2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 11. maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 11. maijā

Radio 1 ziņas 7-8

 

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpilī Kena parkā būvēs rotaļu laukumu; Neformālā gaisotnē tiksies Līvānu jaunieši; BK Jēkabpils piekāpjas Ventspils komandai

Jēkabpils domes sēdē vienbalsīgi tika apstiprināts lēmums finansējuma piešķiršanai bērnu rotaļu laukuma izveidei Kena parkā. Lai Kena parkā izveidotu drošu un mūsdienīgu rotaļu vietu bērniem, domes deputāti atbalstīja finansējuma piešķiršanu 40935,36 euro apmērā. Kena parka rotaļu laukumā plānots uzstādīt rotaļu kompleksu, šūpoles, atsperu sēdeklīti, tīklu piramīdu, smilšu kasti u.c. Tāpat bērnu drošībai tiks uzstādīts standartiem atbilstošs gumijas segums. Jēkabpils pilsētas pašvaldības 2015.gada budžetā jau paredzēts finansējums divu bērnu rotaļu laukumu izveidei 20 000,00 euro apmērā. Bērnu rotaļu laukumus paredzēts izvietot Krasta ielā 61 un Ķieģeļu ielā 7 un to kopējās izmaksas sastāda 9596,27 euro. Šobrīd Jēkabpils pilsētā ir izveidoti 20 bērnu rotaļu laukumi.

Viduslatgales Pārnovadu fonds 11. maijā no plkst. 17.30 aicina Līvānu jauniešus (13-30 g.) piedalīties neformālā apkaimes jauniešu darbnīcā, kas notiks JIC “Kvartāls” telpās (Lāčplēša 28, Līvānos). Pasākuma laikā, strādājot grupās un savstarpēji diskutējot, jaunieši apzinās savas vēlmes un vajadzības attiecībā uz neformālo izglītību un jauniešu dzīvi Līvānos, kā arī meklēs risinājumus aktuālām problēmām un izaicinājumiem.

29. maijā plkst. 16.oo Jékabpils galvenās bibliotēkas lasītavā, sadarbībā ar Jēkabpils baltkrievu biedrību „Spatkanne’’, notiks „Latviešu-baltkrievu un baltkrievu-latviešu vārdnīcas” prezentācija. Vārdnīca paredzēta visiem, kuri apgūst baltkrievu vai latviešu valodu, kā arī tiem, kas vēlas pilnveidot valodas zināšanas un labāk integrēties latviešu vidē. Tas ir pirmais tik liela mēroga izdevums baltkrievu un latviešu filoloģijas jomā.


Pašreizējie valsts čempioni «Ventspils» sestdien izšķirošajā - piektajā - «Aldaris» Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfināla sērijas mačā savā laukumā ar 97:56 (35:15, 23:18, 20:5, 19:18) sagrāva pagājušās sezonas bronzas medaļnieci «Jēkabpili» un iekļuva turnīra finālā. Tādejādi ventspilnieki sērijā līdz trim uzvarām triumfēja ar 3-2. «Ventspils» sastāvā 17 punktus iemeta Kristaps Janičenoks, bet 14 pievienoja Trojs Bārnīss. Tikmēr «Jēkabpils» rindās pa 11 punktiem guva Rinalds Sirsniņš un Pāvels Veselovs. Līdz ar to «Ventspils» kļuvuši par valsts vicečempionu «VEF Rīga» pretiniekiem LBL finālā. Tikmēr «Jēkabpils» spēkosies par bronzas godalgām, kur to gaida tikšanās ar «Liepāja»/«Triobet» komandu.Kā zināms, «VEF Rīga» pašmāju čempionāta finālā iekļuva piektdien, sērijā pārspējot liepājniekus ar 3-1.

