2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

2.sezonas 32.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ žurnāliste Gunta Ločmele tiekas un piedāvā ekskluzīvu interviju ar Kārsavā dzimušo vijolnieci, mūziķi Aiju Nagli – Īzāku

2.sezonas 32.raidījumā ,,Ir Latgale mūsu’’ žurnāliste Gunta Ločmele tiekas un piedāvā ekskluzīvu interviju ar Kārsavā dzimušo vijolnieci, mūziķi Aiju Nagli – Īzāku

Mūziķe Aija Nagle – Īzāka no Amerikas, kura pirms mēneša viesojās Latgalē un savu jaunāko albumu ,,Dvieselis Steigys’’ prezentēja vairākos koncertos Latvijas simtgades svētkos.

Aija Nagle – Īzāka jau vairāk nekā 20 gadus dzīvo ASV Teksas štatā. Plašāku atpazīstamību Latgalē viņa ieguva pateicoties videomateriālam, ko vijolniece pirms gada ievietoja savā facebook lapā. Teksasā Aija kopā ar muzikālajiem kolēģiem izpildīja grupas ,,Patrioti LG’’ dziesmu ,,Dzeiveite’’ stīgu aranžijā. Bet vēlāk, pateicoties Latvijas Republikas Goda konsula Teksasā Pētera Aloiza Ragauša atbalstam, tika īstenots sen lolotais Aijas Nagles – Īzākas sapnis par mūzikas izlasi, kurā stīgu aranžijā apkopotas latgaliešu melodijas. Tā otrā pasaules malā tapa muzikālā apvienība ,,Teksasys Latgalīši’’, kas ierakstīja albumu ,,Dvieselis steigys’’. Latvijas un Latgales klausītājiem mūzikas izlase tika prezentēta koncertos Latvijas simtgades svētkos.

Aijas Nagles – Īzākas bērnības atmiņas saistās ar mazo Kārsavas pilsētiņu, kur iegūta pirmā muzikālā izglītība. Pa šo ceļu viņu virzīja vecāki. Kopā ar māsu 10 gadu vecumā Aija devās uz konkursu ,,Ko tu proti?’’ Rīgā.  Tur abas meitenes ievēroja un uzaicināja mācīties mūzikas vidusskolā Rīgā. 16 gadu vecumā Aija turpināja apgūt mūziku Sanktpēterburgā. Sākoties pārmaiņu laikam 90.gados,   jauniete atgriezās dzimtenē un studēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Tur sākās sarakste ar nākamo vīru – Amerikas latvieti. Saņemot uzaicinājumu paciemoties,  Aija ar koferi un vijoli rokās devās uz lielo Ameriku, un pēc 10 dienām viņa tika bildināta.

Tā jau 24 gadus Aija Nagle – Īzāka dzīvo Amerikā, spēlē vijoli, ir strādājusi par vijoles un klavieru skolotāju, tagad viņai ir sava mūzikas aģentūra, un nav aizmirsusi latgaliešu valodu, jo tā vienmēr būs viņas dzimtā valoda un latgalieši – dzimtā tauta. ,,Esmu laimīgs cilvēks, jo mani sapņi ir piepildījušies,’’ saka Aija. Vijolniece ir iesaistījusies latviešu kopienā Hjūstonā, satiekot cilvēkus, kuriem ir svarīga latgaliešu kultūra. Pēteris Aloizs Ragausis, kura saknes arī meklējamas Latgalē, ierosināja projektu Latvijas simtgadei – albuma  ,,Dvieselis steigys’’ izdošanu, kurā latgaliešu, baltiešu dziesmas un pasaules klasiku izpilda dažādu tautību mūziķi, jo Amerika ir daudzu tautu dzīvesvieta. Kā norāda Aija Nagle – Īzāka: ,,Mūzika atsķirīgu tautību cilvēkiem ir vissaprotamākā valoda. Ierodoties Amerikā, man vijole bija kā valoda.

Visi uzreiz saprata, bija smaids sejā.’’ Ir spēlēts arī slavenībām, piemēram, viņas mūzika aizkustināja arī bijušo prezidentu  Džordžu Bušu. Aijas hobijs ir tulkošana. Tas ir vēl viens projekts sadarbībā ar Latvijas Republikas Goda konsulu Teksasā Pēteri Aloizu Ragaušu. Jāņa Cibuļska grāmata ,,Patiesība ir mūsu’’ būs lasāma gan latgaliski, gan turpat arī angliski. Pašlaik tiek tulkota Andriva Jūrdža biogrāfija. Kā teic Aija, tas ir labs veltījums ASV latgaliešiem, jo jaunā paaudze vairs nezina latgaliešu valodu.  

,,Katrā tautā ir savs skaistums. Mums jāpatur savas tautas lepnums’’ – tā Aija, sakot, ka Amerikā Latgales cilvēkus uzskata par stipriem, godā un ciena šo mazo tautu, kurai ir bijusi sarežģīta vēsture. Vijolniecei, mūziķei Aijai Naglei – Īzākai nekad nekas nav bijis labāks par latgaliešu maizīti, sieru un garu. Viņa sūta sirsnīgus sveicienus tautiešiem Latgalē, vēlot siltu un jauku Adventi, brīnišķīgus Ziemassvētkus!