2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

2.sezonas 20.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ par teātri

Rēzeknē ir ieviesta un nostiprinājusies tradīcija ar pievienoto vērtību - Starptautiskais teātra festivāls ,,Soli pa solim”. Šogad jau desmito reizi.

Starptautiskais teātra festivāls ,,Soli pa solim” Rēzeknē notiek kopš 2000.gada katru otro gadu. Desmitā festivāla ,,Soli pa solim” ietvaros, kas rit no 20. līdz 23.septembrim, skatītājiem iespēja iepazīt 12 dažāda žanra izrādes, ko piedāvā 6 Latvijas teātri un 6 ārzemju kolektīvi. Tātad teātri no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Itālijas, Spānijas un vistālākais ciemiņš no Kolumbijas.

Festivāla ,,Soli pa solim’’ iniciators, ieviesējs un viens no rīkotājiem ir Rēzeknes Tautas teātris. Pirms 18 gadiem teātris saprata, ka grib un var rīkot starptautisku festivālu arī Rēzeknē. Teātra režisore Māra Zaļaiskalns, atceroties pirmos festivālus, norāda, ka sākotnēji bija mazāk ārzemju kolektīvu, taču laika gaitā auga interese, sāka braukt spēlēt citu valstu teātra grupas un ieradās režisori, lai noskatītos izrādes un apmeklētu nakts diskusijas. Vairāku gadu garumā festivālā piedalījās latviešu teātra kritiķe un teātra zinātniece Līvija Akurātere. ,,Viņai ļoti patika jaunie cilvēki, vienmēr bija pozitīvi noskaņota, mācēja uzmundrināt... Tas bija svarīgi un būtiski mums visiem,’’ saka Rēzeknes Tautas teātra režisore Māra Zaļaiskalns. Teātriem piedalīšanos festivālā nosaka kritēriji, vai izrāde būs interesanta visiem vai būs saprotama teātra valoda. Dažkārt nākas atteikt kādam kolektīvam, jo tehniski nav iespējams nodrošināt tā izrādi. 10.starptautiskajā teātra festivālā pirmo reizi tiek spēlēts arī ārpus pilsētas – Lūznavas muižā. Festivāls mainās, saglabājot domu, ka svarīgi ir ne tikai dalībnieki, bet arī ir skatītāji, ar kuriem tiek meklētas sarunas.

Rīkojot starptautisko festivālu ,,Soli pa solim’’, 18 gadu laikā arī ir mainījies Rēzeknes Tautas teātris, jo ,,teātris palicis daudzveidīgs. Esam kļuvuši jaunāki. Kodols kā pamats ir saglabājies. Ja mēs stāvētu uz vietas, būtu garlaicīgi un neinteresanti. Pie mums spēlē dažādu profesiju pārstāvji, pat bankas pārstāvji. Tā ir bagātība’’ – tā Māra Zaļaiskalns. Nākamgad Rēzeknes Tautas teātris svinēs savu 60 gadu dzimšanas dienu.                                                                                                

Atbalsta plecs Starptautiskā teātra festivāla ,,Soli pa solim” rīkošanā Tautas teātrim vienmēr ir bijis Rēzeknes teātris ,,Joriks’’. Graudiņa Rēzeknes teātrī ,,Joriks’’ vada sabiedriskās attiecības, ir spēlējusi vairākās izrādēs arī Tautas teātrī, bija klāt pie pirmā festivāla tapšanas. ,,Festivāls audzē, veido, kuplina teātra auditoriju,’’ norāda Iveta Graudiņa, piebilstot, ka tas dod iespēju parādīt rēzekniešiem, cik teātris var būt dažāds. ,,Šajās dienās Rēzeknē skan dažādas mēles un valodas. Festivāls ir lieliska iecietības, tolerances, sapratnes pieredze: iepazīt svešo un nezināmo caur teātra pasauli’’ - Iveta Graudiņa.