 

Radio 1 ziņas 

Radio 1 ziņās klausieties Tūkstošiem uzņēmumu var draudēt likvidācija; Dzēsti astoņi mežu ugunsgrēki; Nedēļas otrajā pusē kļūs vēsaks

Pēc pusotra mēneša tūkstošiem strādājošo uzņēmumu būs pārkāpuši likumu un tiem draudēs likvidācija, vēsta raidījums «Nekā personīga». 30.jūnijā beigsies divu gadu termiņš, kurā visiem Latvijas uzņēmumiem jāizpilda tā saukto antireidersima normu prasības un jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā precizētas ziņas par uzņēmuma īpašniekiem. Līdz šim to ir izdarījusi tikai trešā daļa firmu un ir maz ticams, ka visi to paspēs izdarīt laikā. Tieši pēc gada visu uzņēmumu statūtos ierakstītajam pamatkapitālam no latiem ir jābūt konvertētiem eiro. Iestājoties eirozonā, reģistros kapitāldaļu vērtību nekonvertēja automātiski, kā banku kontos, līgumos un citos dokumentos. Saeima izlēma, ka uzņēmējiem pašiem jāiet uz Uzņēmumu reģistru un jāveic pārrēķins. Šobrīd uzņēmumu pamatdokumentus reģistrā ir izlabojuši tikai 15 procenti uzņēmēju.

Nedēļas nogalē Latvijā dzēsti astoņi meža ugunsgrēki, informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāvji. Sestdien dzēsti divi meža ugunsgrēki ar kopējo platību 5,1 hektārs. Savukārt svētdien likvidēti seši meža ugunsgrēki, kuru kopējā platība bijusi 2,2 hektāri. Pērn VMD reģistrēja 671 meža ugunsgrēku. Kopējā uguns skartā meža platība bija 578,4 hektāri, bet vidējā viena meža ugunsgrēka platība - 0,86 hektāri.

Nedēļas pirmajā pusē laiks Latvijā būs silts, īpaši otrdien, kas būs nedēļas siltākā diena, bet nedēļas otrajā pusē Baltijas reģionā ieplūdīs aukstas gaisa masas no Arktikas un temperatūra būtiski pazemināsies, liecina prognozes. Pirmdien līdz pusdienlaikam valsts austrumos vēl būs daudz mākoņu un iespējams neliels lietus, bet pēcpusdienā debesis skaidrosies visā Latvijā un būtisku nokrišņu nebūs. Pūtīs mērens ziemeļrietumu vējš un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +11..+16 grādiem. Otrdienas  pirmā puse būs saulaina, bet vēlāk mākoņu kļūs vairāk, pēcpusdienā un vakarā Kurzemē gaidāms neliels lietus. Pastiprināsies dienvidrietumu vējš, brāzmās līdz 11-16 metriem sekundē, taču būs silts - temperatūra pakāpsies līdz +16..+21 grādam.No trešdienas laiks kļūs manāmi vēsāks. Gaisa temperatūra dienās lielākoties būs +8..+14 grādu robežās, bet naktīs 0..+7 grādi. Sākot ar piektdienas nakti, zāles aukstumā daudzviet gaidāma salna. Nedēļas otrajā pusē ik dienas būs arī nokrišņi - ne tikai lietus, bet vietām iespējama arī krusa, ko pavadīs pērkona negaiss.

 

Radio 1 ziņas 11-12

RADIO 1 Ziņās klausieties: Ugunsgrēkos cietuši 3 cilvēki; Katrai desmitajai automašīnai konstatēt defektus; Aicina palīdzēt Jēkabpils trūcīgajiem mazuļiem

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 107 izsaukumus. Ugunsgrēkos cieta trīs cilvēki. Rīgā kādas dzīvojamās mājas kāpņu telpā bija jūtams sadūmojums.

Ierodoties notikuma vietā tika konstatēts, ka dega divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklis un tajā esošās sadzīves mantas. Ugunsgrēkā cieta jaunietis, kurš saindējās ar degšanas produktiem un tika

hospitalizēts. Daugavpils novada Kalkūnes pagastā izpletņlēcējs bija aizķēries aiz elektrības vadiem. Īssavienojuma rezultātā izpletņlēcējām aizdegās izpletnis un no tā arī kūla 50m2 platībā. Cietušais 20 gadus vecais vīrietis tika nodots neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem un hospitalizēts. Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji vairakkārt steidzās palīgā cilvēkiem, kuriem kāda nelaime bija notikusi uz ūdens. Piemēram, svētdien ugunsdzēsēji glābēji steidzās palīgā zvejniekiem, kuru laiva bija apgāzusies jūrā pie Pāvilostas . Svētdien Rīgā kāds 28 gadus vecs vīrietis netālu no Vanšu tilta, no krasta margām ielēca Daugavā. Vīrietis izpeldēja krastā paša spēkiem pirms VUGD ierašanās.

