2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Radio1 ziņas 2014.gada 27.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 27.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds seminārs šodien notiks Jēkabpilī un kāds ministrs šodien viesosies pilsētā; ko Latvijai apsolījis NATO apvienoto spēku komandieris; cik daudz Krievijas karavīru patlaban atrodas pie Ukrainas robežām.

Šodien pulksten divos pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē, Vecpilsētas laukumā 3, notiks Latvijas Celtnieku arodbiedrības rīkotais trīspusējais būvniecības nozares pārstāvju seminārs - diskusija „Būvniecība un tās attīstība”. Seminārs tiek rīkots sadarbībā ar Latvijas Būvnieku asociāciju un Jēkabpils pilsētas pašvaldību. Seminārā piedalīsies domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Aivars Kraps.

Šodien Jēkabpili apmeklēs satiksmes ministrs Anrijs Matīss. J\ēkabpils pilsētas pašvaldībā viņš ieradīsies pulksten pustrijos dienā. Vizītes laikā plānots pārrunāt Jēkabpils pilsētas un tuvākās apkārtnes infrastruktūras objektu attīstību, ar jaunā tilta pār Daugavu būvniecību saistītos jautājumus, kā arī citus jautājumus, kas saistīti ar Satiksmes ministrijas kompetenci un pārraudzību. Plānots, ka vizītē piedalīsies arī akciju sabiedrības „Latvijas autoceļu uzturētājs” un "Latvijas Valsts ceļu" pārstāvji.

Turpinām ziņas

Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze vakar tikšanās laikā ar Latvijas aizsardzības spēku vadību apliecināja, ka sabiedrotie nodrošinās Ziemeļatlantijas līguma 5.panta saistību izpildi gadījumā, ja tāda vajadzība radīsies. Šis pants nosaka, ka NATO dalībvalstis bruņotu uzbrukumu vienai vai vairākām valstīm uzskatīs par uzbrukumu visām dalībvalstīm, un tādēļ tās apņemas sniegt palīdzību valstij, kas pakļauta uzbrukumam.

Lielākā daļa jeb 67% jauniešu ar fiziskajām aktivitātēm nodarbojas bieži - vairākas reizes nedēļā, liecina Latvijas Tautas sporta asociācijas aptauja. Visbiežāk sporto vīrieši, jaunieši vecumā no 13 līdz 18 gadiem un jaunieši, kuri apmeklē organizētas sporta nodarbības trenera vai sporta skolotāja vadībā. Vidēji bieži - reizi nedēļā vai dažas reizes mēnesī - ar fiziskajām aktivitātēm nodarbojas 17% jauniešu, un gandrīz tikpat sporto reti vai nekad.

Un vēl

Lai gan Maskava apgalvo, ka nevēlas karu ar Ukrainu, pie abu valstu robežas turpina pulcēties Krievijas spēki. Robežas Krievijas pusē pamanītas ierodamies elitāras tanku vienības. 24. martā Brjanskas apgabala dienvidrietumos redzēta Kantemirovskas tanku divīzijas tehnika. Šī ir elitāra Krievijas sauszemes spēku vienība, kas piedalās parādēs Sarkanajā laukumā Maskavā. Savukārt Kurskas apgabalā 15 un septiņu kilometru attālumā no robežas pulcējas Tamaņas motorizēto strēlnieku divīzijas taktiskā grupa. Ukrainas pierobežā patlaban ir 83 tūkstoši Krievijas karavīru.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties:Ko Baltijai sola ASV prezidents Baraks Obama; kāpēc pieaugusi interese par iestāšanos Zemessardzē; kādas frizūras nēsā vīrieši Ziemeļkorejā.

ASV prezidents Baraks Obama un NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, reaģējot uz Krievijas veikto Krimas aneksiju, trešdien izteikuši atbalstu lielākai NATO militārajai klātbūtnei Austrumeiropā. Obama norādīja, ka "NATO valstis nekad nepaliks vienas". NATO valstis joprojām atbalsta Ukrainas suverenitāti, taču neparedz kādas militārās operācijas Ukrainā, kas nav NATO dalībvalsts.

