2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Radio1 ziņas 2014.gada 5.jūnijā

Radio1 ziņas 2014.gada 5.jūnijā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko šodien spriedīs Jēkabpils domes Finanšu komiteja; kādi treniņi katru ceturtdienu notiks Jēkabpils Mežaparkā; kāds rekords vakar pārsniegts Jēkabpilī.

Šodien pulksten 10.00 Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notiks Finanšu komitejas sēde. Tajā lems par nekustamā īpašuma nodokļa parāda piedziņu, par kredīta ņemšanu Jēkabpils stadiona tribīņu ēkas renovācijai un naudas piešķiršanu politiski represēto salidojumam. Bez tam sēdē apspriedīs iespēju piešķirt līdzekļus dalībai sporta deju sacensībās un asinsspiediena mērīšanas ierīces iegādei.

Jēkabpils NVO resursu centra dalīborganizācija - biedrība „Holista” ir uzsākusi veselības uzturēšanas aktivitātes - nūjošanas kopīgu treniņu organizēšanu. Par to informē nūjošanas gide un biedrības „Holista” valdes priekšsēdētāja Ligita Upīte.Visi nūjotgribētāji - gan tie, kas sevi pieskaita entuziastu pulkam, gan tie, kas gribētu, bet vēl nav uzdrošinājušies piedalīties šajā veselības saglabāšanas aktivitātē, ceturtdienās sešos vakarā tiek aicināti uz treniņnodarbībām Jēkabpils pilsētas Mežaparkā.

Turpinām ziņas

Ap 40% Latvijas iedzīvotāju ir iegādājušies vai plāno iegādāties nelaimes gadījumu apdrošināšanu. Tomēr bet summa, kuru iedzīvotāji būtu gatavi ik mēnesi tērēt šādam nolūkam, visbiežāk ir robežās no divarpus līdz pieciem eiro, liecina dzīvības apdrošinātāja "Citadele Life" veiktā iedzīvotāju aptauja. Lielākās summas apdrošināšanai ir gatavi tērēt vīrieši. Vīrieši traumas joprojām gūst biežāk - pērn no visiem dažādas traumas guvušajiem 58% bijuši vīrieši.

Labklājības ministrija šogad par ģimenei draudzīgiem komersantiem atzinusi 15 uzņēmumus.To vidū ir Swedbank, lidosta "Rīga", "Latvenergo", SEB banka, Nordea banka, “Neste Latvija”, "Latvijas Televīzija" un citi. Ģimenei draudzīga komersanta statusu piešķir uzņēmumiem, kas īsteno ģimenei draudzīgu politiku, piemēram, sniedzot pakalpojumus un nodrošinot ģimenēm ar bērniem pieejamu vidi. Uzņēmumiem piešķirtas tiesības statusa logotipu gadu izmantot savā tīmekļa vietnē, plašsaziņas līdzekļos, sociālajos medijos un darba sludinājumos.

Un vēl kāda ziņa

Trešdien līdz diviem pēcpusdienā divās meteoroloģisko novērojumu stacijās - Jēkabpilī un Zosēnos - pārspēts 4.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publicētā informācija. Iepriekšējais 4.jūnija karstuma rekords Jēkabpilī bija +26,9 grādi 2013.gadā, un tas labots vismaz par pusgrādu. Trešdienas pēcpusdienā visā Latgalē, Sēlijā un Vidzemē, izņemot dažas vietas piekrastē, gaiss sakarsis līdz +26..+28 grādiem.

 

 

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda palīdzība steidzami vajadzīga kādam Rēzeknes iedzīvotājam; kāpēc no kādas mājas Rīgā vakarnakt evakuēja cilvēkus; kādu eksāmenu šodien kārto vidusskolēni.

Andris Seņkāns, 28 gadus vecs rēzeknietis, šā gada maijā uzzināja: lai dzīvotu, viņam jāatrod gandrīz 30 tūkstoši eiro. Andris vērsās ziedot.lv un Nacionālajā veselības dienestā ar lūgumu rast iespēju apmaksāt medikamentu Nelarabīns asinsvēža ārstēšanai. Pavisam tika saziedoti aptuveni puse līdzekļu, kuru pietiek pirmajam ārstēšanās kursam. Savukārt otrā kursa apmaksai valsts naudu atteica. Ģimene vēlreiz lūgusi ziedot.lv palīdzību. Atlikusī summa vajadzīga līdz 24. jūnijam.

