2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 10.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 10.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds forums šodien notiks Agrobiznesa koledžā? Kur mācis izgatavot porcelāna brošūras? Un Kādu filmu šodien irādis Kino Mītnē?

 

Šodien Jēkabpils Agrobiznesa koledžā notiks „Izaugsmes Forums 2014”- reģionālais pusfināls. Tajā piedalīsies 11 skolēnu komandas no Jēkabpils skolām. Izaugsmes forums ir uzņēmējdarbības sacensības jauniešiem ar iespēju iegūt līdzekļus reāla biznesa uzsākšanai. Foruma mērķis ir radīt idejas problēmu risināšanai reģionos, kā arī veicināt izpratni jauniešos par biznesa uzsākšanas iespējām Latvijā. Sacensību fināls Rīgā norisināsies 9.-10.maijā, kad komandām  24 h laikā būs jāizstrādā ekonomiski pamatotu biznesa plānu savas idejas realizācijai, klātesot dažādu nozaru ekspertiem un biznesa konsultantiem. Gatavošanās sacensībām notiek reģionāli, speciālistiem vairākkārt klātienē konsultējot komandas no visas Latvijas, laika posmā no februāra līdz aprīlim.

Šodien pulksten 11 Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notiks preses konference par projektu “Kurzemes un Vienības ielu rekonstrukcija” un maģistrālo inženiertīklu rekonstrukciju Jaunā, Zemgales un Viesītes ielā. Jau ziņots, ka no nākamās nedēļas sāksies remontdarbi uz tilta pār Daugavu un būs ierobežota satiksme starp labo un kreiso krastu.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Iekļaujošas izglītības atbalsta centra izglītības darba speciāliste Dace Laizāne šodien Rīgā piedalīsies Latvijas Pašvaldību savienības mācību centra organizētajā seminārā. Seminārā tiks runāts par aktuālāko bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Turpinām ziņas

Šodien un rīt Preiļos, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā, notiks izglītojošs seminārs "Ganāmpulku produktivitātes uzlabošana pārraudzībā esošām saimniecībām". Seminārā piedalīties aicināti Preiļu novada lopkopji.

No šodienas līdz sestdienai, Rīgas Porcelāna muzejā norisināsies porcelāna brošu darināšanas meistarklase, kuru vadīs māksliniece - muzejpedagoģe Diāna Boitmane. Ikvienam meistarklases apmeklētājam būs iespēja izgatavot porcelāna brošu un dekorēt to, izmantojot Rīgas Porcelāna rūpnīcas oriģinālos materiālus, ar kuriem tika izdaiļots, kā arī marķēts porcelāns un fajanss. Tie ir dekoratīvi metāla šabloni dažādās formās, kā arī autogrāfi - zīmogi un paraksti ar cipariem vai tekstu, kas apzīmēja noteiktu priekšmeta tipu, šķiru vai sniedza citu tehnisko informāciju.

Un vēl

Šodien un rīt Jēkabpils Tautas namā Kino mītnē pulksten 18.30 būs skatāma romantiska drāma „Reiz Ņujorkā”. Filmas papildseanss šodien pulksten divos dienā. Filmas sižetā - 1921. gads. Tāpat kā tūkstošiem Eiropas emigrantu, māsas Eva un Magda atstāj dzimto Poliju un dodas uz Ņujorku. Taču piepildīt amerikāņu sapni nav nemaz tik viegli. Galveno lomu filmā „Reiz Ņujorkā” režisors piedāvājis balvas „Oskars” ieguvējai Marionai Kotijārai – vienai no visvairāk pieprasītajām mūsdienu franču aktrisēm. Lieliski ir arī vīriešu lomu tēlotāji. Abi nominēti balvai „Oskars” – dramatisko lomu profesionālis Hoakins Fēnikss un spriedzes filmu zvaigzne Džeremijs Renners.

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik NATO lidmašinu patrulēs Baltijas valstu gaisa telpā, sākot no maija? Ko atklāj satiksmes ministra Anrija Matīsa amatpersonas deklarācija? Un Kur skatāma mākslinieka Pētera Džigura 70 gadu jubilejai veltīta grafikas izstāde "Lai sirds dziesma skan"?