Saistībā ar pēdējā laika Krievijas un Ukrainas notikumiem strauji pieaugusi Latvijas iedzīvotāju interese par Zemessardzi, uzsver Zemessardzes komandieris Leonīds Kalniņš. Interese esot pieaugusi pat 10 reizes. Konkrēti skaitļi būs zināmi aptuveni pēc mēneša, jo par zemessargu var kļūt, veicot dažas pārbaudes. Organizācijā uzņem Latvijas valsts pilsoņus vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Viņi nedrīkst dienēt Iekšlietu ministrijas struktūrās. Viņiem jābūt bez kriminālās pagātnes, bet ar labu veselību.

Aizvadītajā diennaktī slimnīcās nogādāti četri cilvēki, kuri saindējušies ar nezināmas izcelsmes augu maisījumu jeb tā dēvēto spaisu. Trīs no šādiem gadījumiem konstatēti Rīgā, bet viens - Zemgalē. Mediķiem bieži vien ir nācies piesaistīt policijas palīdzību, kad «spaisa» lietotājiem ir sākušās halucinācijas un viņi uzvedas neadekvāti. Oficiāli reģistrētais jaunākais pacients, par kuru ir bijušas aizdomas, ka viņš saindējies ar «spaisu», bijis tikai 12 gadu vecs.

Turpinām ziņas

Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji kukuļus dod ceļu policijai, žurnālistiem pavēstīja «Delnas» pārstāvji. Kopumā 19% no Latvijas iedzīvotājiem atzīst, ka ir devuši kukuli un no tiem ceturtā daļa kukuli devusi ceļu policijai. Nedaudz mazāk jeb 24% iedzīvotāju, kuri devuši kukuli, to darījuši ārstniecības iestādēs, bet 14% - tiesās. 8% no personām, kuras devušas kukuli, to darījušas izglītības iestādēs.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji pozitīvi vērtē Romāna Naudiņa kandidatūru vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam. Sarunās ar asociācijas pārstāvjiem Naudiņš norādīja, ka turpinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un iepriekšējā ministra Eināra Cilinska sāktos darbus, pastiprinātu uzmanību vēršot uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai.

Un vēl kāda ziņa

Ziemeļkorejā stājušies spēkā noteikumi, kas paredz, ka visiem šīs valsts vīriešiem jābūt tādai pašai fizūrai kā valsts līderim Kimam Čenunam, tā ziņo ārvalstu mediji. Tas nozīmē, ka matu garumam jābūt īsākam par pieciem centimetriem, turklāt frizieris jāapmeklē ik pēc 15 dienām. Par noteikumu neievērošanu draud sods. Nav gan zināms, kā šajā situācijā rīkoties tiem vīriešiem, kuriem matu nav.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda īpašā skola šodien sāks darbu Jēkabpilī; kādas prasības turpmāk tiks izvirzītas kredītu izsniedzējiem; vai Krievija tiešām iebruks Ukrainā un vai tā apdraud Baltijas valstis.

Šodien trijos pēcpusdienā Jēkabpilī, Draudzības alejā 26, notiks Noderīgo padomu skolas jaunajiem vecākiem pirmā tikšanās. Piedalīties tajā aicināti jaunie vecāki, kuriem ir bērni līdz četru gadu vecumam. Noderīgo padomu skolā jaunie vecāki neatkarīgi no bērnu skaita ģimenē varēs saņemt bezmaksas psihologa, speciālā pedagoga, logopēda ieteikumus, kā arī paši ieteikt speciālistus, kuru viedokli vēlētos uzklausīt.

