2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 26.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 26.augustā

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik daudz narkotisko vielu šogad atsevinājusi Valsts policija? Kādus panākums Eiropas čempionātā vieglatlētikā veterāniem guvusi Aija Rogāle? Un medicīnā atļauts izmantot Latvijas pretvēža zāles.
 
13, 9 miljoni eiro tiks izmaksāti visām saimniecībām, kuras Lauksaimniecības datu centrā reģistrētas kā piena kvotu īpašniecies. Par šādu papildu atbalstu piensaimniecības nozarei saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem vakardien ziņoja Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Atbalsta apmēru aprēķinās ņemot vērā saimniecības pašizmaksas un piena iepirkuma cenas proporcijas.
 
Šogad viesnīcu nozarē ir vērojams būtisks viesu skaita pieaugums, informē Centrālā statistikas pārvalde. Viesnīcās un citās tūristu mītnēs šī gada 2. ceturksnī apkalpoti 564 tūkstoši viesu. Tas ir par 19 % vairāk nekā pagājušo gadu. No visiem apmeklētājiem 69% bijuši ārvalstu viesi un pārējie Latvijas iedzīvotāji. Lielākā daļa ārzemju tūristu uzņemti Rīgā, mazāk Jūrmalā, Siguldas novadā. Latvijas iedzīvotāji apmetušies Rīgā, Liepājā un Jūrmalā.
 
Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki šogad atklājuši četras marihuānas audzētavas un kopumā atsavinājuši aptuveni 7 kilogramus marihuānas, informēja Valsts policija. Par marihuānas audzēšanu, glabāšanu realizēšanas nolūkos vai realizēšanu aizturētas 11 personas. Piecām personām tiesa piemērojusi apcietinājumu. Kopējie darba rezultāti liecina, ka pirmā pusgada laikā veiktajās kratīšanās atsavināts ap 20 kilogramiem dažādu narkotisko vielu. Starp tiem dominē marihuāna un amfetamīnu grupas vielas.
 
Turpinām ziņas
 
Skriešanas entuziastiem un profesionāliem sportistiem, 6.septembrī startējot Jūrmalas pusmaratonā, būs iespēja izbaudīt Latvijā ātrāko trasi, stāsta sacensību organizators Kaspars Tupiņš. Jūrmalas pusmaratonā būs četras distances - ''Turkish Airlines'' 21 kilometra distance, "ASICS'' - 10 kilometru distance, ''Seesam'' 5 kilometru skriešanas/nūjošanas distance un ''Lego'' 500 metru līdz viena kilometra distance.
 
22. augustā Turcijā pilsētā Izmirā sākās Eiropas čempionāts vieglatlētikā veterāniem. Tur savā vecuma grupā 10000 m skrējienā Aija Rogāle ieguva bronzas medaļa. Nākamais starts Rogālei gaidāms 10 km soļošanā.
 
Un vēl
 
Jūlija sākumā ASV Pārtikas un zāļu administrācija izsniedza atļauju izmantot medicīnā jaunas pretvēža zāles. To darbīgā viela izgudrota un sintezēta Latvijā, informēja Latvijas Organiskās sintēzes institūts. Šāda veida atļauja zālēm Latvijā piešķirta pirmo reizi. Zāles izstrādātas 13 gadus.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik miljonus Ministru prezidente Laimdota Straujuma aicina piešķirt Veselības ministrijai? Vai Latvijā palielinājies trešo valstu pilsoņu skaits? Un Valsts policija aiztur noziedzniekus, kas šantažē potenciālos pedofilus.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma aicināja Ministru kabinetu lemt par papildu 5,5, miljonu eiro piešķiršanu Veselības ministrijai. Tie nepieciešami, lai nodrošinātu veselības nozares pamata prasības. Nepieciešamo naudas summu varētu rast, pārdalot finansējumu no budžeta apakšprogrammas ''Valsts parāda vadība''.
 
NATO amatpersonas apsver iespēju Eiropā izvietot pretraķešu sistēmu. To mērķis būs aizsargāt kontinentu no iespējamiem Tuvo austrumu un Krievijas uzbrukumiem. NATO Austrumeiropas dalībvalstis varētu pieprasīt izvietot pretraķešu sistēmas Eiropā. Šādas prasības ir radījušas nevienprātību alianses dalībvalstu vidū. Tā varētu būt nevajadzīga Maskavas provocēšana.
 
