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte, jēkabpiliete, pievērsa manu uzmanību tam, ka šī māja nonākusi izsolē. Zvaigzne jau vairākkārt ir glābusi Latvijas grāmatnīcas, man liekas būtiski tās saglabāt. Lai gan bija grūtais kovida laiks, pieteicāmies uz izsoli un mēs arī bijām tie, kas šo ēku nopirka.

Pavisam kopā jaunajā grāmatu namā esam ieguldījuši vairāk nekā 800 000 eiro!

Ēka ir rūpīgi atjaunota, turklāt ar jēkabpiliešu rokām: pēc arhitektes Lauras Krastiņas izstrādātā projekta to paveica “DG Būve”.”

Jēkabpils Goda pilsone, pazīstamā rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte arī bija ieradusies grāmatnīcas atklāšanas svētkos. Priecīga un lepna par to, ka tieši viņa bijusi tā, kas pirms vairākiem gadiem, pašā kovidlaika aizliegumu kulminācijas brīdī, Vijai Kilblokai ieminējusies par izsolē izliktajām telpām. “Tik ļoti bija pierasts, ka šajās telpās ir grāmatu veikals! Kad ieminējos par izsoli, es neiedomājos, neticēju, ka Zvaigznes vadītāja to uztvers tik nopietni. Taču tagad esmu patiešām laimīga, ka viss sanācis tik skaisti!”

Atklāšanas svētkos bija daudz viesu un arī bijusī grāmatnīcas “Aisma” direktore Daina Balhina, kuras gādībā nams piedzīvoja pirmo atdzimšanu tālajā 1987. gadā. Viņas laikā lietās ornamentētās akmens grīdas grāmatu namā saglabātas un kalpo arī atjaunotajā grāmatnīcā. Viņa sacīja: “Šodien Zvaigznes skaistās grāmatnīcas atvēršanas svētkos mani pārņēma neaprakstāms prieks par Vijas Kilblokas komandas, Jēkabpils arhitektu un celtnieku lieliski paveikto darbu.

Ar milzu jaudu, enerğiju, profesionālu pieredzi un gudrību izveidotā telpa staro izmeklētā krāsu harmonijā ar bagātīgi piepildītiem grāmatu plauktiem gaismas krāsā.
Šis ir sirds projekts, krāšņa rota Jēkabpils ietērpā, ar ko lepoties.”

Pēcpusdienā, kad veikals vēra durvis visiem apmeklētājiem, dzirdējām arī pirmās pilsētnieku atsauksmes par jaunajām telpām. “Plaši! Gaiši! Tik daudz grāmatu!” Veikalā ir ļoti plašs sortiments – kā kādā no lielajām galvaspilsētas grāmatnīcām. Ne tikai grāmatas, bet arī kancelejas preces, skolas lietas, preces rokdarbiem…

Plānots, ka grāmatnīca kalpos arī kā tikšanās vieta lieliem un maziem grāmatu cienītājiem. Te notiks pasākumi, rakstnieku un mākslinieku tikšanās ar lasītājiem.

Apgādam Zvaigzne ABC ir 33 grāmatu veikali visā Latvijā, bet par krietni pārbūvētiem saucami vēl trīs: Kuldīgas grāmatu nams, Cēsu grāmatu nams, kā arī Zvaigznes grāmatu nams Rīgā, Biķernieku ielā 19. Abi pēdējie ir lieliski atjaunotas koka arhitektūras paraugi. Taču šobrīd par skaistāko no visiem saucama atjaunotā Jēkabpils grāmatnīca. Nāciet un pārliecinieties paši!

Kristīne Ilziņa
Foto: Dita Deksne

Atstājiet komentāru