2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

2.sezonas 10.raidījumā žurnālists Dainis Īvāns ir Latgales pērlē – Krāslavā

Latgales pērlē – Krāslavā, jo tur šogad no 8. līdz 15.jūlijam notika Pasaules latviešu ģimeņu 3x3 saiets. To vadīja Ilze un Lauris Cekuli. Viņi ir vienīgie, kas rīkojuši nometni Latgalē, nebūdami latgalieši. Tāpēc Ilzei un Laurim ir savs skatījums uz Krāslavu kā vietu, kur sākas mūsu valsts. Jāteic, ka 3x3 nometnes Latgalē ir bijušas retāk nekā Latvijas pārējos reģionos, tiesa gan piepildītas.

Pasaules latviešu ģimeņu 3x3 saiets Krāslavā notika pirmo reizi. No 1981.gada līdz 2017.gadam pasaulē tās ir bijušas 239 nometnes ar 35610 dalībniekiem. Šogad pa diviem saietiem ir Latvijā, ASV un Anglijā, viens notiek Vācijā. Latvijā 3x3 kustība jau ir divdesmit piekto gadu, Krāslavā pulcējot vienu no lielākajiem dalībnieku skaitiem – 460.

Ilzes un Laura Cekulu ģimenei tā ir jau desmitā nometne kā dalībniekiem, bet pirmā kā tās vadītājiem. Izvēle par labu Latgalei bija netīšām, jo, sākot meklēt tās vietu Latvijā, un apzinoties, ka šogad valstij ir simtgade, Ilze un Lauris sākotnēji bija domājuši par kādu vietu Zemgalē – prezidentu novadā. Krāslavu ieteica vecākais dēls, kas arī esot attaisnojies. Iebraucot pilsētā, bija skaidrs, ka tā ir īstā vieta 3x3 nometnei. ,,Tā ir tik ļoti skaista un mūs tik labi uzņem, izveidojās lieliska sadarbība ar vietējiem iedzīvotājiem. Te ir kā pasakā: tās mazās Krāslavas mājiņas ar fantastiskajiem mežģīņu lodziņiem un Daugava, kas met savus lokus. Kā saka paši krāslavieši, tā ir vieta, kur iepukstas Latvijas sirds’’ – tā Ilze Cekule. Te esot siltums un mīļums, kā jau pie latgaliešiem, kaut arī Krāslavas pilsēta ir daudznacionāla un tuvu Austrumu robežai. Arī vietējie ļaudis saka paldies, ka tieši viņu pilsētā notiek nometne, kad ienāk latviskās tradīcijas, mantojums un valoda. Kā atzīst 3x3 saieta vadītāji, viņi te ir ienesuši vienu vidi, bet vietējie rāda savējo. Tām abām saplūstot, veidojas kopība.

Nometnes laikā tās dalībniekiem bija iespēja iepazīt vietējās tradīcijas un cilvēkus, unikālo Latgales keramiku, izzināt, kā top ādas rotas un pastalas, kā tiek austas celu jostas, būt klāt latviskajos godos un ieklausīties latviešu spēku stāstos. Ievirzes bija gan pašiem mazākajiem dalībniekiem, gan jauniešiem un pieaugušajiem, izceļot latvisko caur cilvēkiem.

Kā teica Lauris Cekulis: ,,Skaistas vietas ir ne tikai pie Daugavas lokiem, bet citur. Uz ievirzēm bijām pie biteniekiem un puķu audzētājiem. Te ir gan ezeri un lauki, gan lejas un kalni kā visā Latvijā. Ieguvums ir nevis dabas skaistumā, bet tieši cilvēkos’’.

Jāteic, ka 3x3 saiets Krāslavā aicināja latviešus no visām pasaules malām, lai paplašinātu latviskās zināšanas, stiprinātu latviskas ģimenes, sekmētu latviskas draudzības, veicinātu latvisku kopības izjūtu un attīstītu latvisko kultūrvidi.