2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Radio1 ziņas 2014.gada 10.jūnijā

Radio1 ziņas 2014.gada 10.jūnijā

 

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds festivāls šodien notiks Jēkabpilī; ko šodien pieminēs Krustpils novadā; kāpēc Valsts ieņēmumu dienests pārbaudīs tirgus visā Latvijā.

Jēkabpils Tautas namā šodien norisināsies pirmais publiskās pārvaldes efektivitātes festivāls, kura mērķis ir aktualizēt publiskās pārvaldes darba efektivitātes aspektus, iepazīstināt Latvijas pašvaldības un to iestādes ar LEAN vadības metodēm un rīkiem, kā arī radīt platformu regulārām diskusijām par efektivitāti publiskajā sektorā. Pasākumu rīko Jēkabpils pilsētas pašvaldība, sadarbībā ar biedrību „Izaugsmes forums“. Pasākumā tiek aicināti piedalīties visu Latvijas pašvaldību un to iestāžu vadītāji un pārstāvji. Festivāls sāksies pulksten 10.00.

Krustpils novadā šodien notiks biedrības “Daugavas Pārupieši” organizētais piemiņas pasākums, kas veltīts Nacionālās pretošanās kustības dalībnieka Riharda Pārupa simtgadei. Piemiņas diena sāksies pulksten 9.00 ar ziedu nolikšanu un atceres brīdi pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju”. Pēc tam būs pārgājiens uz Pārupa dzimtajām mājām “Kaķīšiem”, kur notiks arī piemiņas pasākums. Vēlāk pēcpusdienā būs tikšanās vēstures muzejā Variešos, bet vakarā – tikšanās Sūnu pamatskolā, kur būs atmiņu ugunskurs un varēs noskatīties izglītojošu filmu.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils reģionālajā slimnīcā notiek svinīga sanāksme, kas veltīta Medicīnas darbinieku dienai.Šajā sanāksmē tiks pārrunātas ne tikai problēmas, ar kurām i8kdienā sastopas mediķi, bet arī tiks teikti pateicības vārdi čaklākajiem ārstiem, viņu palīgiem un medmāsām. Tiks pārrunāti arī Jēkabpils reģionālajā slimnīcā īstenotie un plānotie projekti. Medicīnas darbinieku dienu Latvijā pirmo reizi svinēja 2011.gadā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests šā gada pirmajos piecos mēnešos pārbaužu rezultātā 197 gadījumos piemērojis administratīvo sodu par pārkāpumiem sabiedrībai nozīmīgajās ēkās. Par pārkāpumiem uzliktā naudas sodu summa sasniegusi 45 tūkstošus eiro. Tādos sabiedrībai nozīmīgajos objektos kā teātri VUGD veicis 46 pārbaudes, bet kultūrvēsturiskās ēkas - muzejus, pilis un muižas - darbinieki pārbaudījuši 267 reizes. Tāpat 73 pārbaudes notikušas slimnīcās, bet 39 pārbaudes bijušas sevišķi svarīgos objektos, piemēram, naftas bāzēs un rūpnīcās.

Un vēl kāda ziņa

Lai novērstu situācijas, kad importētie augļi un dārzeņi tiek uzdoti par vietējās izcelsmes preci, Valsts ieņēmumu dienests vasaras periodā pievērsīs pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos. Pārbaužu laikā inspektori pārbaudīs, vai tirgotājs pēc pieprasījuma var izsniegt stingrās uzskaites kvītis, ja tiek tirgota pašu iegūta vai ražota produkcija, un vai tiek izsniegts elektroniskā kases aparāta čeks, ja tiek tirgota iepirkta lauksaimniecības produkcija. Pārbaužu laikā tiks arī pievērsta uzmanība lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem no citām valstīm.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kādā sanāksmē piedalījās Jēkabpils uzņēmēji; vai vēl var potēties pret ērču encefalītu; kādu naudu Krievijai izmaksā tās algotņi Ukrainā; kāda nelaime vakar notikusi kādā ASV vidusskolā.

