2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 15.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 15.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kurā tiesa šodien tiks skatīta par bruņotu laupīšanu apsūdzētā Takaho lieta? Kādas izstādes šodien tiks atklātas Marka rotko centrā? Un Kas jāievēro karstā laikā?

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra ir cēlusi apsūdzību partijas "Par dzimto valodu!" līderim Jevgēņijam Osipovam par Latvijas valsts karoga zaimošanu. Apsūdzība Osipovam celta pēc Krimināllikuma 93.panta, kurā ir noteikts, ka kriminālatbildība iestājas, ja persona ir norāvusi, saplēsusi, salauzusi vai iznīcinājusi Latvijas valsts karogu, kā arī par citādu valsts simbolu zaimošanu. Osipovs gan vakar aizņemtības dēļ nav varējis ierasties prokuratūrā, lai saņemtu apsūdzības dokumentu, un telefoniski lūdzis to pārcelt uz šodienu.

 

Savukārt Rēzeknes tiesa šodien skatīs krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanu apsūdzēts vairākkārt tiesātais Ralfs Tokaho. Saskaņā ar apsūdzību vīrietis iegādājās, pārnēsāja un glabāja šaujamieroci un šaujamieroča munīciju bez attiecīgas atļaujas. Tāpat viņš izdarīja laupīšanu, saistītu ar vardarbību, un, lietojot minēto šaujamieroci, uzbruka varas pārstāvjiem, kā arī izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, bēgot no policijas automašīnas. Slēpjoties no policijas, apsūdzētais izdarīja zādzību, kā arī iekļuva vasarnīcā, kur viņu aizturēja policija.

Šodien Izglītības un zinātnes ministrijā notiks zinātnieku sanāksme, lai izveidotu speciālu zinātnieku starpdisciplināru komisiju bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu zinātniskai izpētei. Atbilstoši likumam par bijušās drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu dokumenti, kuros nav informācijas par konkrētām fiziskajām personām, ir izmantojami un publicējami bez ierobežojumiem. Savukārt dokumentu zinātnisko izpēti atbilstoši šā likuma mērķim veiks Ministru kabineta izveidota speciāla starpdisciplināra komisija.

Turpinām ziņas

Līdz šodienai vajadzēja tikt izveidotai Ēnu ekonomikas apkarošanas padomei Ministru prezidentes pakļautībā. Valdība norāda, ka ēnu ekonomikas īpatsvars joprojām ir augsts un darbs pie tās apkarošanas ir jāturpina. Jaunākais Rīgas Ekonomikas augstskolas pētījums par ēnu ekonomiku rāda, ka pērn Latvijā tā ir augusi. Pagājušajā gadā ēnu ekonomikas indekss bija 23,8% no iekšzemes kopprodukta, salīdzinājumā ar 2012.gadu augot par 2,7 procentpunktiem.

Šodien pēcpusdienā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklās trīs jaunas izstādes. Līdz 15.septembrim centrā būs skatāma zviedru izcelsmes norvēģu mākslinieka Larsa Stranda izstāde "Aiz horizonta". Tāpat līdz 15.septembrim būs skatāma Dmitrija Lavrentjeva izstāde "Uzlecošā Venēra". Savukārt līdz 9.augustam centrā būs skatāma Laikmetīgās mākslas centra augošas kolekcijas skate "kim? salons".

Un vēl

 

 

Arī šodien dienā atsevišķos rajonos gaidāms stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 27 - 29 grādiem, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti. Kopumā šodien laikapstākļus Latvijā joprojām noteiks ciklona austrumu mala, tāpēc mākoņi mīsies ar sauli.

Mediķi atgādina, ka šādā laikā jāievēro piesardzība, lai izvairītos no karstuma dūriena. Apstākļos, kad karstums pārsniedz 25 līdz 30 grādus, vēlams pēc iespējas mazāk uzturēties tiešajā saulē dienas viskarstākajā laikā no pulksten 11tiem līdz trijiem dienā, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu, kā arī parūpēties par bērniem un sirmgalvjiem. Mediķi atgādina, ka īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem un veciem cilvēkiem. Tāpat īpaša uzmanība jāvelta dzivniekiem, rūpējoties, lai tiem pietiekamā daudzumā ir ūdens un lai tie karstā saulē nav atstāti bezpalīdzības stāvoklī.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas visbiežak zvana uz Pārtikas un veterinārā dienesta karsto telefonu jautājumos par Āfrikas cūku mēri? Vai pret Baltijas pirmo kanālu tiks ierosināta administratīvā lieta? Un Kādas turpmāk būs darba nespējas lapas?

