2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 15. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 15. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī CSDD var bezmaksas pārbaudīt automašīnas. Jēkabpils pašvaldības pārstāve piedalīsies attīstības plānošanas un ES fondu speciālistu sanāksmē. Karjeras nedēļas ietvaros šodien Jēkabpilī notiks orientēšanās.
 
Dažādās Latvijas pilsētās līdz 28.oktobrim "Drošas braukšanas skola" bez maksas pārbaudīs automobiļus. Autovadītājiem būs iespēja noskaidrot, vai mašīnām pilnvērtīgi darbojas visas drošības sistēmas un elektroapgāde. Tiks pārbaudīti tie mezgli un sistēmas, kuras parasti nav iespējams pārbaudīt ikgadējās tehniskās apskates laikā. Jēkabpilī pārbaudes šodien CSDD no plkst.11-18. Preiļos rīt, 16. oktobrī CSDD no plkst.11.-18.
 
Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldības Attīstības un investīciju nodaļas vadītāja Sandra Gogule Rīgā piedalīsies pašvaldību attīstības plānošanas un ES fondu speciālistu sanāksmē. To rīko Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Latvijas lielo pilsētu asociāciju. Sanāksmē plānots pārrunāt jautājumus par ES fondu atbalsta iespējas pašvaldībām uzņēmējdarbības infrastruktūras sakārtošanai.
 
Šodien karjeras nedēļas ietvaros plkst.15.00 notiks orientēšanās pa pilsētu. Tajā piedalīsies 7.-9. klašu komandas. Katrai komandai būs dota darba lapa un uzdevumi, kuri jāveic noteiktā laikā. Komanda tos veiks, orientējoties pa pilsētas dažādiem objektiem. Savukārt mūzikas skolā plkst. 17.30 gaidāma lekcija vecākiem „Kā saskatīt savā bērnā talantu?", ko vadīs lektore Inita Zarkeviča.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Rīgā ieradīsies divi cilvēktirdzniecības lietu eksperti no ASV: federālās tiesas tiesnese Virdžīnija Kendala un federālais prokurors Daniels Veiss. Viņi vadīs semināru un dalīsies juridiskajās zināšanās un praktiskajā pieredzē, stāstot kā uzlabot izmeklēšanu, apsūdzības izvirzīšanu un tiesas prāvas norisi. 16. oktobrī notiks seminārs par cilvēktirdzniecības lietu izmeklēšanu, izmantojot piemērus gan no Latvijas, gan ASV tiesu prakses.
 
Un vēl
 
Šodien Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības ministrijas organizētās kampaņas „Mīli savu sirdi!" ietvaros notiek organizēta tiešsaistes diskusija par infarktu un citiem sirds un asinsvadu slimību simptomiem. Tā norisināsies no plkst. 14.00 – 15.00 būs vērojama Veselības ministrijas mājas lapā. Līdz tam interesenti var ierosināt jautājumus. Latvijā sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves iemesls jeb 55% gadījumu no visiem mirušajiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Andra Felsa "Vīnkalni" iekļūst konkursa "Skaistākā lauku saimniecība 2014" finālā. Jēkabpilī apkurei jau pieslēgti 53% daudzdzīvokļu dzīvojamo māju. Saeimā otrajā lasījumā atbalsta bargus sodus par ātrumpārkāpšanu.
 
Ar svinīgu ceremoniju Latvijas Valsts prezidenta rezidencē Melngalvju namā vakardien sadalīti skaistāko lauku saimniecību tituli Latvijā. Par skaistāko saimniecību 2014.gadā atzīta z/s "Sējas" Rundāles novadā. Speciālās balvas saņēma Kocēnu novada z/s "Dzintari" un Iecavas novada z/s "Bērziņi". Konkursa finālā iekļuva arī Andra Felsa saimniecība "Vīnkalni" Krustpils novadā, informēja Food Union sabiedrisko attiecību konsultante Linda Mežgaile.
 
Jēkabpilī līdz vakardienas rītam apkure sākās 77 no 144 daudzdzīvokļu mājām jeb 53% ēku, kuras apsaimnieko "JK namu pārvalde". Aizvakar pieslēgtas pirmās piecas mājas Celtnieku ielas mikrorajonā," saka pārvaldes priekšnieks Juris Kozuliņš. Siltummezglu uzstādīšanas darbi ir pabeigti. Visas siltumtīklu katlumājas ir gatavas apkures sezonai. Pamazām apkurei tiek pieslēgtas arī kooperatīvās mājas. Ar vienu no tām SIA "Jēkabpils siltums" sācis tiesvedību par parādu piedziņu un šai ēkai apkure netiks pieslēgta.
 
Nākamgad valsts budžeta deficīts tiek prognozēts 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta, bet valsts parāds - 34,6% no IKP. Prognozētais deficīts atbilst pieļaujamajai robežai norāda finanšu ministrs Andris Vilks. Nākamā gada budžeta sagatavošanā valsts būs ļoti ierobežota iespējās sākt jaunus izdevumus palielinošus vai ieņēmumus samazinošus pasākumus. Vakar ministru kabineta sēdē tika apstiprināts Latvijas vispārējās valdības budžeta plāns 2015.gadam, kurā norādīti galvenie nākamā gada budžeta rādītāji.
 
