2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 21. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 21. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Rīgā starptautiskā amatniecības konferencē piedalīsies Jēkabpils pārstāve. Latvijas Lielo pilsētu asociācijas birojā notiks pašvaldību speciālistu sanāksme. No šodienas Krievijā aizliegts ievest liellopa gaļas pusfabrikātus.
 
Šodien plkst. 9.30, Rīgā, Gaismas pilī – Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā – norisināsies Eiropas amatniecības konference „Amatu prasmes ilgtspējīgas ekonomikas veidošanai". Konferencē piedalīsies Jēkabpils pilsētas pašvaldības Tūrisma organizatore Zane Vārna. Konference varēs dzirdēt reģionāla, nacionāla un Eiropas līmeņa ekspertu viedokli par amatniecības nozares aktualitātēm.
 
Savukārt plkst. 12.00 Latvijas Lielo pilsētu asociācijas birojā Rīgā notiks pilsētu pašvaldību speciālistu sociālajos jautājumos sanāksme. Sanāksmes darba kārtības ietvaros diskusija par republikas pilsētu viedokļiem attiecībā uz iespējām, tajā skaitā finansiālo atbalsta iespējām, un nepieciešamību Latvijā īstenot pāreju no institucionālās aprūpes uz sabiedrībā balstītu aprūpi.
 
Latvijas Pasts šodien atklās trešo modernas koncepcijas pasta nodaļu Jelgavā. Jaunās telpas veido moderna vide, pārskatāms pakalpojumu un preču izvietojums. Tāpat atbilstoša klientu plūsmas vadības sistēma - moderna "Qminder" sistēmas rindu mašīna. Tā ļauj kārtas numuru paņemt, izmantojot arī mobilo aplikāciju viedtālrunī vai planšetdatorā, un tādējādi jau iepriekš uzzinot, kāds varētu būt aptuvenais gaidīšanas laiks.
 
Turpinām ziņas
 
Lai veiksmīgi sagatavotos prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, šodien Rīgā viesosies Luksemburgas Ārlietu ministrijas prezidentūras ES Padomē koordinācijas biroja vadītāja vēstniece Sandra Teina. Vizītes mērķis ir iepazīties ar Latvijas prezidentūras sagatavošanas procesu, kā arī apmainīties ar pieredzi par trio prezidentūras veidošanas galvenajiem organizācijas, diplomātiskā protokola, drošības un komunikācijas jautājumiem.
 
No šodienas Krievija aizliegusi liellopa gaļas pusfabrikātus no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Kā vēsta Krievijas pārstāvis, ierobežojumi ieviesti, jo pēdējā laikā piegādātajā produkcijā atklātas kaitīgas vielas un antibiotikas. Pēdējo divu mēnešu laikā vien esot konstatēti 17 gadījumi, kad kaitīgās vielas un antibiotikas atrastas liellopa gaļas pusfabrikātos, kas piegādātas no sešām ES valstīm.
 
Un vēl
 
Šodien plkst.18 Latvijas 1.rokkafejnīcā notiks Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes pasniegšanas ceremonija un dzejas krājuma "Debesu dāvana" atvēršanas svētki. Tā informē Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja direktore. Pasākums reizē būs arī dzejnieka 113.dzimšanas dienas svinības. Pirmo reizi Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes dzejnieka piemiņas saglabātājiem tika pasniegtas 2012.gadā.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstiprināts Preiļu novada domes projekts par publiskajiem interneta pieejas punktiem. Pļaviņās labiekārtots skatu laukums. Autovadītāji var bez maksas iegūt informāciju no CSDD reģistra par transportlīdzekļu nobraukuma vēsturi.
 
Apstiprināts Preiļu novada domes projekts par publiskajiem interneta pieejas punktiem, informē projekta vadītāja Sanita Meļko. Tā mērķis ir izveidot jaunus un pilnveidot esošos interneta pieejas punktus. Novada teritorijā tiks izveidoti 6 jauni publiskie interneta pieejas punkti, 2 punktus ar pieeju bezvadu interneta piekļuves zonai, kā arī pilnveidot 1 jau esošo publiskos interneta pieejas punktu Preiļu pilsētā – Preiļu novada domes ēkā. Projektu īstenos Preiļu pilsētā, Aizkalnes, Pelēču, Preiļu un Saunas pagastos.