Lai veicinātu savstarpējo informācijas un pieredzes apmaiņu uzņēmēju vidū un veidotu ciešāku sadarbību starp darba devēju organizācijām, Jelgavā tikās uzņēmēju un darba devēju organizāciju pārstāvji. Jēkabpils uzņēmēju biedrību šajā pasākumā pārstāvēja 6 biedri. Darba Devēju konfederācijas pārstāve Zanda Lamba uzsver nepieciešamību veicināt informācijas un pieredzes apmaiņu starp uzņēmējiem, veidojot ciešāku sadarbību starp reģionālajām darba devēju organizācijām.

Šajā ērču aktivitātes sezonā iedzīvotāji vairāk nekā citus gadus interesējas par iespējām vakcinēties pret saslimšanu ar ērču encefalītu pēc ātrās vakcinācijas shēmas, informē Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle. Paātrinātā standarta vakcinācijas shēma ļauj jau pēc divām vakcīnas devām jeb aptuveni pēc divām nedēļām) iegūt imunitāti pret ērču encefalītu uz vienu gadu. Pēc 12 līdz 18 mēnešiem nepieciešama revakcinācija.

Turpinām ziņas

Mobilo sakaru operators "Tele2" no 1.jūlija veiks fiksēto tarifu pakalpojumu cenu paaugstināšanu gandrīz apmērā. Aprēķini liecina, ka tarifu plāns "Nr.3" sadārdzināsies gandrīz par 17 %. Operators vēstulē klientiem nav norādījis, ka tarifi tiks pacelti, bet samazinātiem burtiem vēstules beigās devis iespēju atkāpties no līguma bez sodanaudas līdz grozījumu spēkā stāšanās dienai, iesniedzot rakstisku iesniegumu.

Ukrainas austrumus terorizējošie vietējie separātisti un Krievijas algotņi dienā izmaksā vismaz trīs miljonus ASV dolāru, aprēķinājis biznesa žurnāls «Forbes». Pēc «Forbes» aprēķiniem, divu mēnešu ilga bruņotā konflikta uzkurināšana Ukrainas austrumos izmaksā vairāk nekā 248 miljonus ASV dolāru. Šāds aprēķins iegūts, ņemot vērā minimālās naudas aplēses - kaujinieku «darba» apmaksāšana, vietējo iedzīvotāju «protestu» organizēšana, ieroču nodrošināšana, bāzu uzturēšana diversantu sagatavošanai.

Un vēl kāda ziņa

Vienā no Oregonas pavalsts vidusskolām vakar izcēlusies apšaude, vēsta ASV mediji. Apšaudē bojā gājis viens skolnieks. Bojā gājis arī uzbrucējs. Mācību iestāde tika pakāpeniski evakuēta. Vietējo telekanālu demonstrētajos kadros bija redzams, kā skolēni, gaisā paceltām rokām, iziet no skolas ēkas. apšaude Rejnoldsas vidusskolā, netālu no Portlendas, sākās ap plkst.8 pēc vietējā laika un aptuveni pēc stundas situācija jau tika kontrolēta.

Ziņas 11.00 un 12.00

 

 

Radio1 ziņās klausieties: vai Latvijā varētu palielināt minimālo algu; kāpēc pensionāri nedodas pie ārsta; cik gadu bija pasaulē vecākajam vīrietim.

 

Ar asins vēzi slimajam rēzeknietim Andrim Seņkānam, kura ārstniecībai bija nepieciešami 26 tūkstoši 649 eiro, pāris nedēļu laikā savākta visa nepieciešamā naudu. Valsts viņam atteica palīdzību tik nepieciešamā medikamenta „Nelarabīns” iegādei, kas šobrīd ir vienīgās zāles, kas var glābt viņa dzīvību. Tādēļ viņš varēja paļauties tikai uz ziedotājiem un to bija vairāki tūkstoši. Nauda – divreiz pa vairāk nekā 13 tūkstošiem eiro nepieciešama diviem ārstniecības kursiem ar medikamentu „Nelarabīns”.