Sākot no maija, NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā piedalīsies 12 alianses lidmašīnas - trīs reizes vairāk nekā agrākajā režīmā, paziņojušas NATO amatpersonas. Jau ziņots, ka marta sākumā, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, Lietuvas Gaisa kara spēku bāzē ieradās seši ASV iznīcinātāji F-15C "Eagle", pievienojoties četriem tā paša tipa iznīcinātājiem, kas nodrošina patrulēšanu kopš gada sākuma, kad šo NATO misiju uz četriem mēnešiem pārņēma ASV.

Kādā Pensilvānijas pavalsts vidusskolā viens no skolēniem vakar sadūris 20 citus audzēkņus, ziņo ASV amatpersonas. "Tie ir nopietni ievainojumi," televīzijas kanālam CNN atzina vietējās slimnīcas traumu nodaļas vadītājs Kristofs Kaufmans. Četriem cietušajiem ir "dzīvību apdraudoši savainojumi". Traumu centrā ar smagiem savainojumiem nogādāti septiņi 15 līdz 17 gadus veci skolēni un viens pieaugušais, Kaufmans apstiprināja, piebilstot, ka uzbrucējs savus upurus savainojis kaklā, vēderā un mugurā. Incidents noticis Franklinas reģionālajā vidusskolā Merisvillā. Uzbrucējs ir arestēts.

Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta vakar neskatīja krimināllietu par 2008.gadā Jēkabpilī atrastajām 400 tūkstoši latu jeb 569 tūkstoši 148 eiro vērtajām narkotikām, kā arī kādas personas nolaupīšanu un slepkavības mēģinājumu. Lietas iztiesāšana atlikta saistībā ar cietušā un liecinieku neierašanos uz tiesas sēdi. Nākamā tiesas sēde nozīmēta 3.novembrī, bet pēc tam - 4.novembrī.

Turpinām ziņas

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss pagājušajā gadā iegādājies jaunu automašīnu, liecina informācija Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtajā amatpersonas deklarācijā. Tajā ministrs norādījis, ka pagājušajā gadā iegādājies 2011.gada izlaiduma automašīnu "Volkswagen", samaksājot par to 22 tūkstoši 310 eiro. Ministra īpašumā ir arī 2007.gada izlaiduma automašīna "Mercedes Benz". Banku kontos ministrs ir izveidojis 51 tūkstoti 398 eiro uzkrājumus, bet skaidrā naudā ministram ir 9 tūkstoši 400 eiro uzkrājums. Šīs summas, salīdzinot ar 2012.gadu, ir sarukušas. Matīsa ienākumi pērn bija 55 tūkstoši 739 eiro apmērā. Deklarācijā ministrs norādījis, ka viņa īpašumā ir būve Carnikavas novadā un dzīvoklis Rīgā. Parādsaistību, kas lielākas par 20 minimālajām mēnešalgām, nav.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija aicina izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti pieņemt "drosmīgus un stratēģiski svarīgus lēmumus izglītības iestāžu tīkla sakārtošanai". Vakar tiekšanās laikā ar ministri esot panākta vienota izpratne par nepieciešamajām reformām izglītības sektorā, tajā skaitā par darbu pie optimāla izglītības iestāžu tīkla izstrādes. Lielo pilsētu pārstāvji norādījuši, ka neatbalsta iniciatīvu mainīt esošo finansēšanas modeli "Nauda seko skolēnam", līdz nav izstrādāts optimāls izglītības iestāžu tīkls valstī. Skolu optimizācijas jautājums gan neesot tikai Izglītības un zinātnes ministrijas kompetences jautājums, tas ir arī reģionālās politikas jautājums, jo skolu tīkla izveide īstenojama, tikai balstoties uz teritoriju attīstības iespēju un attīstības tendenču novērtējumu. Tam arī nepieciešams valsts finansiālais atbalsts, jo jānodrošina arī skolēnu nokļūšana līdz mācību iestādei.

