2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Radio1 ziņas 2014.gada 24.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 24.martā

 

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāpēc Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, nedarbojas apgaismojums; cikdaudz naudas saziedots filmai par mūziķi Mārtiņu Freimani; kāda brīvdienās bija gaisa temperatura Jēkabpilī.

Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā kopš piektdienas vakara nedarbojas apgaismojums un laukums vakara stundās ir tīts pilnīgā tumsā,  noskaidroja Radio1. Spuldzes nedeg arī tuvākajās pieguļošajās ieliņās – Viestura ielā no Pasta līdz Brīvības ielai un Katoļu ielā. Pagaidām nav zināms, kas izraisījis elektroapgādes traucējumus. Taču iespējams, ka atkārtojas gadījumi, kad nezināmi ļaundari uzlauzuši elektrosadales skapjus un nolaupījuši kabeļus.

Valsts policija patlaban pārbaudījusi 84 vīriešus, kuru pazīmes bijušas līdzīgas policijas speciālistu izveidotajam fotorobotam un psiholoģiskajam portretam, mēģinot atrast pedofilu, kurš Imantā pastrādājis dzimumnoziegumus pret četrām mazām meitenēm. Neviens no pārbaudītajiem nav izrādījies meklētais noziedznieks. Policija turpina noziedznieka meklēšanu. Jau ziiņots, ka Imantas pedofils uzmācioes četrām mazgadīgām meitenēm.

Turpinām ziņas

Pāvests Francisks par apustulisko nunciju Latvijā un Igaunijā nominējis Agropoles arhibīskapu Pedro Lopesu Kintanu. Kintana 8.martā tika nominēts par apustulisko nunciju Lietuvā. Jaunais nuncijs Baltijas valstīs Lopess Kintana dzimis 1953. gada 27. jūlijā Spānijā. 2009.gadā pāvests Benedikts XVI viņu nominēja par apustulisko nunciju Kanādā. Lopess Kintana runā itāliešu, angļu, franču, portugāļu un spāņu valodā.

Filmai par Mārtiņu Freimani saziedoti apmēram 9 500 eiro. Jau ziņots, ka, pieminot pāragri mūžībā aizgājušo mūziķi Mārtiņu Freimani, nodibinājums "Mārtiņa Freimaņa fonds" februāra sākumā aicināja iedzīvotājus ziedot filmas veidošanai par mūziķi. Cilvēki var izmantot fonda mājaslapā "www.mff.lv" izveidoto jauno ziedošanas sistēmu. Kopumā filmas veidošanai vajadzīgi vairāk nekā 23 tūkstoši eiro.

Un vēl kāda ziņa

Vakar Latvijā pārspēts 23.marta gaisa siltuma rekords – Daugavpilī gaiss iesilis līdz plus 17 grādiem, pārspējot iepriekšējo 23.marta maksimālās gaisa temperatūras rekordu Latvijā. Iepriekšējais gaisa temperatūras rekords 23.martam bija fiksēts 2007.gadā Jelgavā, kad tur bija plus 16 grādi. Jēkabpilī vakar gaisa tempoeratūra sasniedza plus 16 grādus, kas ir augstākā gaisa temperatūra šopavasar.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kur varēs saņemt informāciju par tuberkulozes izplatību; cik daudz naudas būs vajadzīgs, lai elektrificētu dzelzceļu no Daugavpils līdz Krustpilij; cik daudz kūlas ugunsgrēku dzēsts brīvdienās.

No šodienas līdz 28.martam astoņās Latvijas pilsētās norisināsies tuberkulozes novēršanai veltīti pasākumi. Pasākumi tiek organizēti par godu Pasaules Tuberkulozes dienai, kas ik gadu tiek atzīmēta 24.martā. Saņemt informāciju par tuberkulozi un veikt HIV eksprestestus šodien varēs arī Jēkabpilī - "Zemā sliekšņa punktā".

Dzelzceļa elektrifikācijas projektu var realizēt tikai tad, ja to 85% līdzfinansē no Eiropas Savienības līdzekļiem, norādīja "Latvijas Dzelzceļa" prezidents Uģis Magonis. Kopējās dzelzceļa elektrifikācijas projekta izmaksas tiek lēstas 549 miljonu eiro apmērā un tas paredz modernizēt pašreizējās elektrolīnijas un elektrificēt jaunos posmus no Daugavpils un Rēzeknes līdz Krustpilij, kā arī posmu no Krustpils līdz Jelgavai.

Šorīt Latvijā dažviet braukšanas apstākļus apgrūtina migla, informē Latvijas valsts ceļi". Autovadītāji tiek brīdināti, ka redzamība miglā samazinājusies līdz 100 - 500 metriem. Kopumā šorīt braukšanas apstākļi pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem ir apmierinoši. Ceļi posmā no Pļaviņām līdz Jēkabpili un no Jēkabpils līdz Līvāniem ir slapji, jo Jēkabpilī un apkaimē nedaudz līst.

Turpinām ziņas

Nedēļas nogalē Latvijā turpināja plosīties kūlas dedzinātāji, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta operatīvā informācija. Nedēļas nogalē ugunsdzēsēji saņēma izsaukumus uz 69 kūlas ugunsgrēkiem. Svētdien reģistrēti 30 kūlas ugunsgrēki, kas ir vairāk par pusi no visām 56 svētdien Latvijā reģistrētajām ugunsnelaimēm. Kopā šogad dzēsti 1300 pērnās zāles ugunsgrēki.

