2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 3.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 3.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: vai Latvijā samazinājies autoavārijās bojā gājušo skaits; cik daudz notiesāto šobrīd izcieš mūža ieslodzījumu; kā cer panākt, lai pierobežā skanētu Latvijas Radio.

Šodien notiks Zemgales reģiona pašvaldību pārstāvju un Nacionālā veselības dienesta sadarbības sanāksme. Tās darba kārtībā paredzēts izskatīt jautājumu par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un to apmaksu Zemgalē, par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm, par obligāto veselības apdrošināšanu, kā arī citus jautājumus. Jēkabpili tajā pārstāvēs pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis.

Pērn jau otro gadu pēc kārtas Eiropā ievērojami samazinājies ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits, tomēr Latvijā ceļu satiksmes drošības stāvoklis iepriekšējā gadā nav uzlabojies. Turklāt Latvijā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits ir augstāks par Eiropas Savienības vidējo.Eiropā salīdzinājumā ar 2012.gadu ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits sarucis par 8%. Vismazāk bojā gājušo ir Lielbritānijā un Zviedrijā, visvairāk – Polijā, Lietuvā, Grieķijā un Latvijā.

Ieslodzījuma vietās patlaban sodu izcieš 52 vīrieši, kuri notiesāti ar mūža ieslodzījumu. No tiem divi slepkavas cietumā atrodas kopš 1993.gada. Četras personas ir iesniegušas apžēlošanas lūgumu. No šiem vīriešiem vienam apžēlošanas lūgums noraidīts, otrs gaida apžēlošanas lūguma izskatīšanu, bet trešajai personai nav pagājis Apžēlošanas likumā noteiktais termiņš - 20 gadi. Par uzturēšanas apstākļiem uz mūžu ieslodzītajiem spriedīs seminārā, kas šodien notiks Daugavgrīvas cietumā.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets atbalstīja papildu finansējuma piešķiršanu, lai nodrošinātu Latvijas Radio 4.programmas pārraides austrumu pierobežas rajonos. Premjere Laimdota Straujuma skaidroja, ka pārraides nepieciešams nodrošināt, jo tā ir Latvijas Radio programma, kas raida krievu valodā. Saskaņā ar Satiksmes ministrijas aprēķiniem tam mēnesī būs nepieciešami papildus 6000 eiro. Pārraides austrumu pierobežā būs iespējams nodrošināt viena līdz četru mēnešu laikā.

Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlas uzlabot Latvijas cilvēku dzīvi ilgtermiņā, nevis gūt ātru un lētu popularitāti. Viņš uzskata, ka savā darbībā nav jācenšas par katru cenu izpatikt visiem, līdz ar to no amata Bērziņš atkāpties negrasās. Tā sacīts Valsts prezidenta kancelejas izplatītajā atbildē uz atklāto vēstuli, kurā viņš aicināts atstāt amatu. Atklātajā vēstulē, ko parakstījuši 400 kultūras darbinieki, teikts, ka Andris Bēziņš nav paudis noteiktu nostāju krimas aneksijas jautājumā un tāpēc nevar pārstāvēt Latvijas intereses.

Un vēl kāda ziņa

Valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikumu novirzīt papildus vairāk nekā 3 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda jaunu bezmaksas publisko interneta pieejas punktu izveidošanai un jau esošo pilnveidošanai novadu pašvaldībās. Tas tiks darīts, lai Latvijas novados paaugstinātu ne tikai iedzīvotāju piekļuvi bezmaksas internetam, bet arī sniegtu atbalstu tūrisma attīstībai reģionos, tā kā tūristiem tiks atvieglotas iespējas iegūt informāciju par piedāvātajiem pakalpojumiem novadā.

Ziņas 11.00 un 12.00

Jēkabpils dome šodien pašvaldības izpilddirektora amatā iecēla līdzšinējo Administratīvā departamenta direktoru Guntaru Goguli.sēdē šodien kā papildu jautājumi tika izskatīti līdzšinējā izpilddirektora Daiņa Līča iesniegums ar lūgumu atbrīvot viņu no ieņemamā amata veselības problēmu dēļ un pārcelt darbā par Jēkabpils  Ceļu, ielu fonda un pārvadājumu nodaļas vadītāju. Viņa iesniegums tika apstiprināts un turpmāk Dainis Līcis ieņems Jēkabpils pilsētas pašvaldības Ceļu, ielu fonda un pārvadājumu nodaļas vadītāja amatu. Šajā nodaļā pagaidām ir vakantas vietas.

Līdz šim brīdim kopš gada sākuma kūlas ugunsgrēku skaits sasniedzis ap pusotru tūkstoti, bet pēc Sodu reģistra datiem sastādīto administratīvo protokolu skaits ir minimāls – tikai 23. Ugunsdzēsēju Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis ziņo, ka vakar Jēkabpilī reģistrēti trīs kūlas ugunsgrēki. Ābeļu pagastā dega kūlaa un dārza mājiņa  12 tūkstošu kvadrātmetru platībā, bet Zīlānu ielā divās vietās – pērnā zāle.