 

 

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma norāda, ka nākamās valdības laikā varētu tikt pacelta minimālā alga. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» viņa sacīja, ka nākamgad būtu jāceļ minimālā alga un tas tiks apspriests, cik tālu darba devēji ar minimālās algas celšanu varētu iet. Straujuma gan neatklāja, kāds varētu būt pieaugums, lai gan atzina, ka par to ir runāts. «Tas nebūs uz pusi,» sacīja premjerministre, atzīstot, ka runa ir par dažiem vai vairākiem desmitiem eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijas ceļi turpina sabrukt, intervijā Latvijas Radio teica biedrības «Latvijas ceļu būvētājs» valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka 11 gadu laikā, kopš likvidēts Autoceļu fonds, uz ceļiem nav padarīti darbi par četrarpus miljardiem eiro. Bērziņš uzsvēra, ka 62% valsts ceļu ir sliktā stāvoklī, 148 tilti Latvijā ir ļoti sliktā stāvoklī, no tiem 28 tilti ir uz valsts galvenajiem ceļiem. no Eiropas Savienības un valsts pieejamais finansējums nav pietiekams, lai apturētu ceļu sabrukšanu. Bērziņš pauda cerību, ka šo situāciju izdosies mainīt, pateicoties Autoceļu padomes darbības atjaunošanai.

 

Viena trešā daļa pensijas vecuma cilvēku pēdējā gada laikā nebija devušies pie ārsta, jo nevarēja par to samaksāt. Tikpat daudz senioru pēdējo 12 mēnešu laikā nav lietojuši kādas viņiem izrakstītas zāles tikai tāpēc, ka nav varējuši tās atļauties, liecina pētījumu centra SKDS pētījuma rezultāti. Noskaidrots, ka 14% no aptaujātajiem par medikamentiem palīdzēja samaksāt citi cilvēki. Gadījumā, ja palīdzība netiktu sniegta, tad viena trešdaļa no pensionāriem zāles nevarētu nopirkt, bet divas trešdaļas varētu atļauties tikai daļu no izrakstītajiem medikamentiem.

 

Un vēl kāda ziņa

 

111 gadu vecumā miris mūsu planētas vecākais vīrietis, Ņujorkas iedzīvotājs Aleksandrs Imičs, pirmdien vēsta mediji. Imičs, kurš dzimis Polijā 1903.gadā un vēlāk ieceļojis ASV, mira svētdien veco ļaužu namā Manhetenā, kur dzīvoja kopš 1986.gada. 4.februārī viņam apritēja 111 gadi, vēsta laikraksts "The New York Times".Mediji vēsta, ka tagad pasaules vecākā vīrieša tituls pieder 111 gadus vecajam japānim Sakari Momoi, kurš dzimis tikai vienu dienu pēc Imiča.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā vietējie uzņēmēji vērtē finanšu ministra Andra Vilka ideju paaugstināt nodokļus; cik ilgi satiksmei būs slēgts Brīvības ielas posms; vai var cerēt, ka dzimstība pieaugs.

Zemo nodokļu dēļ Latvijas valsts budžetā pietrūkst līdzekļu visu interešu un vajadzību apmierināšanai, tāpēc nepieciešama publiska diskusija par to, kādu ceļu Latvijai izvēlēties, proti, vai nepieciešams celt nodokļus, norāda finanšu ministrs .Andris Vilks. Ministrs norāda, ka Latvijā nodokļu ieņēmumi pret iekšzemes kopproduktu tuvākajos gados var nokristies pat līdz 25%, kas būtu zemākais līmenis Eiropas Savienībā, kur vidēji šis rādītājs ir 40%. Ministra izteikumi par iespējamo nodokļu paaugstināšanu jau izraisījuši reakciju gan darba ņēmēju, an darba devēju un uzņēmēju vidū. Vietējais Jēkabpils uzņēmējs un Jēkabpils domes deputāts Kaspars Skruzmans uzskata, ka nodokļi būtu nevis jāpaaugstina, bet atsevišķās kategorijās pat jāsamazina, turklāt jāpalielina ar nodokli neapliekamais ienākumu minimums. Kaspars Skruzmans arī ir pārliecināts, ka PVN samazināšana pārtikai ir nūja ar diviem galiem un tirgotāji to izmantotu, lai gūtu peļņu. Bez tam viņš norāda, ka joprojām svarīgākais ir minimālās algas paaugstināšana un cīņa ar aplokšņu algām.

