2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Radio1 ziņas 2014.gada 6.jūnijā

Radio1 ziņas 2014.gada 6.jūnijā

 

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kāds tradicionāls pasākums šodien notiks Jēkabpils Tautas namā; par kādu noziegumu aizturēti divi jaunieši Rēzeknē un: vai lidmašīnu turpmāk varēs vadīt ar domu spēku?

 

 

Šodien pulksten 10.00 Jēkabpils Tautas namā notiks Lūgšanu brokastis, kas norisināsies jau trešo gadu pēc kārtas, ziņo Jēkabpils domes Sabiedrisko attiecību nodaļa. Uz pasākumu pulcēsies gan laicīgās, gan garīgās varas pārstāvji. Plānots, ka pasākumā piedalīsies Jēkabpils pilsētas, Jēkabpils novada, Krustpils novada, Viesītes novada un citu pašvaldību pārstāvji, dažādu konfesiju garīdznieki, draudžu pārstāvji, kā arī uzņēmēji, pedagogi un sabiedrības pārstāvji.

 

 

Saeimas deputāti šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Nacionālās drošības likumā, nosakot, ka militāra uzbrukuma gadījumā Valsts prezidentam nekavējoties būs jāpieprasa NATO atbalsts. Prezidentam turpmāk arī būs jāpieņem lēmums par mūsu valsts nostāju, ja cita NATO dalībvalsts pieprasītu šīs starptautiskās organizācijas kolektīvās aizsardzības atbalstu. Pašreizējos likumus nepieciešams papildināt, ņemot vērā mūsdienās pastāvošos apdraudējumus, piemēram, pēdējā laika notikumus Ukrainā un plašākā reģionā.

 

 

Darba ņēmējiem, kuru aprūpē ir bērni līdz četrpadsmit gadu vecumam, iespējams, tiks piešķirtas tiesības vismaz reizi gadā izmantot vienu apmaksātu papildatvaļinājuma dienu. Šādu papildatvaļinājumu vecākiem paredz Darba likuma grozījumi, kurus Saeima vakar pieņēma otrajā lasījumā.Grozījumi, par kuriem Saeimai gan vēl jālemj galīgajā lasījumā, arīdzan paplašinās vecāku tiesības izmantot īslaicīgu prombūtni no darba. Vecākiem gan savu darba devēju būs savlaicīgi jāinformē par nepieciešamību atrasties īslaicīgā prombūtnē bērna saslimšanas gadījumā.

 

Turpinām ziņas

 

Divi agrāk netiesāti jaunieši aizturēti par 22 000 eiro nozagšanu no kāda vīrieša dzīvokļa Rēzeknē.

Šonedēļ Rēzeknē kāds vīrietis konstatējis, ka no viņa dzīvokļa pazudusi liela naudas summa, kas glabājās seifā. Par zādzību viņš informēja policiju, un tā sāka kriminālprocesu un izmeklēšanu. Operatīvā darba rezultātā jau pēc neilga laika noskaidroti un aizturēti iespējamie zagļi – divi agrāk netiesāti 19 gadus veci jaunieši. Nozagtā naudas summa pilnībā atgūta.

 

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā pieredzes apmaiņas vizītē viesosies Saldus novada delegācija. Savukārt piecos vakarā Jēkabpils tautas namā notiks bērnu vokālā ansambļa „Dziesmiņa” koncerts – izlaidums „Sveika, vasariņa!”, bet pulksten sešos vakarā Jēkabpils Valsts ģimnāzijā notiks 12.klašu audzēkņu izlaidums.

Un vēl kāda ziņa

Minhenes un Berlīnes tehnisko universitāšu zinātnieki izgudrojuši ierīci, ar kuras palīdzību iespējams vadīt lidmašīnu ar domu spēku, vēsta Minhenes Tehniskās universitātes mājaslapa.
Kā apgalvo projekta vadītājs inženieris Tims Frike, viņu mērķis ir radīt iespēju lidot ikvienam, kurš to vēlas. Notikuši jau vairāki veiksmīgi izmēģinājumi, kurā piedalījušies cilvēki ar dažādu sagatavotības līmeni, tajā skaitā arī viens dalībnieks bez jebkādām iemaņām lidaparāta vadīšanā.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: ko Krievijas iedzīvotāji domā par Latviju; kā rīkotos uzņēmēji, ja vēl vairāk tiktu paaugstināti nodokļi; kādu sodu pieprasa Ēģiptē apsūdzētajam latviešu izcelsmes žurnālistam.