Svētdien Polijas lauksaimniecības ministrs Mareks Savickis paziņoja, ka Krievijas aizliegtās pārtikas preces tiks nodotas trūcīgajiem, Tās Polija nodos Sarkanajam Krustam, labdarības organizācijai «Caritas», kā arī pārtikas bankām.
 
Turpinām ziņas
 
Valsts policija aizturēja grupējumu, kas internetā meklējuši potenciālos pedofilus un vēlāk šantažējuši, mēģinot iegūt naudu. Grupējumā darbojās četri vīrieši. Viņiem nav kriminālas pagātnes. Raidījums ''Panorāma'' vēsta, ka minētie vīrieši sociālajā tīklā „draugiem.lv" izveidoja 14 gadus vecas meitenes profilu. Vīrieši rakstītājus piemānīja un uz tikšanos ieradušies ar mērķi šantažēt un izspiest naudu.
 
Pirmdien Ogrē Eiropas čempionāta otrā posma otrajā mačā Latvijas U-16 puišu basketbola izlase zaudēja Turcijai ar rezultātu 46:73. Otrdien Latviju gaida pēdējās kārtas mačs ar Serbiju. Taču basketbolisti ir kvalificējušies turnīra ceturtdaļfinālam.
 
Un vēl
 
Pieaug trešo valstu pilsoņu darbaspēka skaits Latvijā, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati. Pagājušo gadu kā nodokļu maksātāji bijuši reģistrēti 1744 citu valstu rezidenti. Šī gada 1.janvārī kopumā reģistrētas 2309 darba atļaujas trešo valstu pilsoņiem. Tās izsniegtas cilvēkiem no 44 pasaules valstīm. Visbiežāk no Baltkrievijas. Tai seko Ukraina, Krievija, Filipīnas, Indija, ASV, Uzbekistāna, Ķīna un Turcija. Šogad uz patstāvīgu dzīvi Latvijā apmetušies 57 strādnieki. Pēdējo gadu laikā šis skaits pieaudzis.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas licis palielināties piena produktu pieprasījumam? Cik medicīnas darbinieku dzīvības prasījis Ebolas vīruss? Un kā jēkabpiliešiem veicies Taku skrējienā Engures novadā?
 
Pēdējās dienās par 20% palielinājies pieprasījums pēc piena produktiem, Latvijas Radio informēja «Rīgas piena kombināts» valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs., Tas palielinājies līdz ar cenu samazināšanu piena produktiem.
 
Ebolas vīrusa epidēmija Rietumāfrikā prasījusi vairāk nekā 120 medicīnas darbinieku dzīvības, vakarā paziņoja ANO Pasaules veselības organizācija. Gvinejā, Libērijā, Nigērijā un Sjeraleonē ar vīrusu inficējušies vairāk nekā 240 veselības aprūpē strādājošo. Ebolas vīruss izplatās no janvāra, ar to inficējušies 2600 un miruši apmēram 1400 cilvēku.
 
Šorīt, pie Iecavas notikusi smagās un vieglās automašīnas sadursme. Cietuši divi cilvēki no vieglā spēkrata. Viņu atbrīvošanai glābējiem bija nepieciešama īpaša tehnika, informē aģentūra BNS. Avārijas apstākļi VUGD pagaidām nav zināmi.
 
Turpinām ziņas
 
Šveicietis Rodžers Federers saglabājis vislabāk pelnošā tenisista statusu. Gada laikā viņa ienākumi papildinājušies par 42,6 miljoniem eiro, liecina biznesa izdevuma «Forbes» sniegtā informācija. Ienākumi gūti no naudas balvām, dažādiem reklāmu un sponsoru līgumiem. Lielākie ienākumi gūti no ''Rolex'' un ''Nike'' kompānijām. Federers 17 reizes izcīnījis ''Grand Slam'' turnīra uzvarētāja titulu.
 
23.augustā Taku skrējienā Engures novadā startēja jēkabpilieši. Izturības skrējienā „Lūsis" 24,9 km distancē savā vecuma grupā un absolūtajā vērtējumā Anatolijs Macuks izcīnīja 1. vietu. 6,3km distancē „Milzkalnes zaķis" savās vecuma grupās 4.vietu izcīnīja Renārs Lucijanovs. 6.vieta Anastasijai Muraško. Bērnu skrējienā piedalījās Normunds Lucijanovs.
 