Un vēl

Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā, atklāta mākslinieka Pētera Džigura 70 gadu jubilejai veltīta grafikas izstāde "Lai sirds dziesma skan". Līvāni ir pirmā pilsēta izstādes ceļojumā pa Latgali. Izstādes ceļošana pa Latgali ir likumsakarīga, jo Džigurs ir dzimis, audzis un mācījies Balvos. Kamēr izstāde priecēs Latgales mākslas un amatniecības centra apmeklētājus, mākslinieks 11.aprīlī svinēs savu 70 gadu jubileju. Izstāde būs skatāma līdz 8.maijam.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Krievijas deputāti vēlas tiesāt Mihailu Gorbačovu? Kas liecina, ka aktivizējušies velosipēdu zagļi? Un Kādi noteikumi varētu stāties spēkā par pārkāpumiem būvniecībā?

Eiropas Parlamenta deputātei Tatjanai Ždanokai šodien jāierodas Drošības policijā saistībā ar iesniegumu par darbību organizācijās, kuru mērķis ir atjaunot PSRS. Jau ziņots, ka drošības policija veic pārbaudi par iesniegumu, kurā Eiropas parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis lūdzis izvērtēt kriminālprocesa sākšanu pret Ždanoku.

Savukārt Krievijas deputāti vēlas tiesāt Gorbačovu par Baltijas valstu neatkarības atzīšanu. Grupa Krievijas Valsts domes deputātu, kas pārstāv dažādu partiju frakcijas, sagatavojusi pieprasījumu ģenerālprokuroram veikt pārbaudi par notikumiem, kas noveda pie PSRS sabrukuma. Krievijas likumdevēji cer, ka veiktā pārbaude novedīs pie krimināllietu ierosināšanas, tajā skaitā pret pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu, vēsta laikraksts "Izvestija". Deputāti savā pieprasījumā uzsver, ka PSRS pilsoņi referendumā esot izteikuši vēlmi saglabāt komunistisko impēriju, taču toreizējie valsts vadītāji esot veikuši nelikumīgas darbības, kas novedušas pie PSRS sabrukuma.

 

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā tiek plānota reorganizācija, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, šodien vēsta žurnāls "Ir". Pēc žurnāla rīcībā esošās informācijas, reorganizācija jau tiek plānota, un tajā nav iesaistīts neviens KNAB korupcijas apkarošanas bloka speciālists. Šo bloku savulaik vadīja nu jau atlastā KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe. Birojā klīstot informācija, ka viens reorganizācijas pienesums būs analītiskais dienests, kas acīmredzot nozīmēšot operatīvo izstrāžu nodaļas pārformēšanu, jo pašlaik analītiķi strādā tajā. Cits pienesums būšot priekšnieka biroja izveide - kā ministriem, norāda žurnāls.

Turpinām ziņas

Šī gada siltā ziema ir ļāvusi velobraukšanas entuziastiem biežāk pārvietoties ar divriteni, tādējādi arī velosipēdu zagļi bijuši aktīvāki, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Balta" dati. Pērn apdrošinātājs sanemis 39 pieteikumus par velosipēdu zādzībām, savukārt piecos gadījumos no vienas atrašanās vietas vienlaikus bija nozagti divi vai vairāk velosipēdu. Šogad līdz aprīlim saņemti jau 15 pieteikumi par velosipēdu zādzībām, bet pērn attiecīgajā periodā zādzību skaits bija vien trīs. Statistikas dati par pēdējo trīs gadu velozādzībām liecina, ka noziegumi visaktīvāk pastrādāti vasaras mēnešos, it īpaši jūnijā un jūlijā, kad riteņbraukšanas sezona rit pilnā sparā.

