2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 20.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 20.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Aknīstē notiks emgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde; Līvānu novada Baltajā mājā šodien visi aicināti uz pasākumu “Ieklausies, padomā un rīkojies”; un Šovakar sāksies astronomiskais pavasaris.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis šodien Aknīstes novadā piedalīsies Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē. Darba kārtībā: diskusija par ceļu apauguma likvidēšanu, kurā piedalīsies arī "Latvijas autoceļu uzturētājs" un Valsts meža dienesta pārstāvji, par grozījumiem Zemgales plānošanas reģiona 2018. gada darba plānā un budžetā, pārskata “Tradicionālās amatniecības un mākslas industrijas attīstības programmas 2011.-2016.gadam īstenošana” apstiprināšana un pārskata “Radošo industriju nozares attīstības Rīcības plāna īstenošana” apstiprināšana, kā arī Zemgales plānošanas reģiona Rīcības plāna 2015-2020 grozījumu apstiprināšana. Sēdē izskatīs arī jautājumu par dalību projektā “Biogāzes izmantošanas atbalsta punkti Zemgales urbānajā vidē”, kā arī pārrunās citus aktuālus jautājumus.

Šodien pulksten desmitos "Jēkabpils NVO resursu centra" senioru Dienas centrā "Kopā būt" Jaunajā ielā 39i, Jēkabpilī, seniori tiek gaidīti uz tējas tasi, lai plkst.11tos kopā noskatītos Jēkabpils pilsētas pašvaldības veidotu filmu par Lūciju Ķuzāni. Plkst.12tos zālē tiek piedāvāts izkustēties fiziski, dodoties dejas solī. Centrā pieejams arī novusa galds un galda teniss.

Šodien sāksies pieteikšanās projektu konkursam “Latvijas sakrālais mantojums”, kuru rīko Rietumu Bankas labdarības fonds sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju ar mērķi saglabāt un restaurēt Latvijas sakrālās arhitektūras un mākslas pieminekļus. Pieteikumus var iesniegt līdz šī gada 30.aprīlim. Konkurss “Latvijas sakrālais mantojums” noris jau septīto gadu un tā pastāvēšanas laikā atbalstu restaurācijas darbiem jau ir saņēmušas vairāk nekā 40 baznīcas, finansējumu saņemot tādiem nolūkiem kā vitrāžu, kroņlukturu, ērģeļu un altārgleznu restaurācijai, neatliekamiem remonta darbiem, kupolu un baznīcas gaiļu restaurācijai u.c. Viens projekts var saņemt finansiālu atbalstu apmērā līdz 5 tūkstoši eiro, savukārt kopējais konkursa finansējuma apjoms ir 25 tūkstoši eiro.

Turpinām ziņas

Līvānu novadā tiek īsteots projekts “Tradicionālais un jaunais biedrībā “Baltā māja” – pilsoniskās sabiedrības stiprināšanai Latgales reģionā”. Šodien pulksten 10tos biedrībā “Baltā māja” projektā norisināsies izglītojošs pasākums “Ieklausies, padomā un rīkojies”. Pasākuma programmā vairākas tēmas - Latvija – Eiropas Savienība - Krievija: attiecību līkloči ar kaimiņu valstīm; Kas ir hibrīdkarš? Ievads mēdiju pratībā; Migrācija un sabiedrības radikālizācija; Vai ir migrantu krīze Eiropas savienībā un Latvijā? Lektors/eksperts Daugavpils Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes prodekāns, ar maģistra grādu vēsturē Dmitrijs Oļehnovičs. Pasākumā aicina piedalīties ikvienu interesentu. To finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par pasākuma informācijas saturu atbild biedrība „Baltā māja”.

Šodien no pulksten deviņiem līdz trijiem dienā Līvānu Uzņēmējdarbības atbalsta centrā, Domes ielā 3, TRŪCĪGAJĀM PERSONĀM tiks izsniegtas PĀRTIKAS PAKAS. Līdzi jāņem Sociālā dienesta izziņa. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pakas netiek izsniegtas maznodrošinātām, bet tikai trūcīgām personām.

