2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 17.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 17.aprīlī

Ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc mežos no šodienas izsludināts ugunsnedrošais laiks? Kāds pasākums šovakar notiks Krustpils pilī? Un Kā šodien kursēs vilcieni?

 

Valsts meža dienests no šodienas izsludinājis mežos ugunsnedrošo periodu saistībā ar gaidāmo silto un sauso laiku, kas paaugstina ugunsbīstamību. Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests iedzīvotājiem atgādina, ka ugunskurus aizliegts kurināt mežā un purvos, izņemot īpaši ierīkotas vietas. Meža īpašniekiem līdz ar ugunsnedrošā laikposma noteikšanu jānodrošina ugunsdrošības noteikumu prasību ievērošana mežā. Izmantojot īpaši ierīkotās ugunskuru vietas, nedrīkst pieļaut uguns izplatīšanos ārpus vietas teritorijas. Iedzīvotājiem aizliegts atstāt ugunskurus bez uzraudzības. VUGD norāda, ka aizliegts arī mežā un purvos veikt spridzināšanas darbus un organizēt šaušanas nodarbības, izņemot tam atbilstoši ierīkotas vietas. Šogad dzēsti jau 99 meža ugunsgrēki.

 

Lauku tūrisma uzņēmējiem šodien jau trešo reizi tiks piešķirta kultūras zīme "Latviskais mantojums". Zīme "Latviskais mantojums" tiks pasniegta 13 lauku tūrisma uzņēmējiem kā pateicība par līdz šim paveikto kultūras mantojuma daudzināšanā un kā mārketinga zīme, kas norāda apmeklētājam, ka šajos objektos var iepazīt latvisko mantojumu. Zīmi saņems arī kafeja ''Alīda'' par latviskiem dzērieniem - cigoriņu kafiju un Skrīveru mājas saldējums par latvisku garšu ieviešanu saldējuma gatavošanā. Zīmes pasniegšanas pasākumu ievadīs seminārs-diskusija, kurā aicināti piedalīties visi zīmes saņēmēji, pretendenti un komisijas eksperti, lai kopā spriestu par latviskā mantojuma daudzināšanu tūrismā.

 

 

Šodien pirmssvētku dienā Jēkabpils pilsētas dome strādās no pulksten astoņiem līdz diviem dienā. Šodien pulksten desmitos notiks kārtējā Jēkabpils domes sēde, savukārt pulksten 11.30 Pensionāru dienas centrā, Jaunā ielā 39 A, notiks izbraukuma Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas sēde.

 

 

 

Arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļas un tehniskās apskates stacijas pirms Lieldienām, šodien darbu beigs vienu stundu ātrāk un četrās Lieldienu brīvdienās CSDD nestrādās.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpils Vēstures muzejā, kā ikkatru gadu, Lieldienas gaidot, interesenti tiks gaidīti uz gardēžu pēcpusdienu. Galdā tiks celti Lieldienu svētkiem raksturīgie gardumi, kuru pagatavošanas tradīcijas nākušas kā no senām, tā arī mūsu dienām. Pasākuma gaitā katram būs iespēja piedalīties olu krāsošanā.

 

 

Savukārt svētdien, 20.aprīlī plkst.14 ikviens pilsētnieks un pilsētas viesis būs gaidīts Krustpils saliņā, kur ar folkloras kopu "Rati" tiks ieskandinātas un iedancotas Lieldienas. "Krustpils saliņā paredzēta šūpošanās, kaulēšanās, olu krāsošana un ripināšana. Uzstāsies mazie Jēkabpils dejotāji un dziedātāji, būs iespēja vizināties ar poniju un zirgiem, kopīgi gatavot Lieldienu putru, piedalīties zaķu skrējienā un citās aktivitātēs," informē Krustpils kultūras nama pasākumu organizatore Zinaīda Dzintare.

 

Tāpat arī līdz aprīļa nogalei Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, būs apskatāms pilsētas svētku noformējums - unikāli vides objekti olu formā "Optiskās ilūzijas". Ornamentus uz šiem objektiem radījušas divas profesionālas mākslinieces - Jolanta Ābele un Sanda Mālniece.

 

 

Un vēl

 

 

Akciju sabiedrība "Pasažieru vilciens" informē, ka šodien tiks mainīti Aizkraukles, Krustpils, Daugavpils un Zilupes virzienu vilcienu kustības saraksti. Izmaiņas vilcienu satiksmē noteiktas saistībā ar otrā sliežu ceļa izbūvi iecirknī Skrīveri-Krustpils, kā arī ar kontakttīkla remontdarbiem Skrīveru stacijā. Sīkākas uzziņas dzelzceļa stacijās.