Turpinām ziņas
 
Vakardien Saeimas Juridiskā komisija izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Līdz ar izmaiņām plānots sīkāk diferencēt naudas sodus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Par nelielu ātruma pārsniegšanu sankcijas paredzēts samazināt, bet bargākus sodus noteikt par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Par ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā sods vieglajiem automobīļiem varētu būt no 15-30 euro. Par būtiskiem ātruma pārkāpumiem sodi paredzētu no aptuveni 240 – 430 eiro. Grozījumi Saeimā vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.
 
Šodien Ministru prezidente Laimdota Straujuma piedāvās koalīcijas partneriem savu redzējumu par jaunās valdības sastāvu. Politiķe stāstīja, ka viņas piedāvājumā būs pašreizējie un bijušie ministri, jo valdībā nepieciešami pieredzējuši speciālisti, kas nekavējoties varētu ķerties pie darba un Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā vadības. "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK trīspusējā tikšanās notiek šodien plkst.9 Saeimā.
 
Un vēl
 
Pagājušajā nedēļā notikušajā Finnish Open Somijas pilsētā Espoo jēkabpilietis Uldis Dzirkalis vienspēlēs izcīnīja 9. vietu. Pirmajā kārtā viņš piekāpās ar 3. numuru izliktajam Zviedrijas sportistam Andersam Soderlenam. Turpinājumā sekoja divas uzvaras, tai skaitā mačā par 9. vietu tika pārspēts anglis Rejs Džordans. Dubultspēlēs Uldis Dzirkalis un Kristaps Sarms, startēja B-grupas sacensībās un izcīnīja 2. Vietu.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Koknesietes uzvar biznesa plānu projektu konkursā jauniešiem 1. kārtā. Rīt Viesītē jauniešu neformālā grupa „Solis" organizē sporta dienu. Pasaules bagātība sasniegusi rekordaugstu līmeni.
 
9. oktobrī Aizkraukles kultūras namā notika SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra" organizētā biznesa plānu konkursa „Laukiem būt!" pirmās kārtas noslēgums. Sadaļā, produkcijas pievienotās vērtības radīšanā, pirmo vietu ir ieguvušas Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas 12. b klases skolnieces Asnate Sproģe un Ilvija Lazdiņa ar kopīgi radīto biznesa plāna projektu „Kaņepju saldējums kā alternatīva dzīvnieku piena saldējumam". Kopumā pasākumā varēja noklausīties 13 labāko uzņēmējdarbības ideju autoru prezentācijas.
 
Jauniešu neformālā grupa „Solis" ietvaros rīt organizē sporta dienu „Solis rudenī", liecina informācija Viesītes pašvaldības mājas lapā. Paredzēta velo-foto orientēšanās un nūjošana. Sacensību starta punkts pie Viesītes vidusskolas sporta stadiona, kur notiks arī sākotnējā reģistrēšanās vecuma grupās no 16 līdz 18 gadiem un no 10 līdz 16 gadiem. Reģistrācija no plkst. 11. Starts plkst.12. Sacensību dalībniekiem līdzi jāņem velosipēdi un nūjas nūjošanai.
 
Dažādās Latvijas pilsētās līdz 28.oktobrim "Drošas braukšanas skola" bez maksas pārbaudīs automobiļus. Autovadītājiem būs iespēja noskaidrot, vai mašīnām pilnvērtīgi darbojas visas drošības sistēmas un elektroapgāde. Tiks pārbaudīti tie mezgli un sistēmas, kuras parasti nav iespējams pārbaudīt ikgadējās tehniskās apskates laikā. Jēkabpilī pārbaudes šodien CSDD no plkst.11-18. Preiļos rīt, 16. oktobrī CSDD no plkst.11.-18.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien paziņos investīciju bankas pakalpojumu un finanšu konsultāciju sniedzējas AS "Prudentia" un biržas "Nasdaq Riga" kopīgi veidotais Latvijas vērtīgāko uzņēmumu tops. Latvijas vērtīgākais uzņēmums tiks apbalvots svinīgā ceremonijā. Pasākuma apmeklētāji tiks iepazīstināti ar jaunāko 101 vērtīgākā uzņēmuma topu, jaunizveidoto mājaslapu, kas paredzēta kā vērtīgs datu ieguves un analīzes instruments jebkuram interesentam. Mājaslapā būs pieejami detalizēti jaunākā un arī vēsturisko topu rezultāti, būs iespējams iepazīties ar dažādu viedokļu līderu vērtējumu par notiekošo Latvijas un Baltijas uzņēmējdarbības vidē.
 
