2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

2.sezonas 27.raidījumā Dainis Īvāns apmeklē Lūznavas muižu - neparasto romantiskā jūgendstila ēku, lai tiktos Ingu Žirguli un Elīnu Kiščenko

22 km attālumā no Rēzeknes Lūznavas ciemā 1905.gadā tika uzsākta Lūznavas muižas kungu mājas būvniecība, kuru projektējis pats muižas īpašnieks, poļu izcelsmes Lietuvā dzimušais dzelzceļa būvju inženieris, profesors, Pēterburgas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Staņislavs Kerbedzs. 1911.gadā tēva iesākto darbu pabeidza viena no viņa meitām - Jevgēnija Kerbedza. Tā no 1911.gada līdz 1915.gadam Lūznavas muiža kļuva par ievērojamu kultūras centru Latgalē - Kerbedzu ģimenes vasaras rezidence un mākslas un atpūtas centrs.

Tajā laikā uz Lūznavu strādāt un atpūsties brauca pazīstami un talantīgi mūziķi, literāti, mākslinieki un tēlnieki. Kā stāsta Inga Žirgule, vienmēr kāds ir rūpējies par šo ēku. Tai saimnieks bija pat padomju laikos. Muižas ēkā bija gan kolhoza valde, pagasta administrācija, gan skola un bibliotēka. Tādējādi muižas restaurācijas procesā no 2011.gada līdz 2014.gadam nebija jāiegulda milzīgi līdzekļi. 2015.gadā arhitektes Ināras Caunītes vadībā Lūznavas muižas pils pilnībā bija atjaunota, atkal uz to aicinot radošos prātus un meistarus. ,,Lūznavas muižā ir vieta profesionālajai mākslai.

Kultūras, mākslas un radošuma centrs. Vieta ir dzīva un mūsdienīga, kur satiekas vide, māksla un cilvēks,’’ norāda Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Žirgule, piebilstot, ka gan Rēzeknes, gan Daugavpils esošās kultūras pērles nav konkurenti, bet gan sadarbības partneri, jo katrai ir savs uzdevums. Lūznavas muižā muzicē maza formāta grupas, te var klausīties kamermūziku, baudīt dabu, mūziku un kafiju. Muiža ir eiropiska, vienmēr tajā atrodot vietu arī latgaliskajam.

Elīnas Kiščenko ģimenei Lūznavas muiža – Rēzeknes novada un visas Latgales pērle - ir kā iespēja. Tagad viņiem pašiem pieder īpašums Lūznavas muižas parkā. Kad vecā pirts bruka kopā, viņi pamanīja reklāmu par tās pārdošanu, tā saskatot te iespēju veidot nākotni. ,,Latgale ir iespēju zeme, ja tu šo iespēju izmanto. Tev pašam ir jādarbojas, tad iespēja paveras’’, pārliecinoši saka Elīna. Viņas ģimene vecās pirts vietā radīja viesu namu, lai pēc koncertiem muižā cilvēks paliktu un baudītu pasākumus ilgāk, iepazīstot arī pārējo Latgali. Uzņēmēja teic: ,,Cik tu pats darīsi, ieguldīsim, tik tev pašam būs. Tu pats veido savu valsti, novadu, pagastu un savu vietu. Pašam ir jāgrib darīt’’.

Ja Elīnas ģimene grib baudīt kaut ko īpašu, tad dodas uz Lūznavas muižu, jo šeit notiekošo pasākumu lielākā vērtība - tie ir no sirds ar īpašu auru.