2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 25.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 25.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds augsts viesis šodien ierodas Latvijā; ko Zviedrijas karalim dāvinās okupācijas muzejā; par kuriem ražojumiem piircēji sūdzas visvairāk.

Latvijā šodien oficiālā darba vizītē ieradīsies NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze. Tiekoties ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi, ģenerālis Domroze runās par situāciju Ukrainā un turpmākajiem soļiem, kā NATO stiprinās drošību Baltijas valstīs.

Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzaicinājuma šodien Latvijā valsts vizītē ieradīsies Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija. Vizītes laikā plānota Zviedrijas karaļpāra oficiālā sagaidīšanas ceremonija pie Melngalvju nama, divpusējā, kā arī delegāciju tikšanās, kopīgā preses konference un ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa. Zviedrijas karalim, kad viņš kopā ar karalieni Silviju oficiālajā valsts vizītē apmeklēs Okupācijas muzeju, pasniegs divas fotogrāfijas, kurās karalis, būdams vēl mazs zēns, tur rokās Latvijas karodziņu.

Turpinām ziņas

Pērn Eiropas ātrās ziņošanas sistēma par bīstamiem ražojumiem kopumā saņēma vairāk nekā divus tūkstošus paziņojumu no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tajā skaitā no Latvijas saņemti 36 brīdinājumi. Lielākajā daļā gadījumu -13 gadījumos - sūdzības no Latvijas bijušas par lāzera rādāmkociņiem. Deviņas sūdzības saņemtas par rotaļlietām.Starp biežāk ziņotajiem riskiem, kuru cēlonis ir minētās preces, tiek minēti ķīmiskie riski, nožņaugšanās risks, fizisku traumu un aizrīšanās risks.

Iekšlietu ministrijas valdībā iesniegtais un apstiprinātais likumprojekts par grozījumiem nodokļu un nodevu likumā paredz jaunu nodevu noteikšanu. Likuma grozījumos paredzēts iekļaut nodevu par pārrobežu skaidras naudas pārvadājumu atļaujām. Attiecīgi grozījumos paredzēts iekļaut valsts nodevu arī kontrolšāvienu izdarīšanai ar vītņstobra šaujamieroci.

Un vēl kāda ziņa

Internetā strauju popularitāti guvusi Krievijas žurnālista un mediju kompānijas “Premier” vadītāja Romāna Romaņenko rakstīta vēstule Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurā līderis aicināts nosūtīt karavīrus un glābt krievus Krievijā. Romaņenko stāsta, ka "Premier Radio" veica aptauju, kurā noskaidrots, ka 82% no vairāk nekā 1000 respondentiem būtu gatavi parakstīties zem šādas vēstules.Autors vēstulē norāda, ka dzirdējis par prezidenta plāniem ievest karaspēku Krimā, lai aizstāvētu krievvalodīgo intereses, jo viņu tiesības esot pārkāptas.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kādi atceres pasākumi šodien notiks novados Jēkabpils apkaimē; par ko Latvija taisnojas NATO un ASV prezidentam; kas kandidē uz Eiroparlamenta vēlēšanām.

Politiski represētajiem veltīti pasākumi šodien notiek arī novados. Šodien pulksten 10.00 Viesītes kultūras pils Kinozālē rādīs Dzintras Gekas dokumentālo filmu „Sibīrijas latvieši”. Rites pagastā notiks atceres pasākums pie pieminekļa  „Tiem, kas nepārnāca”. Divos pēcpusdienā būs atceres brīdis Viesītē,  pie piemiņas akmens Komunistiskā genocīda upuriem un Saukas pagastā Galvānos un Smiltainē.

Šodien vienos dienā komunistiskā genocīda represijās cietušo pasākums notiks salas novadā pie Auzānu kapiem, bet Sēlpilī stundu vēlāk atceres brīdis būs pie Daugavas stacijas. Aknīstē atceres pasākums notiks pulksten 11.00 pie represēto piemiņas akmens, Asarē tas būs pulksten 12.00, bet Gārsenē pēc piemiņas brīža būs tikšanās ar represētajiem kultūras namā.

Turpinām ziņas

Gan Valsts prezidentam, gan aizsardzības ministram sarunās ar NATO valstu amatpersonām ir jātaisnojas par to, ka aizsardzībai neesam atvēlējuši 2% no iekšzemes kopprodukta. Tā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Latvija partneriem skaidro, ka ir plāns minēto finansējuma līmeni sasniegt līdz 2020.gadam, bet Vējonis aicinās to panākt ātrāk.

G7 valstis samitā vienojušās Sočos paredzēto "lielā astotnieka" sanāksmi pārcelt uz Briseli, kur tiksies septiņu valstu vadītāji bez Krievijas prezidenta Vladimira Putina. Kopīgā paziņojumā ASV, Kanādas, Japānas, Francijas, Vācijas, Itālijas un Lielbritānijas līderi norādīja, ka šo valstu ārlietu ministri nedosies uz aprīlī Maskavā paredzēto tikšanos. Lielā septītnieka" ministri tiksies, lai lemtu par to, kā stiprināt kopējo enerģētisko drošību.

 Un vēl

 Eiroparlamenta vēlēšanās kā pirmā startēt pieteicās sīkpartija „Suverenitāte”, par kuru lielumlielais vairums Latvijas iedzīvotāju uzzināja pirmo reizi. Partijas darboņi, kuri līdz šim izcēlušies ar krievvalodīgo un nepilsoņu aizstāvību, sola Latvijā atjaunot valstisko suverenitāti, kuru tā mistiskā veidā pazaudējusi. Partija arī sarīkojusi pirmo skandāliņu – tā savā listē bija ierakstījusi cilvēku, kas nav nevienas Eiropas Savienības valsts pilsonis.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā ārstu biedrība cer ierobežot legālo narkotiku izplatību; ko iedzīvotāji domā par pāreju uz ziemas un vasaras laiku; kādas militārās normas Krievijā atjaunojis Putins.

Latvijas Ārstu biedrība rosina izstrādāt psihoaktīvo vielu legālās aprites aizliegšanu. Organizācija norāda, ka Latvijā katru dienu pēc jauno psihoaktīvo vielu lietošanas slimnīcās nonāk arvien vairāk bērnu un jauniešu. Tāpēc nepieciešams mainīt likumu normas, kas ļautu ierobežot legālo vielu tirdzniecību un izplatību. Latvijā visbiežāk jaunas psihoaktīvas vielas lieto jaunieši no 15 līdz 24 gadu vecumam.

Atstājiet komentāru