2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

29.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ žurnālists Dainis Īvāns, sākoties Latvijas otrajai simtgadei, tiekas ar Kambalu dzimtu

  • 25 novembris 2018 --

Kambalu dzimtu, kas pazīstama ar latgaliešu sabiedriskā un politiskā darbinieka, latviešu strēlnieka Staņislava Kambalas vārdu. Pirms Nacionālā vēstures muzeja izdotās grāmatas par Latvijas valsts dibinātājiem atvēršanas svētkiem Dainis Īvāns tiekas ar Alni Kambalu, Birutu Zaķi un Oskaru Kambalu.

Nacionālā vēstures muzeja izdotajā īpašajā grāmatā apkopoti 39 cilvēku, kuri 1918.gada 18.novembrī pašreizējā Nacionālā teātra ēkā dibināja Latvijas valsti, dzīves stāsti. Staņislavs Kambala bija vienīgais, kas pārstāvēja Latgali un piedalījies Latvijas Republikas proklamēšanas aktā Tautas padomē. Staņislava brāla meita Biruta Zaķe atceras, ka ģimenē par to runāja bieži, arī okupācijas laikā. Tas būs svarīgi arī Kambalu dzimtas nākamajām paaudzēm. Oskaram Staņislavs Kambala ir vectēva brālis.

Viņš vairāk informācijas par savu radinieku un viņa darbību ieguva tieši trešās atmodas laikā, uzsverot, ka ,,man ir lepnums un gods, ka varu turpināt šo dzimtu.’’ Tā kā Staņislavam Kambalam vēl bija četri brāļi un divas māsas, dzimta pašlaik ir ļoti liela, tās pārstāvji sastopami visā plašajā pasaulē, tālākie dzīvojot Austrālijā. Ir izveidots dzimtas koks, notikuši vairāki dzimtas salidojumi, kas vieno Kambalas un novērtē viņu tuvinieku devumu Latvijas valstij. Kaut arī Staņislavs Kambala nodzīvoja tikai 48 gadus, viņa devums bija nenovērtējami liels. Dzimis Rēzeknes apriņķa Kuļņevas pagasta Stapuļu sādžā (tagadējā Lendžu pagastā). Pirmo izglītību ieguvis vietējā tautas skolā, tālāk mācīties devies uz Pēterpils garīgo semināru. Pēc tā pabeigšanas iesaukts Krievijas impērijas 52.Sibīrijas strēlnieku pulkā, kura sastāvā piedalījies Pirmajā pasaules karā. Kopš 1917.gada dienējis 2.Rīgas latviešu strēlnieku pulkā. Staņislavs Kambala bija ievēlēts Latgales Zemes padomē, kuras sastāvā piedalījās Ukrainas Centrālās radas 1917.gadā Kijevā rīkotajā Mazo tautu kongresā.

Viņš pārstāvēja Latgali Latviešu Pagaidu Nacionālajā padomē, vēlāk Tautas padomē, kur bija ievēlēts par sekretāru. 1918.gada 18.novembrī bija klāt pie Latvijas valsts dibināšanas. No Latgales Zemnieku partijas viņš tika ievēlēts Satversmes sapulcē, bija arī priekšsēdētāja biedrs un vadīja latgaliešu frakciju. Vēlāk Kambala darbojās finanšu sfērā un aktīvi pievērsās sabiedriskajai un politiskajai darbībai. Kambalu dzimtā interese par izglītību ir bijusi vienmēr. ,,Nevienu nevajadzēja mudināt. Mēs paši zinājām, ka tā ir jādara – jāmācās. Apbrīnojami bija vecāki, jo viņi atbalstīja. Tas ir ierakstīts ģēnos. Tu nevari apstāties..’’ – tā raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ Staņislava Kambalas brāļa meita Biruta Zaķe.

Valsts pamatā bija, ir un būs cilvēks. Staņislavs Kambala bija vienīgais latgalietis, kas piedalījies Latvijas valsts proklamēšanā 1918.gadā. Tagad Kambalu dzimta turpinās, izglītojas, darbojas daudzās valstīs un dažādās nozarēs, nesot dzimtas vārdu pasaulē. Arī slavenais basketbolists Kaspars Kambala nāk no šīs dzimtas. Viņš ir Staņislava Kambalas brāļa mazmazdēls

Atstājiet komentāru