2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Radio1 ziņas 2014.gada 23.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 23.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kāda meistarklase šodien notiks jēkabpilī; par ko gājējus brīdina Jēkabpils pilsētas pašvaldība; ko savas vizītes laikā budistiem mācīs Dalailama.

 

Šodien pulksten 10.00 Jēkabpils biznesa inkubatora telpās Rīgas ielā 111 Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera rīko Biznesa meistarklasi “Pārdošanas plānošana”. Par to, kā veidot savu komandu, kā pastāstīt klientiem par savu produktu un citām vērtīgām lietām meistarklasē stāstīs Latvijas pasta pārdošanas vadītāja Ilze Kloka, uzņēmuma Efumo valdes priekšsēdētāja Ance Vanaga, bet meistarklasi vadīs Jēkabpils biznesa inkubatora vadītājs Matīss Krēsliņš.

 

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šodien piedalīsies Latvijas lielo pilsētu asociācijas sēdē. Latvijas Republikas pilsētu domju priekšsēdētāji tiksies ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai aktualizētu jautājumus par Latvijas drošību un reģionālo attīstību. Savukārt pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa Rīgā, Valsts 1.ģimnāzijā, piedalīsies republikas pilsētu un novadu izglītības pārvalžu vadītāju un izglītības speciālistu seminārā.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība atgādina iedzīvotājiem, ka būvdarbu zonā pārvietoties atļauts tikai pa ietvēm, kur gājēju kustība nav aizliegta un nenotiek būvdarbi. Tilta kreisā puse būvdarbu norises laikā nav droša gājēju kustībai, un pa to pārvietoties ir aizliegts. Iedzīvotāji tiek aicināti būt uzmanīgi, un pārliecināties par savu drošību, šķērsojot brauktuves. Būvdarbu laikā no plkst. 07:00 – 19:00 automašīnu satiksmi uz tilta regulēs satiksmes regulatori, savukārt pārējā laikā – luksofori.

 

Turpinām ziņas

 

Lai sniegtu informāciju par aizsardzības un atbalsta iespējām ģimenes vardarbībā cietušajiem, Labklājības ministrijas pārraudzībā izveidots informatīvs portāls "www.pretvardarbibu.lv". Mājaslapā aprakstīti vardarbības veidi un vardarbīgo attiecību pazīmes, apkopoti organizāciju kontakti, kurās var vērsties, lai saņemtu palīdzību, sniegti ieteikumi drošības plāna izstrādāšanai, kā arī atrodama veidlapa pieteikumam par pagaidu aizsardzību pret vardarbību un cita noderīga informācija.

 

Pērn Saeimas deputātu transporta un dzīvojamās telpas īres izdevumu kompensācijām izlietoti aptuveni 195 tūkstoši latu jeb gandrīz 300 tūkstoši eiro, liecina parlamenta Publisko izdevumu un revīzijas komisijas apkopotā informācija. Pērn pieciem deputātiem tika kompensēti izdevumi tikai par dzīvokļu īri kopumā 22 tūkstoši latu No 105 deputātiem kompensācijas saņēma 81 deputāts. Kompensācijas apmērs deputātiem ir atkarīgs no dzīvesvietas - jo tālāk no Rīgas, jo lielāka kompensācija pienākas.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Nobela miera prēmijas laureāta Dalailamas XIV mācībās, kas Rīgā norisināsies no 5.maija līdz 6.maijam, piedalīsies aptuveni 5000 cilvēku no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un citām valstīm.Mācības notiks pēc Baltijas valstu budistu lūguma, un uz tām aicināts ikviens, kurš interesējas par budisma filozofiju. Mācību laikā garīgais līderis mācīs budisma filozofijas pamatus. Noslēgumā muzikālo dāvinājumu visiem Dalailamas mācību apmeklētājiem sniegs mūziķis Boriss Grebeņšikovs un grupa "Aquarium".

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kur skolēni var pieteikties darbam vasarā; kā Ukrainas krīze ietekmēs Latvijas iedzīvotājus; par kāda TV kanāla izveidošanu šodien diskutēs Saeimā.