Rīgā vakar īsi pirms pusnakts pēc neliela sprādziena no piecstāvu dzīvojamās mājas evakuēti 13 cilvēki, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Ēkas 5.stāvā Daugavgrīvas ielā bija noticis neliels sprādziens, pēc kura aizdegušās sadzīves mantas aptuveni kvadrātmetra platībā, kā arī bija daļēji iebrukusi starpsiena un deformējusies pretējā siena. Konkrētajā dzīvoklī sprādziena brīdī cilvēki nav atradušies. Namu pašlaik apsargā policija.

Turpinām ziņas

Samazinot Latvijā Pievienotās vērtības nodokli pārtikai no 21 līdz 12 procentiem, valsts budžetā rastos zaudējumi 200 miljonu eiro apmērā, liecina Finanšu ministrijas aplēses. Ministrijas parlamentārā sekretāre Lolita Čigāne televīzijas raidījumā «Sastrēgumstunda» norādīja, ka to var atļauties tikai bagātas valstis. Latvijas Tirgotāju asociācija savukārt norāda, ka tā ir cilvēku baidīšana un valstij jārūpējas par to, lai cilvēks varētu nopirkt tādu pārtikas grozu, kādu vēlas.

Eiropas Parlamenta lielākā politiskā grupa -  Eiropas Tautas partija - savā pirmajā sēdē ievēlēja Latvijas deputāti Sandru Kalnieti par grupas viceprezidenti. Uzrunājot frakcijas deputātus, Kalniete uzsvēra, ka turpmākajos gados ģeopolitiskie jautājumi, vienota ārējā, drošības un enerģētikas politika būs īpaši svarīgas un tāpēc viņa vēlētos likt lietā savu ilggadējo diplomātes pieredzi un reālistisko skatījumu uz Krieviju.

Un vēl kāda ziņa

Šodien 12.klašu skolēni kārtos izvēles centralizēto eksāmenu fizikā. Tas ir pēdējais centralizētais eksāmens vidusskolas beidzēju eksāmenu sesijā. Savukārt 9.jūnijā notiks vidusskolas eksāmens mazākumtautību valodā, bet 11.jūnijā tiks kārtots vidusskolas eksāmens ekonomikā. Mācību gads šo klašu skolēniem beigsies pēc eksāmenu nokārtošanas. 9.klasei tas beigsies 13.jūnijā, bet 12.klasei - 20.jūnijā. Savukārt izlaidumi skolās sākas jau šosestdien.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādas akcijas Motorsvētku laikā rīkos Jēkabpils policijas darbinieki; kā varētu pieaugt maksājumu karšu izmaksas; kā Stopiņu novada deputāts izspruka no bargāka soda.

Valsts policijas Jēkabpils iecirknis aktīvi iesaistījies projektā „Uz sabiedrību vērsts policijas darbs” un akcijās kas vērstas uz bērnu, jauniešu izglītošanu. Tādēļ Bērnu svētku laikā Jēkabpilī tika izvietota policijas informatīvā telts, kur policijas darbinieki veica iedzīvotāju aptauju, izdalīja informatīvos materiālus un atstarotājus. Bērni tika iesaistīti dažādās spēles, kas veicina izpratni par drošību un kārtību. Arī 21.jūnijā „Motoru svētku 2014” laikā policija rīkos līdzīgas akcijas.

Eiropas Komisijā top regula, kura varētu ierobežot starpbanku komisijas maksas par darījumiem, kas veikti ar maksājumu kartēm. deputāti pēc "MasterCard" un banku pārstāvju uzklausīšanas skandina trauksmi par gaidāmo izmaksu pieaugumu patērētājiem, ko radīs šīs regulas atbalstīšana un ieviešana. "MasterCard" pārstāvis pauda pārliecību, ka pēc regulas pieņemšanas pieaugs maksājumu karšu lietotāju izmaksas. Eiropas komisijā par šo jautājumu vēl notiek diskusijas.