 

 

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

 

adio1 ziņās klausieties; Kā Lieldienu brīvdienās strādās policija? Kas nodrošinās pasaules čempionata hokejā translāciju?Un Kur var pieteikt konkursam ģimenei draudzīgāko atpūtas vietu?

 

Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un ceļu satiksmes drošību, kā arī lai nepieļautu ceļu satiksmes negadījumos cietušo skaita palielināšanos Lieldienu svētku laikā visā Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī, jau no šodienas līdz 22.aprīlim policija strādās pastiprinātā režīmā. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece radio1 informēja, ka reidi tiks rīkoti ceļu satiksmes uzraudzības jomā, ar mērķi pārbaudīt transportlīdzekļu vadītājus vai tie nebrauc alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošu vielu ietekmē.

 

Pretendenti darbam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā tika izvēlēti ar vervēšanas metodi. Tā KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks skaidrojis Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai personāla pārvaldības principus birojā. Pretendentu vervēšana augstajiem amatiem esot saskaņā ar Streļčenoka minētajiem nosacījumiem, jo šajos gadījumos atklātu konkursu uz nerīko. KNAB arī to pamato ar ārkārtas apstākļu esamību un atsaucas uz izņēmumiem, kas minēti KNAB likumā. Atbildot uz otru Straujumas rezolūciju, Streļčenoks skaidrojis, ka KNAB iekšējā komunikācija tiek nodrošināta, organizējot sanāksmes, sapulces un individuālas tikšanās, tādējādi pēc būtības nodrošinot KNAB likuma 3.panta trešās daļas izpildi.

 

Lai gan līdz pasaules čempionātam hokejā, kas sāksies 9.maijā, palikušas nedaudz vairāk kā trīs nedēļas, joprojām nav skaidrs, kurā kanālā hokeja spēles Latvijas iedzīvotāji varēs redzēt. Mediju koncerns "Modern Times Group", kuram ir ekskluzīvas tiesības pārraidīt čempionātu, joprojām atsakās komentēt, kā nodrošinās spēļu translāciju virszemes bezmaksas kanālā, kā to pieprasa nolikums. Savukārt uz Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes sarunāto tikšanos, lai apspriestu šo jautājumu, MTG pārstāvji nav ieradušies. Arī virszemes bezmaksas kanālu "Re:TV" par sadarbību čempionāta retranslēšanā, kā tas bija olimpisko spēļu laikā, MTG joprojām nav uzrunājis.

 

Turpinām ziņas

 


Lai nepieļautu invazīvu svešzemju sugu - dzīvnieku, augu, sēņu vai mikroorganismu - iekļūšanu Eiropas Savienībā, Eiropas Parlaments atbalstīja jaunus noteikumus, kas aizliedz sugas, kas definētas kā sugas, kuras "rada bažas Eiropas Savienībai". Eiropas Komisija, balstoties uz regulā noteiktiem kritērijiem, pieņems sarakstu ar invazīvajām svešzemju sugām, kuras nedrīkstēs ievest, transportēt, laist tirgū, turēt, audzēt un izplatīt vidē. Dalībvalstīm būs jānosaka pietiekami sodi par šī tiesību akta pārkāpšanu.

 

Lai pirms vasaras noskaidrotu sabiedrības viedokli par labākajiem atpūtas piedāvājumiem ģimenēm ar bērniem, Labklājības ministrija izsludinājusi konkursu "Ģimenei draudzīga atpūtas vieta". Konkurss tiek rīkots otro gadu pēc kārtas. Tā virsmērķis ir veicināt uzņēmumu un pašvaldību atpūtas vietu piemērotību ģimenēm ar bērniem. Pērn par ģimenei draudzīgāko vietu tika atzīts Tērvetes dabas parks, Ventspils pilsēta un Rīgas zoodārzs. Pieteikt ģimenei draudzīgu atpūtas vietu var līdz 19.maijam, aizpildot aptaujas anketu, kas atrodama mājaslapā "www.visidati.lv/aptauja/953815570". Konkursa uzvarētāji tiks paziņoti 30.maijā.