Daļai fizisko personu - saimnieciskās darbības veicēju - līdz 15.aprīlim jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ziņojums par pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 1.ceturksnī, mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija par 1.ceturksni, bet līdz 20.aprīlim - pievienotās vērtības nodokļa taksācijas perioda deklarācija par 2014.gada martu vai 2014.gada 1.ceturksni. Šīs un citas nodokļu un informatīvās deklarācijas ir obligāti jāiesniedz elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Plašāka informācija par deklarāciju iesniegšanas termiņiem pieejama VID mājaslapas sadaļā "Noderīgi > Pārskatu un deklarāciju iesniegšanas un nodokļu nomaksas termiņi".

Un vēl

Saeimas deputāti šodien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja Krimināllikuma grozījumu projektu, kas paredz soda pastiprināšanu par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, ja izraisīta divu vai vairāku cilvēku nāve. Par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā būs miruši divi vai vairāk cilvēku, varētu piemērot brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem. Iecerēts, ka tādā gadījumā varēs arī atņemt tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz desmit gadiem. Tāpat paredzēts noteikt lielākus sodus par ražošanas drošības un tehniskās disciplīnas noteikumu pārkāpšanu, ugunsdrošības un citu noteikumu pārkāpšanu.

Ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Jēkabpils domes priekšsēdetājs Leonīds Salcevičs atbalsta viedokli, ka Latvijā autocelu ir par daudz? Ar kādu nacionālo partiju Saeimas vēlēsanās kopā startēs Jēkabpils regionālā partija? Un Kā atzīstot administratīvo pārkāpumu, būs iespēja maksāt mazāku naudas sodu?

Šonedēļ uzņēmuma “Latvijas autocelu uzturētājs” valdes priekšsēdis Vladimirs Kononovs uzsverot, ka Latvijā uz vienu iedzīvotāju ceļu blīvums ir viens no lielākajiem Eiropā, turklāt Latvijas iedzīvotāju skaits aizvien sarūk, nāca klajā ar ierosinājumu, ka ir jāsāk domāt, kurus ceļus uzturēt, kurus – nē. Šis apgalvojums izraisīja protestu vētru pasvaldību vadītāju un speciālistu vidū. Kritiski par ideju samazināt Latvijas autoceļus masu medijos izteicās gan Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, gan Dobeles novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Gunārs Kurlovičs, gan Iecavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Jakovļeva, gan Jaunpils novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Eidmane-Kabaka un citu pašvaldību pārstāvji. Radio1 sarunā ar Jēkabpils domes priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču skaidroja, kāds ir viņa viedoklis šajā jautājumā?

AUDIO

Jau ziņots, ka Latvijā autoceļu kopgarums ir 20 tūkstoši 115 kilometri, tai skaitā galvenie autoceļi – tūkstots 669 kilometri, reģionālie autoceļi – 5 tūkstoši 318 kilometri un vietējie autoceļi – 13 tūkstoši 128 kilometri. Šobrīd autoceļu uzturēsanā strādā gandrīz tūkstots 400 darbinieku.

Partija “Vienotība” atbalstījusi sadarbības līgumu slēgšanu ar sešām reģionālajām partijām, tajā skaitā arī ar Jēkabpils regionālo partiju. Tas nozīmē, ka jēkabpils politiķi Saeimas vēlēanās startēs kopā ar Vienotību. Solvita Āboltiņa norāda, ka sadarbība notiks ne tikai vēlēšanu kontekstā, bet tā tiek vērtēta ilgtermiņā. Iespējamas diskusijas arī par politisko spēku tuvināšanos nākotnē. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs Radio1 atzina, ka ir saņēmis savas partijas mandātu parakstīt sadarbību ar Vienotību un Saeimas vēlēšanās partijas sarakstā cer uz vismaz trim vietām saraksta pirmajā trijniekā. Tāpat arī Jēkabpils reģionālā partija vēlas iesaistīties arī nacionālā līmena jautājumu risināšanā. Saeimas vēlēšanas notiks šogad 4.oktobrī.