Katra desmitā mašīna ceļu satiksmē piedalās ar defektiem, kas būtiski ietekmē satiksmes drošību. Savukārt 1% no visiem spēkratiem vispār nedrīkstētu sākt kustību. Tādu ainu atklāj Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Valsts policijas veiktās pārbaudes, informē Latvijas Radio. Kopš gada sākuma, kad cita pēc citas notika vairākas traģiskas avārijas, transportlīdzekļu tehnisko stāvokli dienesti kontrolē pastiprināti. Taču pašlaik grūti secināt, vai atklātie skaitļi ir satraucoši. Kā izrādās, policija aprīkojuma trūkuma dēļ līdz šim ne visās avārijās var noskaidrot, cik liela nozīme negadījumā bijusi braucamā stāvoklim. Šogad pārbaudīts jau vairāk nekā 2600 vieglo mašīnu. Katrai desmitajai – protokols. 6% no visām bija neatbilstošas – ksenona – gaismas. Savukārt otrai daļai problēmas ar riepām – bojātas, neatbilstoši sezonai vai arī par noteiktajiem 1,6 milimetriem seklāks protektors.

Biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" sadarbībā ar fondu "Ziedot.lv" organizē par projektā "Palīdzi trūcīgiem mazuļiem!" saziedotajiem līdzekļiem iegādāto autiņbiksīšu un piena maisījuma izsniegšanu Jēkabpils un tai tuvējo novadu trūcīgajām ģimenēm ar mazuļiem līdz 2 gadu vecumam. Lai saņemtu palīdzību jūnijā un jūlijā, jau šobrīd - līdz 29. maijam, ģimenēm, kurām nepieciešama palīdzība, jāvēršas biedrībā Jēkabpils NVO resursu centrs - Jēkabpilī, Brīvības ielā 45, 2. stāvā darba dienās no 8.30 līdz 17.00, un jāaizpilda iesniegums - anketa. Ģimenes mēnesī varēs saņemt 1 iepakojumu autiņbiksīšu un 2 iepakojumus ar piena maisījumu .Līdzi obligāti jāņem pase un Sociālā dienesta izsniegta izziņa par trūcīgas ģimenes statusu. Palīdzību saņemt iespējams arī ģimenēm krīzes situācijā (piemēram, pēkšņa slimība ar lieliem izdevumiem par ārstēšanos u.tml. Iemesli). Krustpils pagastā dzīvojošie var vērsties arī biedrībā "Rotanss", kas darbojas Atašienē.

Trešdien, 13.maijā plkst.9.00 Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā (Domes ielā 3, Līvānos) biedrība "Latvijas Sarkanais Krusts" uzsāks pārtikas paku izsniegšanutrūcīgām personām. Lai saņemtu paku, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un izziņa par trūcīgas personas statusa piešķiršanu.

 

Radio 1 ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties Pabeigta izmeklēšana par vērienīgu naudas l idzek lu piesacināšanaos; Uz semināru aicina esošos un topošos uzņēmējus; Labdarības koncertā vāks līzekļus Aizkraukles jauniešiem

