2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

2.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ par Muzeju nakti Latgalē.

2.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ par Muzeju nakti Latgalē.

Apciemojam reģiona divos mazos muzejus, pie kuru ieejas durvīm neveidojas garās rindas – Viļakas novada muzeju un Antona Rupaiņa muzeju Rēzeknes novada Bērzgalē. Stāsts par muzeju darbinieku uzdrīkstēšanos un neatlaidīgo darbu, kā piesaistīt un noturēt savu apmeklētāju ne vien Muzeju naktī, bet arī ikdienā.

Šogad Muzeju nakts pasākumi notiks 204 vietās Latvijā, no tiem 31 - Latgalē. Viļakas novada muzejs šīs nakts aktivitātes rīko jau piecus gadus. Kā norāda muzeja vadītāja Rita Gruševa, katru gadu jādomā kaut kas jauns un interesants, lai piesaistītu apmeklētājus, jo konkurence ir jūtama. Netālu atrodas gan Balvu, gan Baltinavas, gan arī Rugāju muzeji. Šogad Viļakā, saistībā ar Muzeju nakts tēmu ,,Šūpulis’’, būs novada iedzīvotāju sarūpētā bērnu rotaļlietu izstāde. Vecākā rotaļlieta – lelle ir datējama ar pagājušā gadsimta 50.gadiem, jaunākā – ezītis - nopērkama mūsdienās. Jāpiebilst, ka ezis ir Viļakas novada simbols. Tāpēc pasākuma ietvaros ikviens varēs nofotografēties ar to piemiņai. Vēl Viļakā plānota vakara ekskursija pa kultūrvēsturiskajiem objektiem un piemiņas vietām, līdzi ņemot vecās fotogrāfijas, lai salīdzinātu, kā pilsēta izskatījās 20.gadsimta 30.gados un kā šodien. Notiks arī meistardarbnīcas, kā, piemēram, vecās tehnikas apskate un labošana iespēju robežās. Gardēži varēs baudīt meža labumus, kino mīļi skatīties mākslas filmu ,,Sprīdītis’’. Tā kā pasākuma pamatauditorija ir bērni un skolēni, Muzeju naktī iespējams iesaistīt arī viņu vecākus.

Arī Antona Rupaiņa muzejs Bērzgalē Muzeju nakti svin katru gadu. Šogad tā veltīta pagastā un tā apkaimē dzimušajiem izcilajiem cilvēkiem, kuri tiek dēvēti par viņu milžiem, kā rakstniekam Antonam Rupainim, latgaliešu sabiedriskajam un politiskajam darbiniekam Staņislavam Kambalam. Arī pašam muzejam, kurš šogad svin savu 30.dzimšanas dienu. ,,Tik skaistā pagastā nebūt muzejam vai to pārcelt uz citu vietu būtu nejēdzīgi. Jāgodā arī to cilvēku darbs, kuri veidoja muzeju’’, saka muzeja vadītāja Olga Pekša. Tāpēc būtisks ir saņemtais pašvaldības atbalsts un pašu cilvēku griba, lai laukos tiktu saglabātas, izkoptas un popularizētas vērtības.

Atstājiet komentāru