Turpinām ziņas

Vakar Rīgā, atstāts bez uzraudzības, trīs gadus vecs bērns apēdis 40 vitamīnu tabletes. Bērns nogādāts slimnīcā ar saindēšanos. Noskaidrots, ka vitamīni bijuši paredzēti bērniem ikdienas lietošanai. Tikmēr Vidzemē kāda trīs gadus veca meitene mājās kritusi un viņai acs kaktiņā iedūrusies lietussarga detaļa. Vecāki paši izvilkuši svešķermeni un izsaukuši mediķus, kuri nogādājuši meitenīti slimnīcā novērošanai. Ārsti gan uzsver, ka pašiem ķermenī iedūrušos svešķermeņus ārā vilkt nevajadzētu, jo tādi sev var nodarīt vēl lielāku kaitējumu. Citviet Vidzemē septiņus gadus veca meitene kritusi un atsitusies pret metāla stieni, gūstot sistu brūci galvā.

Gripas radītu komplikāciju dēļ šosezon miris jau otrais cilvēks - 43 gadus veca sieviete. Sākotnēji sieviete ārstējās Balvu slimnīcā, tomēr martā smagā stāvoklī tika pārvesta uz Austrumu slimnīcu, kur ārsti viņai konstatēja gripu ar smagu pneimoniju. Pēc mēnesi ilgas ārstēšanās Toksikoloģijas un sepses klīnikā ārstiem tomēr neizdevās glābt sievietes dzīvību. Slimnīcas infektologs Māris Liepiņš atgādina, ka gripa ir vīrusa slimība, kas parasti izpaužas ar pēkšņu strauju temperatūras kāpumu, drudzi, klepu un kaulu laušanu, un atsevišķos gadījumos gripas slimniekam var rasties sarežģījumi, tajā skaitā gripas vīrusa vai baktēriju izraisīta pneimonija.

Un vēl

Tas, kurš atzīst sevi par vainīgu un administratīvo sodu samaksā ātrāk, maksā mazāk - šādu principu paredz grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, ko šodien Saeima konceptuāli atbalstīja pirmajā lasījumā. Likuma izmaiņas paredz - ja persona atzīst savu vainu un apņemas naudas sodu brīvprātīgi samaksāt 10 darba dienu laikā, tas tiks samazināts par 50%. Piedāvātās izmaiņas likumā paredz iespēju slēgt vienošanos starp soda uzlicēju un pārkāpēju.

Jēkabpils novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Īstenojot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētu Lauku attīstības programmas projektu, Jēkabpils novadā Zasā par 21 tūkstoti 920 eiro tiks uzbūvēta klēts. Projekta "Klēts - latviskās dzīvesziņas krātuve" mērķis ir uzbūvēt sēļu arhitektūras kanonam atbilstošu un audēja amatam autentisku klēti, lai popularizētu latvisko dzīvesziņu un seno amatu prasmes. Šādas drēbju klētis vasaras sezonā tradicionāli tika izmantotas kā darba vietas audējiem, mājas tekstila - segu, palagu, dvieļu, audeklu, sezonai neaktuālā apģērba, audējam nepieciešamo izejvielu - vilnas, dzijas, diegu, meitu pūra un audējam nepieciešamo darba rīku glabāšanas telpas. Drēbju klētīs žāvēja arī zāļu tējas, pirtsslotas un aromātiskos augus saimniecības vajadzībām. Drēbju klētis vasarās kalpoja arī kā guļvietas meitām. Jēkabpils novada līdzfinansējums projektā ir 12 tūkstoši 956 eiro. Projekts noslēgsies 31.oktobrī.

 

Ik gadu, arī šogad, biedrība ''Noskaņa'' piedalās novada izsludinātajā Nodarbinātības valsts aģentūras iniciatīvas konkursā. Projektā organizēta ''Vecmāmiņu skola'', kur aicināja daudzbērnu ģimeņu māmiņas, lai bagātinātu bērnu garderobi. Vecmāmiņas vēlas savas zināšanas dāvāt katram, kam tās radīs prieku. Rokdarbi nekad nenoveco! Skolas dalībnieki nodarbībās ada, tamborē, tapo, izšuj, mezglo, gatavo dažādas šalles, veido dekupāžas u.c darbus. Tie kas vēlas piedalīties, aicināti pirmdienās un trešdienās uz nodarbībām pulksten 9.30 Dignājas skolas sporta zāles 2.stāvā.

