2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 18.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 18.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties; Kāpēc šodien jānes ziedi uz Latgales mākslas un amatniecības centru? Kur šodien atklās modernizētu pasta nodaļu? Un Cik ilgi būs spēkā noteiktās izmaiņas vilcienyu kursēšanā?

 

Šodien Līvānos turpināsies pilsētas svētki un pulksten deviņos pie Latgales mākslas un amatniecības centra notiks akcijas "Dāvini ziedus savai pilsētai" sagatavošana un lielā cepļa kurināšana. Pulksten divos jauniešu iniciatīvu centrā "Kvartāls" sāksies strītbola un pludmales sēdvolejbola turnīrs "Lidojošā bumba", bet sešos vakarā Kultūras centrā notiks vietējā amatierteātra brīvdabas pirmizrāde "Izjukušais bildinājums". Pusastoņos vakarā Tradīciju laukumā pilsētas svētku pasākumus turpinās 21.gadsimta dejas, kam sekos īpašo viesu: vijolnieces un dziedātājas Kristīnes Kārkles-Puriņas un multiinstrumentālista Edgara Kārkļa uzstāšanās un grupas "Autobuss debesīs" koncerts. Noslēgsies pilsētas svētku otrās dienas pasākumi ar Jautrajām dejām kopā ar grupu "Dvinskas bāleliņi" un Dj Jāni Balodi.

 

Līvānu novadā šodien notiks liepu stādīšana Līvānu pilsētas galvenās ielas malās - Rīgas ielas malās, kas vienlaikus ir arī tranzītsatiksmes maģistrāle virzienā Rīga - Daugavpils – Krievija. Lai nodrošinātu Meža dienu 2014 pasākumu norisi visos Latvijas reģionos, veicinātu veselīgu dzīvesveidu, izglītojot par meža nozari, kā arī parādot interesanto Latvijā dažādajā Eiropā, Līvānu novada dome iesaistījusies Latvijas Pašvaldību savienības projektā „Interesantais pašvaldībā daudzveidīgajā Latvijā un Eiropā". Projekta moto: „Kopā nākotnes mežam!"

 

Savukārt Jēkabplī pusvienpadsmitos vakarā Kino Placī skatāma tikai jūnija vidū Latvijas kinoteātros pirmizrādi piedzīvojusī komēdija „Šefpavārs uz riteņiem”. Vecuma ierobežojums - līdz 12 g.v. neiesakām. Iepriekšpārdošanā biļetes nopērkamas Jēkabpils tautas nama kasē, bet pirms kino seansa – Kino Placī. Ja laika apstākļi izskatās nelabvēlīgi, pārliecināties, vai seanss notiks, var, piezvanot pa tālruni 29519148. Par labsajūtu filmas skaitīšanās laikā lūgums maksimāli parūpēties katram pašam – paņemt līdzi siltāku šalli, pledu, pretodu līdzekli.

 

Turpinām ziņas

Reaģējot uz kravu pārvadātāju 1.jūlija protesta akciju, kurā pie Prezidenta pils piedalījās vairāk nekā 100 smago automašīnu, un kravu pārvadātāju satiksmes ministram Anrijam Matīsam nosūtīto vēstuli šodien notiks Satiksmes ministrijas un kravu pārvadātāju sarunas. Kravu pārvadātājus pārstāvēs jaundibinātās sabiedriskās organizācijas "Latvijas transports" vadītājs un SIA TAKA pilnvarotā persona Ziedonis Apariņš, transporta uzņēmumu "Jana-S" un "Lignum" pārstāvji Valentīns Surovs un Uldis Līviņš. Tikšanās mērķis ir apzināt kravu pārvadātāju nozares krīzes dziļumu un rast kopīgus tās pārvarēšanas ceļus.