Turpinām ziņas

Šobrīd apmēram puse no Latvijā nopērkamajiem dārzeņiem un ogām ir nelegāla, uzskata Zemnieku Saeima. Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danušēvičs uzskata, ka ēnu ekonomika augļu un dārzeņu tirgus jomā ir pat vēl lielāka. Tādējādi, ieviešot samazināto PVN pārtikai, būtiski samazinātos ēnu ekonomika šajā jomā, jo nelegālajiem pārtikas tirgotājiem un "viltotājiem" tas kļūtu finansiāli mazāk interesanti.

Stopiņu novada domes deputāts Jurijs Vasiļjevs no Saskaņas centra savā "Faceboook" profilā skubinājis kastrēt maidaniešus, taču par šiem izteikumiem viņam var draudēt vien izslēgšana no partijas, vēsta "Latvijas Avīze". Stopiņu novada deputātu ētikas komisija lēmusi, ka šāda izrunāšanās ir pretrunā vairākiem pašvaldības deputāta ētikas kodeksa punktiem. Bargākais sods, ko pašvaldība deputātam varējusi noteikt, ir ētikas komisijas lēmuma publikācija vietējā izdevumā "Tēvzemīte".

Un vēl kāda ziņa

ASV armijas iznīcinātājs vakar vakarā ietriecies mājās Kalifornijas tuksnesī 140 kilometrus uz austrumiem no Sanhosē. Televīzijas reportāžās redzams, kā pēc reaktīvās lidmašīnas avārijas Imperialas pilsētā deg vismaz viens nams. Pilots veiksmīgi katapultējies un ir nogādāts vietējā slimnīcā. Turpinās meklēšanas un glābšanas darbu operācija un patlaban nav ziņu par upuriem.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā un no kura laika kursēs maršruta autobuss uz Radžu ūdenskrātuvi; vai Latvijas iedzīvotāji dzīvo veselīgi; kad varēs skatīties filmas par pirmo Marsa kolonizētāju gatavošanos lidojumam uz sarkano planētu?

Radžu ūdenskrātuvē peldsezona jau sen sākusies un jūnijā Jēkabpils pilsētas pašvaldība atkal atjaunos pilsētas autobusa maršrutu uz Radžu ūdenskrātuvi. Domes deputāts, priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Aivars Kraps stāsta plašāk: Autobuss sāks kursēt no 14.jūnija reizi stundā no pulksten pusdivpadsmitiem dienā līdz pusastoņiem vakarā katru sestdienu un svētdienu. Tas, tāpat kā iepriekš, būs bezmaksas, turklāt būs pieejams arī vecākiem ar bērnu ratiņiem un invalīdiem ratiņkrēslos.Autobuss kursēs līdz 17.augustam, bet, ja saglabāsies silts laiks – līdz 1.septembrim.

Turpinām ziņas

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien attaisnoja Latvijas Universitātes pētnieku Ilmāru Poikānu jeb Neo, kurš apsūdzēts par datu lejupielādi no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas. Prokurore bija lūgusi Poikānam piespriest 280 stundas piespiedu darba. Izmeklēšanā esot konstatēts, ka Poikāns neatļauti ieguva savā neierobežotā lietošanā 250 VID elektroniskos dokumentus. Tie saturēja ziņas par bankas darbiniekiem un klientiem. Pēc savas aizturēšanas Poikāns sabiedrības balsojumā tika pasludināts par Eiropas cilvēku Latvijā.

Vairums jeb 71% jaunākajā "DNB Latvijas barometra" aptaujā izvaicāto uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji dzīvo samērā neveselīgi. Pēc aptaujāto domām, veselīga dzīvesveida pamatā ir pareiza ēšana un pietiekama izkustēšanās. Tomēr, ja salīdzina faktorus, ko iedzīvotāji uzskata par svarīgiem veselīgam dzīvesveidam, un to, ko viņi paši dara savas veselības labā, vērojamas būtiskas atšķirības. Pareizu ēšanu par veselīga dzīvesveida pamatu uzskata 67% aptaujāto, bet tikai trešā daļa atzīst, ka ēd veselīgi un pietiekami daudz nododas fiziskām aktivitātēm.

