2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 17. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 17. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja šodien piedalīsies konferencē „Dzimtsarakstu loma tiesu sistēmā". Šopēcpusdien Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā atklās bērnu centru 'Gudro.lv". Šodien Preiļu pilsētas parka talka.
 
Šodien Rīgā notiks Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta rīkotā konference „Dzimtsarakstu loma tiesu sistēmā". Tajā piedalīsies arī Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Silvija Leikuma. Konferencē plānots runāt par tādām tēmām kā laulības ceremonijas attīstības gaitu un nozīmi, laulības un ģimenes institūta stiprināšanu, tradīciju saglabāšanu, bāriņtiesas un dzimtsarakstu nodaļas sadarbību un citām tēmām.
 
Šodien plkst. 16.00 notiek bērnu pētnieciski eksperimentālā centra "GUDRO.LV" atklāšanas pasākums Jēkabpils BJC. Tajā darbosies jauna interešu izglītības programma, kas balstās uz dabā notiekošo procesu izzināšanu caur novērojumiem un eksperimentiem. No plkst. 17.00-18.00 izglītojošais seminārs vecākiem, pedagogiem "Kas izvēlas karjeras kurpes bērniem?".
 
Šodien var piedalīties Preiļu pilsētas parka dīķu teritorijas sakopšanā. Kā informēja Preiļu novada pašvaldība, līdzi var ņemt ģimeni, draugus, radus un paziņas. Talkas sākums un reģistrēšanās plkst. 12:00 Preiļu pilsētas parka estrādē. Pēc talkas būs silta tēja, pīrāgi un putra. Cimdi, maisi un darbarīki tiks nodrošināti.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien biedrība „Zemnieku saeima" Zemkopības ministrijā organizē semināru jauniešiem - „Latvijas lauku nākotnes izaugsmei". Pasākuma laikā būs iespējams uzzināt jaunāko informāciju par aktualitātēm atbalsta nosacījumos jauniešiem lauku reģionos periodā. Tāpat gan tikties ar Zemkopības ministru un lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, tajā skaitā biedrību „Zemnieku seima".
 
Un vēl
 
Šodien ar audiovizuālu uzvedumu «Dzidrums. Seriāls» Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā sāksies TENSO dienas jeb Eiropas labāko koru nedēļa. Kopumā izskanēs septiņi koncerti, kas notiks Rīgā, Cēsīs, Siguldā un Ventspilī. Tāpat mūzikas mīļotāji aicināti uz meistarklasēm un vadošo Eiropas kora mūzikas profesionāļu tikšanām. Uzstāsies kori no Francijas, Dānijas un Vācijas, kā arī Latvijas Radio koris un «Tenso» Eiropas jauniešu koris.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils reģiona un Neretas novada bibliotekāri tiekas seminārā. Maxima Zolitūdē sabrukusi neatbilstošu konstrukciju dēļ. Topošās koalīcijas partijas turpinās diskusijas par jaunās valdības izveidi.
 
UNESCO nedēļā Jēkabpils Galvenajā bibliotēka notika Jēkabpils reģiona un Neretas novada publisko un skolu bibliotēku darbinieku sanāksme, informē Jēkabpils Galvenās bibliotēkas vecākā bibliotekāre Rudīte Kļaviņa. Pasākumu atklāja apgāda "Jumava" grāmatu galds. Savukārt par jaunumiem grāmatu tirdzniecībā stāstīja apgāda "Jumava" mārketinga menedžere Maruta Bukleviča. Pēc tam semināra dalībnieki piedalījās pasākumā "Baltijas ceļš atdzīvojas atmiņās", kura laikā klausījās atmiņu stāstījumos.
 
Zolitūdes lielveikals Maxima pērnā gada 21.novembra vakarā sagruva neatbilstošu – divdaļīgu konstrukciju dēļ. To izturību ietekmēja arī zemes bēršana uz ēkas jumta, lai tur ierīkotu atpūtas zonu. Būvniecības laikā konstrukcijas tika mainītas – no plānotajām vienlaidu uz divdaļīgām, kas savienotas ar skrūvēm. Tā, saskaņā ar Latvijas Televīzijas informāciju, noskaidrojuši izmeklētāji. Kompleksās ekspertīzes slēdziens kriminālprocesā par gaidāms rudens nogalē. Tāpat jau tagad ir zināmas personas, kuras, iespējams, vainojamas notikušajā.
 