 

Turpinām ziņas

 

Maijā Dignājas pamatskola svinēs 150 gadu jubileju. Par godu šim notikumam tiek rīkots salidojums - Sirmā skola laipni aicina uz tikšanos jubilejas pasākumā – ikvienu darbinieku un absolventu. Svinīgais pasākums notiks 10. maijā plkst. 18.00. Tālrunis uzziņām 65229057.

 

 

Slates bibliotēkā skatāma foto izstāde ,,Mūsu cilvēki – mūsu vērtība”. Bibliotēkas vadītāja informē, ka ar izstāde izvietotio literatūru un informatīvajiem materiāliem lasitāji var iepazīties līdz 20.aprīlim.

 

 

Jēkabpils novada pašvaldība pārdod vieglo pasažieru automašīnu BMW 525, izlaiduma gads 1994., dīzelis, nobraukums 479 tūkstoši 628, nav izieta tehniskā apskate, auto var iegādaties arī rezerves daļām. Nosacītā cena 570 eiro. Pretendentus lūdzam pieteikties līdz 2014. gada 17. aprīlim Jēkabpils novada pašvaldībā. Vairāku pretendentu pieteikšanās gadījumā tiks rīkota mutiska izsole. Automašīnu BMW 525 var apskatīt, iepriekš piesakoties pa tālr. 28692766; 65220822.

 

Un vēl

 

21.aprīlī pulksten vienos dienā Zasas kultūras namā notiks koncerts ''Saule kāpa augstu kalnu''. Koncertā piedalās bērnu dramatiskais kolektīvs ''Maskas'', bērnu ansamblis ''Smaidiņi'', bērnu deju kolektīvi ''Solītis'' un ''Dzirnupīte''. Aicinām piedalīties Lieldienu kompozīciju izstādē. Pēc koncerta varēsi lustēties un piedalīties dažādās aktivitātēs - olu ripināšanā, olu kaujās, šūpošanās, virves vilkšanā, gaiļu cīņās. Kopā izgatavosim putnu būrīšus, kurus varēsi izlikt mežā, savā dārzā vai lauku sētā.

 

Jēkabpils novada domes ziņas sagatavoja Sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis.

 

 

Ziņas pulksten 17.00 – 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Cik bērnu cietuši ceļu satiksmes negadījumā Jelgavā? Kāds cietumsods piespriests jēkabpilietei par citas sievietes nogalināšanu greizsirdības dēļ? Un Cik darbinieku pēdejā pusgada laikā pametuši KNAB?

 

Šodien, ap pulksten vieniem dienā Jelgavā, pie pilsētas robežas uz Dobeles šosejas, notikusi sadursme starp pilsētas maršruta autobusu, kurā bija daudz skolēnu, un kravas automašīnu ar baļķu kravu. Septiņi skolēni nogādāti slimnīcā, taču ar vieglām traumām. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece Radio1 informēja, ka sadursmē iesaistīts Jelgavas pilsētas 1.maršruta autobuss no galapunkta Tušķos, kurā pie Aizupes pamatskolas bija sakāpuši daudzi skolēni. Autobuss brauca pilsētas virzienā, bet tam pretī no pilsētas kravas automašīna ar baļķu kravu. Pie ceļa malā līkumā esošā veikala aiz Jelgavas pilsētas robežas kravas automašīnai sprāga riepa, tā sasvērās un aizķēra autobusa kreiso sānu.

Apkopojot un izvērtējot datus par zaudējumiem, kas Latvijas lauksaimniekiem radušies saistībā ar šīs ziemas nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ izpostītajiem ziemāju sējumiem, Zemkopības ministrija vērsīsies Eiropas Komisijā ar lūgumu sniegt atbalstu Latvijas graudaudzētājiem. Zemkopības ministrija jau informēja, ka lauksaimniekiem ir iespēja no 9.aprīļa Lauku atbalsta dienesta Elektroniskās pieteikšanās sistēmā iesniegt platību maksājumu iesniegumus 2014.gadam - papīra formātā iesniegumus varēs iesniegt no šā gada 14.aprīļa. Lai veicinātu apgrozāmo finanšu līdzekļu plūsmu lauksaimniekiem, dienests nodrošinās paātrinātu pārejas posma valsts atbalsta avansa izmaksu lauksaimniekiem jau šā gada maijā, nevis jūlijā, kā iepriekš to bija plānots darīt.

