2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 22.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 22.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: par ko KNAB soda četrus Krustpils novada deputātus; kā Latvijā pagājušas Lieldienas; kas brīvdienās sācis ziedēt Jēkabpilī.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs administratīvi sodījis četrus Krustpils novada domes deputātus. KNAB konstatējis, ka deputāti 2012.gada 19.decembrī balsoja par pašvaldības nedzīvojamo telpu izīrēšanu zemnieku saimniecībai „Avotiņi”. Deputārti neņēma vērā likuma normu, ka pašvaldība savu mantu var nodot lietošanā tikai par iespējami augstāku cenu. Secināts, ka deputāti pārkāpumu izdarīja aiz neuzmanības. Deputātiem uzlikts 70 eiro naudas sods katram.

 

Lieldienas Latvijā aizvadītas diezgan mierīgi, bez ļoti smagām traumām, tomēr svētdien trīs cilvēki guvuši cieši ar svinībām saistītas traumas. 40 gadus vecs vīrietis šūpojoties kritis aptuveni no trīs metru augstuma un guvis nopietnu galvas traumu. 54 gadus vecam vīrietim šūpoles trāpījušas pa plecu jau pēc izkāpšanas no tām. Savukārt kāda 14 gadus veca meitene nokritusi no šūpolēm, kuras atradušās aptuveni metra augstumā. Visi cietušie nogādāti slimnīcā.

 

Turpinām ziņas

 

Šā gada pirmajos trīs mēnešos Latvijā adoptēti 58 bērni, liecina Labklājības ministrijas apkopotie dati. Latvijas iedzīvotāji adoptējuši 32 bērnus, kas ir par astoņiem bērniem vairāk nekā pērn analoģiskā laika periodā. Savukārt ārvalstu iedzīvotāji adoptējuši 26 Latvijas bērnus - par vienu bērnu vairāk nekā pērn šajā laikā. Tikmēr adoptētāji jāmeklē vēl 1400 bērniem, no kuriem lielākā daļa ir vecumā no desmit līdz 18 gadiem.

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā apmeklētāju simtus Lieldienās priecē magnoliju ziedēšana. Šobrīd apskatāmi arī agrāk ziedošie rododendri, forsītijas un vēlu plaukstošās acālijas. Savukārt Jēkabpilī bērziem saplaukušas lapas un siltā laika dēļ agrāk nekā parasti sāk ziedēt aliču plūmju koki, ķirši un ievas, novēroja Jēkabpils Radio1. Sinoptiķi gan brīdina, ka augļu koki var ciest salnās, kas var sākties jau šonedēļ.


Un vēl kāda ziņa

 

Lieldienu brīvdienās Vidzemē pārspēti vairāki siltuma rekordi. Vakar Skultē gaisa temperatūra iesila gandrīz līdz +21 grādam. 1964.gadā šajā dienā Skultē bija +20,6 grādi. Pirmais maksimālās gaisa temperatūras rekords pārsniegts Ainažos, kur gaiss iesila līdz +20 grādiem. Gaisa temperatūras rekords pārsniegts arī Jēkabpilī, kur gaisa temperatūra vakar sasniedza plus 24 grādus.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz pacientu gaida rindā uzz endoprotezēšanas operācijām; kas daudziem bezdarbniekiem kavē atrast darbu; kā nelegāla dragreisa dalībnieki izrēķinājās ar dzērušu autovadītāju.

 

Rindā uz valsts apmaksātu lielo locītavu endoprotezēšanu gaida vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, bet līdzekļi šogad paredzēti tikai ap 2000 pacientu operācijām. Ja pacients nav gatavs gaidīt rindā uz valsts apmaksātu operāciju, viņš var segt tās izdevumus pats un saņemt operāciju ārpus kārtas. Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā piemēram, ceļa locītavas endoprotezēšana maksā 1147 eiro, gūžas locītavas - 741 eiro.