 

No vakardienas Nodarbinātības valsts aģentūras filiālēs klātienē un mājaslapā darba devēji var pieteikt vasaras darba vakances skolēniem. Valsts līdzfinansētajās darbavietās šovasar varēs nodarbināt 15 līdz 18 gadus vecus skolu audzēkņus. Skolēni varēs strādāt no 2.jūnija līdz 29.augustam. Kopumā plānots nodarbināt 10 tūkstošus 481 jaunieti, katru viena mēneša garumā. Skolēni var pieteikties Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiālē.

 

Latvijas ekonomikas saikne ar Ukrainu ir neliela, tāpēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sekas Latviju skars no Krievijas puses. Ja Krievijas militārā ekspansija turpināsies, Eiropas Savienības sankcijas varētu pārvērsties par reālām. Apsīkums no un uz Krieviju dramatiski ietekmētu visu Latvijas tautsaimniecību. Cilvēkiem tas nozīmētu strauju bezdarba pieaugumu, «jostas savilkšanu» un emigrācijas vilni, prognozē banku speciālisti.

 

Turpinām ziņas

 

Ik gadu veikalu plauktos palielinās enerģijas dzērienu sortiments. Turklāt, aktīvākie dzērienu lietotāji nav viss pieaugušie, bet tieši bērni un jaunieši. Slimību un profilakses centrs brīdina, ka šo dzērienu bīstamība ir kofeīna daudzumā, to pārdozējot var paaugstināties asinsspiediens, rasties galvas sāpes, reiboņi un dažos gadījumos pat samaņas zudums. Tāpēc centrs atbalsta šo dzērienu tirgošanas ierobežošanu pusaudžiem.

 

Jau tuvākajās dienās Latvijā ieradīsies 150 ASV gaisa desantnieki, kuru uzdevums būs nodrošināt papildu drošību, intervijā LTV raidījumam «Panorāma» sacīja Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš. Polijā pirmie 150 ASV gaisa desantnieki ieradīsies jau šodien, taču neilgu laiku pēc tam pa 150 ASV militārpersonām būs arī Lietuvā, Igaunijā un Latvijā. Riekstiņš akcentēja, ka Latvijai un citu valstu iedzīvotājiem nav jābažījas par drošību Latvijā.

 

Un vēl

 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien diskutēs par jauna starptautiska televīzijas kanāla veidošanu, kas raidītu krievu valodā. Kā ziņots, Latvijas Televīzija iecerējusi veidot kopīgu Baltijas valstu telekanālu krievu valodā, kurā pārraidītu ziņas un Ukrainā, Krievijā ražotus seriālus «bez propagandas». Šo priekšlikumu atbalstījušas gan Lietuvas, gan arī Igaunijas valdības.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz cilvēku atbalsta PVN samazināšanu pārtikai; kāda nelegālā krava aizturēta Naujenes pagastā;  kam piešķirti Triju Zvaigžņu ordeņi.

 

Saeimas komisijas šodien skatīs kolektīvo iesniegumu, kurā aicināts samazināt pievienotās vērtības nodokli pārtikai. Iniciatīvu par PVN samazināšanu pārtikai portālā "manabalss.lv" atbalstījuši aptuveni 13 400 cilvēku. Patlaban PVN standartlikme Latvijā ir 21%. Samazinātā likme, ar kuru tiek aplikti medikamenti, zīdaiņu pārtika, pasažieru pārvadājumi, kurināmais, oriģinālliteratūra, prese, siltumenerģija un viesu izmitināšanas pakalpojumi, ir 12 %.

 


Šodien Balvu rajona tiesa turpinās skatīt krimināllietu par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē. Minētajā lietā apsūdzētas četras personas. Kopumā no 2010.gada līdz 2012.gada oktobrim reģistrēta 41 zādzība no vecticībnieku lūgšanu namiem un pareizticīgo baznīcām. Viena zādzība konstatēta Krustpils novada Atašienes pagastā, Andzeļu vecticībnieku draudzes namā, kur nolaupīja ikonu un vairākus krustus.