 

Telekomunikāciju nozares uzņēmuma "Telia Latvija", kas aprīļa sākumā cietis no hakeru uzbrukuma, interneta pieslēgumu šodien skārušas nopietnas problēmas. Problēmas ar interneta pieslēgumu sākās pēc pulksten 11. Uzņēmums "Telia Latvija" noskaidrojis, ka bojāts maģistrālais optiskais kabelis ārpus Rīgas apkaimes, kas nodrošinot datu satiksmi arī ar Eiropu un Āzijas valstīm. Uz bojājuma vietu devušies speciālisti, kas sākuši līnijas remontdarbus. Interneta pakalpojumu nodrošināšanai pašlaik tiekot veikta datu plūsmas maršrutēšana caur citām līnijām.

Turpinām ziņas

1958.gadā dzimusī Zinaīda Šarafutdinova, kura tika apsūdzēta par greizsirdības dēļ izdarītu sievietes slepkavību Jēkabpilī 2011.gadā, nav pārsūdzējusi notiesājošo spriedumu, līdz ar to tas stājies spēkā. Sievietei par izdarīto slepkavību piespriests astoņu gadu cietumsods. Jau ziņots, ka 2011.gada 25.maijā Jēkabpilī, kādā dzīvoklī Nameja ielā, tika atrasts 1965.gadā dzimušās saimnieces līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm - durtām brūcēm kakla un krūškurvja rajonā. Izmeklēšanas gaitā noskaidrojās, ka īsi pirms notikušā dzīvoklī ticis lietots alkohols. Izmeklētāji secināja, ka dzīvokļa saimniece nogalināta aiz greizsirdības.

Otrdien, 8.aprīlī, Viesītē, Raiņa ielā, suņa sakostā 2001.gadā dzimusī meitene turpina ārstēties Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Lai arī suņa kodums nav bijis pārāk stiprs - rētas šūšana nav bijusi nepieciešama, mediķi cietušo nolēmuši vēl kādu laiku paturēt slimnīcā. Par to, cik ilgi meitenei vēl nāksies pavadīt slimnīcā, lems ārstējošais ārsts. Jau ziņots, ka šonedēļ Jēkabpils reģionālajā slimnīcā tika nogādātas divas suņu sakostas meitene viena no Viesites, otra no Jēkabpils.

Un vēl

Kopš pagājušā gada rudens no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizgājušas vai atlaistas sešas augstas amatpersonas. Jau ziņots, ka pērn 19.septembrī par amata pienākumu nepildīšanu un nolaidīgu pildīšanu no Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājas amata tika atbrīvota Ilze Draveniece, viņas vietā par pienākumu izpildītāju tika nozīmēta cita darbiniece, taču arī tā no darba aizgāja. Vieta tukša nepalika un tika nozīmēta jauna pienākumu izpildītāja, taču arī tā pirms vairākām nedēļām pēc pašas vēlēšanās KNAB atstāja. Februārī KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks par pārkāpumiem atbrīvoja savu vietnieci Jutu Strīķi. Marta beigās KNAB nolēma pamest biroja Iekšējās drošības nodaļas vadītāja. Šodien atlūgumu uzrakstījusi KNAB izmeklēšanas nodaļas vadītājas vietniece un KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības valdes locekle Signe Bole. Par aiziešanu no biroja viņa izšķīrusies jau agrāk, taču nolēmusi vēl pārstāvēt tiesā arodbiedrības viedokli Strīķes lietā par viņas atbrīvošanu no KNAB priekšnieka vietnieces amata.

 

Atstājiet komentāru