Ministru prezidente Laimdota Straujuma vakar parakstīja rīkojumu par veselības ministres Ingrīdas Circenes demisiju, savukārt potenciālais kandidāts šim amatam - Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis - savu atbildi par iespēju kļūt var ministru varētu sniegt trešdien vai ceturtdien. Pagaidām veselības ministres pienākumus turpinās pildīt Straujuma.

Partijas "Latvijas attīstībai" līderi rudenī gaidāmajās 12.Saeimas vēlēšanās varētu būt pašreizējie koordinatori vēlēšanu apgabalos - Einars Repše, Juris Pūce, Vladimirs Reskājs, Edgars Jaunups un Rihards Pīks -, šādu iespējuteorētiski pieļauj politiskā spēka līderis Repše. Par "Latvijas attīstībai" Eiropas Parlamenta vēlēšanās nobalsoja tikai 2,12% jeb 9 tūkstoši 421 vēlētājs. Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

No 9.jūlija, kopš saistībā ar Āfrikas cūku mēri sācis darboties Pārtikas un veterinārā dienesta Āfrikas cūku mēra karstais telefons, dienesta speciālisti ir saņēmuši vairāk nekā 30 zvanus, zvanītāji lielākoties ir Latgales reģiona iedzīvotāji. Uz Pārtikas un veterinārā dienestra "karsto telefonu" 20260400 var piezvanīt un saņemt speciālistu atbildi vai skaidrojumu katru dienu no pulksten astoņiem rītā līdz deviņiem vakarā.

Turpinām ziņas

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, visticamāk, nākamās ceturtdienas sēdē varētu lemt par administratīvās lietas ierosināšanu saistībā ar "Pirmajā Baltijas kanālā" sestdienas ziņās demonstrēto sižetu par bērnu spīdzināšanu Ukrainā. Šis sižets jau izraisījis sabiedrības sašutumu sociālajos tīklos Latvijā, par to šokēti ir pārstāvji arī Krievijā. Visticamāk, nākamās ceturtdienas, 24.jūlija, sēdē padomes pārstāvji ierosinās administratīvo lietu par neobjektīvas informācijas izplatīšanu par notikumiem Ukrainā.

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Getliņi Eko" un Rīgas Tehniskā universitāte jūlija sākumā parakstījuši beztermiņa savstarpējas sadarbības līgumu, kas paredz iespējas augstskolas inženierzinātņu studentiem iegūt praktiskā darba pieredzi "Getliņi Eko". Uzņēmums ir gatavs nodrošināt apmēram desmit prakses vietas, vienlaikus to būs iespēja iziet vidēji pieciem līdz sešiem studentiem. Vietu skaits ir atkarīgs no augstskolu programmas prasībām un prakses ilguma, lai visiem studentiem būtu iespējams nodrošināt ērtus darba apstākļus.

Un vēl

No 2015.gada 1.jūlija darba devējiem darbnespējas lapās vairs nebūs jāapstiprina, ka darbinieks nav ieradies darbā laika periodā, par kuru izsniegta darbnespējas lapa, paredz likumu izmaiņas, kas vakar pirmajā lasījumā atbalstītas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. Turklāt no nākamā gada vidus plānots ieviest elektroniskās darbnespējas lapas - tas nozīmē, ka informācijas apmaiņa starp ārstiem un valsts iestādēm notiks e-veselības sistēmā un slimības lapas papīra formā vairs nebūs nepieciešamas. Līdz ar to, lai saņemtu slimības vai maternitātes pabalstu, būs nepieciešams vienīgi pabalsta pieprasītāja iesniegums, ko varēs iesniegt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā arī elektroniski.

Ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Āfrikas cūku mēris apdraud visu Latvijas teritoriju? Kāda bijusi pagājusī diennakts glābšanas un ugunsdzēsības dienestam? Un Kāds satiksmes negadījums šorīt noticis Maskavas metro?

Āfrikas cūku mēris ir ļoti grūti apkarojama slimība un šobrīd tā apdraud visu Latvijas teritoriju, ne tikai Latgales reģionu, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis. Viņš norādīja, ka intensīvas pārbaudes dienesta  inspektori šobrīd veic Latgales reģionā, taču mazāk intensīvas pārbaudes notiek visā Latvijā. Speciālists norāda, ka Latgale nav vienīgais apdraudētais reģions ņemot vērā šīs infekcijas izplatības tendences, ir pietiekami lielas iespējas, ka ar inficētiem produktiem šī slimība jebkurā brīdī var tikt ienesta visā Latvijas teritorijā.

Latvijai kļūstot par prezidējošo valsti Eiropas Savienības Padomē, nepieciešams izveidot atsevišķu valsts ministra amatu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņa atklāja, ka par šāda amata izveidi esot runāts koalīcijas veidošanas procesā, bet koalīcija to nav atbalstījusi. Viņasprāt, šāds amats būtu nepieciešams, jo ārlietu ministram ir ļoti daudz citu pienākumu. Šo amatu varētu izveidot uz laiku, kamēr Latvija ir prezidējošā valsts.

Būtu jārod valsts finansējums, lai skolēni vasaras brīvlaiku varētu pavadīt jēgpilni, šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete. Kā uzsvēra ministre, ir svarīgi, lai bērni pavadītu vasaru jēgpilni - nometnēs, ekskursijās un tamlīdzīgi. Tādēļ būtu jārod valsts finansējums, lai varētu atslogot vecāku maciņus. Druviete arī uzsvēra, ka patlaban ministrijas prioritāte nav jautājums vai skolēnu vasaras brīvlaiku saīsināt no trīs mēnešiem līdz diviem mēnešiem.

Turpinām ziņas

Vakar Ķekavas novada Daugmalē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki palīdzējuši atrast apmaldījušos pensionāri. Vakar ap diviem dienā saņemta informācija, ka pazudusi 80 gadus veca sieviete. Kopā ar vietējo iedzīvotāju palīdzību, glābēji sievieti atraduši un nodevuši radinieku aprūpē. Kopumā pagājušajā diennaktī glābšanas dienests sniedzis dažāda veida palīdzību 27 reizes.

Savukārt Babītes novadā kāds vīrietis neveiksmīgi centies dzēst degošu šķūni, gūstot roku apdegumus. Ugunsdzēsēji izsaukumu saņēma ap pusseptiņiem vakarā. Dedzis šķūnis 40 kvadrātmetru platībā. Vēl pirms ugunsdzēsēju ierašanās kāds 40 gadus vecs vīrietis pats mēģinājis tikt galā ar liesmām, tomēr to darījis neveiksmīgi, gūstot roku apdegumus. Kopumā pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 22 ugunsgrēki.

Un vēl

Šorīt Maskavā no sliedēm noskrējis metro vilciens, ziņo Krievijas mediji. Saskaņā ar sākotnējo informāciju metro vilciens no sliedēm noskrējis 200 metrus no stacijas «Slavjanskij Bulvar». Negadījumā ir vairāki cietušie. Aģentūra «Itar-Tass» ziņo, ka pēc sākotnējās informācijas ievainoti 50 cilvēki. Notiek evakuācija.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir traģiski bojā gājušā jaunieša nāves iemesli? Vai valstij vajadzētu finansēt augstāko izglītību? Un Ko liecina bezdarba rādītāji?

Zināmi Jēkabpils pilsētas svētku laikā nogalinātā jaunā vīrieša nāves iemesli. Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis Radio1 sacīja, ka nāve iestājusies no slēgtas galvas smadzeņu traumas, kas gūta krītot. Bojā gājušajam konstatētas divas traumas – viena pie žokļa, no sitiena ar dūri un otra galvas pamatnē. Januševskis noliedza sociālajos tīklos izskanējušos apgalvojumus, ka jaunietis būtu ilgstoši sists vai spārdīts kājām.