Lai noteiktu stingrākas prasības kredītdevējiem, izvērtējot klientu maksātspēju, Saeima šodien galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. Turpmāk kredīta devējam būs pienākums pieprasīt un izvērtēt informāciju par patērētāja ienākumiem un izdevumiem. Personai varēs piešķirt kredītu tikai pēc pārliecināšanās par patērētāja spēju nomaksāt kredītu.

Turpinām ziņas

Krievijas un Ukrainas konflikts neatstās graujošu ietkmi uz Latvijas ekonomiku, šodien LNT raidījumā "900 sekundes" teica Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš ir pārliecināts par konflikta pozitīvu atrisinājumu. Līdz ar to tā atstātās sekas uz Latvijas ekonomiku nebūs tik graujošas, kādas tās bija finanšu krīzes laikā. Prezidents uzsvēra, ka jau pašlaik tiek meklēti risinājumi, lai mazinātu Krievijas iebrukuma Ukrainā atstāto ietekmi uz Latvijas ekonomiku.

Saskaņā ar ASV izlūkdienestu slepeno izvērtējumu iespēja, ka Krievija iebruks Ukrainas austrumu reģionos, ir lielāka, nekā iepriekš uzskatīts, ziņo televīzijas kanāls CNN. Atslepenotajā versijā, kas nonākusi CNN rīcībā, pastāv "drūmas priekšnojautas, ka Maskava var iebrukt Ukrainas austrumos un dienvidos, spiesties uz rietumiem Piedņestrā, kā arī censties sagrābt teritorijas Baltijas valstīs".

Un vēl

Eiropas Savienībai nepieciešams kapitālais remonts, intervijā aģentūrai LETA uzsver Eiroparlamenta deputāte Tatjana Ždanoka. Pēc Ždanokas teiktā, ir kļuvis skaidrs, ka Eiropas Savienībā nevar būt vienota valūta un vienota finanšu politika, pastāvot tik lielām atšķirībām starp dalībvalstīm, dažādam pensijas vecumam, dažādiem nodokļiem un sociālajiem pabalstiem. Pēc viņas domām, j\aizstrādā jauna Eiropas Savienības konstitūcija.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kas palīdzēs skaitīt laiku līdz Jēkabpils pilsētas svētkiem; kādus projektus varēs īstenot jaunieši Viesītes novadā; k’\a iedzīvotāji vērtē latvijas ekonomisko situāciju.

Šogad Jēkabpils Pilsētas svētku tēma ir pilsētas laiks. Svētki sāksies 5.jūlijā – tieši pēc 100 dienām, skaitot no šodienas. Katru no šīm 100 dienām kāds Jēkabpils iedzīvotājs vai viesis būs Laiknesis un palīdzēs skaitīt, cik dienas atlikušas līdz Pilsētas svētkiem. Plašāk par šo ideju stāsta Jēkabpils Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Mikanovska. Pirmais objekts, kur notika tikšanās ar pirmo Laiknesi, bija Lūsis pie strūklakas iepretim Tautas namam un pirmais cilvēks, kas sāka laika skaitīšanu ceļā uz pilsētas svētkiem ir Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 10.klases audzēknis Rūdolfs Studāns. Viņš darbojas arī Jēkabpils jauniešu domē. Rūdolfam jautājām, ko viņam nozīmē laiks un kam viņš visvairāk velta savu laiku.

Viesītes novada domes kārtējā sēdē apstiprināts nolikums projektu konkursam „Jauniešu biznesa ideju konkurss Viesītes novadā”. Jauno uzņēmēju atbalsta programmas mērķis ir rosināt jauniešus sava biznesa veidošanai novadā. Konkursam no Viesītes novada pašvaldības budžetā paredzēti 1420 eiro. Pieteikumus var iesniegt  no 24. marta līdz 30.jūnijam.