 

Un vēl

 

Eiropas Savienības mājā un Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 25. un 26.aprīlī notiks starptautiska starpdisciplināra konference "Gadsimtu mijas smiekli", kurā ar referātiem piedalīsies pētnieki no Latvijas un Francijas. Konferenci organizē Latvijas Kultūras akadēmija un Latvijas universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts sadarbībā ar Beļģijas Karalistes vēstniecību Latvijā un Valonijas-Briseles starptautisko pārstāvniecību.

 

 

11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi pērn bijuši Solvitas āboltiņas ienākumi? Cik apjomīgu kartupelu pārstrādes biznesu Latvijā vēlas izvērst ukraiņi? Un Kāpēc šodien svin Zaļo ceturtdienu?

 

Šodien Latgales apgabaltiesa turpinās skatīt krimināllietu, kurā 17 personas apsūdzētas saistībā ar nelegālā alkohola tirdzniecību Preiļos 2006.gada beigās, kuras rezultātā dzīvību zaudēja deviņi cilvēki. 6.martā šajā lietā Latgales apgabaltiesa pasludināja pārtraukumu. Jau ziņots, ka pirms astoņiem gadiem Preiļos, saindējoties ar nekvalitatīvu alkoholu, dzīvību zaudēja vairāki cilvēki. Vēlāk pret 21 personu tika celtas apsūdzības par spirta un citu alkoholisko dzērienu uzglabāšanas un pārvadāšanas noteikumu pārkāpšanu, kā arī par uzņēmējdarbības veikšanu bez tās reģistrēšanas un bez attiecīgas atļaujas. Vainīgie tika notiesāti, taču spriedumu pārsūdzēja.

 

Pērn nedaudz par aptuveni 3 tūkstošiem eiro palielinājušies Saeimas priekšsēdētājas, "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas ienākumi un uzkrājumi, liecina Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā datubāzē pieejamā valsts amatpersonas deklarācija. Kopumā Āboltiņas ienākumi pērn bija aptuveni 42 tūkstoši 535 eiro. Skaidrās naudas uzkrājumi politiķei bija - 5 tūkstoši 700 eiro, savukārt bezskaidrās naudas uzkrājumi pieauga no 8 ar pusi tūkstoši eiro līdz 18 ar pusi tūkstoši eiro. Vēl "Vienotības" līdere savā deklarācijā norādīja, ka veikusi apdrošināšanas iemaksas un viņai ir depozītlīgums vairāk nekā 17 tūkstoši eiro apmērā. Saskaņā ar deklarāciju nekādi īpašumi un transportlīdzekļi Āboltiņai nepieder.

 

Lai Latvijā izvērstu kartupeļu pārstrādes biznesu, ukraiņu uzņēmēji vienā no Latvijas reģioniem plāno būvēt pilna cikla augstāko tehnoloģiju rūpnīcu, investējot līdz pat 100 miljoniem ASV dolāru, norāda "ABM Agro" grupas uzņēmumu valdes priekšsēdētājs Dmitro Motuzko. Uzņēmēji plāno izvērst pilnu ražošanas ciklu - sākot ar kartupeļu audzēšanu, iepirkšanu un beidzot ar pārstrādi un ražošanas atkritumu utilizāciju. Kartupeļi tiks šķiroti pa frakcijām, labākos pārstrādājot frī un čipšos, bet sliktākos - cietē, savukārt atlikumus pārstrādās biogāzē. Darbu paredzēts dot vismaz 200 cilvēkiem. Viņš arī norādīja, ka rūpnīcā plānots ieguldīt līdz pat 100 miljoniem ASV dolāru. Tikmēr par reģionu, kur būvēt rūpnīcu, vēl nav izlemts.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien kristīgajā baznīcā tiek svinēta Lielā jeb Zaļā ceturtdiena - diena, kad saskaņā ar evaņģēlijos rakstīto tika iedibināts Svētais Vakarēdiens un Kristus tika nodots un sagūstīts. Baznīcā ar vārdu Lieldienas neapzīmē kādu vienu vai divas dienas, bet trīs dienas, kas sākas ceturtdien, bet noslēdzas ar Kristus augšāmcelšanos svētdien. Kā vēstī evaņģēliji, Zaļās ceturtdienas vakarā, pēdējoreiz vakariņojot ar mācekļiem, Jēzus, paredzot savu nāvi, devis saviem mācekļiem maizi un vīna biķeri. Maizi viņš aicinājis apzināties kā viņa miesu, kas par cilvēkiem tiek dota, bet vīnu biķerī - kā viņa jaunās derības asinis, kas par cilvēkiem tiek izlietas grēku piedošanai. Šādi ticis iedibināts Svētais Vakarēdiens.

