2024.gada 19. septembris

Muntis, Verners

Latvijas zinātnieki ir radījuši pašvaldību Aprites ekonomikas indeksu; Jēkabpils novads – “praktiķu” grupā

Latvijas zinātnieki ir radījuši pašvaldību Aprites ekonomikas indeksu; Jēkabpils novads – “praktiķu” grupā

Prezentēts pirmais Latvijas pašvaldību Aprites ekonomikas indekss – Latvijas zinātnieku radīts rīks pašvaldību “apritīguma” novērtēšanai, informēja Aprites ekonomikas indeksa iniciatīvas aizsācēja un AS “CleanR Grupa” valdes locekle Agita Baltbārde. Par to informē AS “CleanR Grupa”.
 

Latvijas Aprites ekonomikas indekss ir unikāls un pirmais zinātniski pamatotais praktiskais rīks, kas palīdzēs Latvijas pašvaldībām novērtēt savu aktuālo situāciju “apritīguma” jomā un efektīvāk plānot turpmākos attīstības soļus.


Aprites ekonomikas indeksa rezultāti kopējo skalu iedala piecās grupās: līderos (vairāk nekā 500 punkti), ekspertos (450–499 punkti), praktiķos (400–449 punkti), apzinīgajos (350–399 punkti) un nogaidošajos (mazāk nekā 349 punkti).
 

“Līderu” grupā ir divas pašvaldības – Ventspils valstspilsēta un Līvānu novads. Tās sasniegušas augstākos rezultātus “apritīgumā”, tās “apritīguma” mērķu sasniegšanā ir iesaistījušas iedzīvotājus, panākušas izpratni par “apritīgum”a nozīmi labbūtībā un ilgtspējā.


Savukārt, “eksperti” pārvalda aprites ekonomikas elementus, īsteno tos praksē un spēj savus centienus izskaidrot iedzīvotājiem. Kopā šajā grupā ir septiņas pašvaldības – Dienvidkurzemes novads, Valmieras novads, Daugavpils valstspilsēta, Rēzeknes valstspilsēta, Kuldīgas novads, Liepājas valstspilsēta un Smiltenes novads.
 

“Praktiķu” grupā, kas īsteno nozīmīgu aprites ekonomikas iedzīvināšanu pašvaldībā un plaši iesaista iedzīvotājus, ir 19 pašvaldības: Rīgas valstspilsēta, Ogres, Jēkabpils, Balvu Cēsu, Aizkraukles, Jelgavas, Salaspils, Augšdaugavas, Ķekavas, Tukuma, Alūksnes, Dobeles, Olaines, Valkas, Gulbenes, Madonas, Mārupes un Ropažu novads.


Ceturtā jeb “apzinīgo” grupa, kurā ir 11 pašvaldības, īsteno aprites ekonomikas principus un skaidro tos iedzīvotājiem. Tajā ir šādas pašvaldības: Bauskas, Preiļu, Talsu, Limbažu, Ventspils un Rēzeknes novads, Jelgavas valstspilsēta, Saldus, Varakļānu, Saulkrastu un Ādažu novads.

“Nogaidošo” grupā, ko pētnieki raksturo, ka tajā esošās pašvaldības apzina iespējas integrēt “apritīgumu” pašvaldības funkciju nodrošināšanā, ir Ludzas novads un Krāslavas novads.
 

“Ir izvērtētas pašvaldību funkcijas, kurām ir ietekme uz “apritīgumu” – no notekūdeņu apsaimniekošanas līdz “apritīgiem” pasākumiem, kopstrādes telpu pieejamības un tā joprojām. Pašvaldības veikušas pašvērtējumu, veikta iedzīvotāju aptauja, kur cilvēki novērtē pašvaldības aktivitāti, tas kopā veido Aprites indeksa rezultātu grupās, bet, izstrādājot metodiku, gribējām iet tālāk, radīt praktisku rīku, kas ļauj pašvaldībām uzlabot sniegumu, un tāpēc zinātnieki veica padziļināto analīzi kategorijās,” saka A.Baltbārde.


Aprites ekonomikas indeksa kategorijas – resursu pārvaldība, ekonomikas un uzņēmējdarbības transformācija, sabiedrības iesaiste un prasmīga saimniekošana – ļauj katrai pašvaldībai detalizētāk saprast, kuras ir tās jomas, kur nepieciešami papildu uzlabojumi.

“Vislielākais gandarījums ir par iegūtajiem datiem. Beidzot varēsim lepni izcelt Latvijas pašvaldību piemērus starptautiskās auditorijās un parādīt kā labo praksi un popularizēt tālāk. Atbilstoši kategorijām pašvaldības varēs izvērtēt savas prioritātes, lai savu sniegumu uzlabotu. Vēlos uzsvērt, ka no zinātniskā viedokļa ir fiksēta esošā situācija 2024. gada pirmajā pusgadā un tas netiek vērtēts kā labi vai apmierinoši, bet kā bāze turpmākajām aktivitātēm – sabiedrības iesaistei, uzņēmējdarbības veicināšanai, investīciju piesaistei, attieksmes maiņai un tamlīdzīgi. Objektīvām rīcībām papildus ir jāanalizē pašvaldību sniegtā informācija un budžets, bet tas jau ir nākotnes jautājums,” skaidro Dr. oec. Dzintra Atstāja.

Ilgtspējas eksperte arī piebilda, ka pašvaldībām būs pieejami detalizētāki savu rezultātu dati un rekomendācijas par katru kategoriju turpmākās rīcības plānošanai.
 