Un vēl kāda ziņa

Nīderlandē bāzētā bezpeļņas organizācija Mars One, kas 2025.gadā plāno uz Marsa izsēdināt pirmos četrus cilvēkus, ir noslēgusi vienošanos ar kompāniju Darlow Smithson Productions, kura veidos dokumentālas filmas par kandidātu atlasi un treniņiem pirms garā lidojuma. Kā zināms, šobrīd kandidātu vidū ir arī latvietis Pauls Irbins. Pirmos DSP veidotos raidījumus ēterā medijos visā pasaulē paredzēts palaist 2015.gadā. Pēc pirmajiem četriem pionieriem ik pēc diviem gadiem plānots uz Marsu vest jaunus «kolonizētājus».

Jēkabpils novada ziņas 16.00 un 19.00

Ābeļu amatierteātris, pārstāvot Jēkabpils novadu Latvijas amatierteātru iestudējumu „Gada izrāde 2013” Zemgales reģiona skatē, ieguva godpilno trešās pakāpes diplomu. Andra Niedzviedza luga „Trīsarpus atraitnes” Pētera Draņeviča režijā saņēma 32 vērtējuma punktus no 50 iespējamiem. Tas ir ievērības cienīgs rezultāts, jo skatē piedalās arī Tautas teātri, tādēļ konkurence ir visai spēcīga. Profesionāla žūrija vērtēja: literārā materiāla izvēli, režisora, aktieru darbu, scenogrāfiju – vizuālo noformējumu un izrādes koptēlu.Skatē rādītā luga publiku dažādās vietās priecējusi jau vismaz 20 reizes.

Jauniešu organizācijas un interešu centri visā Latvijā aicināti pieteikt projektus Narvesen rīkotajam konkursam “Diena kā piedzīvojums”, kas tiek īstenots sadarbībā ar žurnālu Ieva un banku Citadele. Konkursā pieci projekti, kas veicina jauniešu iespējas aktīvi un kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku, varēs saņemt finansējumu līdz 2 000 eiro katrs. Katrā reģionā tiks realizēts viens aktuāls projekts aktīva dzīvesveida veicināšanai jauniešu vidū. Bez tam banka Citadele piešķirs speciālbalvu projektam, kurā būs visvairāk padomāts par aktīva dzīvesveida iespējām arī jauniešiem ar invaliditāti.

Turpinām ziņas

Svētdien Retro motokrosā Elkšņu mototrasē startēja x99/Slīterāni blakusvāģu komanda Alvis Tribockis un Kaspars Krievs, kuri ļoti mierīgā treniņu režimā izcīnīja pārliecinošas uzvaras abos braucienos. MX 250 4T klasē abus braucienus uzvarēja arī Kristers Millers, kurš pēc Lietuvā pieļautajiem kritieniem bija mācījies un stabili aizvadīja abus braucienus. Kalvim Krievānam arī šoreiz daudz labāki starti un 8. vieta divu braucienu summā. x99/Slīterāni komanda pašlaik gatavojas Superkausa 3. etapam, kurš jau 8. jūnijā risināsies Rīgā.

Jēkabpils novada Liepu bibliotēkā līdz 13. jūnijam skatāma priekšmetu kolekcijas izstāde – “Kas krūzītē? Mārītes!”. Liepu bibliotēkas vadītāja Ināra Valaine stāsta, ka izstādes vienojošais motīvs ir bizbizmārītes. Tās sastopamas gan krūzēs, šķīvjos, gan dažādās mīkstajās mantiņās. Liepu bibliotēkā aplūkojama tikai neliela kolekcijas daļa – 50 priekšmeti. Un vēl ikvienam ir iespējams balsot par skaistāko, mīlīgāko, košāko bizbizmārīti.

Un vēl

13.jūnijā pulksten sešos vakarā Ābeļu pamatskolā, bet pulksten septiņos vakarā Dignājas pamatskolā notiks 9. klases izlaidums. Savukārt Zasas kultūras namā 13.jūnijā pulksten septiņos vakarā notiks gan 9., gan 12.klases izlaidums. Savukārt 10.jūnijā vienos dienā Dignājas sabiedriskajā centrā notiks nodarbība – “Pagatavo dāvanu kārbiņu pats” kopā ar pasniedzējām Ivetu un Natāliju. 17.jūnijā pulksten 16.00 Dignājas pamatskolā notiks folkloras kopas “Dignōjīši” ierakstītā kompaktdiska “Pī Daugavas loba dzeive” prezentācija.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kam turpmāk vairs negrib piešķirt autovadītāja tiesības; kuras bijušas pērnā gada aizdomīgākās spēles; kurš sociālais portāls latvijā ir vispopulārākais.