 

 

Savukārt Zaļās ceturtdienas nosaukums nav saistīts ar zaļo krāsu vai tautas ticējumu, ka šajā dienā nevar nest mājās neko, kas ir plūkts dabā. Iespējams, šis nosaukums pārņemts arī no latīņu nosaukuma "viridium", kas burtiski nozīmē "zaļo diena", jo šajā dienā tika sniegta grēku atlaišana tiem cilvēkiem, kam bija uzlikti baznīcas sodi, lai viņi kopā ar citiem kristiešiem varētu gatavoties Lieldienām. Šādā nozīmē šie cilvēki ir "zaļi" - atjaunoti, atdzimuši.

 

Un vēl

 

Turcijā uz laiku slēgtie sociālie tīkli atkal darbojas, to šodien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "Rīta panorāma". Jau vēstīts, ka šajā pavasarī mikroblogošanas vietne "Twitter" Turcijā uz divām nedēļām bija aizliegta, līdz Turcijas Konstitucionālā tiesa, atsaucoties uz runas brīvību, deva rīkojumu atjaunot lietotāju piekļuvi. Aizliegti bija arī "Facebook" un "Youtube". Latvijas Televīzija, kas nosūtījusi korespondentu līdzi Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam vizītē Turcijā, šodien ziņoja, ka nu šajā valstī atkal esot pieejami visi trīs iepriekš aizliegtie sociālie tīkli - gan "Twitter", gan "Facebook" gan "Youtube". Savukārt jēkabpiliete, kas šobrīd dzīvo un strādā Turcijā sarunā ar Radio1 šodien sacīja, ka pieeja Yuotube kanālam vēl pilnībā nav atjaunota un pieejama, iespējams, tikai ierobežotai daļai sabiedrības.

 

Ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko šodien uzrunājot Jēkabpils domes deputātus teica Pēteris Sprukts? Cik olu gada apēd cilvēks? Un Kam tiek pārdota apdrošināsanas akciju sabiedrība “Balta”?

 

Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē neiztika bez pārrunām par tilta remontu un pilsētas sakopšanu, jo uz sēdi bija ieradies aktīvists Pēteris Sprukts, kurš jau iepriekš sabiedrību aicināja uz protesta akcijām, iebilstot pret tilta margu nomaiņu. Pirms sēdes viņš dalīja deputātiem izdrukātu savu vēstuli. Pēc sēdes beigām Sprruktama tika dots vārds un viņš pieteicās sakopt Daugavas krastmalu, kā arī kārtējo reizi uzsvēra, ka tilta margas mainīt nevajag. Savu viedokli izteica arī domes priekšsedetājs Leonīds Salcevičs.

AUDIO

Jau ziņots, ka iepriekš Pēteris Sprukts bija nosūtījis vēstuli par šo jautājumne tikai Jēkabpils domei, bet arī valdības vadītājai Laimdotai Straujumai un KNAB. Dome vēl nav sniegusi oficiālu atbildi uz šo vēstuli.

 

Turpinām ziņas

 

Saistībā ar Lieldienām tiek ievērotas dažādas tradīcijas. Angliskais Lieldienu vārds, visticamāk, cēlies no anglosakšu dievietes Ēostres jeb Ostaras vārda, kas nozīmē «spīdēt». Ar šo dievieti saistīta arī leģenda par zaķi, kas dēj raibas olas. Ola tradicionāli simbolizē atdzimšanu, jaunu dzīvību, sauli. Katru dienu pasaulē vistas izdēj 1,2 triljonus olu, cilvēks gadā apēd vidēji 173 olas. Pasaulē mazākās olas dēj kolibri, bet lielākās - strausi. Līdz šim mazākā zināmā kolibri ola svēra 365 gramus, bet lielākā strausa ola – vairāk nekā 2arpus kilogramus.