Un vēl kāda ziņa

Gan pēc ģeogrāfiskā izvietojuma, gan iespēju ziņā vispiemērotākā osta NATO militāro kuģu izvietošanai Baltijā, ja tāds lēmums tiks pieņemts, būtu Liepājas osta, norādījis aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. NATO ostas izveide Liepājā būtu ļoti nozīmīgs ieguldījums pilsētas un Latvijas tautsaimniecībā kā tādā. Tas pavērtu jaunas biznesa attīstības iespējas Latvijas uzņēmējiem, jo ostas uzturēšanā un

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Kāpēc iedzīvotājus no Madonas ielas 53 pārvietos uz citām mājām; kas turpmāk veiks izpilddirektora pienākumus Jēkabpils domē; cik daudz kūlas ugunsgrēku vakar dzēsti Jēkabpilī.

Jēkabpils dome nolēma pārvietot iedzīvotājus no mājas Madonas ielā 53a uz citiem pašvaldībai piederošajiem dzīvokļiem pilsētā, jo ēka ir avārijas stāvoklī un atzīta par dzīvošanai nederīgu. Plašāk par šo lēmumu stāsta Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps. Madonas ielā 53A uz 1.martu par dzīvokļu īri un komunālajiem apkalpojumiem ir uzkrājies parāds kopsummā  233 tūkstoši 714 eiro. Tajā skaitā par īres maksu 109 tūkstoši 629 eiro, par siltumapgādi  104 tūkstoši  477 eiro un ūdensapgādi 19 tūkstoši 607 eiro.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Jēkabpils novada pašvaldība aprīlī rīkos novada iedzīvotāju sapulces ar deputātu, administrācijas nodaļu vadītāju un speciālistu piedalīšanos. 7.aprīlī pulksten 13.00 sapulce notiks Ābeļu pagastā. Savukārt 11.aprīlī pulksten 10.00 sapulce notiks Dignājā, bet pulksten 13.00 – Dunavas pagastā. Paredzēts apspriest jautājumus par novada darbību šobrīd un nākotnē, pašvaldības pakalpojumu uzlabošanu, par pašvaldības ceļu stāvokli un citiem jautājumiem.

Viesītes novada Saukas pagasta pārvalde saņēmusi Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu projektam par ūdens ņemšanas vietas ierīkošanu Saukas pagasta Galvānu kapsētā. Projekta rezultātā tiks ierīkota aka Galvānu kapsētā, piederīgajiem tiks atrisināta ūdens piegādāšanas problēma uz kapsētu. Senā kapsēta tbūs mūsdienīgāka. Akas ierīkošana ir jauninājums, kas atvieglos apzaļumošanu un saimniecisko uzturēšanu. Projekta realizācijā iesaistījās Jēkabpils PMK, SIA Ārītes un zemnieku saimniecība “Dziļgrāvji”.

Turpinām ziņas

No 25.līdz 30.martam Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā norisinājās Pasaules čempionāts vieglatlētikā veterāniem, kur Līvānu novadu pārstāvēja Vladimirs Poļakovs, Gunārs Jānis Mīkulis, Mārīte Vilcāne un Juris Ļebedoks. Vladimirs Poļakovs izcīnījis sudraba godalgu augstlēkšanā un 4.vietu trīssoļlēkšanā. labi sasniegumi ir arī pārējiem sportistiem. Gunārs Jānis Mīkulis 10 kilometru soļošanā izcīnīja 17. vietu. Mārīte Vilcāne trīssoļlēkšanā izcīnīja desmito vietu, bet stafetē - septīto vietu. Latvijas izlase čempionātā startēja ar piecdesmit vienu dalībnieku.

Madonas reģionālās vides pārvaldes inspektori, reaģējot uz pļaviņiešu sniegto informāciju, ka Bebrulejas apkaimē Daugavā salikts daudz maluzvejnieku tīklu, divas dienas rīkoja reidu ne tikai norādītajā upes posmā, bet visā Pļaviņu HES ūdenskrātuvē. Bebrulejas apkaimē no upes inspektori izcēla piecus nelielus tīklus, kas upē bija iestiepti, izmantojot garas gumijas un atsvarus. Kopumā inspektori konfiscēja 16 maluzvejnieku tīklu. Tajos lielākoties bija sapinušās raudas, kuras pašlaik gatavojas nārstam, un zandarti.

Un vēl kāda ziņa

Aizkraukles novada dome nolēma izveidot Aizkraukles novada pašvaldības policiju ar vienu amata vienību — pašvaldības policijas inspektors. Viņš saņems 585 eiro mēnesī. Pašvaldības policijas inspektors būs pakļauts novada pašvaldības izpilddirektoram un sadarbosies ar Valsts policiju. Viņam būs formastērps ar Aizkraukles novada pašvaldības atšķirības zīmi un novada pašvaldības izsniegta dienesta apliecība. Inspektors nodrošinās kārtību sabiedriskajās vietās, reģistrēs informāciju par likumpārkāpumiem un ziņos par tiem kompetentām amatpersonām.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz kūlas ugunsgrēkun reģistrēti Jēkabpilī; kādas automašīnas plāno iegādāties Jēkabpils pilsētas dome; kādas vērtīgas gleznas atrastas Itālijā.