Policija pabeigusi izmeklēšanu par vērienīgu naudas līdzekļu piesavināšanos, portālu «Apollo» informēja Valsts policijas pārstāve Jolanta Knīse. Viņa pastāstīja, ka pabeigta pirmstiesas izmeklēšana par vērienīgu naudas līdzekļu piesavināšanos lietā par, iespējams, prettiesiskām darbībām, kuras veicis individuālais komersants, par samaksu solot noorganizēt ceļojumus uz dažādām pasaules valstīm vairāk nekā 40 personām, taču pakalpojumu nenodrošinot. Ceļojumu organizēšanu vīrietis neveica, un par ceļojumiem un lidmašīnu biļetēm un viesnīcām saņemto naudu neatdeva īpašniekiem, šādi piesavinoties sev uzticēto naudu un izlietojot to neparedzētiem mērķiem.Cilvēki neīstenotajos ceļojumos ieguldījuši iespaidīgas summas - sākot no dažiem simtiem, līdz pat vairāk nekā 1000 eiro. Cietušie ir no Liepājas, Kuldīgas, Jēkabpils, Skrundas, vairāki cilvēki no Valmieras, Rīgas un citām Latvijas pilsētām. Viņi ieguldījušas personīgos līdzekļus par pakalpojumiem, ko komersants nav nodrošinājis. Personas vaina noziegumā pierādīta, apkopojot virkni liecību un citu pierādījumu. Savākto pierādījumu apjoms ir pietiekams, un kriminālprocesa materiāli nosūtīti Liepājas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Zemgales plānošanas reģiona ES Struktūrfondu informācijas centrs sadarbībā ar Krustpils novada domi 22.maijā organizē bezmaksas semināru par biznesa plāna sagatavošanu ESF programmā „Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai". Seminārs sāksies pulksten 10, Jēkabpilī, Rīgas ielā 150a, Krustpils novada domes konferenču zālē, un to vadīs Kaspars Timofejevs, finanšu un vadības konsultāciju SIA "Konsorts" izpilddirektors. Semināra dalībniekiem būs iespēja gūt informāciju par biznesa idejām un to iespējamiem risinājumiem ESF programmā „Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai". Seminārā aicināti piedalīties esošie un topošie uzņēmēji, pašnodarbinātās personas, individuālie komersanti, kā arī ikviens interesents. Dalību seminārā iespējams pieteikt līdz 21.maijam, pulksten 15 pa tālruni 65207419.

3.jūnijā Aizkrauklē notiks jau par tradīciju kļuvušais Viļņa Plūmes piemiņas stipendijas labdarības koncerts. Godinot bijušā Aizkraukles mēra devumu pilsētas attīstībā, koncerta dienā risināsies arī zīmējumu konkursa “Mana nākotnes Aizkraukle” noslēguma izstāde un labāko darbu autoru godināšana. Turpinot aizsākto tradīciju, koncerta ieņēmumi tiks novirzīti V.Plūmes piemiņas stipendijai, kas Aizkraukles talantīgajiem jauniešiem palīdz iegūt augstāko izglītību. Pirms pieciem gadiem tika uzsākta ziedojumu vākšana, un šobrīd ir savāktas jau divas trešdaļas no nepieciešamajiem līdzekļiem, lai stipendiju padarītu par mūžīgu. Stipendiju apsaimnieko pieredzējušais „Vītolu fonds”.

Rīgā norisinājās Latvijas čempionāts šahā.Vīriešu konkurencē tika aizvadīts Latvijas čempionāta fināls, kurā piedalījās 29 dalībnieki, kas bija atlasījušies no pagājušā gada fināla, čempionāta pusfināla, reģionāliem turnīriem, Latvijas Jauniešu un Senioru čempionātiem. Par turnīra uzvarētāju ar fantastisku sniegumu kļuva lielmeistars Arturs Neikšāns, kas 9 kārtās izcīnīja 7 uzvaras un divas reizes spēlēja neizšķirti . Atlikušās medaļas izcīnīja –starptautiskie meistari Toms Kantāns a) un Ņikita Meškovs, kam 6 punkti un vislabākie papildrādītāji ļāva iegūt bronzas medaļu. Jēkabpilietis nacionālais meistars Guntis Jankovskis parādīja stabīlu spēli un ar 5 punktiem ierindojās 11. vietā.ieviešu čempionātā par turnīra uzvarētāju kļuva lielmeistare Laura Rogule, otro vietu ieguva lielmeistere Dana Reizniece-Ozola, trešo vietu ieguva lielmeistere Ilze Bērziņa.