 

Turpinām ziņas

 

Saistībā ar Lieldienās Lielvārdē nogrimušā un Daugavu piesārņojušā izklaides kuģīša "Līgo" negadījumu Valsts policija nesāks lietvedību un izmeklēšanu. Policija nav konstatējusi nozieguma pazīmes, kas būtu par pamatu kādai lietvedībai. Kā ziņots, svētdien, Valsts vides dienesta Lielrīgas pārvalde saņēma ziņu par Lielvārdes novadā grimstošu izklaides kuģīti "Līgo". Kuģītis sācis grimt piestātnē Daugavas krastā.

 

Daugavpils novada Naujenes pagastā izņemti 215 litri valstī nelikumīgi ievestās dīzeļdegvielas. Apmēram 300 metrus no dzelzceļa stacijas «Naujene» robežsargi pamanīja, kā no Baltkrievijas iebraucošā kravas vilciena tiek izmesti degvielas tvertnēm līdzīgi priekšmeti. Notikuma vietā tika pamanīti arī divi vīrieši, kuri izmestās tvertnes iekrauj automašīnā «VW Golf». Aizturēti divi vīrieši.

 

Un vēl

 

Valsts prezidenta kancelejas Ordeņu kapituls, tuvojoties 4. maijam, par nopelniem Latvijas valsts labā nolēmis piešķirt vairākus desmitus Triju Zvaigžņu ordeņus, tajā skaitā valsts augstākie apbalvojumu piešķirti Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam Arnim Cimdaram, hokejistam Sandim Ozoliņam, Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, bobsleja trenerim Sandim Prūsim, Latvijas Televīzijas žurnālistam Andrejam Volmāram, kā arī Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanā iesaistītajiem glābējiem un mediķiem.

 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: cik zaļa ir Jēkabpils un kur Jēkabpilī vajadzētu stādīt kokus; kur Jēkabpilī vakar izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks; kur cilvēki slēpj narkotikas.

 

Tuvojas Lielā talka, ir sācies lielais stādīšanas un kopšanas laiks, kad ikviens izvērtē, kur vēl vajadzētu iedēstīt kādu stādu, lai Latvija savā simtgadē kļūtu par viszaļāko valsti pasaulē. Radio1 ielās sataptajiem jēkabpiliešiem vaicāja, cik zaļa, pēc viņu domām, ir Jēkabpils un kur būtu nepieciešams vēl iedēstīt kokus. Lielākajai daļai cilvēku šķita, ka visvairāk zaļumu būtu nepieciešams mikrorajonos, kā arī Vecpilsētas laukumā, bet jo sevišķi – Rīgas ielā. Taču bija arī tādi, kuri uzskatīja, ka Jēkabpils ir pietiekami zaļa, sakopta un skaista.

 

Turpinām ziņas

 

Vakar paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks izcēlies Jēkabpilī, Artilērijas ielā, bijušajā naftas bāzē, kur dega naftas produktu pārpalikumi. Ugunsdzēsības vecākais inspektors Ivars Osma stāsta, ka ugunsgrēks izcēlies šahtā, kur notika demontāžas darbi: griežot metālu ar slīpripu, dzirksteles iekrita naftas produktu pārpalikumos. Darbiniekiem saviem spēkiem uguni nodzēst neizdevās, tāpēc tika izsaukti ugunsdzēsēji.

 

Aptuveni pusei Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu jeb 25 no 54 kandidātiem no Latvijas pastāv korupcijas risks. Viens kandidāts novērtēts kā bīstams saistībā ar mēģinājumu gāzt valsts varu. Partijas mainījuši 23 kandidāti no 54, trīs kandidātu biogrāfijā fiksēti neiecietīgas vai naida runas gadījumi, bet desmit kandidātiem ir vērā ņemamas parādsaistības. 12 kandidāti saņēmuši vērtējumu "zems risks", jo viņu biogrāfijā atrodami ētikas pārkāpumi.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Kontrabandisti, pārvadājot narkotikas, nereti izdomā radošus paņēmienus to slēpšanai, liecina Iekšlietu ministrijas sniegtā informācija. Pagājušajā gadā lielākā daļa atklāto narkotisko vielu slēptas ceļojumu somās, apģērbā un personīgajās mantās. Automašīnās narkotikas tiek slēptas speciāli izveidotās konstrukcijās - riteņu arkās, sliekšņos, durvīs, degvielas tvertnēs un pārvietojamos gāzes balonos. Tāpat atklāti gadījumi, kad apreibinošās vielas slēptas iekšējos orgānos.