 

Tradīcija krāsot Lieldienās olas un dāvināt tās citiem radusies Senās Romas impērijas laikā, kad Marija Magdalēna pasniedza Romas imperatoram Tibērijam sarkanā krāsā nokrāsotu olu kā Kristus augšāmcelšanās simbolu. Otrs populārākais Lieldienu simbols ir zaķis - tas simbolizē nevainību, mīļumu un auglību. Saskaņā ar kādu leģendu dieviete Ēostre katru pavasari pārvērta vienu putnu par zaķi un sūtīja kā labo gariņu pie cilvēkiem, lai noskaidrotu, kas notiek viņu mājās. Kā atlīdzību par šo darbu dieviete zaķim reizi gadā ļāvusi dēt raibas olas. Tomēr oficiāli literatūrā Lieldienu zaķis pirmo reizi minēts tikai ap 1500. gadu.

 

Senie latvieši Lieldienās jeb Lielajā dienā svinēja pavasara saulgriežus – dienu, kad gaisma svin uzvaru pār tumsu, kad diena kļūst tikpat gara kā nakts. Latvijā Lieldienās ne vien rīko vērienīgas olu kaujas, bet arī ēd olas ar sāli, lai nemelotu. Tāpat daudz šūpojas, lai vasarā nekož knišļi un visu gadu nenāk miegs. Tradicionāli olas tiek krāsotas sīpolu mizās, kas tām piešķir sarkanu krāsu. Neparastus krāsu toņus, piemēram, zaļos, var iegūt, krāsojot olas samteņu ziedu, nātru, piparmētru, pelašķu vai rudzu zelmeņa novārījumā, bet zilos – izmantojot sarkano kāpostu, melleņu, aroniju vai upeņu novārījumus.

 

Un vēl

 

RSA apdrošināšanas grupa paziņojusi par sava Baltijas un Polijas apdrošināšanas biznesa pārdošanu apdrošināšanas grupai Polijas apdrošināšanas grupai PZU, kas ir viena no lielākajām grupām Centrālajā un Austrumeiropā. RSA apdrošināšanas grupas paziņojumā teikts, ka šodien panākta vienošanās pārdot PZU Latvijas apdrošināšanas akciju sabiedrības "Balta", Lietuvas sabiedrību "Lietuvos Draudimas AB", Igaunijas biznesu un Polijas uzņēmumu "Link4". Darījumiem vēl jāsaņem regulējošo iestāžu piekrišana.

 

Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Šorīt Līgatnes domes ārkārtas sēdē tika nolemts no amata atbrīvot līdzšinējo pašvaldības priekšsēdētāju Guntaru Pīpkalēju. Iesniegumu par neuzticību Guntaram Pīpkalējam parakstīja četri deputāti - Ainārs Šteins, Pēteris Lideris, Gunita Liepiņa, Rihards Vidzitskis - un deputāte Baiba Pelse. Likuma "Par pašvaldībām" 65.pants nosaka, ka pašvaldības domes priekšsēdētāju var atbrīvot no amata, ja to pieprasa vismaz viena trešdaļa deputātu, savukārt priekšsēdētājs ir atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto deputātu kopskaita. Līgatnes domē ir deviņi deputāti. Līdz ar to piecu deputātu balsis bija pietiekamas, lai atbrīvotu no priekšsēdētaja amata Guntaru Pīpkalēju. Galvenais iemesls Līgatnes mēra gāšanai ir tas, ka "viņš nav rēķinājies ar citiem deputātiem, nav respektējis viņu viedokli un centies visu darīt pats."

 

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas šonedēļ paustais atbalsts finansējuma piešķiršanai Daugavas krastu stiprināšanai pie Likteņdārza nav jaunums. Tikai šī jautājuma risināšana bija ilgstoši atlikta. Ņemot vērā, ka projekts top par ierobežotiem līdzekļiem, kā arī faktu, ka Latvijā darbojas īpaša valsts institūcija, kas apsaimnieko līdzekļus, kas paredzēti tieši Daugavas krastu stiprināšanai. Kopējā summa, kas, pēc fonda rīcībā esošajām tāmēm, ir nepieciešama krastu stiprināšanai Likteņdārzā, ir ap 215 tūkstoši eiro.

 

Valsts valodas centrs turpina saņemt iedzīvotāju sūdzības par deputātu valsts valodas zināšanām. Lai konstatētu, vai domes deputāti valsts valodu lieto atbilstoši normatīvo aktu prasībām, sākta deputātu valsts valodas prasmju pārbaude Inčukalna novada un Līvānu novada domēs. Valsts valodas prasmes augstākā līmeņa 1.pakāpe pašvaldības deputātam ir nepieciešama, lai viņš spētu sekmīgi veikt deputāta amata pienākumus. Sabiedrības interesēs ir, lai deputāts savus pienākumus pildītu pienācīgi, tajā skaitā spētu sazināties ar iedzīvotājiem valsts valodā. Šīs prasības savlaicīgi motivē personas, kuras vēlas kandidēt pašvaldību vēlēšanās, pilnveidot savas valsts valodas prasmes atbilstoši Ministru kabineta noteiktajam līmenim un pakāpei.