Ar biedrības „Daugavas Savienība" finansiālu atbalstu ir īstenots projekts pie Daugavas Lielā Krasta ielā Pļaviņās. Izmantojot finansējumu, tika labiekārtota atpūtas vieta un skatu laukums, no kura paveras Daugavas ieleja. Izvietots soliņš, atkritumu tvertnes un nobruģēts laukums. Apmeklētājiem pieejama sakopta, droša vide, kur pavadīt brīvo laiku.
 
Aknīstes novada Asares pagastā notika ražas balle. Šogad tajā tika aizsākta tradīcija, ka ražas svētkos zemnieku saimniecību un uzņēmumu īpašnieki izsaka pateicību labākajiem strādniekiem. Pateicības tika izteiktas Mārim Jasinkevičam, Andrim Salam un Raimondam Balulim pa godprātīgu darbu saimniecībā. Tāpat tika teikts paldies aktīvākajiem Valsts Lauku tīkla pasākumu dalībniekiem - ģimenēm no Gārsenes un Asares pagasta. Vēlāk pasākumā bija muzikālais un amatierteātra priekšnesums. Vakars noslēdzās ar dejām un dažādām atrakcijām.
 
Turpinām ziņas
 
Ceļu satiksmes un drošības direkcija izveidojusi jaunu pakalpojumu - autovadītāji bez maksas var iegūt informāciju no CSDD reģistra par transportlīdzekļu nobraukuma vēsturi, informē direkcija. Šos datus CSDD fiksē katru reizi, kad transportlīdzeklim tiek veikta tehniskā apskate. Līdz ar to ikviens var sekot līdzi transportlīdzekļu nobraukumam un šī informācija noderēs, piemēram, iegādājoties automobili. Latvija ir viena no nedaudzajām Eiropas valstīm, kur informācija par nobraukumu tehniskajā apskatē tiek uzskaitīta, ir publiski pieejama un turklāt - bez maksas.
 
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis kriminālprocesu pret Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu par labvēlīga lēmuma pieņemšanu kukuļa devēja interesēs. Tajā iegūtie pierādījumi dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka VID amatpersona ar divu privātpersonu starpniecību pieprasījusi un pieņēmusi kukuli par labvēlīga lēmuma pieņemšanu kukuļa devēja interesēs. Aizdomās turētā persona līdz šim strādāja VID Juridiskās un pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvaldē.
 
Un vēl
 
Aizvadīta pirmā spēle Latvijas 1.līgas telpu futbola čempionātā. Jēkabpiliešiem pirmā spēle noslēgusies ar pārliecinošu uzvaru 11:4 pār Rīgas komandu ,,FREE''. Komandai 3 uzvaras vārtus guva Oļegs Peņkovskis. Nākamā spēle 26.oktobrī izbraukumā, Rīgā, Olimpiskajā centrā pret futbolvienību ,Rīnūži''. Kopumā tajā dalību pieteikušas 10 komandas no Latvijas pilsētām un novadiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Izdots informatīvs materiāls par Jēkabpils pilsētu investīciju piesaistei. Rubeņu skolēni iepazīstas ar uzņēmējdarbību Ilūkstē. Valdība šodien lemj par 40 000 eiro piešķiršanu Ebolas vīrusa apkarošanai Āfrikā.
 
Izstrādāts informatīvs materiāls par Jēkabpils pilsētu angļu valodā. Informatīvais materiāls par Jēkabpili izstrādāts, lai potenciālos investorus iepazīstinātu ar vietējiem resursiem un piesaistītu jaunas investīcijas. Tas ietver pilsētas ekonomisko, infrastruktūras, darbaspēka un vides raksturojumu. Materiālu paredzēts izmantot arī starptautiskās izstādēs. Materiāls izdots ar Norvēģijas finanšu instrumenta atbalstu projekta ietvaros.
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs Rubeņu pamatskolas skolēniem 6. oktobrī organizēja izbraukuma semināru uz Ilūkstes novadu, lai iepazītos ar uzņēmējdarbības norisēm laukos. Braucienā piedalījās 6. –9.klašu skolēni, skolotāji, Jēkabpils novada lauku attīstības konsultante un LLKC Jēkabpils nodaļas uzņēmējdarbības konsultante. Tika apskatīts SIA „Dunduru pļavas", kas nodarbojas ar briežkopību, „Sēlijas āres" – rapša pirmapstrādes un eļļas ražotni, viesu māja „Pie torņa" un Bebrenes profesionālā vidusskola.