Un vēl
 
Šodien «Latvijas Loto» birojā ieradās «Viking Lotto» spēlētājs pēc 29 045 eiro vērtā laimesta. Tas tika laimēts pagājušajā trešdienā, informē ''Latvijas Loto'' pārstāve. Laimētājs ir pensionēts ekonomists no Ogres. Laimestu viņš ieguldīs dzīvokļa remontā.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas nopircis ražotāju ''Laima''? Ko par iedzīvotāju noskaņojumu izpētījis ''DNB barometrs'''?
 
Jēkabpils centrā ir daudz vēsturisku ēku. Koka un sarkano ķieģeļu mājas veido Vecpilsētas ainu. Radio1 klausītājiem jautājām vai Jēkabpilī ir nepieciešams saglabāt vēsturiskas ēkas un kam būtu jārūpējas par to uzturēšanu. Savus viedokļus izteica Tatjana, Jeļena, Jurijs, Jūlija, Lūcija un Iveta.
 
Turpinām ar ziņām
 
Norvēģu kompānija "Orkla" kļuvusi par uzņēmuma "NP FOODS" īpašnieku. Savukārt, ''NP Foods'' pieder ražotāji "Laima", "Staburadze" un "Gutta". Līdz šim šie Latvijas uzņēmumi pastarpināti piederēja Daumantam Vītolam.
 
Jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti iedzīvotāju vispārējais noskaņojums strauji uzlabojas. Visatzinīgāk iedzīvotāji novērtējuši nākotnes izredzes, ekonomiskā stāvokļa izmaiņas un tā prognozes, pašreizējo ģimenes materiālo situāciju.
 
Un vēl
 
Ceļu satiksmes drošības direkcija līdz 18.septembrim pagarinājusi piedāvājumu iesniegšanas termiņu konkursā par 20 stacionāro fotoradaru piegādi. Agrākais termiņš bija 19.augusts, taču tas tika pagarināts līdz 26.augustam. Tagad CSDD nolēmusi veikt grozījumus konkursa nolikumā. Grozījumos ir precizēti tehniskās specifikācijas dati, kuriem jāpiemīt iepirkumam.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Uz pieciem gadiem izsniegta licence ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai Gārsenes ciemā, Aknīstes novadā.SIA „Gārsenes Komunālie pakalpojumi". Licence izsniedza ūdens ieguvei, uzkrāšanai un sagatavošanai lietošanai, padevei ūdensvada tīklā; ūdens piegādei; notekūdeņu savākšanai, novadīšanai. Komersanta sniegtais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifs ūdensapgādei ir 0,70 eiro par kubikmetru, kanalizācijai – 1,20 eiro par kubikmetru.
 
Preiļos pēc pusnakts izcēlās ugunsgrēks malkas šķūnītī. Tajā apdegumus guva 51 gadu vecs vīrietis, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Izsaukums uz notikuma vietu saņemts pusvienos naktī. Kopumā šogad ugunsgrēkos ir cietis 181 cilvēks. Bojāgājuši ir 55 cilvēki.
 
Preiļu 1. pamatskolas vizuālās mākslas skolotāja Marianna Abricka tiks apbalvota Ata Kronvalda balvas un ceļojošās balvas „Lielā Pūce" pasniegšanas ceremonijā. Pasākums notiks 2. septembrī, Melngalvju namā. Kopumā tiks apbalvoti trīs pedagogi. Viņi atzinību ieguvuši ilggadēju un ievērojamu ieguldījumu talantīgo skolēnu izglītošanā un skolēnu zinātniskās pētniecības darba vadīšanā. Goda zīmes pasniegs Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ata Kronvalda fonda valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.
 
Turpinām ziņas
 
Šobrīd Saunas pagasta Prīkuļos notiek būvdarbi vairākās ciemata ielās. Liepu, Miera, Zaļās, Skolas, Mehanizatoru un Miera – Mehanizatoru ielās tiek veikta rekonstrukcija un plānots ieklāt asfaltu. Ceļu rekonstrukciju Prīkuļos veic SIA „Binders". Būvdarbu vadītājs Verners Jonāts stāsta, ka šobrīd paredzēto darbu grafiks apsteigts par trim nedēļām. Līgumā noteiktais būvdarbu pabeigšanas termiņš ir 4. decembris.
 