 

Turpinām ziņas

 

Mazās hidroenerģētikas asociācijas biedri 1.aprīlī iesnieguši konstitucionālo sūdzību Latvijas Satversmes tiesā ar prasību atcelt pagājušajā gadā Saeimas pieņemtos grozījumus Dabas resursu nodokļa likumā. Asociācijanorāda, ka grozījumi Ūdens apsaimniekošanas likumā un Dabas resursus nodokļa likumā pieņemti neveiklas politiskās spēles rezultātā, budžeta apstiprināšanas laikā, nav balstīti uz faktiem, nav apspriesti, par tiem nav diskutēts ar nozares pārstāvjiem. Par to liecināja arī balsojums Saeimā, 51 deputāts balsojis "par".

 

Šogad Lielās talkas kartē ir atzīmēts mazāk piesārņoto vietu nekā pagājušajā gadā. Piesārņoto vietu kartē līdz šim ir atzīmētas 849 piesārņotās vietas, bet sagaidāms, ka līdz 21.aprīlim, kad noslēgsies piesārņoto vietu reģistrēšana, to skaits varētu sasniegt 1000. Pagājušajā gadā sakopšanas darbi notika vairāk nekā 1300 reģistrētos talkas punktos. Šogad piesārņotās vietas ir atzīmētas visos Latvijas novados un lielākajās pilsētās. Īpaša aktivitāte esot vērojama Dobelē. Kā ik gadu, daudzas vietas atzīmētas arī Rīgā un Pierīgā.

 

Un vēl

 

Neskatoties uz to, ka tilts pār Daugavu Daugavpilī remonta laikā ir pilns ar automašīnām, situācija esot droša, atbildot iedzīvotāju bažām, apgalvo Daugavpils pilsētas domes Komunālās saimniecības pārvaldes vadītājs Aivars Pudāns. Tas, ka tilts kustas, esot normāli, tā tam ir jābūt. Tilts nav pievienots krastiem, tas stāv uz šarnīriem, un tas, ka tas kustas, nozīmē tikai to, ka šī konstrukcija normāli strādā. Ja tilts nekustētos, tas nozīmētu, ka ir bojātas tā savienojuma vietas. Šādā gadījumā tiktu radīta papildu slodze uz tilta sijām, skaidroja Pudāns. Patlaban tilta vienā pusē tiek remontēta viena šāda savienojuma vieta - notiek betonēšana. Kad darbs būs pabeigts, termošuve tiks atjaunota arī otrā pusē. Taču uz tilta notiekošie remontdarbi neapdraud tā drošību, norāda speciālists.

 

Ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas latvijā pirms Lieldienām izplata tirgošanai vecas olas? Kādi drošibas pasakumi jāievēro Lieldienās? Un Kur šogad jēkabpilieši aicināti svinēt Lieldienas?

 

Šodien Jēkabpils pilsētas domes sēdē pašvaldības deputāti nolēma konceptuāli atbalstīt jaunā tilta pāri Daugavai Jēkabpilī būvniecību atbilstoši skiču projektam "Daugavas tilts Jēkabpilī". Šādu lēmumu deputāti pieņēma, jo jaunā tilta būvniecība ir nepieciešama būtisku sabiedrības vajadzību nodrošināšanai, lai sekmētu saimniecisko darbību Jēkabpilī, Zemgales un Latgales reģionos, attīstītu transporta satiksmi un infrastruktūru, uzlabotu tranzīta plūsmu, kā arī saglabātu pilsētas vēsturisko centru, kas ir kultūras piemineklis. Jēkabpils atrodas Eiropas Savienības nozīmes tranzītceļa E22 un valstij svarīgā tranzītceļa A6 krustojumā. Šie maršruti nodrošina kravu plūsmu no Latvijas ostām virzienā uz Krieviju un Baltkrieviju.