27 Vārkavas novada bērni 11. oktobrī devās bezmaksas ekskursijā (11.oktobrī) uz Rīgu, informē Vārkavas Sociālais dienests. Jau vairākus gadus dienests piedalās projekta „Garā pupa" rīkotajās un mums piedāvātajās aktivitātēs. Bērni apskatīja jauno bibliotēkas ēku, Vecrīgu, devās uz leļļu teātra izrādi „Sarkangalvīte un vilks" un pusdiena operas kafejnīcā. Ekskursija notika sadarbībā ar projektu „Garā pupa", kura pasākumos un aktivitātēs jau vairākus gadus iesaistās sociālais dienests.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien vizītē Latvijā ierodas Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns, informē Ārlietu ministrija. Paredzēts, ka Levēns tikšanās laikā ar Latvijas amatpersonām pārspriedīs vairākus aktuālos notikumus, tostarp drošības situāciju Baltijas jūras reģionā. Tāpat Levēnam paredzētas darba vakariņas kopā ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu.
 
Pieņemts lēmums veikt iemaksu ANO fondā Ebolas krīzes risināšanai 40 000 eiro apmērā, līdzekļus ņemot no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Ārlietu ministrija uzsvar, ka pašreiz Latvija nevar piedāvāt specifisku tehnisko palīdzību. Savukārt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība paudusi izbrīnu, ka valdība gatavojas piešķirt papildu līdzekļus cīņai ar Ebolas vīrusu Āfrikā, bet nesniedz līdzīga veida atbalstu ārstniecības iestādēm Latvijā.
 
Un vēl
 
Latvijā ir vērojams mirstības samazinājums. Šajā periodā ir reģistrēti aptuveni 21 000 mirušie, kas ir par gandrīz 400 cilvēkiem mazāk nekā 2013.gadā. Šī gada pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti aptuveni 16 000 jaundzimušie, un tas ir par aptuveni 700 vairāk. Tomēr dzimušo skaits joprojām nepārsniedz mirušo skaitu un dabiskais pieaugums Latvijā saglabājas negatīvs. Šajā gadā arī noslēgts par vairākiem simtiem laulību vairāk. Šā gada janvārī–septembrī iedzīvotāju skaits valstī, samazinājās par gandrīz 5000 cilvēkiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils uzņēmums MK Dizains izvirzīts „Eksporta un inovācijas balvai 2014". Šogad noticis vēl vairāk kūlas dedzināšanas ugunsgrēku, īpaši daudz, Jēkabpilī. Dzīvnieku aizsardzības biedrība „Par ķepām" aicina iesaistīties darbā ar pamestajiem dzīvniekiem.

Ilglaicīga problēma Jēkabpilī ir mikrorajonu ceļu un ietvju stāvoklis. Tāpēc jautājām, kā iedzīvotāji vērtē to stāvokli, spriežot pēc saviem novērojumiem un pieredzes? Uz jautājumu atbildēja Andris, Aina, Marita, Emīlija un Veronika.
 
Vakar Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis sarunā ar Radio1 teica, ka mikrorajonu remonti nav plānoti. Katru gadu Namu pārvalde veic nelielus remontus, aizplāpa bedres. Bet lielāku remontdarbu uzsākšanu kavē tas, ka pašvaldības īpašumā nav visa zeme mikrorajonos un finansējuma trūkums.
 
Turpinām ziņas

Prestižā Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa „Eksporta un inovācijas balva 2014" otrajā kārtā Latgali šogad pārstāvēs divi uzņēmumi no Rēzeknes un Jēkabpils. Tā informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Jēkabpilī esošais uzņēmums SIA „MK Dizains" izvirzīts pat divās kategorijās – „Inovatīvākais produkts" un „Importa aizstājējprodukts". Lai viesotos un vērtētu dalībniekus, žūrijas komanda tos apmeklēs ceturtdien, 23. oktobrī.
 