Radio 1 ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: CSDD rīkos kampaņu par drošības jostu rīkošanu; Slimnīcā nonāk pusaudži smagā alkohola reibumā; Aicina atsaukties asinsdonorus

Lai veicinātu drošības jostu lietošanu, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) rīkos kampaņu Dzīvības josta. Tās galvenais mērķis ir aktualizēt drošības jostu izmantošanu arī auto pasažieru vidū, lai avārijas brīdī aizmugurē sēdošais ne tikai izglābtu savu dzīvību, bet arī nekļūtu par nāvējošu ieroci, kas spēj nogalināt citus. Kampaņa Dzīvības josta tiks atklāta 13.maijā. Kampaņas atklāšanā tiks prezentēti arī tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «Latvijas Fakti» jaunākā pētījuma dati par autovadītāju un pasažieru uzvedību automobilī, kā arī viņu attieksmi pret satiksmes drošības normām un citiem satiksmes dalībniekiem.

Slimnīcā svētdien nonākuši divi pusaudži smagā alkohola reibumā, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Latgales reģionā kādu 15 gadus vecu zēnu, guļam uz ielas pamanījuši garāmgājēji. Savukārt Kurzemes reģionā mediķu aprūpē nonācis 14 gadus vecs zēns, kurš alkohola lietošanas rezultātā nav spējis nostāvēt kājās. Abos gadījumos bērniem konstatēta saindēšanās ar alkoholu. Kopumā pagājušajā diennaktī NMPD reaģējis uz 1195 izsaukumiem, no kuriem 226 saistīti ar dažādām traumām.

Šodien Krustpils pamatskolā atkārtoti viesojas biedrības „LAIMES KALVE” komanda. Ceturtās klases skolēni piedalījās lekcijā „Pats savas laimes kalējs”, kuras laikā bērni ar lektori runāja par to, kā veicināt draudzību, būt atklātiem un iecietīgiem pret citiem. Bērni pildīja prakstisku vingrinājumu, kura laikā viņiem bija jāraksta vienā lapas pusē cilvēku īpašības, kas viņiem patīk un otrā pusē – kuras nepatīk. Pēc šī darbiņa bērni stāstīja, kā viņi jūtas dažādās dzīves situācijās saskarsmē ar draugiem, vecākiem un skolotājiem. Savukārt piektās un sestās klases skolēni apguva prasmi sevi motivēt mācībām un darbam. Izglītojošās lekcijas laikā pusaudži izvirzīja sev dzīves mērķus un kopā ar lektorēm pārrunāja, kas jādara, lai šos mērķus sasniegtu un, ka pašlaik galvenais viņu uzdevums ir apgūt zināšanas un prasmes. Biedrība “LAIMES KALVE” īsteno sociālo projektu “Ceļš uz laimi”, kas atdzīvina mūsu kultūras garīgās vērtības, sekmē savstarpējo cieņu starp cilvēkiem, atjauno vecāku uzticību skolām, cilvēku ticību saviem spēkiem, veicina pozitīvu attieksmi. Biedrība veic izglītojošu darbu. Nepilna pusgada laikā lekcijas par kompetenci, saskarsmi, motivāciju mācīties un strādāt noklausījušies 684 izglītības, kultūras, probācijas un sociālo dienestu darbinieki un šo dienestu klienti, kā arī vairāk nekā 2100 skolēnu.

 Valsts asinsdonoru centrs aicina atsaukties visu asins grupu rēzus negatīvos donorus, informēja centra pārstāve Zane Mistre. Rīt centrs donorus gaidīs Skrīveru kultūras centrā. Tāpat asinis varēs nodot Ilūkstes kultūras namā. Trešdien, 13.maijā, centrs ziedot gribētājus gaidīs Vecbebru Profesionālajā un vispārizglītojošajā internātvidusskolā, Kokneses novadā, Bebru pagastā. Šeit asinis varēs nodot no plkst.10 līdz 13. T

Jēkabpils Mežaparkā, Neretas ielā 121, darbojas vissezonas kameršļūkšanas trase. Trases nobrauciena garums ir vairāk kā 80 metri. Kameršļūkšanas trases darba laiks no 18. maija - svētdienās, Pirmdienās – slēgts, otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien, sestdien no 12:00 līdz 20:00

Atstājiet komentāru