 

Izmeklēšanas eksperimenta rezultātā šodien pusdienlaikā sagruvušā lielveikala "Maxima" jumta konstrukcijas nav izturējušas ūdens svara spiedienu un tā rezultātā pārlūzušas. Jumts sabruka tā, kā eksperti to bija plānojuši. Līdz ar to eksperimenta mērķis ir sasniegts un ir iegūti visi nepieciešamie dati. Pašlaik eksperti datus apstrādā, vēlāk izanalizēs un uz iegūtajiem rezultātiem eksperti varēs balstīt savu slēdzienu,. Policija jau vakar paziņoja, ka, turpinot izmeklēšanas eksperimentu sagruvušajā lielveikalā, vērojams, ka jumta kopnes turpina deformēties. Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

 

Pārtikas veterinārais dienests pirms Lieldienām veicot pārbaudes pārtikas aprites uzņēmumos, konstatējis, ka kāda vairumtirdzniecības uzņēmuma noliktavā atrodas liels daudzums - vairāk nekā 40 tūkstoši - Polijas izcelsmes vistu olu, kurām ražotāja noteiktais derīguma termiņš beidzies 14.aprīlī. Turklāt olu iepakojumam ir veikts pārmarķējums, lai šādu pārtikai nederīgu produkciju izplatītu patērētājiem. Noskaidrots, ka vecās un pārmarķētās olas, kas Latvijā ievestas no Polijas, izplatījusi lietuviešu uzņēmējiem piederošā SIA "Walux". Par iespējamiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās var zvanīt uz dienesta uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402.

 

Turpinām ziņas

 

Brīvdienās un svētku laikā iedzīvotāji varēs saņemt gan medicīniskus padomus, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni, gan nepieciešamo medicīnisko palīdzību ārstniecības iestādēs. Zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, medicīnisku padomu no pieredzējušiem mediķiem varēs saņemt visu diennakti. Ģimenes ārsta kompetences ietvaros medicīniskas konsultācijas sniegs arī dežūrārsti. Savukārt traumu vai pēkšņas saslimšanas gadījumos iedzīvotāji var vērsties arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Arī ar to atrašanās vietām var iepazīties NVD mājaslapā. Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība vai dzīvība, palīdzību sniegs slimnīcu uzņemšanas nodaļas. Mediķi atgādina, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi var izsaukt, zvanot pa tālruni 113.

 

Garajās brīvdienās drošības eksperti aicina iedzīvotājus parūpēties par mājokļa drošību, ieteicams vienmēr pārliecināties, vai logi un durvis ir aizslēgtas un vai elektroierīces ir atvienotas no strāvas. Dodoties ārā no dzīvokļa, nav vēlams atstāt logus arī vēdināšanas režīmā, tāpat eksperti iesaka vecākiem izrunāt ar bērniem drošības jautājumus, īpašu uzmanību pievēršot arī riskiem ārpus mājokļa, tajā skaitā ūdenstilpju tuvumā.

 

Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, pirms došanās uz Lieldienu svētku pasākumiem vai atvaļinājumā eksperti iesaka atslēgt ūdens un gāzes padevi un vairākkārt pārliecināties par to, ka visi logi un durvis ir aizslēgtas.

 

Vērtslietas ir svarīgi sadalīt pa vairākām vietām, savukārt skaidru naudu labāk glabāt bankā, nevis uzkrāt mājās, turpretī vērtīgus priekšmetus, piemēram, televizoru vai datoru, nevajadzētu novietot pie loga, lai nekārdinātu garnadžus.

 

Un vēl

 

Svētdien, 20.aprīlī pulksten divos dienā ikviens jēkabpilietis un pilsētas viesis būs gaidīts Krustpils saliņā, kur ar folkloras kopu "Rati" tiks ieskandinātas un iedancotas Lieldienas. "Krustpils saliņā paredzēta šūpošanās, kaulēšanās, olu krāsošana un ripināšana. Uzstāsies mazie Jēkabpils dejotāji un dziedātāji, būs iespēja vizināties ar poniju un zirgiem, kopīgi gatavot Lieldienu putru, piedalīties zaķu skrējienā un citās aktivitātēs," informē Krustpils kultūras nama pasākumu organizatore Zinaīda Dzintare.

 

Tāpat arī līdz aprīļa nogalei Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, būs apskatāms pilsētas svētku noformējums - unikāli vides objekti olu formā "Optiskās ilūzijas". Ornamentus uz šiem objektiem radījušas divas profesionālas mākslinieces - Jolanta Ābele un Sanda Mālniece.

 

Priecīgas jums Lieldienas!

Atstājiet komentāru