 

Jau otrā Latvijas Pasta modernas funkcionālās un dizaina koncepcijas pasta nodaļa atradīsies ārpus galvaspilsētas Rīgas, Latgales reģionā, Rēzeknes pilsētas centrā. Modernizētās 1.pasta nodaļas svinīga atklāšana ar satiksmes ministra Anrija Matīsa piedalīšanos plānota notiks šodien. Nodrošinot ērtāku pakalpojumu saņemšanu klientiem un uzlabotus darba apstākļus darbiniekiem, Latvijas Pasts izstrādājis mūsdienīgu pasta nodaļu koncepciju, un atbilstoši tai šogad paredzēts pārveidot aptuveni 10 nodaļas.

 

Un vēl

 

Pašreizējās izmaiņas Aizkraukles virziena vilcienu kustības sarakstos, kuras saistītas ar otrā sliežu ceļa izbūvi dzelzceļa iecirknī Skrīveri-Krustpils, būs spēkā līdz 29.augustam. Elektrovilcieni posmā Skrīveri-Aizkraukle vai Lielvārde-Aizkraukle, tāpat kā šobrīd, būs atcelti, un to vietā pasažieru pārvadājumus starp Skrīveru un Aizkraukles stacijām nodrošinās speciāli norīkoti autobusi. Šos autobusus apkalpos vilcienu konduktori kontrolieri, un tajos būs derīgas dzelzceļa braukšanas biļetes. Autobusu atiešanas un pienākšanas laiki Skrīveru un Aizkraukles stacijās būs saskaņoti ar vilcienu kustības sarakstu. Kā ziņots, "Latvijas Dzelzceļš" šogad pabeigs otrā sliežu ceļa projektu posmā Skrīveri-Krustpils, kura izmaksas ir ap 100 miljoniem eiro.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kura partija pirmā iesniegusi sarakstu 12.Saeimas vēlēšanām? Kad paziņos 10 izcilākās personības Latvijas zinātnē? Un Par cik procentiem dārgāka kļūs maksa par ūdeni un kanalizāciju Jēkabpilī?

 

Latvija izsaka visdziļāko līdzjūtību saistībā ar "Malaysia Airlines" lidmašīnas "Boeing 777" avāriju. Valsts augstākās amatpersonas pauž visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem. Latvija aicina vistuvākajā laikā un nepārprotami noskaidrot, kas tieši ir noticis.Vienlaikus Ārlietu ministrija norādījusi, ka pieprasa nodrošināt, lai promaskaviskie bruņotie separātistu spēki, kas lielā mērā kontrolē lidmašīnas avārijas teritoriju, nekavētu ātru notikušā starptautiskas izmeklēšanas gaitu.

 

Kā ziņots, virs Ukrainas austrumiem ceturtdien notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna, kas atradusies ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, vēsta Ukrainas amatpersonas un mediji. 280 pasažieri un 15 apkalpes locekļi, kas atradās lidmašīnā, gājuši bojā.

 

Līdz ar Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektora Toma Baumaņa atteikšanos no piedāvājuma kļūt par veselības ministru Ministru prezidente Laimdota Straujuma ir runājusi ar kādu citu personu par iespēju ieņemt šo amatu. Premjerministre gan atturējās nosaukt potenciālā kandidāta vārdu. Vaicāta, vai viņai kā veselības ministres pienākumu izpildītājai tā nenāksies nostrādāt līdz vēlēšanām, Straujuma šodien žurnālistiem atbildēja, ka to esot grūti pateikt. Viens no iemesliem, kāpēc Baumanis atteicies ieņemt šo amatu, ir zemais atalgojums, cits faktors ir īsais laiks, kas būtu jāpavada ministra amatā.

 