 

Aptuveni 34 tūkstoši jeb 36% valstī reģistrēto bezdarbnieku ir augsts darba atrašanas iespēju līmenis, bet trūkst motivācijas meklēt darbu, liecina pirmie Nodarbinātības valsts aģentūras veiktā pētījuma rezultāti. Pirmie secinājumi rāda, ka daudzi klienti neatrod darbu, jo ir pasīvi tā meklēšanā. Taču ir arī sociāli apstākļus, kas traucē meklēt darbu. Daļai bezdarbnieku ir veselības problēmas, grūtības nokļūt līdz darba vietai vai mazi bērni, kas jāaprūpē.

 

Turpinām ziņas

 

Metāla konstrukciju montāžas vadītājs Zolitūdes «Maximā» oficiāli algā saņēmis nepilnus sešus latus mēnesī un objektā nekad nav parādījies, izriet no LTV raidījuma «De facto» informācijas. Lai noformētu dokumentus, speciālista vārdu bez saskaņošanas izmantoja par darbiem atbildīgais apakšuzņēmējs, kurš arī viltoja viņa parakstu. Marta sākumā policija paziņoja, ka saistībā ar Zolitūdes traģēdiju sodīta pirmā persona - vīrietis, kuram pāri 60; viņš vainu atzinis un naudu samaksājis.

 

Šodien Rīgā, Mazajā ģildē, notiks atvadīšanās no Latvijas folkloras kustības, folkloras draugu kopas "Skandinieki" dibinātāja un ilggadēja Līvu Savienības vecākā vietnieka un politiķa Daiņa Stalta. Jau ziņots, ka Stalts aizsaulē aizgāja 12.aprīlī 75 gadu vecumā. Dainis Stalts ir dziesmotās revolūcijas simbols, 1995.gadā viņš iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku, bijis deputāts Rīgas domē, kur darbojies ilgus gadus.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Strenču novada Plāņu pagastā, neizmantota lidlauka teritorijā, noticis nelegāls "dragreiss", kura laikā kāds dzēris autovadītājs izraisīja avāriju. Automašīna "Volkswagen Passat" uzbraukusi uz trases un izraisījusi sadursmi ar automašīnu "Honda". Pēc avārijas "Volkswagen" vadītājs atstāja automašīnu un aizbēga no notikuma vietas. Cilvēku pūlis pauda savu agresiju, dauzīja pamestās mašīnas stiklus, to apgāza un aizdedzināja.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādi turpmāk būs sodi šoferiem par ātruma pārsniegšanu; cik lieli sodi būs namsaimniekiem, kas savā īpašumā pieļaus spaisa tirgošanu; kā Jēkabpils basketbolisti iekļuva LBL pusfinālā.

 

Aizvadītajās brīvdienās Jēkabpilī un novados reģistrēti 14 kūlas ugunsgrēki. Salas novadā dega kūla 10 tūkstošu kvadrātmetru platībā un arī meža zemsedze. Kūla degusi arī Jēkabpilī – Madonas un Ķieģeļu ielā un Krustpils pagastā, kur brīvdienās nodegusi arī kāda saimniecības ēka un šķūnis. Tāpat kūla svilināta arī Aknīstes novadā. Bez tam Krustpils novada Vīpes pagastā dega automašīna un arī kāda māja.

 

Novērtējot pozitīvo pieredzi vakanču gadatirgu organizēšanā pērn, arī šopavasar Nodarbinātības valsts aģentūra visos valsts reģionos rīkos vakanču gadatirgus, informēja aģentūras Jēkabpils nodaļas vadītāja Svetlana Zujeva. Darba devēji apmeklētājus varēs informēt par vakancēm, darba nosacījumiem, karjeras izaugsmes iespējām, kā arī veikt pirmās darba intervijas ar piemērotākajiem kandidātiem uz brīvajām darba vietām.