Krievijas iedzīvotāji uzskata, ka pasaules valstu vidū visnaidīgākais noskaņojums pret Krieviju valda ASV, Ukrainā un Baltijas valstīs, liecina Levadas centra aptaujas rezultāti. 69% Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka visnaidīgākais noskaņojums pret viņu valsti ir ASV, bet 30% - ka Ukrainā. Lietuvu par Krievijai visnelabvēlīgāk noskaņoto valsti atzinuši 24% Krievijas iedzīvotāju, Latviju – 23%.

Ja kāda nodokļa likme Latvijā tiktu paaugstināta līdz tādam līmenim, ko uzņēmums nevarētu samaksāt, 70% uzņēmumu atzinuši, ka atlaistu darbiniekus un uzņēmumu slēgtu, censtos "shēmot" vai pārceltu uzņēmuma darbību ārpus Latvijas. Tā liecina bankas "Citadele" un pētījumu centra SKDS pētījums. Neeksportējošo uzņēmumu vidū lielākā daļa jeb 32% atzinuši, ka šādā situācijā atlaistu daļu vai visus darbiniekus un uzņēmumu slēgtu.

Turpinām ziņas

Gandrīz trešdaļā vidusskolas klašu vidēji mācās tikai 16 skolēni, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas sniegtā informācija. Ministrija norāda, ka Latvijā gandrīz katrā otrajā izglītības iestādē ir atvērts vidusskolas klašu bloks. Šajās klasēs mācās 18% jeb teju piektdaļa valsts skolēnu. Ministrija vērš uzmanību, ka gandrīz katrs desmitais skolēns izglītību iegūst klasē, kurā varētu būt vien daži cilvēki. Vidusskolēnu skaits samazinās arī Jēkabpils skolās.

Ēģiptes prokuratūra vakar pieprasīja 15 līdz 25 gadus ilgus cietumsodus Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, tajā skaitā latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālistam Pēterim Grestem tiek prasīts 15 gadu cietumsods. Lietā pavisam apsūdzēti 20 žurnālisti. No tiem četri ārvalstu pilsoņi apsūdzēti par «sadarbošanos ar ēģiptiešiem, sniedzot viņiem naudu un informāciju» un «nepatiesu ziņu pārraidīšanu, ar mērķi ārpasauli informēt, ka valstī notiek pilsoņu karš».

Un vēl kāda ziņa

Pie Ukrainas un Krievijas robežas vakar sākušās kaujas, un uz Ukrainas robežsargiem no Krievijas puses atklāta uguns no bruņutransportieriem un smagajām automašīnām, uz kurām novietoti automātiskie ieroči. Robežsargu postenim no aizmugures arī tuvojas vairāk nekā simts nemiernieku. Ukraina uz robežas ar Krieviju slēdza trīs robežšķērsošanas punktus. Viens no galvenajiem elementiem, kas patlaban tiek īstenots, ir pilnīga Ukrainas austrumu robežas slēgšana.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz iedzīvotāju patlaban varētu būt Latvijā; kurām precēm Latvijā piešķirts Gada preces nosaukums; kāpēc Indijā kāds vīrietis staigā tikai atmuguriski.

Latvijas iedzīvotāju skaits patlaban varētu būt aptuveni 1 miljons 975 tūkstoši, prognozē Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans. Visticamāk, arī Centrālā statistikas pārvalde šodien paziņos, ka esam nedaudz mazāk par diviem miljoniem. Patiesībā esam par 25 tūkstošiem jeb vienu pilsētu zem diviem miljoniem," sacīja Hazans. Viņš uzskata, ka Centrālā statistikas pārvalde emigrācijas apjomu vērtē par 10 000 cilvēkiem gadā mazāku, nekā tas ir patiesībā.