Cntrālajā vēlēšanu komisijā vakar iesniegts pirmais deputātu kandidātu saraksts 12.Saeimas vēlēšanām, kuru iesniegusi partija "Suverenitāte".Sarakstā iekļauti 43 deputāta amata kandidāti, un tas pieteikts visos piecos Saeimas vēlēšanu apgabalos - Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē. Pirmajās piecās vietās no kopā vien sešiem šī apgabala parijas deputātu kandidātiem ir uzņēmuma "Herbold Meckesheim GmbH" projektu vadītājs Dainis Grabovskis, biedrības "Zariņš&Lejnieks" valdes loceklis Raimonds Lejnieks-Puķe, pensionāri Aleksandrs Kačalkins un Sigurds Graudiņš, kā arī bistro "Lauvas nams" viesmīle Žanna Redzoba.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijā strauji attīstās japāņu valodas apguves iespējas un pieaug cilvēku interese par to, vakar, tiekoties ar Japānas parlamenta Augšpalātas prezidentu Masāki Jamadzaki, uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete. Japāņu valodu piedāvā apgūt Rīgas Kultūru vidusskola. Sākot ar 10.klasi, valodu programmas audzēkņiem iespējams mācīties japāņu valodu kā trešo svešvalodu. 2013./2014.mācību gadā japāņu valodu bija izvēlējies apgūt 81 vidusskolēns. Savukārt Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē Āzijas studiju bakalaura programmā ir Japānas studiju apakšprogramma.

 

Nākamnedēļ Latvijas Institūts un televīzijas kanāls "History" svinīgā ceremonijā paziņos desmit izcilākās personības Latvijas zinātnē, kultūrā, sportā, politikā un uzņēmējdarbībā. Aptauja, kurā portālā "Delfi.lv" piedalījās gandrīz 5000 iedzīvotāju, ir rosinājusi paraudzīties apkārt ar redzīgākām acīm un apzināt cilvēkus, kuru devums ir nozīmīgs katram Latvijas iedzīvotājam. Rezultāti bija atkarīgi no balsotāju izvēles un žūrijas vērtējuma. Izcilnieku saraksts veidots, ņemot vērā viņu reputāciju, devumu tautsaimniecības izaugsmē, konkrētas nozares izveidē vai attīstībā, inovāciju ieviešanā un Latvijas tēla pozitīvas atpazīstamības veidošanā.

Un vēl

 

SIA "Jēkabpils ūdens" iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jauno ūdenssaimniecības tarifa projektu, kas paredz maksas par ūdeni un kanalizāciju pieaugumu par attiecīgi 9% un 28%.. Ja līdz šim maksa par vienu kubikmetru ūdens bija 81 eirocents, tad turpmāk to plānots palielināt līdz 88 eirocentiem bez pievienotās vērtības nodokļa. Savukārt maksu par vienu kubikmetru kanalizācijas plānots palielināt no 97 eirocentiem līdz 1,24 eiro bez PVN. Piedāvātais tarifs varētu stāties spēkā no nākamā gada 1.janvāra. Tarifa izmaiņas ir saistītas ar realizācijas apjomu samazināšanos, elektroenerģijas sadārdzināšanos un pamatlīdzekļu apjoma palielināšanos. Uzklausīšanas sanāksme par SIA "Jēkabpils ūdens" iesniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu notiks 7.augustā plkst.12 Jēkabpils tautas nama lielajā zālē.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas Latvijas zemniekiem ļautu būt konkurētspējīgākiem? Kāda bijusi pagājusī diennakts operatīvajiem diuenestiem? Un Kad jēkabpilieši varēs atvadīties no operdziedātāja Kārļa Bauera-Zemgaļa?

 

"Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšana virs Ukrainas austrumiem pierāda Latvijas viedokļa pamatotību jautājumā par NATO spēku klātbūtnes palielināšanu Baltijas valstu reģionā, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. "MalaysiaAirlines" gaisa kuģa notriekšana ir traģisks pierādījums Latvijas paustajam viedoklim, ka Ukrainā īstenotā Krievijas politika rada reālus draudus Eiroatlantiskās telpas drošībai un stabilitātei. Vējonis atgādina, ka kopš Ukrainas krīzes sākuma Nacionālie bruņotie spēki pastiprināti kontrolē valsts robežu un Latvijas valsts drošību garantē Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācija.