Precīzi ekspertīžu rezultāti būs zināmi šīs nedēļas laikā. Policija aicina atsaukties visus traģiskā negadījuma aculieciniekus, jo ikviena informācija būs noderīga izmeklēšanai.

Zigmunds Januševskis pastāstīja, ka konflikts bijis ātrs un īslaicīgs. Pēc sitiena ar dūri pretiniekam, uzbrucējs devies projām no pasakuma vietas, nezinot sava nodarījuma smagās sekas. Policija viņu stundas laikā atradusi un arestējusi un viņam bijis nepatīkams atklājums, ka jaunietis kuram iesitis ir miris. Savukārt pie bojā gājušā jaunieša pirmie palīgā atsteigušies mediķi, tajā brīdī jaunietis vēl bijis dzīvs un ārsti sniedzot visu iespējamo palīzibu, par viņa dzīvību cīnījušies apmēram stundu, taču nesekmīgi, jo gūtā trauma bijusi pārāk smaga.

Neraugoties uz visiem traģiskajiem apstākļiem un neizdevušos uguns šovu, Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis pilsētas svētkus kopumā vērtē kā izdevušos, jo visi iecerētie pasākumi norisinājās kā plānots un bija plaši apmeklēti. Cilvēku noskaņojums liecinājis, ka pilsētā valda svētku atmosfēra. Kā neizdevušos viņš vērtē uguns šovu “Pieci elementi” un svētku izskaņu aptumšoja nogalinātā jaunieša traģiskā nāve. Guntars Gogulis piebilda, ka plašāka analīze par pilsētas svētkiem notiks augustā, kad izvērtēs, kas bijis labs un no kādām kļūdām vajadzētu mācīties. Patlaban tas neesot iespējams, jo Kultūras pārvalde aktīvi strādā, lai sagatvotu nākamo lielo pasākumu - Operas svētkus.

Turpinām ziņas

Vasara ir karsts laiks, kad topošie studenti izvēlas sev studiju vietas un cīnās par iekļūšanu budžetu grupās, lai mācibām iegūtu valsts finansējumu. Izglītības un Zinatnes ministre Ina Druviete ir norādijusi, ka nepieciešams virzīties uz pilnīgu valsts finansējumu visām augstskolu studiju vietām. Šādu nostāju sliecoties atbalstīt arī pasaules bankas eksperti. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai, viņuprāt, valstij būtu jānodrošina bezmaksas studijas augstskolās?

Viedokļus izteica Valda, Jānis, Inga, Olga un Jūlija.

AUDIO

Ina Druviete norāda, ka būtu nepieciešams nodrošināt studiju vietas 40% no vidusskolu beidzējiem. Ņemot vērā, ka patlaban samazinās vidusskolu beidzēju skaits, līdz ar to būs arī mazāks studiju vietu skaits. Saskaņā ar pasaules bankas ziņojumu, nepietiekamais valsts finansējums pazemina Latvijas augstākās izglītības un pētniecības kvalitāti, ierobežo sektora kopējo efektivitāti, līdzdalību un pieejamību. Valsts finansējuma trūkums pamatfunkciju nodrošināšanai tiek kompensēts ar studiju maksu un Eiropas struktūrfondiem, līdz ar to šie līdzekļi netiek izmantoti izaugsmei, radošumam, uzņēmējdarbībai un inovācijām.

Un vēl

Latvijā bez darba aizvien ir 8,8% iedzīvotāju darbspējīgā vecumā, un šis rādītājs ir uzskatāms par augstu. Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Inese Kalvāne skaidro, ka Latvijā bezdarba situācijai ir raksturīga sezonāla svārstību tendence. Proti, vasarā bezdarba līmenis sarūk. Viszemākais bezdarba līmenis ir Rīgā – 5,2%. Tāpat relatīvi neliels bezdarba līmenis ir arī Valmierā un Jelgavā. Toties augsts bezdarba līmenis ir Liepājā un Rēzeknē. Tikmēr darba devēji joprojām visvairāk meklē pārdevējus, pavārus un metinātājus. Savukārt augstākās kvalifikācijas darbu vidū lielākais pieprasījums ir pēc IT speciālistiem.

Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Par sezonas laukstrādnieku, ar kuru nodibinātas darba tiesiskās attiecības un par kuru tiek maksāts ienākuma nodoklis, darba devējam nav jāmaksā uzņēmējdarbības riska valsts nodeva. To paredz valdības akceptētie grozījumi. Jau ziņots, ka sākot ar šā gada 1,jūniju stājās spēkā grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz augļkopībā un dārzeņkopībā nodarbinātajiem sezonas laukstrādniekiem piemērot iedzivotāju ienākuma nodokļa 15% likmi. 1.jūlijā Lauku atbalsta dienestā 40 darba devēji bija reģistrējuši 584 sezonas laukstrādniekus.

Lai mazinātu kļūdu risku dzīvnieku slimību epidēmiju gadījumos, nosakot karantīnas zonu, kā arī paātrinātu informācijas apmaiņu starp Lauksaimniecības datu centru un mājlopu īpašniekiem, turpmāk visus datus par dzīvniekiem būs iespējams nodot ne tikai papīra formātā, bet arī elektroniski. Jaunie noteikumi līdzās iepriekšējām prasībām paredz, ka Lauksaimniecības datu centrs, kas līdz šim dzīvnieku īpašniekus un turētājus ir nodrošinājis ar dažādām veidlapām, turpmāk ļaus šīs veidlapas aizpildīt elektroniskajā paziņošanas sistēmā centra datubāzē.

Kartupeļu laukos pēdējās nedēļas laikā vērojams straujš kartupeļu lakstu puves attīstības pieaugums, līdz ar to Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti aicina visus lauksaimniekus sākt lauku profilaktisko smidzināšanu. Kartupeļu laukos pēdējās nedēļas laikā lakstu puve īpaši attīstījusies Vidzemē un Latgalē, bet arī agrai ražai paredzētos laukos Zemgalē un atsevišķās vietās Kurzemē. Ja jūlija sākumā slimība bija sastopama vien dažos laukos Latvijā, tad jūlija otrajā nedēļā tā konstatēta apmēram trešdaļā no novērotajiem laukiem. Kartupeļu lakstu puve ir viena no postošākajām kartupeļu slimībām, kuru ierosina īpaša sēnīte. Infekcijas gadījumos slimības ierosinātājs pārvietojas uz kartupeļu bumbuļiem, un to glabāšanas laikā var iet bojā liela daļa ražas, kā arī tiek bojāta kartupeļu kvalitāte.

Turpinām ziņas

Sākti Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas jumta rekonstrukcijas darbi. Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Miķelsone skaidro, ka, apsekojot ēku, konstatēti jumta bojājumi un secināts, ka tas savu laiku ir nokalpojis. Lietus laikā caur jumta salaiduma vietām tecēja ūdens, bojājot jumta koka konstrukcijas un esošo siltumizolāciju. Ēkas jumta renovāciju plānots pabeigt līdz mācību gada sākumam.

Nākamās nedēļas nogalē Sabilē jau 16.reizi svinēs Vīna svētkus. Četru dienu garumā, no 24.jūlija līdz 27.jūlijam, Sabilē valdīs prieka un humora pilna gaisotne. Svētki sāksies jau ceturtdien ar "kolhoznieku" draudzības festivālu. Piektdienas pēcpusdienā paredzētas dažādas sportiskās aktivitātes, bet uz tikšanos aicinās žurnaliste un rakstniece Dace Judina. Svētku notikumiem visbagātākā diena būs sestdiena, 26.jūlijs. Paredzēts vīna tirdziņš, gliemežu šovs, ielu muzikantu priekšnesumi, nošļūciens pa vīna putām, kā arī teatralizētais gājiens "Kūka ar odziņu".