Pagājušajās brīvdienās slimnīcās nogādāti pieci jauni vīrieši, kuri saindējušies pēc dažādu augu maisījumu jeb tā dēvēto "legālo narkotiku" lietošanas. Slimnīcā nogādāto vīriešu vecums ir no 16 līdz 26 gadiem. Vienā gadījumā vīrietim bija arī halucinācijas un viņš bija ļoti agresīvs, tāpēc mediķiem bija nepieciešama policijas palīdzība, lai nogādātu viņu slimnīcā.

Un vēl

Krievijas karavīri savā kontrolē pārņēmuši vēl vienu Krimas flotes bāzi, un tas ir jau trešais šāda veida uzbrukums pēdējo 48 stundu laikā, pavēstīja Ukrainas amatpersonas. Krievijas karavīri flotes bāzei Feodosijā uzbrukuši no divām pusēm, izmantojot automātiskos ieročus un trokšņa granātas. Krievija jau pārņēmusi lielāko daļu Ukrainas militāro bāzu Krimā, šādi pastiprinot kontroli pār šo pussalu.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: cik ilgi vēl var balsot par mūsu novadnieces Annas Skaidrītes Gailītes grāmatu; kādi spēki aktivizējas Latvijā; kā vakar veicies mūsu basketbola komandai.

Jēkabpilieši var būt lepni, ka lasītāji grāmatu TOP100 ierindojuši arī mūsu novadnieces Annas Skaidrītes Gailītes grāmatu „Alīna. Likteņa celtā un likteņa gremdētā". Tā uzsver Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes projekta koordinatore Valda Priekule un aicina balsojot viņu atbalstīt. Līdz 27.aprīlim ikviens var nobalsot par vienu līdz trim savām mīļākajām grāmatām no grāmatu TOP100, reģistrējot balsojumam tikai savu e-pasta adresi.

Arvien biežāk vecāki, kuru bērni tā sauktās legālās narkotikas lieto pusgadu, vēršas pie narkologiem, LTV raidījumā «Rīta panorāma» teica Inga Landsmane no Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra. Bērniem sākušas pasliktināties sekmes, viņi vairs nav spējīgi koncentrēties mācībām. Visbiežāk jauniešiem, kuri nonākuši pie narkologiem, vērojamas halucinācijas, bailes un panikas lēkmes.

Turpinām ziņas

Reizē ar notikumiem Ukrainā un Krimā, Kremļa intereses atbalstoši spēki aktivizējušies arī Latvijā. Raidījums «de facto» ziņo, ka Maskavā februāra beigās dibināta sabiedriski politiska organizācija «Russkij internacional», kuras mērķvalstis ir Ukraina, Moldāvija, Kazahstāna, Latvija, Igaunija un citas. Latvijā viņi sola cīnīties par krievu skolām un nepilsoņu tiesībām. Organizācijas RUSINTERN vadībā ir arī Latvijas nepilsonis Sergejs Malahovskis.

Latvijas uzņēmēji aktīvi reklamējas Latvijā retranslētajos Krievijas televīzijas kanālos – gan Pirmajā Baltijas kanālā, gan RTR Planēta. Pirms vai uzreiz pēc Krievijas propagandas ziņu izlaidumiem šajos kanālos reklamē gan Cēsu un Līvu alu, gan Maxima, Stockmann un Spice veikalus, gan biezpiena sieriņus Kārums, gan Latvijas mobilo telefonu. Šo uzņēmumu produkcija tiek piedāvāta mums klaji naidīgos televīzijas kanālos, kuros vēsta, ka ne tikai Ukrainā, bet arī Baltijas valstīs atdzimst fašisms.

Un vēl kāda ziņa

Vakar „Aldaris" Latvijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils" aizvadīja otro, noslēdzošo spēli pret Latvijas U18 izlasi jeb BK „LMT Basketbola Akadēmija". Jēkabpilieši izbraukuma cīņā sagrāva juniorus ar rezultātu 87:45. Rezultatīvākais bija Trojs Bārniss ar 19 gūtiem punktiem komandas labā. Spēli izlaida Rinalds Sirsniņš un Pāvels Veselovs. Sastāvam bija pieteikts arī Mihals Hlebovickis, taču līdz spēles beigām laukumā viņš tā arī neuznāca.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 jau ziņoja, ka Jēkabpilī, veikalā "Supernetto" Rīgas ielā šorīt ap pulksten 10.00 nostrādāja trauksmes sirēna un no lielveiklala tika evakuēti cilvēki. Notikuma vietā ieradās divas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes vienības. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta komandieris Jēkabpilī Dzintars Cvilikovskis sacīja, ka veikalā "Supernetto" izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, nelielā platībā bija aizdegušies elektrības vadi.

Vakar Vidzemē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi nogādājuši slimnīcā 17 gadus vecu jaunieti, kurš pēc augu maisījumu lietošanas nav atpazinis tuviniekus, kļuvis agresīvs un redzējis halucinācijas. Kopumā aizvadītajā diennaktī hospitalizēti 11 augu maisījumu lietotāji, tajā skaitā astoņi 15 līdz 17 gadus veci pusaudži.

Un vēl kāda ziņa

Salas vidusskolas 9.klases skolniece Egija Paslauska iekļuva finālā 13.marta LTV spēlē ''GUDRS, VĒL GUDRĀKS''. Egijai līdzi just uz Rīgu brauca klases biedri,

audzinātāja un Egijas mamma. Egija sagādāja satraucošus mirkļus līdzjutējiem, atlases kārtās iegūstot vienādus punktus ar konkurentiem, bet papildjautājumos tos apsteidza. Tagad Egija Paslavska gatavojas finālam, bet LTV filmēšanas grupa ieradīsies Salas vidusskolā.

Atstājiet komentāru