Latvijas Pasts izdod Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas atklāšanai veltītu aploksni. Tajā attēlota bibliotēkas jaunā mājvieta - Gaismas pils. Tās atklāšanas pasākumā Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs prezentēs aploksni. Tā izdota 1000 eksemplāru tirāžā. Aploksnes autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.
 
Un vēl
 
Biedrība „ Eksavi " izveidojusi baskāju tipa pēdu taku Krustpils novada Spuņģēnu ciemā. To klāj oļi, čiekuri, koka baļķi, sūnas, smiltis, akmeņi un koka mizas. Taka veidota projekta ietvaros un ir 80 metru gara. Tā mērķis bija radīt iedzīvotajiem pašiem savu baskāju taku un veicināt zaļo domāšanu.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai valdība atbalstīja piecu miljonu eiro norvirzīšanu veselības nozarei? Vai Latvijas "Maxima" un "Rimi" veikalos audzis Lietuvus un Igaunijas piena produktu skaits? Un Latvijā atdzimst "Mercedes-Benz" modes ikona.
 
Šodien valdība atbalstīja papildu 5,5 miljonu eiro novirzīšanu veselības nozarei no Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammas "Valsts parāda vadība". Līdzekļi paredzēti neatliekamām vajadzībām. Piemēram, ārstniecības iestādēm būs iespējams sniegt par 80 600 izmeklējumu un konsultāciju vairāk, nekā sākotnēji tika paredzēts. Gala lēmums par papildu finansējuma piešķiršanu vēl jāpieņem Saeimai.
 
Aizvadītās diennakts laikā mediķu palīdzība bijusi nepieciešama diviem cilvēkiem, kuri cietuši no ķermeņa atdzišanas, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. 73 gadus veca sieviete Zemgalē atrasta guļam savā mājoklī uz grīdas. Mediķi sievietei konstatējuši ķermeņa atdzišanu. Savukārt Rīgā guļam krūmos alkohola reibumā atrasts kāds 34 gadus vecs vīrietis.
 
Krievijas sankciju ietekmē Latvijas "Maxima" un "Rimi" veikalos Lietuvas un Igaunijas piena produktu īpatsvars nav pieaudzis, ziņo portāls Nozare.lv. Tāpat nav mainījies piena produktu klāsts. 70% no piena produktu piedāvājuma "Maxima" veikalos aizņem Latvijas ražojumi. Tāpat ir arī "Rimi" veikalos, kur 70% piena produktu ir ražoti Latvijā. Vidējās Baltijas valstu piena produktu cenas ir līdzīgas un atšķirība ir dažu procentu robežās.
 
Turpinām ar ziņām
 
Valdība pieņēmusi lēmumu palielināt bērna pieļaujamo kavējumu skaitu privātajā bērnudārzā. Turpmāk bērns attaisnotu iemeslu dēļ varēs neatrasties 60 dienas. Līdz šim pieļaujamais slieksnis bija 30 dienas. Tāpat likuma grozījumi paredz, ka par attaisnotu ir atzīstams bērna kavējums, par kuru bērna likumīgie pārstāvji izglītības iestādi rakstiski informējuši pirms plānotās prombūtnes. Salīdzinot ar spēkā esošo regulējumu, pieaug dienu skaits, kuras var atzīt par attaisnotām ar bērna likumīgo pārstāvju rakstisku skaidrojumu.
 
Krievijas valdība apstiprinājusi piecu miljardu eiro iepludināšanu divās valstij piederošās bankās. Tā darīts, jo Rietumu sankcijas ir bankas negatīvi ietekmējuši. Bankā VTB tiks iepludināti 214 miljardi rubļu, bet banka «Rosselkhozbank» saņems 25 miljardus rubļu. Kopš augusta sākuma piecām Krievijas valdībai piederošām bankām tika liegta pieeja Eiropas kapitāla tirgum.
 
Un vēl
 
Pēc vairāk nekā gadu ilga darba Latvijas restaurēšanas darbnīcā "Riga Master Workshop" atdzimusi viena no sava laika modes ikonām – 1963. gada "Mercedes-Benz 220 SEb" kabriolets. Savulaik "Mercedes-Benz" saražoja aptuveni 2500 šāda modeļa auto. Tāpēc pašlaik tā vērtība klasisko auto tirgū un izsoļu namos var sasniegt no 85 līdz 150 tūkstošiem eiro.

Atstājiet komentāru