 

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

 

Ordeņu kapituls 2014.gada 14.aprīlī nolēma par nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt Atzinības krusta 5.šķiru ilggadējam vīnogu audzēšanas speciālistam un selekcionāram Viesītes novadā Ēvaldam Pūpolam. Ar vīnogu audzēšanu un jaunu šķirņu veidošanu viņš nodarbojas 30 gadus un viņa vīnakalnā Viesītes novada Vārnavā patlaban ir ap 80 šķirņu dažādu vīnogu. Dažu šķirņu stādi aizceļojuši uz Krieviju, Lietuvu, Igauniju, Baltkrieviju, Poliju, Vāciju un pat Zviedriju.

 

Lai gan Latvijas laukos augsne vēl nav sausa, turklāt - visai vēsa, līdz šim pārsēta lielākā daļa izsalušo ziemāju, kā arī turpinās vasarāju sēja. Turklāt pārsēšanas darbu zemnieki veic par saviem līdzekļiem, nerēķinoties ar kompensācijām no valsts vai Eiropas Savienības fondiem. Latvijas reģionos patlaban aktīvi norit sējas darbi. Zemgales pusē jau lielākā daļa platību ir apsētas, kamēr Latgalē sējas darbi tikai pamazām sākas. Jau zi;ņots, ka Zemgalē izsala aptuveni 80 procenti visu sējumu.

 

Vakar Vidzemē slimnīcā nogādāts astoņus gadus vecs zēns, kurš Pirmajās Lieldienās izkritis no šūpolēm un smagi sasities. Bērna veselības stāvoklis pasliktinājies, tāpēc radinieki nolēmuši vērsties pēc mediķu palīdzības. Ārstiem ir aizdomas, ka bērns guvis nopietnu galvas traumu un sejas kaula lūzumus. Tikmēr Zemgalē mediķu palīdzība bijusi nepieciešama 14 gadus vecam zēnam, kurš kritis no divu metru augsta koka, savainojot vēderu.Slimnīcās vakar nogādāti arī seši augu maisījumu smēķētāji.

 

Turpinām ziņas

 

Turpmāk Daugavpilī visi pensionāri un invalīdi stacionārā četras dienas varēs ārstēties bez maksas. To paredz spēkā stājušies grozījumi domes saistošajos noteikumos “Atbalsts mazaisargātām personām”. Līdz šim Daugavpils reģionālās slimnīcas stacionārā četras dienas par pašvaldības līdzekļiem varēja ārstēties pensionāri un personas ar invaliditāti, kuras saņem tikai Latvijas pensiju. Minētais sociālās palīdzības veids attiecas uz visiem pensionāriem un invalīdiem, kas dzīvesvietu deklarējuši Daugavpils pilsētā.

 

Preiļos pēc alkohola lietošanas miris kāds 38 gadus vecs vīrietis. Negadījums noticis 21.aprīlī. Ar aizdomām par kuņģa čūlas plīsumu vīrietis nogādāts Daugavpils slimnīcā, taču, neskatoties uz visiem mediķu centieniem, glābt viņa dzīvību nav izdevies. Patlaban tiek lemts jautājums par kriminālprocesa sākšanu, plānots nozīmēt nepieciešamās ekspertīzes. Plānots arī noskaidrot, kādu alkoholu vīrietis lietojis pirms negadījuma.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Vakar, ap pustrijiem dienā Dagdas novada Bērziņu pagastā, zemnieku saimniecībā "Krastiņi", negaisa laikā zibens nospēris septiņas govis.Kā pastāstīja Valsts policijas Krāslavas iecirknī, saimniece, izdzirdot fermā sprādzienu, gājusi skatīties, kas noticis, un ieraudzījusi septiņas zibens nospertas govis. Notikušais fakts reģistrēts likumā noteiktā kārtībā.