Un vēl

Šodien plkst.18.15 sāksies pavasaris jeb pavasara ekvinokcija un astronomiskā pavasara sākums. Ņemot vērā gaismas laušanu atmosfērā, jau īsi pirms ekvinokcijas diena kļūst garāka par nakti. Pavasara ekvinokcija ir laika moments, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru un nonāk debess ziemeļu puslodē. Savukārt naktī uz 25.martu sāksies vasaras laiks, kad pulksten trijos naktī pulksteņa rādītāji būs jāpagriež stundu uz priekšu. Astronomiskā vasara iestāsies 21.jūnijā, savukārt 25.-26.septembrī nakts atkal kļūs garāka par dienu. Jau ziņots, ka svētdien 18.martā bija pirmā diennakts šajā gadā, kad dienas garums jeb saules spīdēšanas ilgums pārsniedza nakts garumu. Saules spīdēšanas ilgums svētdien Rīgā bija 12 stundas un viena minūte. Katra nākamā diena, kopš svētdienas, kļūst par nepilnām piecām minūtēm garāka.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA “Ošukalns” kategoriski noraida raidījuma Aizliegtais paņēmiens sižetā minētos apgalvojumus; Lielākā daļā Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniekiem ir pārāk mazs; un Šī gada pavasara pali būs mazāki nekā prognozēts iepriekš.

No pagājušajā gadā ieklātā asfalta Jēkabpils Bebru ielas mikrorajonā, ņemtajos divos paraugos tā biezums ir vismaz divas reizes mazāks nekā bija paredzēts līgumā, vakar vēstīja LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens”. Ja šādā veidā asfalts ir ieklāts visā mikrorajonā, balstoties uz asfalta cenām un raidījuma aprēķiniem, Jēkabpils pašvaldība varētu būt pārmaksājusi vairāk nekā 170 tūkstoši eiro. Jau ziņots, ka Bebru ielas mikrorajona rekonstrukciju veica SIA “Ošukalns”, ko vada uzņēmējs un domes deputāts Aigars Nitišs.

Pēc sižeta demonstrēšanas, preses relīzē plašsaziņu līdzekļiem SIA “Ošukalns” kategoriski noraida raidījuma sižetā minētos maldinošos apgalvojumus, kas grauj uzņēmuma reputāciju un norāda uz it kā uzņēmuma veiktām krāpnieciskām darbībām. Uzņēmums uzsver, ka objektā visi ielu rekonstrukcijas darbi veikti atbilstoši normatīviem un izstrādātajam projektam, par ko liecina arī uzņēmuma saņemtie kvalitātes un būvniecības kontroles dokumenti. Uzņēmums norāda arī uz nekorekti veiktajiem urbumiem, kas tikuši veikti pēc LTV raidījuma iniciatīvas. Turklāt televīzijas cilvēki esot maldināti, jo sižetā uzskatāmi redzams, ka veiktais mērījums nav ņemts pareizi un urbums nav izurbts līdz galam. Šādā veidā ņemts paraugs nekādi neuzrāda reālo situāciju. Par to, ka pārkāpumu nav, liecina arī Jēkabpils pilsētas domes veiktie korektie urbumi tieši blakus LTV raidījuma pārstāvju izdarītajiem – visi paņemtie paraugi atbilst normai. Vienlaikus uzņēmums norāda, ka objektā Bebru mikrorajonā ieklātais asfaltbetona daudzums ne tikai atbilst projektam, bet pat par vairākām tonnām pārsniedz sākotnēji plānoto, lai nodrošinātu tehnoloģisko prasību un normatīvu izpildi. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Turpinām ziņas

Graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas uzņēmums SIA "Linas Agro" Graudu centrs reģistrējis jaunu komercķīlu. Aizņēmuma mērķis ir būvēt divus jaunus graudu elevatorus. 14.martā reģistrētās komercķīlas nodrošināto prasījumu maksimālā summa ir 9,3 miljoni eiro. Jaunos graudu elevatorus ir plānots uzcelt līdz jaunajās graudu ražas sezonas sākumam šogad. Graudu elevatoru jauda būs apmēram 20 tūkstoši tonnu. Vienu no tiem ir plānots celt Grobiņā, bet otru – Rēzeknē. Uzņēmums norāda, ka Latgales reģionā tam ir tikai viens graudu elevators - Jēkabpilī, bet pārējie atrodas tālu, citos reģionos.