Un vēl

Turpmāk būs iespēja izmaksāt atbalstu par pašvaldību un Valsts vides dienesta iesaistīšanos zvejas un makšķerēšanas kontrolē, paredz valdības akceptētie grozījumi. Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, atbalsts par pašvaldību un valsts vides dienesta pilnvaroto personu iesaistīšanu zvejas un makšķerēšanas kontroles darbību nodrošināšanā sekmēs maluzvejniecības apkarošanu. Atbalsta pretendentam Lauku atbalsta dienestā būs jāiesniedz informācija par patstāvīgi atklātajiem zveju regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem. Pēc tam, kad dienests būs pārbaudījis atbalsta pretendenta iesniegtos dokumentus, Zivju fonda padome pieņems lēmumu par atbalsta piešķiršanu. Kopumā šogad valsts pamatbudžetā noteiktie izdevumi apakšprogrammai Zivju fonds ir 529 tūkstoši 703 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas ievēlēts par Eiropas Komisijas prezidentu? Cik papildus naudas piešķir Āfrikas cūku mēra apkarošanai? Un Kā no nākamā gada mainīsies automātiskās rēķinu apmaksas pakalpojums bankās?

Par Eiropas Komisijas prezidentu Eiropas Parlamenta deputāti šodien ievēlēja bijušo Luksemburgas premjerministru un Eiropas Tautas partijasizvirzīto kandidātu Žanu Klodu Junkeru. Par Junkera kandidatūru balsoja 422, bet pret - 250 likumdevēji. Lai iegūtu EK priekšsēdētāja amatu, Junkeram bija jāsaņem vismaz 376 balsis.

Pirmo reizi Eiropas Komisijas prezidenta amata izvēlē tiek ņemti vērā Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti, uzsver ekspremjers, Eiropas parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis, komentējot Žana Kloda Junkera ievēlēšanu šajā amatā. Dombrovskis uzskata, ka tas ir solis uz priekšu, lai padarītu Eiropas Savienības institūciju darbu demokrātiskāku un caurskatāmāku.

Turpinām ziņas

Lai šogad nodrošinātu kompensāciju izmaksu dzīvnieku īpašniekiem par Āfrikas cūku mēra dēļ nokautajām cūkām, no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Zemkopības ministrijai piešķirti 1,5 miljoni eiro. Par pieaugušu vaislas dzīvnieku - sivēnmātes, vaislas kuiļa - nokaušanu pienāksies 115 eiro kompensācija, nobarojamo cūku un vaislas jauncūku - 65 eiro, bet par piena sivēnu - 25 eiro. Tāpat valdība vienojās par virkni biodrošības pasākumu cūku novietnēs slimības skartajā teritorijā. Ja dzīvnieku īpašnieki līdz 22.jūlijam novietnēs neīstenos valdības noteiktos biodrošības pasākumus, visas novietnē esošās cūkas būs jānokauj līdz 31.augustam.

Jelgavas slimnīcas teritorijā blakus uzņemšanas nodaļai norit aktīvi būvniecības darbi pie glābējsilītes izveides, lai jau augusta otrajā pusē atklātu pirmo glābējsilīti Zemgales reģionā. Paralēli aktīvi notiekošajiem būvdarbiem projekta īstenotāji aicina atsaukties krīzes centrus un psihologus, kuri ir gatavi brīvprātīgi nodrošināt diennakts palīdzības tālruni Zemgales teritorijā un nepieciešamības gadījumā sniegt diennakts morālo atbalstu un palīdzību krīzes un bezizejas situācijā nonākušajiem jaundzimušā vecākiem, lai rastu kopīgu risinājumu situācijai.

Un vēl

No nākamā gada mainīsies tiešā debeta jeb automātiskās rēķinu apmaksas pakalpojums bankās - esošais pakalpojums tiks aizstāts ar jauniem risinājumiem, kas nodrošinās banku klientiem līdzvērtīgas ērtības un funkcionalitātes pakalpojumu. Uzņēmumiem, kas līdz šim ir sadarbībā ar bankām piedāvājuši klientiem automātiskās rēķina apmaksas iespējas un plāno tās piedāvāt arī turpmāk, laicīgi jāsazinās ar savu banku vai rēķinu nosūtīšanas infrastruktūras uzturētāju, lai noskaidrotu un veiktu nepieciešamās Informācijas tehnoloģiju sistēmu izmaiņas.

Atstājiet komentāru