Turpinām ziņas

SIA „Saldus ceļinieks”, kas veic būvdarbus Kurzemes un Vienības ielā, paziņo, ka laikā no 10. līdz 20. jūnijam ir slēgts Brīvības ielas posms no Dambja līdz Vienības ielai. Minēto posma daļu var apbraukt pa M.Lutera un Pormaļa ielām. Minētie satiksmes ierobežojumi neattiecas uz sabiedriskā transporta kustību. Sabiedriskais transports kursē pa Brīvības ielu. Pēc būvdarbu pabeigšanas satiksme pa Brīvības ielu tiks atjaunota abos virzienos.

Pat pie visiem nepieciešamajiem materiālajiem apstākļiem 46% iedzīvotāju nevēlētos vairāk nekā divus bērnus, liecina institūta "Populares Latvija" un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" pētījuma rezultāti. Trīs bērnus šādos apstākļos vēlētos 33% iedzīvotāju, bet četrus vai vairāk bērnus - 10%. Savukārt 8% izšķirtos tikai par vienu bērnu, bet 2% - nevēlētos nevienu. Sievietes biežāk norādījušas, ka vēlētos vienu vai trīs bērnus, bet vīrieši atzinuši, ka viņu vēlamais bērnu skaits ir divi.

Un vēl kāda ziņa

 

 

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju Valsts policija ir sākusi vēl vienu kriminālprocesu – par darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā «Maxima Latvija». Kriminālprocess sākts, saņemot Valsts darba inspekcijas slēdzienu, kas bijis vairāk nekā 2400 lappušu garumā. Policija izvērtēs, vai darba devējs jāsauc pie kriminālatbildības. Policija atgādina, ka traģēdijā bojā gāja arī četri uzņēmuma darbinieki, bet divi guva smagus ievainojumus.

 

 

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

 

 

Vakar Zemgalē 15 gadus veca meitene guvusi smagas traumas, krītot no otrā stāva augstuma, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola. Pusaudzes sasējusi kopā vairākus palagus un mēģinājusi norāpties pa tiem no trešā stāva. Meitene tikusi līdz otrajam stāvam un kritusi, gūstot nopietnas iegurņa, pleca, muguras, vēdera un galvas traumas. Savukārt trīs pusaudži - divi 13 gadus veci zēni un viens 14 gadus vecs zēns - pieķerti ostot līmi un nogādāti slimnīcā ar saindēšanos.

Uzņēmums "Biodegviela" ar ķīmiskām vielām jau otro reizi ir izraisījis zivju bojāeju Madonas novada Vesetas upē. Uz norādīto vietu devušies inspektori un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji, kas secinājuši, ka Vesetas aizsargjoslā ir izveidoti dīķi, kuros regulāri tiek novadīta organiskā viela digistāts. Kad viela vairs nav uzsūkusies augsnē, dīķiem pievienota caurule, pa kuru to saturs novadīts upē. Šīs vielas nonākšana upē arī izraisījusi zivju bojāeju, tām noslāpstot.

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ, 18.jūnijā, Rīgā, Torņa ielā 4, tiks atvērta Latgales pārstāvniecība. Latgales pārstāvniecībā tiks prezentēti aktuālie investīciju projekti, Latgales uzņēmēju un amatnieku produkcija, kā arī būs nodrošinātas konferenču telpas Latgales uzņēmēju komunikācijai ar investoriem un sadarbības partneriem. Ņemot vērā tūrisma nozīmi reģionālās attīstības veicināšanā ārpus nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centriem, pārstāvniecībā tiks prezentētas arī tūrisma iespējas Latgalē. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā miljons eiro.

Pēc gada pārtraukuma Skrīveros atjaunots konkurss “Par skaistu un sakoptu Skrīveru novadu”. Pieteikties tam varēs no 1. jūlija. Jauninājums ir tas, ka konkursam varēs pieteikties arī daudzdzīvokļu māju iemītnieki, kuri savu mazo oāzi izveidojuši uz balkona — izvēlēsies krāšņāko Skrīveru balkonu. Bez tam noteikta arī jauna nominācija - “Dižaugs manā dārzā”. Piedāvāt vērtēšanai dižāko augli, dārzeni vai ziedu varēs no 1. jūlija līdz 10. oktobrim. Konkursā var piedalīties ikviena novadā esošā lauku sēta, privātmāja, daudzdzīvokļu māja, dārzu kopēji, estādes un uzņēmumi.