Koalīcijas partijas - «Vienotība», Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK - šodien tiksies, lai turpinātu diskusijas par jaunās valdības izveidi. Otrdien Ministru prezidente Laimdota Straujuma piedāvāja koalīcijas partneriem savu redzējumu par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā, tomēr vienošanās par to netika panākta. Tāpēc šodien partneri tiks informēti par jaunu piedāvājumu.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijā ir jāpanāk vairāk notiesājošu un bargu spriedumu cilvēktirdzniecības lietās, uzskata Iekšlietu ministrijas pārstāvji. Vakar ministrijā notika mācību, kura mērķis bija uzlabot izmeklēšanas, kriminālvajāšanas un tiesvedības procesu cilvēktirdzniecības lietās. Ar savām zināšanām dalījās Latvijas eksperti un eksperti no ASV - federālās tiesas tiesnese Virdžīnija Kendala un federālais prokurors Daniels Veiss. Latvija ir viena no līderēm ar cilvēktirdzniecības apkarošanai atbilstošu likumdošanu un efektīvu cilvēktirdzniecības upuru rehabilitācijas sistēmu.
 
Saeimas deputāti vakardien otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā, kas nosaka notiesāto elektronisko uzraudzību kā alternatīvu ieslodzījumam un tās ieviešanu Latvijā. Likumu grozījumi reformē nosacītās pirmstermiņa atbrīvošanas sistēmu un rada iespējas notiesātajam ar zemu un vidēju risku sabiedrībai tikt atbrīvotam no ieslodzījuma vietas. Reforma palīdzēs samazināt izmaksas notiesāto uzturēšanai.
 
Un vēl
 
Vairāk nekā ceturtā daļa aptaujāto iedzīvotāju atzīst, ka savu zāļu skapīti pārskata retāk nekā reizi gadā, liecina aptieku tīkla "A Aptiekas" veiktā iedzīvotāju aptauja "A Aptieku" akcijas "Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšana" norises laikā. Tikmēr 33% norādīja, ka vidēji reizi gadā apskata, kas uzkrājies viņu zāļu skapīšos, un 16% aptaujāto anketās bija atzīmējuši, ka to dara vismaz reizi pusgadā. Vairāk par pusi aptaujāto atzīmēja, ka vienmēr pārbauda medikamentu derīguma termiņu.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonakt Jēkabpilī notika laupīšana veikalā BETA. Sociālajos tīklos ziņo par pirmo sniegu Aknīstē, Preiļos, Neretā un Līvānos. Šodien Novadu dienā Ievacā piedalīsies Aknīstes un Līvānu novada pārstāvji.
 
Šonakt Jēkabpilī pilsētas centrā, Brīvības ielas veikalā BETA notikusi ielaušanās. Neoficiāla informācija liecina, ka nozagts alkohols un cigaretes. Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa vadītājs Zigmunds Januševskis stāsta, ka ielaušanās notika ap plkst.2 naktī. Zaglis veikalā iekļuva, uzlaužot ieejas durvis. Kad nostrādāja signalizācija, iebrucējs aizbēga, jo īsā laikā ieradās apsardze un Jēkabpils policijas darbinieki. Sīkāk par to Radio1.lv ziņu portālā.
 
Piektdienas rītā vietām Latgalē un Sēlijā snidzis pirmais sniegs, informē vairāki Latvijas ziņu portāli. Kā liecina pirmavots, vietējie iedzīvotāji sociālajos tīklos, pirmais sniegs novērots Preiļos, Neretā, Aknīstē un Līvānos. Taču, spriežot pēc aculiecinieku foto, bieza sniega sega neveidojas. Pagājušo gadu pirmais sniegs novērots jau 30. septembrī, Ogres novadā. Foto apskatāms Radio1.lv ziņu portālā.
 
Šodien Novadu dienā, kas notiks Iecavā, piedalīsies pašvaldību delegācijas no visas Latvijas. Pārstāvēti būs arī Aknīstes, Līvānu, Viļānu un citi novadi no dažādiem reģioniem. Novadu diena tradicionāli notiek ik gadu, lai novadu vadītāji varētu tikties un apspriest aktuālos jautājumus. Iecavu par norises vietu Latvijas Novadu apvienības valde septembra sākumā izvēlējās, jo novads pērn ieguva Eiropas Gada pašvaldības titulu. Kopumā vizītē pieteikušies vairāk nekā 200 interesentu.
 