Visas pasaules bagātība pēdējā gada laikā pieaugusi par 8,3% un sasniegusi rekordaugstu līmeni 207,4 triljonu eiro apmērā, teikts Šveices bankas «Credit Suisse» veidotajā globālās labklājības pārskatā «Global Wealth Report». Vienlaikus turīgo cilvēku izplatība arī kļuvusi nevienlīdzīgāka. Pārskatā norādīts, ka pasaules bagātības apjoms šobrīd ir par 20% lielāks salīdzinājumā ar rekordaugsto līmeni pirms globālās finanšu krīzes. Tikmēr miljonāru skaits pasaulē kopš 2000.gada ir palielinājies par 164% un sasniedzis 34,8 miljonus, no kuriem 41% dzīvo ASV.
 
Un vēl
 
Kokneses novadā projekta ietvaros paredzēts izveidot 4 jaunus un pilnveidot 4 esošus interneta pieejas punktus, informē Kokneses novada pašvaldība. Pilnveidoti tiks punkti novada bibliotēkās - Kokneses pieaugušo bibliotēkā, Ratnicēnu bibliotēkā, Iršu pagasta bibliotēkā un Bebru pagasta bibliotēkā, katrā no punktiem iegādājoties vienu jaunu datorkomplektu ar atbilstošu aprīkojumu un programmatūru. Savukārt tiks izveidoti jauni pieejas punkti Koknesē, Ģimenes atbalsta dienas centrā, Koknesē, pie kultūras nama, Iršu pagastā pie ģimenes krīzes centra „Dzeguzīte" un Bebru pagasta Vecbebros pie pagastmājas.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Mežāres pagastā meža cūkām konstatē Āfrikas cūku mēri. Koalīcijas partneri nepiekrīt Straujumas piedāvājumam par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā. Krūts veselības mēnesī atgādina par valsts apmaksātām pārbaudēm.
 
Pēdējās nedēļas laikā - no 7. līdz 14. oktobrim - Āfrikas cūku mēris Latvijā konstatēts septiņām meža cūkām, informē Pārtikas un veterinārā dienests. Vīruss apstiprinājies piecām atrastajām beigtajām meža cūkām Krustpils novada Mežāres pagastā, kā arī divām Burtnieku novada Rencēnu pagastā. Mežāres pagastā mēris meža cūkām konstatēts pirmo reizi un pagasts jau pirms tam atradās Āfrikas cūku mēra ārkārtējās situācijas teritorijā.
 
Stipru lietavu rezultātā, atsevišķās vietas naktī uz 15.oktobri Ogres apkaimē izveidojušies ceļu izskalojumi un applūdušas brauktuves, informē 'Latvijas valsts ceļi''. Tāpat autoceļa Rīga – Daugavpils 51.km būvobjektā Lielvārdē applūdusi brauktuve virs caurtekas. Šajās vietās ir satiksmes ierobežojumi. Ceļa sašaurinājumi saglabājas uz autoceļa Koknese – Madliena.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien piedāvāja koalīcijas partneriem savu redzējumu par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā. Tomēr vienošanās par to netika panākta. Kā, piemēram, saskaņā ar piedāvājumu "Vienotībai" jaunajā valdībā pienāktos premjera amats, Zaļo un zemnieku savienībai Saeimas priekšsēdētāja amats. Piektdien, 17.oktobrī, plānota nākamā koalīcijas partiju tikšanās, kurā iecerēts turpināt diskusiju par jaunās valdības izveidi.
 
Turpinām ziņas
 
Rīt, Koknesē notiks Starptautiskās Rīgas Saksofonu Dienas. Kokneses kultūras namā plkst. 15.00 notiks Saksofonu dienu pedagogu meistarklases, bet plkst. 18.00 Saksofonu dienu koncerts. Tajā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Orhūsas Karaliskās Mūzikas akadēmijas Sibēliusa Mūzikas akadēmijas studenti. Ieeja brīva.
 
Savukārt rīt plkst. 19.00 Jēkabpils tautas namā, ciklā „Jēkabpils Kamermūzikas dienas" ietvaros koncertprogramma „Melnā stārķa lidojums". Koncertā varēs dzirdēt Rīgas Saksofonu Kvarteta sniegumu. Programma ir tematiski saistīta ar starptautisku vides projektu „Melnais stārķis: dzīvības lidojums", kura gaitā tika novērotas astoņas Latvijas melno stārķu meitenes savā pirmajā ceļojumā uz ziemošanas vietām Āfrikā. Koncerta jaundarbus uzrakstījuši trīs Latvijas komponisti - Uģis Prauliņš, Līga Celma un Valdis Muktupāvels.
 
Un vēl
 
Oktobrī, Krūts veselības mēnesī Nacionālais veselības dienests aicina sievietes izmantot saņemtās uzaicinājuma vēstules un veikt bezmaksas krūšu rentgenoloģisko pārbaudi - mamogrāfiju. Lai izmeklējumus padarītu pieejamākus reģionos, regulāri tiek organizēti mobilā mamogrāfa izbraukumi. Līdz šī gada beigām tam paredzēts viesoties vēl 77 vietās Latvijā. Rīt un parīt mobilais mamogrāfs - Preiļos. Jēkabpilī mamogrāfs gaidāms novembra sākumā.

Atstājiet komentāru