Vakar Jēkabpilī un novados konstatēti trīs kūlas ugunsgrēki. Par to ziņo ugunsdzēsības Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis. Jēkabpils pilsētā vislielākajā platībā kūla degusi Daugavsalā. Jēkabpils novada Leimaņu pagastā pērnā zāle degusi 5000 kvadrātmetru platībā. Tāpat arī pērnā zāle degusi Jēkabpils pilsētas teritorijā apmēram 10 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Bez tam deguši siena ruļļi Krustpils novada Atašienes pagastā.

Jēkabpilī pašvaldība ņems Valsts kasē aizņēmumu gandrīz 50 tūkstošu eiro  apmērā divu vieglo automašīnu iegādei, kas nepieciešamas pašvaldības funkciju veikšanai. Par aizņemtajiem līdzekļiem plānots iegādāties divas automašīnas "Škoda", kas paredzētas pašvaldības priekšsēdētāja vietnieku Jāņa Raščevska un Aivara Krapa vajadzībām. Viņi līdz šim izmantoja vecākas automašīnas. Galīgo lēmumu šajā jautājumā paredzēts pieņemt Jēkabpils domes sēdē.

Turpinām ziņas

Vairākām iedzīvotāju kategorijām gada ienākumu deklarācija par pērn gūtajiem ienākumiem obligāti jāiesniedz līdz šā gada 2.jūnijam ieskaitot, informē Valsts ieņēmumu dienests. Lai deklarācijas aizpildīšana būtu ērtāka un vienkāršāka, VID aicina to darīt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Deklarācija par ienākumiem jāiesniedz Latvijas iedzīvotājiem, kuri veikuši saimniecisko darbību, piemēram, ir individuālā uzņēmuma īpašnieki.

Rīgas Centra rajona prokuratūra ar 50 piespiedu darba stundām nolēmusi sodīt sievieti, kura draudēja noslepkavot Rīgas mēru Nilu Ušakovu. Par pieskaitāmu atzītā sieviete no speciāli izveidotas elektroniskā pasta adreses nosūtīja e-pasta vēstuli Rīgas mēram, paužot viņam draudus nogalināt vai nodarīt smagus miesas bojājumus. To pašu apsūdzētā persona izdarīja arī no savas elektroniskā pasta adreses.

Un vēl kāda ziņa

Itālijā atrastas divas franču mākslinieku Pola Gogēna un Pjēra Bonāra gleznas, kas tikušas nozagtas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, trešdien paziņoja Kultūras ministrija. Miljoniem dolāru vērtās gleznas atradusi Itālijas policijas īpašā nodaļa, kas izmeklē ar kultūras mantojumu saistītās lietas. Policija prezentēs arī jaunu aplikāciju viedtālruņiem un planšetdatoriem, kas ļaus pilsoņiem aktīvi iesaistīties nozagtu mākslas darbu meklēšanā, iesūtot fotogrāfijas.

Līdz šim brīdim kopš gada sākuma kūlas ugunsgrēku skaits sasniedzis ap pusotru tūkstoti, bet pēc Sodu reģistra datiem sastādīto administratīvo protokolu skaits ir minimāls – tikai 23. Ugunsdzēsēju Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis ziņo, ka vakar Jēkabpilī reģistrēti trīs kūlas ugunsgrēki. Ābeļu pagastā dega kūlaa un dārza mājiņa  12 tūkstošu kvadrātmetru platībā, bet Zīlānu ielā divās vietās – pērnā zāle.

Gan pēc ģeogrāfiskā izvietojuma, gan iespēju ziņā vispiemērotākā osta NATO militāro kuģu izvietošanai Baltijā, ja tāds lēmums tiks pieņemts, būtu Liepājas osta, norādījis aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. NATO ostas izveide Liepājā būtu ļoti nozīmīgs ieguldījums pilsētas un Latvijas tautsaimniecībā kā tādā. Tas pavērtu jaunas biznesa attīstības iespējas Latvijas uzņēmējiem, jo ostas uzturēšanā un apkalpošanā būtu nepieciešami vietējo uzņēmēju preces un pakalpojumi.

Un vēl kāda ziņa

Bijušo Latvijas prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kas atzinusi, ka gatava atkārtoti ieņemt Valsts prezidenta amatu, politiķi šajā krēslā redzēt nevēloties, vēsta laikraksts "Neatkarīgā". Juris Bojārs uzskata, ka šādi bijusī prezidente ir nevis apliecinājusi, ka ir gatava atkal būt valsts augstākā amatpersona, bet pateikusi, ka nevēlas, lai viņai piedāvātu šo godu. "Viņa pietiekami skaidri pateica, ka tauta gaida jaunas sejas," laikrakstam teica Bojārs.

.

Atstājiet komentāru