2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

2.sezonas 9.raidījumā esam pie ne vien Latvijā, bet arī Baltijā ezera ar vislielāko salu skaitu – Ežezera

Tas atrodas Dagdas novada Ezernieku un Andzeļu pagastos.

Ežezers tiek dēvēts par Salu karali, ir arī neparasti dziļš (dziļākā vieta – 21 m) un viens no skaistākajiem ezeriem Latvijā. Jaundomes muižas pirmais pārvaldnieks Armands Pudniks zina stāstīt, ka ezerā ir līdz pat 70 salām. Ūdens līmeņa svārstības to skaitu mazina un palielina. Pastāvīgi ezerā ir ap 30 salām. Lielākā ir Lielā Lāča sala, aizņem 45 ha. Tā ir vienīgā no salām, kurā atradās apkaimē vecākā viensēta. Ezers lepojas ne vien ar salām, bet arī zivīm, putniem, kā arī tīro ozolaudzi 19 ha platībā – tādu vienīgo Latvijā. Armands Pudniks saka, ka ezera īpatnība ir arī tā nosaukumi, tā uzreiz nosaucami vismaz četri: Eža ezers, Eša ezers, Ješezers, Jēša ezers. Ežezers ir iekļauts Rāznas dabas parkā. ,,Baltijas līmeņa aizsargājamo objektu būtiski ir aizsargāt. Jāskatās ne tikai ezers, bet arī apkārtne, viss kopumā,’’ atzīst Jaundomes muižas pirmais pārvaldnieks Armands Pudniks. Ezerā konstatētas ap 24 zivju sugām, te dzīvo daudz melno jūras kraukļu, pat tūkstošiem, jo ir droša vieta ligzdot un baroties. Armands Pudniks iepazīstina ar pirms 6 gadiem atjaunoto 19.gadsimta sākumā būvēto Jaundomes muižu un izveidoto vides izglītības centru un ekspozīcijas zāli. Tā ir veltījums un reizē stāsts par Ežezeru. Armands izrāda abinieku un zivju mulāžas, putnu izbāzeņus. Piemēram, kā mulāža apskatāms Eiropas purvu bruņurupucis, ko citur vairs reti redzēsi. Ekspozīcijā ir redzamas gandrīz vai visas Latvijā sastopamās saldūdens zivis kā līdakas, sami, asari, vēdzeles, akmeņgrauži. Zvejniekus un makšķerniekus ekspozīcija fascinē. Bet kādreizējais Ežezera lepnums – zutis tagad Ežezerā sastopams reti.  

,,Ežezers sāk ieskrieties un parādīt sevi tūristiem’’ – tā saka Armands Pudniks. Žēl vien, ka pie Dagdas novada pārējiem ezeriem nav rosības. Visbiežāk tie ir privātīpašnieku rokās. Jāteic, ka novadā ir 129 ezeri.

Arī Dagdas novada tūrisma informācijas centra vadītāja Inga Soloha atzīst, ka pēdējo gadu laikā tūristu iecienītākā vieta ir Ežezers. Arī piedāvājums attīstās, katru gadu pie ūdens tiek atvērta viena vai divas viesu mājas, pie kurām ir arī tūristu iecienītās pirtis. Vidēji gadā Dagdu un tās apkaimi apmeklē ap 15 tūkstošiem tūristu. Tieši ezeru vilinājums var veicināt tūrismu Latgalē, kuru, kā teic Inga Soloha, papildina ,,kulinārais mantojums, mūsu valoda, tradīcijas, neskartā daba’’.