Šodien Rīgas Svētā Alberta baznīcas teritorijā ierīkotajā Dvēseļu dārzā notiks piemiņas brīdis, kas veltīts nedzīvi dzimušajiem vai drīz pēc dzemdībām mirušajiem bērniem. Šī tradīcija aizsākās 2007.gadā, kad Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Garīgās aprūpes dienesta speciālisti izveidoja unikālo piemiņas vietu. Uz svētbrīdi Dvēseļu dārzā tiek aicināti vecāki, kuri ir zaudējuši bērniņu, viņu piederīgie un draugi.

Rīgā, Dailes teātra Mazajā zālē, šodien ceturto gadu pēc kārtas svinīgā ceremonijā tiks pasniegtas Gada balvas, suminot labdarības iniciatīvas "LabieDarbi.lv" aizvadītā gada laikā īstenotos labākos projektus. Pagājušajā gadā ar LaboDarbu starpniecību īstenoti 52 projekti vairāk nekā par 181 tūkstoti eiro. Arī Jēkabpilī LaboDarbu atbalstu saņēmuši vairāki projekti.

Turpinām ziņas

Šodien Latvijas Tirgotāju asociācija 33 labākajiem tirgotājiem pasniegs "Gada preces" zīmes. Šodien nosaukums "Gada prece" tiks tādiem produktiem kā SIA "Rēzeknes gaļas kombināts" produktiem "Alkšņu dūmotā desa", "Sardeles augstākā labuma" un "Vīnes cīsiņi", SIA "Simeks" negāzētais dzeramais ūdens "Ķekavas avots", "Rīgas miesnieks" "Kijevas kotlete", ", SIA "Cido Grupa" negāzēts dzeramais ūdens "Mangaļi" un "Cido apelsīnu sula", kā arī daudziem citiem produktiem.

No 16. jūnija Krievijas tirgus uzraudzības dienests noteicis ierobežojumus kartupeļu piegādēm no Ukrainas. Krievija aizliegumu ievest kartupeļus no Ukrainas pamatojusi ar nepieciešamību nodrošināt fitosanitāro drošību Krievijas teritorijā no Ukrainas ievestajiem kartupeļiem esot konstatēta gaišā gredzenpuve, kam Krievijā noteikta karantīna. Ierobežojumus dažu pārtikas produktu ievešanai no Krievijas noteikusi arī Ukrainas puse.

Un vēl kāda ziņa

Aktīvists Mani Manithans no Indijas jau 25 gadus pārvietojas tikai atmuguriski. Savādo protestu viņš savulaik sāka, pieprasot mieru pasaulē, raksta «The Sun». Vīrietis stāsta, ka nu jau pārvietošanās atpakaļgaitā viņam nerada ne mazākās grūtības - viņš arī izkopis spēju viegli un droši atmuguriski kāpt pa trepēm, šķērsot ielas un pat pārvietoties sabiedriskajā transportā. Viņš nolēmis pārvietoties atmuguriski tik ilgi, līdz pasaulē būšot sasniegts miers.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu kravu vakar jēkabpilī aizturējuši robežsargi; Cik daudz iedzīvotāju patlaban dzīvo Latvijā; par ko šodien aizlūdza lūgšanu brokastīs.

Jēkabpilī vakar robežsargi pie kāda Krievijas pilsoņa automašīnā atraduši 100 tūkstošus cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām, informēja Valsts robežsardze. Saistībā ar tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu aizturēts 57 gadus vecs vīrietis. Par muitošanai pakļauto preču pārvadāšanu bez muitas iestāžu atļaujas uzsākts kriminālprocess. Vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Latvijas iedzīvotāju skaits maija sākumā bija 1miljons 997 tūkstoši pieci simti, šodien paziņoja Centrālā statistikas pārvalde, jeb aptuveni par 2500 mazāk nekā marta beigās, kad Latvijas iedzīvotāju skaits bija nedaudz vairāk par diviem miljoniem, liecina pārvaldes informācija. Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans iepriekš prognozēja, ka Latvijas iedzīvotāju skaita samazinājums patlaban varētu būt vismaz 10 reizes lielāks jeb 25 tūkstoši.