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija liecina, ka šogad notikuši 4044 kūlas ugunsgrēki, kas ir par 1728 ugunsgrēkiem vairāk nekā 2013.gadā. Kūlas dedzināšanas rezultātā ir izdeguši 6818 hektāri Latvijas teritorijas un nodegušas 88 ēkas-būves. Lielākais kūlas ugunsgrēku skaita pieaugums ir Latvijas novados. No republikas pilsētām visvairāk kūlas ugunsgrēku šogad reģistrēti Daugavpilī, otrā vietā ir ierindojusies Rīga, bet trešajā vietā – Jēkabpils.
 
Un vēl
 
Dzīvnieku aizsardzības biedrība „Par ķepām" aicina palīgā cilvēkus, kuriem rūp pamesto dzīvnieku liktenis, informē biedrības pārstāvis Marģers Jaudzems. Tajā skaitā jauniešus brīvprātīgi palīdzēt kaķīšu aprūpes darbā, fotogrāfiju un izglītojošu bukletu izgatavošanā, un citos pienākumos. Noderēs arī segas, matrači, spilveni, tualetes kastītes, rotaļlietas un barība.
Kontaktus var atrast ziņu portālā Radio1.lv.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Kokneses pagasta Bērnu bibliotēkā Raganu kolekcijas izstāde. Krustpils novada pašvaldība izdevusi bukletu par Dabas parku „Laukezers". Būvniekiem par būvatļaujas saņemšanu pašvaldībai būs jāmaksā nodeva divās daļās.
 
Līdz novembra beigām Kokneses pagasta bērnu bibliotēkā izstādītas Bebru pagasta bibliotēkas vadītājas Ausmas Rodes personīgā kolekcija ar 27 raganu lellēm. Tās atceļojušas no Vācijas, Spānijas, Anglijas, Norvēģijas, Beļģijas, Austrijas un citām valstīm. Kolekcija tapusi 18 gadu laikā.
 
Krustpils novada pašvaldība izdevusi bukletu par Dabas parku „Laukezers", tā informē pašvaldības pārstāvis. Tas sniedz pamatinformāciju par Laukezera apkārtni, reti sastopamajām augu sugām un vēsturiskiem notikumiem. Piemēram, „Laukezera" apkārtnē bija Dziesmu svētku estrāde, sanatorija, mākslinieku Ritas un Laimoņa Blumbergu vasaras māja, kā arī Skramānu piramīda. Bukleta autore ir Vizma Lejiņa.
 
Būvniekiem par būvatļaujas saņemšanu pašvaldībai būs jāmaksā nodeva divās daļās, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas. Noteikumi paredz, ka nodeva 50% apmērā maksājama pēc būvatļaujas saņemšanas būvvaldes noteiktajā termiņā. Savukārt atlikušos 50% no nodevas samaksā pirms dokumentu iesniegšanas būvvaldē par būvatļaujā ietverto projektēšanas nosacījumu izpildi.
 
Turpinām ziņas
 
Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien noraidīja priekšlikumu palielināt algas valdības locekļiem. Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā sākotnēji tika rosināti, lai apmēram 30 atvaļinātiem robežsargiem segtu veselības aprūpes izdevumus tāpat kā atvaļinātiem karavīriem. Savukārt uz trešo lasījumu sekretāre Lolita Čigāne iesniedza priekšlikumus, kas paredz palielināt valdības locekļu atalgojumu.
 
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien vienojās iekļaut likumā punktu, kas nosaka, ka cilvēka tiesības uz tabakas dūmiem nepiesārņotu vidi ir prioritāras pār smēķētāju interesēm. Tāpat iepriekšējā sēdē, 23.septembrī komisija nemainīja savu nostāju jautājumā par smēķēšanas definīciju, kas nozīmē, ka arī uz elektronisko cigarešu lietošanu attieksies smēķēšanai noteiktie ierobežojumi.

Un vēl
 
Šodien Jēkabpilī turpina rādīt jauno Andra Gaujas filmu „Izlaiduma gads''. Filma Kino Mītnē būs skatāma līdz 23. oktobrim. Līdz trešdienai filmas sākums 18.00, bet ceturtdien seansi plkst. 15:00 un 18:00. Jaunā spēlfilma stāsta par jaunu skolotāju, kura pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē ar entuziasmu pievēršas savai audzināmajai klasei – nepakļāvīgiem jauniešiem no sociāli nelabvēlīga Rīgas rajona.

Atstājiet komentāru