Turpinām ziņas
 
Plūdi Ogrē ir beigušies un Urgas upe atgriezusies savā gultnē, informē Ogres novada pašvaldība. Šorīt cilvēki sāka atgriezties savās mājās. Plūdu skartajai teritorijai naktī atjaunota elektrības piegāde. Kā informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, ugunsdzēsēju piesaistītie sūkņi darbu pabeidza šonakt, plkst.2.30. Drīz sāksies darbs pie nodarīto zaudējumu aprēķināšanas un plūdu seku novēršanas. Šonedēļ Ogrē no krastiem izgāja Urgas upe, appludinot 150 mājas. Izglābti 13 cilvēki un vairāki dzīvnieki.
 
Vakar Briselē norisinājās Eiropas Savienības valstu veselības ministru sanāksme, kurā tika pārrunāti jautājumi par Ebolas vīrusa uzliesmojumu pasaulē, kā arī turpmākie iespējamie veicamie pasākumi ES un atbalsts slimības skartajām Āfrikas valstīm. Sanāksmē pārrunāja nepieciešamību stiprināt no vīrusa skartajām Āfrikas valstīm izlidojošo personu veselības pārbaudes lidostās, nodrošināt ceļotājus ar nepieciešamo informāciju par Ebolas vīrusu. Šobrīd Veselības organizācija Ebolas vīrusa izplatīšanās risku Eiropas reģionā, tajā skaitā, arī Latvijā, vērtē kā zemu.
 
Un vēl
 
Latvijas Valsts ceļi vērš uzmanību uz to, ka stipru lietavu rezultātā naktī uz trešdienu atsevišķās vietās Ogres apkaimē bija izveidojušies ceļu izskalojumi un applūdušas brauktuves. Šajās vietās ir ieviesti satiksmes ierobežojumi un notiek ceļu sakārtošanas darbi. Tikmēr valsts ceļu tīklā vēl nav beigusies remontdarbu sezona, tāpēc ir jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem. Latgalē ievērojami seguma rekonstrukcijas darbi turpinās uz autoceļa Jēkabpils - Rēzekne - Ludza - Krievijas robeža posmā no Viļāniem līdz pat Rēzeknei. Zemgalē satiksme ir ierobežota aiz Jelgavas uz autoceļa Rīga - Jelgava - Lietuvas robeža. Tā izbraukšana prasīs 40 minūtes.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šonakt Jēkabpilī notika laupīšana veikalā BETA. Vasaras brīvlaikā nodarbināti aptuveni 4000 skolēni. Jēkabpils Vēstures muzejā skatāma izstāde „Pirmais pasaules karš - 100".
 
Šodien noslēdzas Karjeras nedēļa noslēdzas. Laikā no 13. oktobra notika vairāki jauniešiem domāti pasākumi: diskusijas, tikšanās ar profesionāļiem, piemēram, modes mākslinieci Indru Salceviču, izglītojoši pasākumi skolēniem un lekcijas vecākiem, arī vizītes dažādos Jēkabpils uzņēmumos. Tāpēc šodien aptaujājām cilvēkus, ko viņi domā par Karjeras nedēļas lietderīgumu un kas licis viņiem izvēlēties savu profesiju? Atbildes sniedza Evita, Sarmīte, Jevgēnija, Skaidrīte un Dace.
 
Karjeras nedēļa notiek jau otro gadu pēc kārtas, vienlaikus 15 Latvijas pilsētās. To rīko Valsts izglītības attīstības aģentūra.

Turpinām ziņas

Šonakt Jēkabpilī, pilsētas centrā, veikalā BETA Brīvības ielā notika ielaušanās. Neoficiāla informācija liecina, ka nozagts alkohols un cigaretes. Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa vadītājs Zigmunds Januševskis stāsta, ka ielaušanās notika ap plkst.2 naktī. Zaglis veikalā iekļuva, uzlaužot ieejas durvis. Kad nostrādāja signalizācija, iebrucējs aizbēga, jo ieradās apsardze un Jēkabpils policijas darbinieki. Sīkāk par to Radio1.lv ziņu portālā.
 