 

Ja nebūtu subsīdiju, Latvijas zemnieki būtu konkurētspējīgāki par citiem Eiropas Savienības zemniekiem, norāda Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere. Viņa atzīst, ka patlaban Latvijas lauksaimniekiem konkurēt ir grūtāka nekā veco Eiropas Savienības valstu zemniekiem, kuri dzīvo "siltumnīcas apstākļos" ar ļoti bagātīgām subsīdijām jau ilgus gadus. Pilvere gan uzskata, ka nākotne šādos apstākļos Latvijas zemniekiem ir. Pasaulē tiek prognozēts iedzīvotāju skaita pieaugums, tādēļ pārtika būs vajadzīga vienmēr. Latvijā turklāt lauksaimniecībā ir attīstības perspektīvas. Vecās Eiropas valstīs attīstības potenciāls ir vairāk ierobežots. Rektore ir pārliecināta, ka, neraugoties uz lielo atbalstu lauksaimniekiem, lauksaimniecība ir ilgtspējīga.

 

Turpinām ziņas

Vakar vakarā Kuldīgā pamanīta meitenīte, kura vienatnē klīdusi pa ielu,viņu ap pusvienpadsmitiem naktī pie lielveikala Piltenes ielā pamanījusi kāda policijas darbiniece. Bērns ticis nodots Sociālā dienesta uzraudzībā, un sākta vecāku meklēšana. Drīz policijā pieteikusies arī meitenītes māte, informējot par bērna pazušanu. Atklājies, ka māte bērnu bija atstājusi pieskatīšanā radiniekam. Tā kā durvis nav bijušas aizslēgtas, bērns pamanījies nepamanīts iziet uz ielas. Policija aicina pieaugušos būt atbildīgiem un nodrošināties pret šādiem gadījumiem, tajā skaitā aizslēdzot dzīvokļa durvis, lai tik mazs bērns nevarētu viens iziet uz ielas.

 

Pagājušajā diennaktī Rugāju novadā, Dubļukalnā pilnībā nodegusi kāda saimniecība. Ugunsgrēks plosījies 300 kvadrātmetru platībā. Liesmas aprijušas divus šķūņus, kūti, pagrabu un nodedzis vienstāva dzīvojamās mājas jumts. Sākotnēji uz ugunsgrēku devušās divas auto cisternas, bet tad izsaukti papildspēki, taču saimniecību glābt nav izdevies. Kopumā pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 30 ugunsgrēki. No tiem 12 bijuši Rīgā.

 

Valsts policijas ceļu policisti no šodienas līdz pat pirmdienas, 21.jūlija, pēcpusdienai pastiprinātā režīmā dežurēs uz autoceļiem, kas ved uz Baltijas valstīs lielāko festivālu "Positivus". Valsts policija sabiedriskās kārtības nodrošināšanai festivāla teritorijā un ap to katru dienu iesaistīs kopumā vairāk nekā 100 darbiniekus. Kā viena no prioritātēm šogad ir izvirzīta cīņa ar dzērājšoferiem, lai atturētu festivāla apmeklētājus no autovadīšanas reibumā.

 

Un vēl

 

Nākamnedēļ, 22.jūlijā, plkst.13 Jēkabpils pilsētas kapu kapličā, klātesot dziedātāja atraitnei Paulai, notiks atvadīšanās no izcilā operdziedātāja Kārļa Bauera-Zemgaļa. Bijušais jēkabpilietis Bauers-Zemgalis mūžībā aizgāja 2013.gada 24.jūnijā Šveices pilsētā Bāzelē 89 gadu vecumā. Viņa pēdējā vēlēšanās bija - lai urna ar viņa pelniem tiktu apglabāta dzimtās pilsētas kapsētā. Piedalīties atvadu pasākumā aicināti bijušie skolasbiedri, paziņas un viņa talanta cienītāji.

 

Otrdien pulksten sešos vakarā Krustpils pilī notiks ievērojamā dziedātāja piemiņai veltīts koncerts, kurā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas solisti Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis un Kalvis Kalniņš. Koncertu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, ieeja tajā - bez maksas.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kam pēc jēkabpiliešu domām būtu jāuzņemas atbildība par notriekto Malaizījas aviokompān ijas lidmašīnu? Kāpēc hokejists Sandis Ozoliņš neiesaistīsies politikā? Un Kāds jaunu tūrisma piedāvājums šovasar ir Koknesē?