Pašreizējo Latvijas ekonomikas stāvokli februārī kā labu vērtēja tikai 2% iedzīvotāju, bet par sliktu to uzskatīja 56% iedzīvotāju, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti. Šā gada februārī iedzīvotāji biežāk nekā janvārī ir teikuši, ka situācija attīstās nepareizā virzienā. Arī prognozēs par Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstību iedzīvotāji ir kļuvuši pesimistiskāki. Uzskatu, ka tas būs uzlabojies, februārī pauda 23% procenti iedzīvotāju.

Un vēl kāda ziņa

Viens no aktuālākajiem jautājumiem, kas uztrauca iedzīvotājus, Latvijai pievienojoties eirozonai, bija iespējamais preču un pakalpojumu cenu kāpums. Absolūtais vairākums jeb 87% iedzīvotāju dažus mēnešus pēc eiro ieviešanas uzskata, ka cenas patiešām ir palielinājušās. Tikmēr ekonomikas un politikas eksperti ir pretējās domās, norādot, ka straujas cenu izmaiņas nav novērotas un šāds viedoklis ir balstīts iedzīvotāju sajūtās, nevis faktos.

Jēkabpils novada ziņas 16.00 un 19.00

Pilngadību sasniegušam bārenim pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās  ir piešķirts dzīvoklis Ābeļu pagastā. Jaunietis turpina mācības, un viņam nav pietiekamu ienākumu, lai iegādātos sadzīves tehniku  un dzīvokļa aprīkojumu. Tādēļ Jēkabpils novada sociālais dienests aicina ziedot viņam nepieciešamo sadzīves tehniku: ledusskapi, veļas mašīnu – vēlams automātisko – un elektrisko plīti vai gāzes plīti ar balonu. Plašāku informāciju var saņemt pa tālruni 65207285.

 

Līdz 17.martam Jēkabpils novada skolēni tika aicināti piedalīties konkursā „Ūdens lietošanas un citas pamācības, saudzējot vidi un Baltijas jūru”. Tika saņemti iesniegumi no visām novada skolām, un labāko darbu autori saņems atzinības balvas. Atzinības balvu – dāvanu karti izglītojošam piknikam dabā - par lielisko noformējumu un vienoto tēmu saņems Zasas pirmsskolas vecuma bērni. Aktīvākajiem – Zasas un Rubenes pamatskolas audzēkņiem - pašvaldības nodrošinās bezmaksas ekskursiju pa Latviju.

Turpinām ziņas

Dignājas pamatskola turpina darboties Ekoskolu programmā. Katru gadu ekopadome organizē skolas vides izvērtēšanu un izvēlas vienu tēmu, kurai tiek pievērsta lielāka uzmanība. Ekopadome šogad organizēja Ūdens nedēļu. Tam pamatā bija vairāki iemesli: 22. martā tika atzīmēta Pasaules ūdens diena, Ekoskolas šī gada tēma bija ūdens un Jēkabpils novada pašvaldības organizēja Lielās talkas ieteikumu konkursu saistībā ar ūdens tēmu.

Ābeļu pamatskolā viesojās Jēkabpils novada izpilddirektors Jānis Subatiņš, Ābeļu pagasta pārvaldnieks Raimonds Jaudzems un teritoriālās plānošanas speciāliste Dzidra Nartiša ar lekcijām par notekūdeņu radīto piesārņojumu un tā samazināšanas iespējām. Tāpat skolēni noklausījās lekciju poar upju tīklu Jēkabpils novadā un atbildēja uz jautājumiem. Aktīvākie skolēni saņēma piemiņas balvas.

Un vēl kāda ziņa

Zasas vidusskolas avīzei „Baltais ceļš” šogad aprit 15 gadu. Šajā laikā „Baltais Ceļš” ir „izaudzis” līdz ar tā veidotājiem, kļuvis interesantāks, skaistāk noformēts, iezīmējušās labas tradīcijas, valoda un stils nesalīdzināmi uzlabojies. Mērķi, sākot izdot „Balto Ceļu”, bija saistīti ar skolēnu interešu izglītību un radošuma attīstīšanu, kā arī patriotisma stiprināšanu.

Atstājiet komentāru