 

Jau drīzumā par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu autovadītājiem naudas sodu apmērs tiks būtiski palielināts, apliecina satiksmes ministrs Anrijs Matīss. plānots palielināt «mazākos un lielākos sodus». Par būtiskākajiem ātruma pārkāpumiem soda nauda varētu tikt dubultota, proti – ja atļautais braukšanas ātrums tiks pārsniegts par 50 kilometriem stundā, tad līdzšinējās soda 150 eiro apmērā vietā naudas sods varētu būt pat 300 eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Latgalē viss ir kārtībā, savukārt idejas par tās atdalīšanos tiek inspirētas no ārpuses, Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa atzina, ka pēdējā laikā bieži notiek dažādi mītiņi, kuros tiek pausti radikāli viedokļi. Kā ziņots, pagājušajā nedēļā pie Latvijas vēstniecības Krievijā norisinājās mītiņš par Latgales piederību Krievijai.

 

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis rosina paredzēt administratīvo naudas sodu personām, kuras savā īpašumā pieļauj jaunu psihoaktīvo vielu realizāciju. Rosināts noteikt naudas sodus par jaunu psihoaktīvo vielu tirgošanas atļaušanu savā īpašumā. Par to fiziskām personām varētu uzlikt sodu 280 līdz 700 eiro apmērā, bet juridiskām personām - no 1400 līdz 7000 eiro apmērā.

 

Un vēl kāda ziņa

 

"Jēkabpils" komanda vakar sasniedza "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas pusfinālu. "Jēkabpils", tāpat kā vēl viena LBL pusfināliste "Jūrmala"/"Fēnikss", labāko četru Latvijas komandu pulkā iekļuvusi pirmo reizi. Ceturtdaļfināla sērijas ceturtajā spēlē "Jēkabpils" izbraukumā ar 87:73 apspēlēja "Liepāja"/"Triobet" vienību, tādējādi sērijā līdz trim uzvarām gūstot virsroku ar 3:1. "Jēkabpils" vienība pusfinālā tiksies ar "Ventspils" klubu.

 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: ko darīt, lai skolēniem vasaras brīvlaikā būtu iespēja liederīgi pavadīt laiku un nopelnīt; kādi pērn bijuši Jēkabpils mēra Leonīda Salceviča ienākumi; kādus panākumus konkursā Balsis guvuši Jēkabpils skolēni.

 

Tuvojas vasaras brīvdienas un atkal aktuāla kļūst skolēnu brīvā laika pavadīšana trijos vasaras mēnešos. Pētījumi liecina, ka lielākā daļa skolēnu vecumā no 13 līdz 18 gadiem vasarā labprāt strādātu, lai nopelnītu naudu skolas piederumiem, taču lielākoties skolēni brīvo laiku pavada savā vaļā, kamēr vecāki strādā. Radio1 jēkabpiliešiem jautāja, ko darīt, lai bērniem arī brīvlaikā būtu iespēja lietderīgi pavadīt laiku. Jēkabpilieši uzskata, ka vasaras nometnes vairāk nepieciešamas mazākiem bērniem, taču lielākie skolēni jāradina pie darba jau pusaudžu vecumā un jādod viņiem iespēja kaut nedaudz pastrādāt darbus, kas viņiem ir pa spēkam.

 

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienests sācis publiskot valsts amatpersonu iesniegtās amatpersonu deklarācijas par 2013.gadu. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs pērn pašvaldībā saņēmis algu 19 tūkstošu 831 lata apmērā, kas ir vairāk nekā gadu iepriekš, kad viņš domē nopelnīja 19100 latus. Tas izskaidrojams ar minimālās algas pieaugumu. Bez tam Jēkabpils mērs pērn saņēmis pensiju 11 tūkstošu latu apmērā, tāpat arī algu pašvaldības kapitālsabiedrībās.

Četrās Lieldienu brīvdienās policija par braukšanu reibumā Latvijā aizturējusi kopumā 94 autovadītājus, liecina Valsts policijas dati. Pagājušās brīvdienās kopumā reģistrēti 217 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši 66 cilvēki. Par ātruma pārsniegšanu Lieldienu brīvdienās noformēti 907 administratīvā pārkāpuma protokoli. Jau ziņots, ka policija brīvdienās uz ceļiem rīkoja pastiprinātas pārbaudes.