Lielākā daļā jeb 60% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniekiem ir pārāk mazs, kamēr Eiropas savienībā kopumā tā uzskata 26% iedzīvotāju, liecina Eirobarometra veiktā aptauja. Latvijā par atbilstošu Eiropas savienības atbalstu lauksaimniecībai uzskata 27% respondentu. Salīdzinoši lielu daļu veido to respondentu skaits, kuri nevar atbildēt uz šo jautājumu - Latvijā 11 %, bet Eiropas savienībā kopumā 18% norādīja, ka nezina atbildi uz šo jautājumu. Ir arī tādi respondenti, kuri uzskata, ka atbalsts lauksaimniekiem ir pārāk liels. Latvijā tādu gan ir tikai 1%, bet ES iedzīvotāju vidū kopumā 11%. Gan Latvijā, gan ES kopumā liela daļa respondentu norāda uz velmi redzēt ES finansiālā atbalsta lauksaimniekiem pieaugumu nākamajos desmit gados - Latvijā to vēlas 84% iedzīvotāju, savukārt ES kopumā - 44%.

Un vēl

Šī gada pavasara pali būs mazāki nekā prognozēts iepriekš, plašāku teritoriju applūšana iespējama galvenokārt Daugavas un Lielupes krastos, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) atjaunotā palu prognoze. Tā kā liela daļa sniega ir nokususi, prognozētais nokrišņu daudzums ir neliels un nav gaidāma strauja pavasara atnākšana, ūdens līmenis palu laikā pārsvarā būs mazāks par ilggadējo vidējo lielumu, tomēr ledus sastrēgumu dēļ atsevišķās vietās iespējama plašāku teritoriju applūšana. Pagājušajā nedēļā vairākās upēs gāja ledus un izveidojās ledus sastrēgumi, tajā skaitā Ventā pie Kuldīgas, Lielupē pie Mežotnes un Lielajā Juglā pie Zaķumuižas. Daugavā saglabājas ledus sega, posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām zem ledus ir vižņi. Daugavā pie Jēkabpils ledus biezums 26 centimetri, bet vižņu biezums zem ledus sasniedz 170 centimetru. Ledus iešanas laikā Daugavā bīstami sastrēgumi var veidoties posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām, lejpus Jersikas, kā arī Līksnas - Nīcgales posmā. Gaidāma palieņu applūšana, kas atbilst dzeltenā brīdinājuma kritērijam, bet pastāv iespēja, ka ledus sastrēgumu dēļ vietām tiks sasniegts arī bīstami augsts ūdens līmenis, kas atbilst oranžā brīdinājuma kritērijam.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils pilsētas pašvaldība uzsver, ka objektam Bebru ielas mikrorajonā kontrole veikta atbilstoši likumdošanai; pagājušajā naktī Jēkabpilī dzēsts ugunsgrēks Kalna ielā; un Aptauja liecina, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju šopavasar plāno vairāk uzturēties svaigā gaisā

Vakar, 19. martā, Latvijas Televīzijas raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” tika demonstrēts sižets par iespējamiem pārkāpumiem objektā Jēkabpils Bebru mikrorajonā. Kā skaidro Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, pašlaik nav iemesla uzskatīt, ka objektā kāds no darbiem ir veikts nekvalitatīvi vai ir ignorēti projektā paredzētie būvniecības normatīvi. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis norāda, ka tūlīt pēc informācijas saņemšanas tika veikta atbilstošu asfalta paraugu ņemšana ielas segumāun paņemot tos atbilstoši visām normatīvu prasībām, nekādas atkāpes no projekta vai trūkumi asfalta segas uzklāšanas procesā un ielas seguma biezumā netika konstatēti. Jēkabpils mērs uzsver, ka viņam ir svarīgi, lai pār pilsētā realizētajiem infrastruktūras objektiem neklātos aizdomu ēna. Un pagaidām, pretēji raidījumā paustajam, viņam neesot pierādījumu, kas liecinātu par pārkāpumiem. Komentējot raidījumā demonstrēto sižetu un tajā parādītos “paraugus”, pilsētas mērs ir skeptisks, jo šādas ekspertīzes un urbumi tiek veikti ar īpašu tehniku un atbilstoši noteikumiem, lai varētu droši izdarīt secinājumus, pašvaldības veiktās pārbaudes pārkāpumus nav parādījušas.

Lai nodrošinātu objektīvu informāciju sižetā, pašvaldība ir bijusi gatava kopā ar LTV pārstāvjiem pārbaudīt saņemto informāciju, taču tādu kopīgu ekspertīzi nav izdevies veikt, jo televīzijas darbinieki nav sadarbojušies. Lai skaidrotu Jēkabpils pilsētas pašvaldības viedokli un informētu par rīcībā esošo informāciju saistībā ar LTV raidījumā “Aizliegtais paņēmiens” demonstrēto sižetu, Jēkabpils pilsētas pašvaldība rīko preses konferenci ar pilsētas domes priekšsēdētāja un objekta būvuzrauga piedalīšanos rīt, 21. martā.