Saeima šodien otrajā lasījumā pieņēma grozījumu Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz pamatlikumu papildināt ar ievadu jeb preambulu. Satversmes ievadā paredzēts norādīt Latvijas valsts mērķus un valstiskuma vēsturiskās attīstības nozīmīgākos punktus, kā arī galvenos pamatus, uz kuriem balstās Latvijas valsts un sabiedrība, kā arī pausts nosodījums gan komunistiskā, gan nacistiskā totalitārā režīma noziegumiem. Satversmes grozījumu projekts Saeimas komisijās un parlamenta sēdē vēl jāvērtē trešajā lasījumā.

Saeima šodien atbalstīja Ceļu satiksmes likuma grozījumus, kas paredz personām, kas pēdējo trīs gadu laikā ir pieķertas jauno psihoaktīvo vielu vai narkotiku lietošanā, liegt iespēju iegūt autovadītāja apliecību. "Delfi" jau ziņoja, ka šādi likumprojekta autori cer atturēt jauniešus no jauno psihotropo vielu jeb tā dēvēto spaisu lietošanas. Grozījumi gan arī paredz likumu papildināt ar normu, kas paredz autovadītāja tiesības liegt cilvēkiem, kam par izdarītu noziegumu tiesības savulaik atņemtas uz laiku, kas ilgāks par pieciem gadiem.

Totalizatoru likmju monitoringa kompānija "Federbet" savā gada pārskatā, kas adresēts Eiropas Parlamentam, pieminējusi sešas aizdomīgas spēles Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionātā, kā arī Baltijas basketbola līgas spēles. Tajā skaitā arī Edgara Jeromanova pārstāvētās Zviedrijas komandas Norčēpingas "Dolphins" spēli ar BK "Jēkabpils"."Dolphins" viesos ar 82:58 uzvarēja "Valmieru", bet dienu vēlāk izbraukumā ar 73:78 zaudēja "Jēkabpils" klubam.

Turpinām ziņas

 

 

Dziesmu un deju svētku padome apsver iespēju svētku dienas statusu prasīt tikai Vispārējo Dziesmu un deju svētku noslēguma dienai. Jau ziņots, ka ir izstrādāts likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" grozījumu projekts, saskaņā ar kuru plānots noteikt, ka Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma dienas ir svētku dienas. Grozījumu projekts paredz, ka, ja Vispārējo Dziesmu un deju svētku noslēguma diena iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu ir jānosaka par brīvdienu.

Latvijas interneta lietotāju vidū joprojām populārākais sociālais medijs ir pašmāju "Draugiem.lv", otrajā vietā atstājot pasaules līderi "Facebook.com", liecina interneta portāla "Aptauja.lv" veiktais iedzīvotāju pētījums par sociālajiem medijiem Latvijā.Sociālais tīkls "Draugiem.lv" kopumā pulcē gandrīz 87% Latvijas interneta lietotāju, savukārt katru dienu to apmeklē puse portāla lietotāju. Otro vietu popularitātes ziņā ieņem pasaules līderis "Facebook.com", kas pulcē ap 77% no Latvijas interneta lietotājiem.

Un vēl kāda ziņa

Jēkabpils Kena parka dīķī sācies balto ūdensrožu ziedēšanas laiks. Šie krāšņie ūdensaugi jēkabpiliešus priecē ik gadu. Patlaban ziedi vēl tikai sāk plaukt un to masveida ziedēšana gaidāma uz nedēļas nogali, taču jau tagad dienas vidū, kad ziedi atvērušies, tie priecē ar savu krāšņumu. Parasti baltās ūdensrozes zied daudz vēlāk, bet šogad, kad daba pasteigusies un ātrāk atnesusi mums vasaru, ūdensrozes uzzied agrāk. Tāpat pilnos ziedos Jēkabpilī ir arī jasmīni, kas parasti zied tikai ap Jāņiem.

Atstājiet komentāru