2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kādi ziemojošie putni novēroti Jēkabpilī un pilsētas apkārtnē?

Kādi ziemojošie putni novēroti Jēkabpilī un pilsētas apkārtnē?

Pilsētas vides neatņemama sastāvdaļa visos gadalaikos ir putni, arī ziemā. Visbiežāk mēs novērojam baložus, vārnas, zvirbuļus un zīlītes. Nereti cilvēki tiem cenšas palīdzēt, izvietojot barotavas. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kādus ziemojošus putnus viņi ir novērojuši. Viedokļus izteica Dace, Larisa, Laima, Aldis, Laura un Santa.
 
Dace: Grūti pateikt, nav bijis laika vērot. Esmu garāmejot manījusi baložus, zviebuļus, vārnas un sarkankrūtīšus.
 
Larisa: Ziemā Jēkabpilī esmu novērojusi zvirbuļus, baložus. Man ir mājās lodžijā barotava. Visvairāk mieloties atlido zvirbuļi, ir arī zīlītes. Tām patīk klauvēt pie loga un no rītiem modināt.
 
Laima: Esmu no laukiem. Esmu novērojusi parastās zīlītes un tādas mazākas ar ziliem cekuliem, sīļus, kovārņus, žagatas. Pie mājas mums ir putnu barotava, tur cienāties atlido zīlītes, dzenis un tādi pelēki gariem deguntiņiem putni. Barotavā esmu ielikusi speķīti un arī veikalā nopirkto putnu barību.
 
Aldis: Pie Strūves parka esmu novērojis paugurknābja gulbi un meža pīles.
 
Laura: Ziemojošus putnus? Baložus, vārnas, žagatas, pīles Radžu ūdenskrātuvē.
 
Santa: Visbiežāk zīlītes, zvirbuļus, dzeņus. Esmu ierīkojusi arī putnu barotavu, uz kuru atlido galvenokārt stērstes, zvirbuļi, zīlītes, vakar bija atlidojis putniņš ar sarkanu galvu, nepaskatījos grāmatā, kas tas tāds.
 
Visbiežākie viesi pie putnu barotavām ir lielās zīlītes, zilzīlītes, cekulzīlītes, purva un pelēkās zīlītes, mājas un lauku zvirbuļi, dzilnīši, dižraibie dzeņi, melnie meža strazdi, kā arī mājas baloži, žagatas un sīļi. Retāk barotavas apmeklē zaļžubītes, svilpji, pelēkās dzilnas, mazie un vidējie dzeņi. No barotavas atrašanās vietas un tajā izmantotās barības ir atkarīgs, cik un kādi putni to apmeklēs. Vislielākā putnu dažādība būs stabili nostiprinātā barotavā, kas atrodas kokā, krūmā vai uz palodzes. Zarā iekārta barotava vai barība, kas šūpojas vai piestiprināta pie nestabilas virsmas, piemērota galvenokārt īstiem "koku" putniem, piemēram, zīlītēm un zaļžubītēm. Ja barotava ir atklātāka, to vairāk apmeklē sugas, kuras labprāt barojas uz zemes, tādas kā melnie meža strazdi un baloži.

Atstājiet komentāru