Aprites ekonomikas indeksā ir noteikti līderi minētajās kategorijās. Tā resursu pārvaldībā pirmajas piecās vietās ir Ventspils valstspilsēta, Valmieras novads, Liepājas, Rēzeknes un Daugavpils valstspilsēta; Ekonomikas un uzņēmējdarbības kategorijā – Ventspils valstspilsēta, Daugavpils valstspilsēta, Jelgavas, Aizkraukles un Ogres novads; sabiedrības iesaistes kategorijā – Dienvidkurzemes novads, Līvānu novads, Rēzeknes valstspilsēta, Rīgas valstspilsēta un Salaspils novads; prasmīgas saimniekošanas kategorijā – Dienvidkurzemes novads, Daugavpils valstspilsēta, Jūrmalas valstspilsēta, Smiltenes un Kuldīgas novads.


Indeksa datu objektivitātē būtiski bija arī tas, kā iedzīvotāji vērtē pašvaldības centienus, un vienlaikus arī tika noskaidrots, kā sabiedrība vērtē savu rīcību kontekstā ar aprites ekonomiku. Kopā aizpildītas 3223 anketas.

Dati atklāj, ka iedzīvotāji kopumā uzskata, ka pašvaldības saimnieko atbilstoši aprites ekonomikas principiem vairāk nekā paši cilvēki. Vienlaikus respondentu vērtējumā vietvaras varētu būt taupīgākas ar resursiem. Proti, ja pašvaldības uzskata, ka savus resursus ­– degvielas, ūdens, elektrības, siltuma un dažādu materiālu, kā kancelejas preces un iekārtas, – tās taupa gana, tad iedzīvotāji šajā pozīcijā dod krietni zemāku vērtējumu.

Tāpat aptaujas rezultāti liecina, ka iedzīvotāju un pašu vērtējumā pašvaldības lielākoties saimnieko gudrāk nekā cilvēki, piemēram, izmanto atjaunīgo enerģiju, uzlabo ēku energoefektivitāti, izmanto viedās tehnoloģijas un e-parakstu.

Tiesa, izņēmums ir atkritumu joma (šķirošana un samazināšana) un inventāra izmantošana (lietotu preču izmantošana, salūzušā remonts, nevis jauna iegāde) – šajās pozīcijās novadu un valstspilsētu iedzīvotāji vietvaras un arī pašas pašvaldības sevi ir novērtējušas pieticīgi.

Interesants atklājums, ka, pat ja bieži vien pašvaldības nodrošina dažādu infrastruktūru, kas ir saistīta ar apritīgumu, piemēram, dažādi koplietošanas vai publiskie pakalpojumi, iedzīvotāji to bieži neizmanto.
 

“Tādiem koplietošanas pakalpojumiem kā auto noma, publiskais vingrošanas inventārs un mazākā mērā arī sabiedriskais transports, iedzīvotāju skatījumā ir augstāka pieejamība, nekā tos cilvēki izmanto. Tas norāda, ka pašvaldības ir sagatavojušas infrastruktūru aprites ekonomikai, taču izaicinājums ir tās pilnvērtīga integrācija ikdienas saimniekošanā kopīgi ar iedzīvotājiem. Tas noteikti ir iespējams! Aptaujas dati atklāj, ka Latvijā ir veiksmīgi piemēri, kur iedzīvotāji aktīvi iesaistās aprites ekonomikas darbībā, proti, šķiroto atkritumu konteineru jomā – redzama gan augsta šo konteineru pieejamība, gan arī to intensīva izmantošana. Šī labā prakse būtu jāpārņem arī citu aprites ekonomikas principu ieviešanā,” iesaka Dr. sc. soc. Andris Saulītis.


Pētījuma visu datu prezentācija būs publicēta “CleanR Grupas” tīmekļa vietnē.

Savukārt, grupu un kategoriju līderus paredzēts arī godināt klātienē šā gada 3. oktobrī “CleanR Grupas” forumā, kas tiks veltīts aprites ekonomikas un vides pakalpojumu nozares transformācijai.

Darbs pie Aprites ekonomikas indeksa tika uzsākts šā gada janvārī, pēc tam noritēja gan indeksa formulas, gan aptaujas anketu izstrāde. No maija līdz jūlijam norisinājās pašvaldību aptauja, kurā piedalījās simtprocentīgi visas pašvaldības, un iedzīvotāju aptauja, bet augustā – visas informācijas apkopošana un analīze.
 

Aprites ekonomikas indeksa pētījuma iniciatore ir “CleanR Grupas” valdes locekle A.Baltbārde, indeksa metodiku izstrādājusi Latvijas zinātnieku grupa ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības ekspertes Dr. oec. Dzintras Atstājas vadībā. Iedzīvotāju aptauju un datu analītiku vadījis Dr. sc. soc. A.Saulītis. Pašvaldību iesaisti palīdzēja koordinēt Latvijas Pašvaldību savienība. Kopumā Aprites ekonomikas indeksa izstrādē ir bijuši iesaistīti vairāk nekā 20 Latvijas zinātnieki un pētnieki.


Indeksa būtība paredz novērtēt situāciju kopumā, izmantojot vidējo svērto metodi. Tā pamatā ir trīs būtiskas datu kopas. Pirmkārt, pašvaldību pašvērtējums – anketa, kuru ir aizpildījušas visas Latvijas pašvaldības. Otrkārt, iedzīvotāju reprezentatīva aptauja, lai noteiktu viņu izpratni par aprites ekonomiku, kā viņi to īsteno ikdienā, tādējādi arī novērtējot, vai iedzīvotāji izprot un iesaistās pašvaldības centienos.

Avots: CleanR Grupa

Komentāri (0-1/1)

  • Ha!
    15.09.2024 13:36
    Eh, šie mūsu praktiķi! Suņam jāsmejas!

Atstājiet komentāru