2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

2.sezonas 6.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ – kā Latgalē gatavojas XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem

2.sezonas 6.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ – kā Latgalē gatavojas XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem

Kā Latgalē gatavojas XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, kuri no 30.jūnija līdz 8.jūlijam notiks Rīgā, ritot Latvijas valsts simtgades svinību zīmē. Dodamies uz Preiļu un Riebiņu novadiem.

Riebiņu novadā dzīvo mazliet vairāk nekā 5000 iedzīvotāju, bet pašdarbību kolektīvu dalībnieku te netrūkst. No Riebiņiem dejot un dziedāt brauks 9 kolektīvi, kuros kopskaitā ir 183 dalībnieku. Kā norāda Riebiņu novada kultūras centra vadītāja Ilga Pokšāne, visi kolektīvi līksmā noskaņojumā ir gatavi Dziesmu un deju svētkiem. ,,Lepojamies, ka iedzīvotāji aktīvi iesaistās pašdarbības kolektīvos: dzied, dejo un priecājas’’, saka Ilga. Kā novada koordinatore viņa ir jau otro reizi, tādējādi ir jau pieredze, kā notiek gan gatavošanās tiem, gan pašas aktivitātes Rīgā. Riebiņu novada kolektīviem ir augsti rezultāti skatēs. Vidējās paaudzes deju kolektīvs ,,Amizieris’’ no Preiļu novada Galēnu pagasta E grupā ir ieguvis 2.vietu valstī. ,,Amizieri’’ Ilze un Andris Kudiņi vada jau 7 gadus. Neskatoties uz vecumu atšķirībām, dejotāji ir kopā gan priekos, gan bēdās. ,,Īpašs prieks ir pēdējos divos gados, kad gatavojamies Dziesmu un deju svētkiem, jo pagājušajā gadā skatē ieguvām augstāko pakāpi un bijām labākais kolektīvs Latgalē. Arī šogad ir augstākā pakāpe, kā teikt, ar uzviju’’ – tā Ilze Kudiņa. Brauciens uz Dziesmu un deju svētkiem deju kolektīvam ,,Amizieris’’ būs jau otro reizi. Pašai Ilzei tie būs sestie Dziesmu un deju svētki. Viņa ir pārliecināta, ka valsts simtgadē būs īpašs saviļņojums. Ilze un Andris Kudiņi ir arī Dziesmu un deju svētku vēstnieki no Riebiņu novada. Līdz ar to viņu pienākumos ir pārstāvēt savu novadu un to popularizēt. ,,Būt svētkos ir liels gods’’, norāda Ilze.

Arī Preiļu novads jau ir gatavs Dziesmu un deju svētkiem. Uz tiem dosies 254 dalībnieki no 13 kolektīviem. Preiļu novada kultūras centra vadītāja vietniece Silvija Kurtiņa: ,,Tas mums, lauku iedzīvotājiem, ir ļoti liels notikums. Ar lielu pietāti, godaprātu, uzticību mēs gatavojamies šiem svētkiem’’, piebilstot, ka katru reizi svētki ir savādāki, izceļoties ar savu skaistumu, jo tiem ir sava seja un krāsa. Silvija Kurtiņa arī jau vairāk nekā 30 gadus vada deju kopu ,,Tālderi’’, kas ir viens četriem Preiļu novada deju kolektīviem, kas piedalīsies svētku koncertos. Deju kopā ,,Tālderi’’ ir dažādu profesiju pārstāvji, viņus vieno dejo.

Lai arī dziesmas un dejas zināmas, tērpi gatavi, tomēr pirms lielajiem svētkiem turpināsies intensīvs darbs. Taču tas ir tā vērts, jo esot svētkos, ,,tu redzi milzīgu jūru cilvēku apkārt, kuriem ir tādas pašas emocijas un izjūtas. Mēs bieži vien skatāmies debesīs, kad nāk virsū mākonis. Visi paceļ acis uz augšu, un tas mākonis aizpeld projām, jo tiek aizsūtīta tāda enerģija uz augšu, ka paveras pat debesis,’’ saka Silvija Kurtiņa.

 

 

Atstājiet komentāru