Turpinām ziņas

Vakar plkst. 23.50 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu Kalna ielu Jēkabpilī, kur deg šķūnis. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vienstāvu saimniecības ēka un šķūnis 100m2 platībā. Plkst. 3.26 ugunsgrēks likvidēts. Vakar Zemgalē saņemti 13 izsaukumi uz kūlas ugunsgrēku dzēšanu, kuru kopējā degšanas platība bija 22 hektāri. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies Iecavas novadā, kur pērnā zāle dega 6 hektāru platībā, Vecumnieku novada Vecumniekos, kur degšanas platība bija 10 hektāri un Bumbieru ceļā Jelgavā, kur pērnā zāle dega 3 hektāru platībā. Savukārt visā Latvijā agājušajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji saņēma 78 izsaukumus – 54 uz ugunsgrēku dzēšanu, 18 uz glābšanas darbiem, bet seši no izsaukumiem bija maldinājumi.

Latvijas Sarkanā krusta Jēkabpils nodaļa atgādina, ka iznomā dažādus tehniskos palīglīdzekļus – kruķus, ratiņkrēslus, tualetes krēslus, staiguļus un gultas. Šeit iespējamas saņemt arī cita veida palīdzību vai pakalpojumu par samazinātu maksu. Nodaļas izpilddirektore Velta Ozola informē, ka pirmdienās un trešdienās Sarkanā krusta Jēkabpils nodaļā darbojas labdarības istaba, kurā trūcīgie, maznodrošinātie, daudzbērnu ģimenes, invalīdi var saņemt apģērbu bez maksas. Patlaban Sarkanā krusta Jēkabpils nodaļas veikalā visām precēm ir 50% atlaides, kas būs spēkā līdz mēneša beigām. Šeit par zemām cenām var iegādāties apģērbu visai ģimenei. Patlaban Sarkanā krusta Jēkabpils nodaļa ir saņēmusi apjomīgu jaunu preču no Vācijas un ASV pievedumu.

Un vēl

Vairāk nekā puse jeb 55% Latvijas iedzīvotāju šajā pavasarī plāno vairāk uzturēties svaigā gaisā, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" veiktā aptauja. Vienlaikus ceturtā daļa jeb 24% iedzīvotāju šajā pavasarī gribētu sākt sportot vai vairāk nodarboties ar sportiskām aktivitātēm. Piektā daļa iedzīvotāju līdz ar pavasara atnākšanu sagaida pozitīvas pārmaiņas - 21% iedzīvotāju sagaida pozitīvas pārmaiņas darbā, bet 20% - privātajā dzīvē. Gandrīz piektā daļa iedzīvotāju plāno pavasarīgus atjaunināšanas darbus, proti, 17% iedzīvotāju plāno veikt remontu dzīvesvietā, bet 16% - atjaunot savu garderobi ar jaunām drēbēm vai aksesuāriem. Desmitā daļa jeb 10% iedzīvotāju šopavasar plāno arī sava vizuālā tēla izmaiņas, piemēram, jaunu matu sakārtojumu, savukārt vēl desmitā daļa jeb 11% iedzīvotāju plāno ieguldīt savā personīgajā attīstībā, apmeklējot kādus kursus vai iegūstot izglītību. Gandrīz desmitā daļa jeb 7% iedzīvotāju šopavasar gribētu izmēģināt kādu jaunu hobiju vai arī veikt kādus lielus pirkumus, kā, piemēram, nopirkt dzīvokli vai automašīnu, vai kādu lielo sadzīves tehniku.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izveidots reģionālo remigrācijas koordinatoru tīkls; "Latvijas valsts meži" šogad plāno stādīt kokus izcirtumos 8775 hektāru platībā un SIA Jēkabpils siltums novērsis avārijas situāciju siltumtrasē Jēkabpils valsts ģimnāzijā.

Latvijā šogad marta sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 1,296 miljardu eiro apmērā, kas ir par 0,4% vairāk nekā mēnesi iepriekš, liecina Valsts ieņēmumu dienesta dati. Tajā skaitā 825,692 miljonu eiro parāds bija valsts pamatbudžetam, kas ir kritums par 0,1% salīdzinājumā ar februāra sākumu, 307,393 miljoni eiro - pašvaldību budžetiem, kas ir par 0,3% vairāk, bet sociālās apdrošināšanas iemaksu parādi bija 163,148 miljonu eiro apmērā, kas ir par 3,2% vairāk. Atbilstoši VID datiem aktuālie parādi, kuriem tiek aprēķināta nokavējuma nauda, šogad 1.martā bija 58,7% no kopējās parādu summas jeb 760,541 miljons eiro.