Un vēl kāda ziņa

Kokneses novadā, Likteņdārzā ir atvērts tirdzniecības paviljons, kurā apmeklētāji var iegādāties suvenīrus un Latvijas amatnieku darinājumus, kā arī saņemt informāciju un pieteikties ekskursijām Likteņdārza teritorijā. Līdz pat septembrim ik dienu paviljonā var iegādāties gan uzkodas un karstu dzērienu, gan koka, māla, auduma un citu materiālu suvenīrus un Latvijā ražotus produktus.

 

 

Ziņas 17.00 un 18.00

 

 

Radio1 ziņās klausieties: cik aizdomās turamo ir Rīgas pils ugunsgrēka lietā; ko nolēmusi atjaunot Satiksmes ministrija; kāda lidmašīna nolaidīsies Rīgā.

 

 

Šonedēļ Valsts policija Rīgas pils ugunsgrēka lietu nodevusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, līdz ar to izmeklēšana šajā lietā ir pabeigta. Kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzīti trīs vīrieši. Visi trīs tiek turēti aizdomās par ugunsdrošības noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums, taču viens no aizdomās turētajiem papildus tiek tiek vainots mantas iznīcināšanā vai bojāšana aiz neuzmanības, kā rezultātā iestājušās smagas sekas. Tagad prokuratūrai drīzumā būs jāizlemj, vai trijotnei uzrādīt apsūdzības.

Šodien Satiksmes ministrijā notika sanāksme, kurā tika nolemts atjaunot Autoceļu padomes darbību.Pēc tam, kad valdība apstiprinās Autoceļu padomes nolikumu, tiks sasaukta pirmā padomes sēde, kurā jau pēc būtības tiks diskutēts par galvenajām nozares problēmām.Biedrības "Latvijas ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš uzsvēra, ka Autoceļu fonda atjaunošana ir ļoti būtiska, jo patlaban nākas gaidīt gada beigas, kad tiek apstiprināts valsts budžets, un tikai tad kļūst skaidrs, cik naudas būs pieejams ceļiem, no kuriem lielākā daļa šobrīd ir uz sabrukšanas robežas.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka šī gada 1.jūnijā ir sekmīgi sākusi darboties jaunā VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) versija un algas nodokļa grāmatiņas tagad visiem ir pieejamas tikai elektroniskā formātā. VID informē, ka tāpat mūsdienīgāks un pievilcīgāks ir kļuvis arī EDS vizuālais izskats. Līdz ar algas nodokļa elektroniskās grāmatiņas ieviešanu fiziskajām personām ir gan jauni pienākumi, gan jaunas iespējas pašām veikt ierakstus un izmaiņas savā elektroniskajā grāmatiņā.

Saeimas deputātes Ingūna Rībena un Janīna Kursīte-Pakule nolēmušas izstāties no «Vienotības». Kursīte-Pakule sacīja, ka izstājas no partijas, jo tajā dominē šauras grupas viedokļi, kā arī ir zudis mērķis, uz kuru iet. Viņi uzskata, ka patriotisms pašlaik valstī ir atstāts novārtā. Rībena atzīst, ka viņai nav viegli pamest partiju, «pie kuras šūpuļa esmu stāvējusi ar vislabākajām domām un cerībām». «Tomēr šobrīd - manā skatījumā - «Vienotība» cenšas apvienot sevī pārāk plaša idejiskā spektra politiķus,» norāda viņa.

Un vēl kāda ziņa

Nākamnedēļ starptautiskajā lidostā «Rīga», iespējams, tiks uzņemta pasaulē lielākā lidmašīna «An-225», ar kuru plānots nogādāt uz Centrālāfrikas republiku Latvijas kontingenta militāro ekipējumu. Tā ir garākā un smagākā lidmašīna, kas jebkad uzbūvēta un lidojusi. Gaisa kuģa maksimālā kravnesība ir 250 tonnas, maksimālais pacelšanās svars – 640 tonnas, spārna vēziens – 88 metri. Tā ir līdz šim vienīgā tāda tipa lidmašīna pasaulē. Latvijas kontingents 40 karavīru sastāvā uz Centrālāfrikas republiku dosies jūnija vidū.

Atstājiet komentāru