Kopumā vasaras brīvlaikā šogad tika nodarbināti 4 287 skolēni. Visvairāk pasākumā piedalījās skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem, vismazāk – skolēni vecumā no 19 līdz 20 gadiem. Visaktīvāk vasaras darbā iesaistījās meitenes. Kā darba devēji pasākumā piedalījās 449 komersanti un 124 pašvaldības un valsts iestādes. Visbiežāk skolēni bija nodarbināti vienkāršajās profesijās.
 
Un vēl
 
Jēkabpils Vēstures muzeja Izstāžu zālē apskatāma izstāde „Pirmais pasaules karš - 100". Izstāde muzeja apmeklētājiem atvērta līdz 30. novembrim. Izstādē apskatāmi unikāli 20.gs. sākuma sadzīves priekšmeti un karā izmantotā kaujas atribūtika, ieroči un munīcija, jūras enkurmīna, kas sver aptuveni 250 kg. Nozīmīga vieta izstādē atvēlēta notikumiem Jēkabpilī - Jēkabpils placdarms,Viesītes šaursliežu dzelzceļa līnijas izbūve un darbība kara laikā; pilsētas evakuācijas darbi un smagās iedzīvotāju bēgļu gaitas.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: BK "Jēkabpils" aizvada pirmo atvērto treniņu "Karjeras nedēļā". Kravas auto aizķer stāvošu automašīnu pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas. Šorīt novērots pirmais sniegs Aknīstē, Preiļos, Neretā un Līvānos.
 
Vakar Karjeras nedēļas ietvars notika BK „Jēkabpils" atvērtais treniņš. Tajā skolēni un citi interesenti varēja gūt priekšstatu par profesionālas komandas ikdienas darbu. Vakardien bija ieradušies skolēni un pieaugušie. Atklātā treniņa noslēgumā tā apmeklētājiem tika dota iespēja uzdot komandas treneriem un spēlētājiem sev interesējošus un aktuālus jautājumiem, kas radušies treniņa procesā vai jau sen interesējuši.
 
Šodien aptuveni plkst. 11.40 netālu no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas notika ceļu satiksmes negadījums, Radio1 apstiprināja Valsts policijas Zemgales pārvaldes Jēkabpils iecirkņa vadītājs Zigmunds Januševskis. Negadījums notika, kravas auto veicot manevru un aizķerot ceļa malā stāvošo auto, stāsta Januševskis. Foto var apskatīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Piektdienas rītā vietām Latgalē un Sēlijā snidzis pirmais sniegs, informēja vairāki Latvijas ziņu portāli. Kā liecina pirmavots, vietējie iedzīvotāji sociālajos tīklos, pirmais sniegs novērots Preiļos, Neretā, Aknīstē un Līvānos. Taču, spriežot pēc aculiecinieku foto, bieza sniega sega neveidojas. Pagājušo gadu pirmais sniegs novērots jau 30. septembrī, Ogres novadā. Foto apskatāms Radio1.lv ziņu portālā.
 
Turpinām ziņas
 
Koalīcijas partijas - "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - šodien nevienojās par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā. Ministru prezidente Laimdota Straujuma piedāvāja koalīcijas partneriem savu jauno redzējumu, tomēr vienošanās par to netika panākta. Koalīcijas veidotāji pēc šodienas sarunām neatklāja apspriestos kompromisa variantus. Nākamā tikšanās plānota pirmdien.
Brīvdienu naktīs, no 18.oktobra līdz 20.oktobrim, notiks regulārie "Swedbank" informācijas tehnoloģiju sistēmas modernizācijas darbi. Laika posmā no plkst.2 līdz plkst.6 ir iespējami īslaicīgi traucējumi (līdz 15 minūtēm) "Swedbank" pakalpojumos - internetbanku, bankomātu, karšu un POS terminālu darbībā. Modernizācijas laiks izvēlēts, lai minimizētu neērtību iespējamību, skaidro "Swedbank".

Un vēl
 
Rīt plkst.14.00 Krustpils pilī Ukraiņu tautas teātris piedāvās skatītāju vērtējumam izrādi "Nazars Stodoļa". Izrāde veidota pēc Tarasa Sevčenko lugas, režisore Marija Semenova. Tarasa Sevčenko luga "Nazars Stodoļa" vēstī par Ukrainas kazakiem un viņu attiecībām 17. gadsimtā. UNESCO nedēļas pasākumi Jēkabpilī ir bezmaksas.

Atstājiet komentāru