 

Ziņas 17.00 un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādus augstus apbalvojumus piešķīra Zolitūdes traģēdijā bojā gājušajiem ugunsdzēsējiem; cik daudz vecu olu pirms Lieldienām bija paredzēts iztirgot pircējiem; kāpēc samazinājies krievijas tūristu pieprasījums pēc ceļojumiem uz Latviju.

 

Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā, par varonīgu, drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību glābšanas darbos Zolitūdes traģēdijā, Ordeņa kapituls nolēmis ar Viestura ordeni pēc nāves apbalvot trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekus. Viestura ordenis piešķirts kaprālim Sergejam Ižikam, virsleitnantam Edgaram Reinfeldam un kapteinim Vilnim Šteinītim, kuri gāja bojā glābšanas darbos sabrukušajā "Maxima" lielveikalā Zolitūdē. Tāpat par varonīgu, rīcību glābšanas darbos desmit ugunsdzēsējiem piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķira.

 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas neiroķirurgi vēl pirms Lieldienām veica Latvijā unikālu operāciju, kuras laikā pacientei plaša galvaskausa defekta novēršanai tika pārstādīts implants trūkstošā pieres kaula vietā.tik smagas komplikācijas 30 gadus vecā sieviete ieguva, kad pirms trim gadiem, strādājot Vācijā, viņai plīsa galvas asinsvada aneirisma. Tā kā šāda operācija Latvijā tika veikta pirmo reizi, tās materiālu izmaksas pilnībā sedza Polijas sadarbības partneri.

 

Baltijas valstīs aktīvie vācu uzņēmumi šogad plāno turpināt palielināt algas, tajā paša laikā uzņēmēji norāda uz darbaspēka pieejamības problēmām.Igaunijā uzņēmēji rēķinās caurmērā ar 6% algu pieaugumu, Lietuvā - ar 7% un Latvijā pat ar 8% algu pieaugumu. Vācu uzņēmumi arī šogad plāno Igaunijā, Latvijā un Lietuvā izveidot jaunas darba vietas. Vislielākās problēmas vācu uzņēmējiem sagādā atrast darbaspēku, tāpat viņi kritiski vērtē profesionālās izglītības sistēmu.

 

Turpinām ziņas

Laikā no 17.līdz 23.aprīlim, veicot pārbaudes 82 tirdzniecības uzņēmumos, Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori 33 uzņēmumos - galvenokārt Kurzemē un Zemgalē - no apgrozības izņēmuši vairāk nekā 15 tūkstošus olu. PVD atklāja, ka vistu olu marķējuma izskats un teksts atšķiras no ražotāja marķējuma. Kā ziņots, pirms Lieldienām kāda vairumtirdzniecības uzņēmuma noliktavā PVD atrada vairāk nekā 40 tūkstošus Polijas izcelsmes vistu olu, kurām ražotāja noteiktais derīguma termiņš beidzies 14.aprīlī. Olas tika izņemtas no apgrozības.

 

Krievijas rubļa vērtības krišanās un ārpolitiskā situācija šajā pavasarī būtiski samazinājusi Krievijas tūristu pieprasījumus pēc ceļojumiem uz Eiropu, īpaši uz Latviju un Lietuvu. Pieprasījums pēc maija brīvdienu braucieniem uz šīm valstīm nokrities gandrīz līdz nullei. Savukārt Krievijas tūristu pieprasījums pieaudzis ceļojumiem uz Armēniju, Gruziju, Uzbekistānu un Azerbaidžānu. Saglabājies stabils pieprasījums pēc atpūtas Čehijas un Ungārijas kūrortos, kā arī popularitāti nav zaudējuši ceļojumi uz Ēģipti, Taizemi un Vjetnamu.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Saeimas Prezidijs šodien par neierašanos uz 3.aprīļa parlamenta sēdi attaisnoja visus kavētājus, izņemot Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci. Ieilgstot debatēm par Saeimas Kārtības rulli, 3.aprīlī sēdē sāka trūkt kvoruma, tāpēc Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa nolēma sēdi slēgt.Kā norādīja Āboltiņa katram deputātam ir jāapzinās, ka viņa uzdevums ir piedalīties parlamenta sēdē un šajā laikā nevajadzētu rīkot komisiju sēdes.

Atstājiet komentāru