Un vēl kāda ziņa

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 7.-9. klašu vokālā grupa „Pienāc biežāk!”, Jēkabpils pamatskolas 6.a klases vokālais ansamblis „Mēs paši”  un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 10.-12. klašu jauniešu vokālā grupa „Horizontāli” izcīnīja pirmās pakāpes diplomus vokālās mūzikas konkursa „Balsis 2014” finālā Rīgā. Savukārt grupa „Horizontāli” 25 ansambļu konkurencē ieguva pirmo vietu un laureāta titulu.

 

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

 

SIA “Pļaviņu komunālie pakalpojumi” paziņo, ka no šodienas Pļaviņās tiek pārtraukta apkures sezona un karstā ūdens padeve Rīgas ielas katlu mājā, Daugavas ielas katlu mājā un Vietalvas katlu mājā Vietalvas pagastā. Rīkojumu par apkures sezonas pārtraukšanu pieņēmusi Pļaviņu novada pašvaldība, ņemot vērā augsto āra gaisa temperatūru.

 

Aizkraukles rajona tiesa pasludināja spriedumu Pļaviņu novada ģimnāzijas bijušā direktora Vladimira Samohina prasībā pret Pļaviņu novada domi par abu rājienu atcelšanu un darba uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu un atjaunošanu darbā. Aizkraukles rajona tiesa nosprieda izbeigt tiesvedību par atjaunošanu darbā un neizmaksātās piemaksas piedziņu, jo Samohina advokāte šo prasību vairs neuzturēja. Savukārt tiesa atcēlaPļaviņu novada domes izteiktos rājienus un atzina par spēkā neesošu uzteikumu izbeigt darba tiesiskās attiecības.

 

Turpinām ziņas

 

Aprīlī atsākusies kārtējā orientēšanās sezona. 21. aprīlī „Jaujās”, Aiviekstes pagastā notika Pļaviņu novada atklātās orientēšanās sacensības, kurās piedalījās ap 60 sportisti no Vestienas, Ērgļiem, Murmastienes, Madonas, Seces, Aizkraukles, Līvāniem, orientēšanās klubiem „Sēlijas mežs”, „Arona” un Pļaviņu novada orientieristi. Katru trešdienas pēcpusdienu notiek „Orientiera” sacensības. 30. aprīlī kārtējais posms notiks Vietalvas pagastā.

 

Salas novada iedzīvotāji aicināti balsot par mūzikas instrumentu iegādi Biržu tautas namam. Projekts iesniegts Rietumu Bankas labdarības fonda un “Latvijas Avīzes” rīkotajā projektu konkursā “Sprīdis labākai dzīvei”. Ja izdosies gūt atbalstu, tautas nams varēs iegādāties sintezatoru, skaņu pulti un mikrofonus. Par projektu vēl var nobalsot līdz 23.aprīlim ieskaitot. Iesniegti pavisam 163 projekti. Šogad projektus iesniedza skolas, fondi, biedrības, pašvaldības, kultūras nami un muzeji.

Un vēl kāda ziņa

 

Viesītes novada pašvaldība aicina visus novada iedzīvotājus, pašvaldības iestādes un struktūrvienības, nevalstiskās organizācijas 26. aprīlī pulksten 10.00 piedalīties Lielajā Talkā! Šogad kopīgiem spēkiem plānots sakopt estrādes „Mīlestības saliņas” apkārtni. Talcinieki ir aicināti ņemt līdz darba rīkus, gumijas zābakus un labu noskaņojumu. Cimdi un maisi tiks sarūpēti no talkas organizatoru un pašvaldības puses. Šogad Viesītes Lielajā talkā pievienosies arī patruļkuģa P-07 „Viesīte” jūrnieku komanda. Talkas notiks arī visos Viesītes novada pagastos.