Ņemot vērā to, ka gandrīz visās Latvijas pašvaldībās ir novērojams būtisks iedzīvotāju samazinājums, remigrācijas veicināšanā būtiski ir ne tikai pasākumi valsts līmenī, bet būtiska ir tieši pašvaldību loma. Lai uzsāktu mērķtiecīgu darbu latviešu remigrācijas veicināšanai, 2018.gadā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izveidojusi piecu reģionālo remigrācijas koordinatoru tīklu. Reģionālo koordinatoru galvenais uzdevums ir uzrunāt potenciālos remigrantus un noskaidrot to vajadzības, sagatavot atbilstošus piedāvājumus par darba un dzīves iespējām Latvijā. Būtiski, ka tā nav vienkārši aptauja par remigrantu vajadzībām – koordinatoriem būs jāuztur regulārs un atkārtots kontakts ar potenciālajiem remigrantiem, kā arī jāveido personiska pieeja. Līdz ar to ikvienam interesentam par remigrācijas jautājumiem jau ir iespēja sazināties, rakstot uz remigracija@paps.lv.

Turpinām ziņas

Šogad ērces periodiski bijušas aktīvas arī ziemas periodā. Gaisa temperatūrai nedaudz iesilstot, tās kļūst sastopamas aizvien biežāk un tas nozīmē, ka laikus jādomā par ērču encefalīta profilaksi, lai izvairītos no inficēšanās ar bīstamo slimību, atzīmē entomologi. Pastāv maldinošs uzskats, ka ērces ir kukaiņi, patiesībā ērces ir zirnekļveidīgo helicerātu apakšklase. Ērces attīstības cikls no olas līdz pieaugušai ērcei ilgst divus gadus. Pirmajā dzīves gadā ērces barojas ar maziem dzīvniekiem, kas ir uz zemes, piemēram, cirslīšiem. Savukārt otrajā dzīves gadā, kad ērces kļūt lielākas, tās sāk rāpot pa koku stumbriem un zariem, tiekot līdz meža dzīvniekiem un, protams, arī cilvēkam. Entomologi norāda, ka Latvijā pēdējos gados aptuveni 5% visu ērču ir inficētas ar ērču encefalītu, kas ir salīdzinoši liels skaits, lai pievērstu uzmanību savai veselībai un pasargātu sevi, dodoties vakcinēties. Specifiskas zāles, kas apturētu un izārstētu ērču encefalītu, nav, tāpēc vakcinācijas veikšanai ir būtiska nozīme.

"Latvijas valsts meži" šajā gadā kompānijas valdījumā esošajos mežos plāno atjaunot 15 tūkstoši 375 hektārus, tajā skaitā veicot stādīšanas darbus izcirtumos 8 tūkstoši 775 hektāru platībā un dabiski atjaunojot 6 tūkstoši 600 hektārus meža. Uzņēmuma 4274 hektāri meža tiks atjaunoti ar augstvērtīgiem un kvalitatīviem priežu stādiem, savukārt 3525 hektāri - ar egles stādiem, ar bērziem plānots apstādīt 835 hektārus, bet ar melnalkšņiem - 141 hektāru meža. Šo platību atjaunošanai tiks izmantoti gandrīz 25 miljoni meža stādu, kas izaudzēti pēc modernākajām tehnoloģijām Eiropā.

Un vēl

vakar SIA "Jēkabpils siltums" speciālisti novērsuši avāriju iekšējā siltumtrašu posmā, kas nodrošināja siltumenerģijas piegādi Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jaunajam korpusam. SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko informēja, ka svētdienas vakarā tika konstatēta avārijas noplūde siltumtrasēs. Noplūdušā siltumnesēja papildināšana radīja ievērojamas problēmas Tvaika ielas katlumājā, tāpēc bojātais siltumtrašu posms tika noslēgts, pārtraucot siltumenerģijas piegādi ģimnāzijas ēkas daļai. Avārijas novēršanas darbi tika uzsākti svētdienas vakarā. Pirmdienas pēcpusdienā bojātais caurules posms ir nomainīts un atjaunota apkure ģimnāzijas jaunajā korpusā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonedēļ sāksies Kena parka estrādes atjaunošanas darbi; No 1. novembra Latvijā būs atļauts reģistrēt automašīnas, kurām stūre atrodas labajā pusē; un Daugava pie Daugavpils jau vietām atbrīvojusies no ledus segas.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētāja amatā uz nākamo trīs gadu termiņu ievēlēts līdzšinējais kameras prezidents Aigars Rostovskis. Šodien Rīgas Latviešu biedrības namā notikušajā Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedru kopsapulcē uz padomes priekšsēdētāja amatu bija divi pretendenti - Rostovskis un bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs. Par Belēviču atdotas 213 balsis, bet Rostovskis saņēmis 637 balsis, līdz ar to tika ievēlēts šajā termiņā uz nākamajiem trim gadiem. Jau ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi.