 

Šobrīd Austrumukrainas gaisa telpa ir slēgta, un Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīnas tai pāri nelido. Lidsabiedrībā uzsver, ka patlaban visi reisi notiek pēc saraksta, un kavēšanās nav plānota. Kā ziņots, "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna, kas no Amsterdamas devās uz Kualalumpuru, ceturtdien tika notriekta virs Ukrainas austrumiem, nogalinot 298 cilvēkus, kas tajā atradās. Lidmašīnu notriekuši promaskaviskie kaujinieki, apliecina Ukrainas valdība. Sarunā ar jēkabpiliešiem jautājām, kam, viņuprāt, būtu jāuzņemas atbildība par notriekto lidmašīnu un kā šdā situācijā jārīkojas aviokompānijām? Viedokļus izteica Rasma, Zinaīda, Aivars, Lidija un Antra.

 

AUDIO

 

Krīze Ukrainā ir drauds Eiropas un pasaules drošībai, šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Ukrainā Argita Daudze. Viņa informēja, ka šodien daudzi mediji vērš uzmanību uz Ukrainas prezidenta Petro Porošenko paziņojumu, raksturojot pasažieru lidmašīnas notriekšanu, kā terorisma aktu. Viņa piekrīt Porošenko teiktajam, tā ir ne tikai Ukrainas problēmai, bet drauds Eiropas un globālajai drošībai un tās pārvarēšanai ir nepieciešami kopīgi pūliņi. Situācija Ukrainā ir pārvērtusies par globālu drošības krīzi un tās risināšanā jāiesaista visa starptautiskā sabiedrība.

 

Turpinām ziņas

 

Hokejists Sandis Ozoliņš nemaz nesāka darbu Eināra Repšes dibinātajā biedrībā «Latvijas nākotnes forums» un partijā «Latvijas attīstībai». To intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Repše. Savu lēmumu «paiet malā» Ozoliņš esot pieņēmis jau jūnijā. Repše uzskata, ka Ozoliņš varētu būt labs, radošs pienesums jebkurā sabiedriskajā organizācijā vai politiskajā spēkā. Tikmēr intervijā «Neatkarīgajai Rīta avīzei» šodien Ozoliņš sacījis, ka sapratis - šobrīd nevar pilnvērtīgi darboties politikā un uzņemties atbildību par saviem lēmumiem. Tāpēc viņš nolēmis nekandidēt gaidāmajās Saeimas vēlēšanās un tā vietā pievērsties sabiedriskajam darbam individuāli.

 

Visapmeklētākie no Latvijas teātriem pērn bijuši Dailes un Latvijas Nacionālais teātris, liecina "Lursoft" veidotā infografika. No 762 tūkstoši 253 teātra apmeklētājiem 26% apmeklējuši Dailes teātri un 25% devuši priekšroku Nacionālajā teātrī uzvestajiem iestudējumiem. Nacionālais teātris Dailes teātri savukārt apsteidzis ieņēmumos, apgrozot 3,52 miljonus eiro. Dailes teātrim šis rādītājs bijis 3,15 miljoni eiro.

 

Abi lielākie Latvijas teātri iestudējuši arī visvairāk izrāžu. Nacionālais teātris pērn izrādījis 18 jaunas izrādes, savukārt Dailes teātris - 15. Daudz no šī rādītāja neatpaliek Valmieras Drāmas teātris, kurā skatītājiem pagājušajā gadā piedāvātas 13 jaunas izrādes. Pa deviņām jaunām izrādēm iestudējuši Liepājas un Daugavpils teātri, savukārt Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris un Rīgas Jaunais teātris skatītājiem piedāvājuši astoņus jaunus iestudējumus.

 

Un vēl

 

Latvijas apceļotāji mīļi aicināti šovasar paviesoties arī Koknesē, kur ieviests jauns, netradicionāls tūrisma piedāvājums - izzinoša spēle "Misija". Kokneses pilsdrupās ikviens tūrists par noteiktu samaksu var saņemt "Misijas" uzdevumu lapu un doties aizraujošā piedzīvojumā. "Misijas" laikā būs jādodas uz uz konkrētiem, uzdevumu lapā noteiktiem punktiem, jāiepazīstas ar informāciju, un pēc tam jāatbild uz jautājumiem. Katrā punktā spēlē iesaistītajiem būs jāatmin "attēlu rēbuss" - jāatrod atbilstošs attēls no foto kolāžas. Īpašajā maršrutā iekļauti visi svarīgākei Kokneses parka objekti, bet par pareizajām atbildēm tiks piešķirti punkti, vērtējums un piemiņas diploms. Veiksmīgākajiem atbilžu atradējiem - pārsteiguma balva.