 

Ziņas 17.00 un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz bērnu pirmajā ceturksnī dzimuši Jēkabpilī; kādu algu pērn saņēmis Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps; cik daudz igauņu tic citplanētiešiem.

 

Šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā dzimuši 5068 bērni, kas ir gandrīz par 8% vairāk nekā pērn šajā laikā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Dabiskais pieaugums Jēkabpilī, tāpat kā valstī saglabājas negatīvs. Pirmajā ceturksnī Jēkabpilī reģistrēti 66 jaundzimušie, no tiem 34 zēni un 32 meitenes. Diviem bērniem doti divi vārdi. Visbiežāk izvēlētie vārdi meitenēm ir Alise, Roberts, Artjoms un Elīna. Šajā pašā laika posmā Jēkabpilī miruši 83 cilvēki, no tiem 43 vīrieši un 40 sievietes.

 

Radio1 turpina iepazīstināt ar Jēkabpils pilsētas amatpersonu ienākumiem pagājušajā gadā. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieka tautsaimniecības jautājumos Aivara Krapa alga pašvaldībā pērn bijusi 15 tūkstoši 643 lati. Būdams kapitāldaļu turētāja pārstāvis Jēkabpils autobusu parkā, viņš gadā nopelnījis 880 latus. Aivaram Krapam ir arī parādsaistības 14 tūkstošu 500 eiro apmērā. Radio1 šodien jau stāstīja par Jēkabpils mēra pērnā gada ienākumiem.

 

Postošais ugunsgrēks Rīgas pilī pērnvasar izcēlies, jo notika ugunsnedroši būvdarbi, beidzot paziņojusi valsts policija. Par aizdomās turamajām atzītas trīs personas - viens būvnieks un divas amatpersonas. Darbu veicēju policija tur aizdomās par svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, ja iestājušās smagas sekas. Savukārt abas būvuzņēmumu amatpersonas policija tur aizdomās par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu. Policija arestējusi 62 kontus un 111 transportlīdzekļus, kuri pieder būvniecības kompānijām.

 

Turpinām ziņas



No 17.februāra līdz 14.aprīlim Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē pieteikušies 78 pilsoņi, kuri pasi varēs saņemt, nemaksājot valsts nodevu.Tiek pieļauts, ka visas 1084 personas, kurām pase pienākas bez valsts nodevas samaksas, tās neizņems. Jau ziņots, ka Latvijas pilsoņiem, kuri no 2012.gada 1.aprīļa līdz 12.jūnijam kā savu vienīgo personu apliecinošo dokumentu noformēja personas apliecību jeb tā dēvēto eID karti, pasi izsniegs bez valsts nodevas samaksas.Tā 4.februārī lēma valdība.

 

Iespējams, Darba likumā varētu noteikt, ka mazu bērnu vecākiem ir tiesības reizi ceturksnī izmantot tiesības uz īslaicīgu prombūtni no darbavietas, lai apmeklētu bērnudārzā vai skolā notiekošus pasākumus vai aizvestu mazuli iepriekš plānotā vizītē pie ārsta. Tāpat vecākiem likumā varētu tikt noteiktas tiesības izmantot īslaicīgu prombūtni bērna akūtas saslimšanas vai citos ar bērnu veselību saistītos ārkārtas gadījumos.Par šādām izmaiņām šodien sprieda Saeimas Sociālo lietu komisijā.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Tartu Universitātes Teoloģijas fakultātes pētījumā atklājies, ka gandrīz puse Igaunijas iedzīvotāju tic citplanētiešiem, bet piektdaļa piekopj jogu un meditāciju. 43% respondentu tic citplanētiešiem un domā, ka tie mēdz apciemot mūsu planētu. 22% ir pārliecināti, ka cilvēkus uz Zemes nogādājušas būtnes no citām planētām. Vēl daļa igauņu uzskata, ka lielvalstu valdības sadarbojas ar citplanētiešiem, taču slēpj to no sabiedrības.

Atstājiet komentāru