Un vēl kāda ziņa

Šodien, Vasarsvētku priekšvakarā, Jēkabpilī notika tradicionālās Lūgšanu brokastis, kurās piedalījās gan garīdzniecības, gan pašvaldību un uzņēmēju, gan sabiedrības pārstāvji. Radio1 lūgšanu brokastu dalībniekiem jautāja, ar kādām domām viņi nākuši uz šo pasākumu un par ko vajadzētu lūgt un domāt šajā laikā. Svētā Gara klostera igumens Jevgeņijs uzsvēra, ka šobrīd svarīgākais ir aizlūgt par mieru ne tikai pašiem savā valstī, bet arī pasaulē, jo, ja kaut kur kaimiņvalstīs plosās karš, īsti drošības sajūtas nav arī Latvijā. Viņš arī sacīja, ka ir jāaizlūdz par mieru savā ģimenē. Jēkabpils pilsētas mērs Leonīds Salcevičs sacīja, ka lūgšanu brokastis ir pasākums, kur tiekas laicīgā un garīgā vara un pats svarīg\ākais ir prasme runāt, nevis tikai papļāpāt, bet izrunāt nopietnas lietas. Viņa eminence Romas katoļu baznīcas bīskaps Antons Justs uzsvēra, ka galvenais ir lūgt par to, laivisiem būtu labi mūsu valstī, dievzemītē Latvijā. Lūgšanu brokastis Jēkabpilī notika trešo reizi.

Salas novada ziņas 16.00 un 19.00

Salas vidusskola ir to lauku vidusskolu skaitā, kuras nespētu izpildīt jaunos vidusskolām iecerētos kritērijus, kas paredz, ka minimālajam skaitam klasē jābūt 15 bērniem. Tā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā publicētā informācija. Jēkabpils novada Izglītības un kultūras pārvaldes vadītāja Elga Ūbele stāsta, ka mācību gada sākumā Salas vidusskolas 10.klasē mācījās deviņi bērni, 11.klasē – trīs, bet 12.klasē – 10 audzēkņi. Tas nozīmē, ka nākamgad Salas vidusskolas 12.klasi beigs trīs skolēni.

Salas novada pašvaldība turpina īstenot Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta atbalstīto Salas vidusskolas sporta zāles renovācijas projektu. Tas paredz mainīt sporta zāles ventilācijas un apkures sistēmu. Maijā tika uzsākta sporta zāles grīdas siltināšana ar putu polistirolu un grīdas nomaiņa un veikti papildu darbi: ārsienu siltināšana, cokola, pamatu siltināšana un fasādes krāsošana. Projekta īstenošana sākās pērnā gada 5.decembrī, bet tam jānoslēdzas jau 30.jūnijā.

Turpinām ziņas

Aigars Avotiņš uzdāvinājis Salas vidusskolas vizuālās mākslas kabinetam “Samsung” lāzerprinteri. Aigars 1997.gadā beidza pamatskolas programmu Salas vidusskolā. Skolā viens no priekšmetiem, kas patika, bija zīmēšanas stundas, kuras Aigaram pasniedza skolotāja Aija Rogāle. Tāpēc viņš nolēma pasniegt savai skolai dāvanu. Par dāvinājumu ļoti priecājās vizuālās mākslas skolotāja Dace Tropa, kas tagad māca šo priekšmetu. Skolas administrācija pateicas Aigaram par dāvanu un vēl veiksmi darbā un privātajā dzīvē.

Salas novada pašvaldība 29.maija domes sēdē pieņēma lēmumu "Par lokālplānojuma "Klovānu sils" nodošanu publiskajai apspriešanai un atzinuma saņemšanai". Publiskā apspriešana sākās 2.jūnijā un notiks līdz 30.jūnijam. Publiskās apspriešanas sanāksme notiks 11.jūnijā pulksten 16.00 Salas novada domes ēkā, Salā, Susējas ielā 9. Ar lokālplānojumu var iepazīties Salas novada domē domes darba laikā vai interneta vietnē www.salasnovads.lv. Publiskās apspriešanas laikā rakstiskus priekšlikumi jāsūta Salas novada pašvaldībai.