Maksātnespējīgās AS "KVV Liepājas metalurgs" velmētavas kustamās mantas izsolē uzvarējis Austrijas uzņēmums "Smart Stahl GmbH". Austrijas uzņēmums uzvarējis izsolē ar piedāvāto cenu 1,57 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jeb 1,9 miljoni eiro ar PVN. Par pirkumu "Smart Stahl GmbH" ir jānorēķinās rīt, 21.martā.Šodien izsolē piedalījās trīs pretendenti - bez Austrijas uzņēmuma vēl arī Latvijas uzņēmumi SIA "Tolmets" un SIA "FeLM". Velmētavas mantas izsoles sākumcena bija noteikta 1,33 miljonu eiro apmērā.

Turpinām ziņas

Šonedēļ tiks uzsākti objekta “Kena parka pārbūve, Jēkabpilī” būvdarbi par kopējo summu 258 tūkstoši 529 eiro. Būvdarbu izpildītājs ir SIA “Erbauer group”, būvuzraugs - SIA “LA KONSULTANTS”. Kopumā Jēkabpils pilsētas pašvaldība veiks Kena parka pārbūvi, gan labiekārtojot parka teritoriju, gan pārbūvējot esošo skatuvi ar laukumu skatītājiem. Būvdarbu laikā paredzēti Estrādes demontāžas darbi, pamatu liešana, ienu, karkasa uzstādīšana, jumta un seguma uzstādīšana, iekšējie apdares darbi, ārējo elektrotīklu ievilkšana, apgaismojuma uzstādīšana, lietus kanalizācijas ierīkošana, kā arī parka teritorijas labiekārtošana. Labiekārtojot parka teritoriju paredzēta solu izgatavošana un uzstādīšana, metāla kulises un afišu stenda uzstādīšana, betona bruģakmens seguma izbūve, granīta plākšņu ieklāšana, dekoratīvo stādījumu izveidošana, zālāja atjaunošana un kokaugu stādīšana. Būvdarbus paredzēts pabeigt līdz 15. jūlijam.

No 1. novembra Latvijā būs atļauts reģistrēt automašīnas, kurām stūre atrodas labajā pusē.Tāpat kā līdz šim šādām automašīnām būs jāīsteno virkne tehnisko prasību, taču stūres atrašanās puse nebūs jāmaina. To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā šodien galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Šādu priekšlikumu komisijas deputāti atbalstīja, atsaucoties uz Eiropas Savienības tiesas spriedumu. Tajā pēc būtības norādīts, ka prasība mainīt stūres atrašanās pusi šādām automašīnām ierobežo personu brīvu pārvietošanos. Likuma izmaiņas trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

Un vēl

Daugava pie Daugavpils vietumis jau atbrīvojusies no ledus segas. Kā informē Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības organizators Vladislavs Ruskuls, patlaban ūdens līmenis Daugavā ir divi metri astoņi centimetri un plūdu draudu nav. Zemākās vietas Daugavpilī sāk applūst, kad ūdens līmenis Daugavā pārsniedz septiņu metru atzīmi. Ņemot vērā laika prognozes, pavasara pali Daugavā Daugavpils apkaimē tiek prognozēti aprīļa sākumā.
Palu norise lielā mērā būs atkarīga no laika apstākļiem un nokrišņu daudzuma. Palu maksimums tiek prognozēts laikā līdz aprīļa otrajai dekādei. Daugavas ledus iešanas laikā bīstami ledus sastrēgumi un zemāko vietu applūšana tradicionāli veidojas Jēkabpils - Pļaviņu posmā, lejpus Jersikas, kā arī Līksnas - Nīcgales posmā Daugavpils novadā.

Atstājiet komentāru