 

 

Salas novada ziņas 16.00-19.00

 

13.jūlijā Salas novada delegācija devās uz Lietuvas Republikas Rokišķu rajona Kriaunas administratīvo vienību, lai parakstītu sadarbības līgumu. Kaut gan sadarbība notiek jau vairākus gadus, taču oficiāls sadarbības līgums vēl nebija noslēgts. Līgums ir nepieciešams kā dokuments, kas apliecina mūsu sadarbību, bet tas var arī ļoti labi noderēt rakstot kopējos projektus. Uz Lietuvi tika aicināts arī Sēlpils kultūras nama Vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sēļu zeme”, kas piedalījās pagasta svētkos un ar savu priekšnesumu priecēja, nu jau oficiālās , sadraudzības pašvaldības iedzīvotājus.

 

Salas novadā notiek nopietna gatavošanās kārtējiem Daugavas svētkiem. Salas novada Jauniešu dome aicina mazos pasākuma apmeklētājus aktīvi piedalīties atrakcijās un radošajā darbnīcā – būs jautri un organizatori ir sagādājuši arī jaukas balviņas, ko būs iespējams saņemt par aktīvu piedalīšanos. Tāpēc aicinām mazos novadniekus un svētku viesus – nāc un esi aktīvs! Īpašs aicinājums no Sēlpils Kultūras namā direktores tirgotājiem, mājražotājiem un mājamatniekiem - piedalīties un padižoties ar savu veikumu un produkciju, piedāvājot to Daugavas svētku viesiem. Bet līdz 25.jūlijam pulksten 20.00 Daugavas svētku sporta sacensību galvenais tiesnesis Pēteris Krastiņš gaida minifutbola, ielu florbola un pludmales volejbola komandas elektroniskos pieteikumus ar norādi par sporta spēli uz pichuks.k@inbox.lv Sīkāka informācija Salas novada mājas lapā: www.salasnovads.lv

 

Salas novada pašvaldība parakstījusi vienošanos ar Vides Aizsardzības un Reģionālas attīstības ministriju (VARAM) „Normatīvo aktu Salas novada Salas pagasta izgāztuves Gustiņu Rāceņi” un „Normatīvo aktu Salas novada Salas pagasta izgāztuves Ielejas” par izgāztuvju rekultivēšanu par Kohēzijas Fonda projekta līdzekļiem, kas tiks īstenots 2015.gadā.

 

Un vēl

 

Apstiprināts Latvijas pašvaldību savienības projekts „Interesantākais pašvaldībā daudzveidīgajā Latvijā un Eiropā” un līgums ar Lauku atbalsta dienestu ir noslēgts un var sākties projekta „Ērtākas dzīves videi Salas novada” realizācijas. Projekta ietvaros atbalstot vietējos uzņēmējus tiks uzstādīti divi atpūtas soliņi uz Salas pagasta aizsargdambja un iestādītas īpašas šķirnes dekoratīvas ābeles. Projekts tiks realizēts līdz šā gada 5.septembrim.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausies: Kā norit jaunā vīrieša Vecpilsētas laukumā slepkavības izmeklēšana? Kāds ir mājsaimniecibu patēriņš uz vienu cilvēku mēnesī? Un Kuru marku motociklu vadītāji visbiežāk iekļūst satiksmes negadījumos?