Un vēl kāda ziņa

No 9.līdz 13.jūnijam Salas novada Salas pagastā katru dienu no pulksten 11.00 līdz 14.00 notiks dažādas aktivitātes bērniem. Būs rotaļas, sporta stafetes, improvizācijas teātris un multiplikācijas filmu pēcpusdienas. Savukārt 7.jūnijā pulksten 18.00 notiks Salas vidusskolas 12.klases izlaidums, bet 9.klases izlaidums būs 13.jūnijā pulksten 18.00.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: cik izmaksājusi jaunā Gaismas pils ēka; kādas mācības jaunnedēļ notiks Ādažos; kurās skolās nedēļas ngalē būs izlaidumi.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka šodien pieņemta ekspluatācijā.Šodien sasauktā ekspluatācijā pieņemšanas komisija konstatējusi, ka uzbūvētā "Gaismas pils" atbilst visiem būvnormatīviem un prasībām un ir nododama ekspluatācijā. Līdz ar to Gaismas pils ēka ir pilnībā izmantojama bez ierobežojumiem.Kā ziņots, LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Saskaņā ar līgumu bibliotēkas būvniecības izmaksas bija prognozētas 163 miljonu eiro apmērā, taču projekta īstenošanas laikā "Gaismas pils" izmaksas pieaugušas līdz 256 miljoniem eiro.

Pirmdien ar svinīgu ceremoniju Ādažu bāzē atklās starptautiskās militārās mācības «Saber Strike 2014», kuras šogad notiek vienlaikus ar uzņemošās valsts atbalsta mācībām «Baltic Host 2014» un jūras spēku mācībām «Baltops 2014». Atklāšanas ceremonijā piedalīsies aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un deviņu mācību dalībvalstu vienību pārstāvji. Mācības notiks līdz 20.jūnijam.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienests vērš uzmanību, ka no 3.jūlija VID nodokļu un muitas informatīvā tālruņa numurs būs 67120000 līdzšinējā 1898 vietā. Turpmāk iedzīvotājiem būs pieejams VID informatīvais atbalsts vēl augstākā kvalitātē, profesionālākā līmenī un arī par draudzīgāku cenu, jo VID nodokļu un muitas informatīvais tālrunis 67120000 nebūs paaugstinātas maksas numurs un turpmāk zvanot uz to zvanītājam tiks piemērots standarta tarifs zvanam uz stacionāro tālruni. Līdz ar jaunā tālruņa numura 67120000 ieviešanu tiks nodrošināta arī zvanu ieraksta funkcija.

Šodien pulksten 18.00 notiek Jēkabpils valsts ģimnāzijas 12.klases izlaidums. Savukārt rīt pulksten 18.00 izlaidumi būs Viesītes un Salas vidusskolu 12.klasēm. Tāpat sestdien notiks 12.klases izlaidums Jēkabpils 3.vidusskolā. Vēl rīt, 7.jūnijā, plkst. 18.00 Krustpils saliņā notiks mūzikas festivāls "Oāze 2014" - no šlāgera līdz rokam.

Un vēl

Svētdien, 8.jūnijā kristīgā pasaule svinēs Vasarsvētkus. Tos svin 50. dienā pēc Lieldienām, kas parasti iekrīt laikā no 10. maija līdz 13. jūnijam. Tie ir trešie lielākie kristīgie svētki pēc Lieldienām un Ziemassvētkiem. Vasarsvētki ir Baznīcas dzimšanas svētki. Līdz ar Svētā Gara nākšanu pār nedaudzajiem Jēzus sekotājiem, kristīgās vēsts pasludināšana sāka pulcināt arvien vairāk un vairāk cilvēkus visās vietās un laikos, aizsniedzot un pārvēršot visdažādāko cilvēku dzīves. Vienlaikus tie ir svētki, kas vēlreiz apliecina vasaras sākumu. Radio1 novēl saviem klausītājiem priecīgus Vasarsvētkus.

Atstājiet komentāru