 

Aizdomās turētajam 24 gadus jaunajam vīrietim Jēkabpils tiesa piemērojusi drošības līdzekli, kas nav saistīts ar apcietinājumu un viņš uz izmeklēšanas laiku palaists mājās. Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis, sarunā ar Radio1 sacīja, ka turpinās izmeklēšana un policija gaida rezultātus pilnai ekspertīzei. Pagaidām aizdomās turētājam nav arī izvirzīta apsūdzība. Jau ziņots, ka naktī uz svētdienu Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā deju laikā sakāvušies divi nepazīstami vīrieši, kā rezultātā viens no viņiem - 29 gadus vecs vīrietis - no gūtajām traumām notikuma vietā miris. Par miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam aizturētais savu vainu atzinis. Par šo gadījumu policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 125.panta 3.daļas par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kā rezultātā iestājusies cietušā nāve. Par šādu noziegumu paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 15 gadiem.

 

Pie Nīderlandes vēstniecības Latvijā ir nolikti ziedi saistībā ar Ukrainā notriekto lidmašīnu. Kā ziņots, "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna, kas no Amsterdamas devās uz Kualalumpuru, ceturtdien tika notriekta virs Ukrainas austrumiem, kurus kopš aprīļa sagrābuši prokrieviskie separātisti. Bojā gāja 298 cilvēki, kas atradās lidmašīnā. No tiem 154 bija Nīderlandes pilsoņi. Ukraina lidmašīnas notriekšanā vaino promaskaviskos kaujiniekus.

 

Galvenais iemesls Malaysia Airlines pasažieru lidmašīnas notriekšanai ir Krievijas ģeopolitiskās ambīcijas un avantūrisms, uzskata bijušais aizsardzības un ārlietu ministrs Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks. Viņš gan norāda, ka pagaidām precīzi nav zināms, cik lielā mērā pie lidmašīnas notriekšanas piedalījusies pati Krievija, taču viņš nešaubās, ka Krievija tieši vai netieši ir līdzatbildīga pie katastrofas. Tagad starptautiskajai sabiedrībai ir maksimāli daudz jāsavāc pierādījumu par šo katastrofu, jo propaganda jau notiek, turklāt nav izslēgta arī pēdu slēpšana.

 

Turpinām ziņas

Jaunsardze šovasar organizē un piedalās nometnēs sociālā riska grupu jauniešiem. Valdība 28.maijā piešķīra papildu finansējumu Aizsardzības ministrijai nometņu organizēšanai sociālā riska pusaudžiem, lai radītu jaunas alternatīvas saturīga brīvā laika pavadīšanai, tādā veidā ierobežojot jauno psihoaktīvo vielu lietošanas straujo pieaugumu. Plānots, ka par piešķirto papildu finansējumu vairāk nekā 25 tūkstoši eiro apmērā nometnes tiks organizētas sadarbībā ar Tukuma, Elejas, Jelgavas, Jaungulbenes, Jēkabpils, Daugavpils novada, Siguldas un Burtnieku pašvaldību.

 

Mājsaimniecību patēriņa izdevumi pērn vidēji uz vienu cilvēku mēnesī bija 301 eiro, kas ir par 19 eiro vairāk nekā 2012.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes veiktā mājsaimniecību budžetu apsekojuma datu analīze. Saskaņā ar apsekojuma datiem pēdējos trijos gados vērojama mērena mājsaimniecību patēriņa pieauguma tendence, tomēr patēriņa izdevumi 2013.gadā joprojām bija zemāki nekā pirms krīzes 2008.gadā. Patēriņa izdevumi pērn faktiskajās cenās sasniedza 91% no 2008.gada līmeņa, bet salīdzināmās cenās vien 83%.

Un vēl

Apkopojot pēdējo trīs gadu KASKO apdrošināšanas atlīdzību statistiku par negadījumiem, kuros cietuši motociklu vadītāji vai radīti bojājumi motocikliem, BTA apdrošinātāji secinājuši, ka visbiežāk - 25% no visiem pieteikumiem - negadījumos iekļuvuši "Honda" markas motociklu vadītāji. Līdzvērtīgā skaitā - 17% no visiem pieteiktajiem negadījumiem - cietuši "Kawasaki" un "Yamaha" markas motociklu vadītāji. Visbiežāk motociklisti cietuši ceļu satiksmes negadījumos Rīgā, Rīgas reģionā un Kurzemē.

Atstājiet komentāru