2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 22. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 22. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā sarosījušies luksus auto lukturu zagļi. Latvijas pilsonībā uzņem 161 personu. "DNB Latvijas barometrs" liecina, ka iedzīvotāju noskaņojums ir strauji uzlabojies.
 
Valdība atbalstīja Latvijas un Igaunijas turpmāko sadarbību, lai palīdzētu izveidot jaunus uzņēmumus un veicinātu jaunu ideju izmantošanu ekonomikā. Programmas prioritāte ir uzņēmējdarbības stimulēšana, īpašu uzmanību pievēršot jaunu ideju izmantošanai. Prioritāte paredz arī atbalstu jaunu uzņēmumu izveidošanai, piesaistot arī biznesa inkubatorus. Īstenojot šo prioritāti, mērķis ir sniegt tādu atbalstu, kas pamudinātu cilvēkus kļūt pašpietiekamiem un radīt jaunus uzņēmumus.
 
Pēdējo mēnešu laikā Latvijā vērojama tendence zagt lukturus luksus automašīnām. Trīs mēnešu laikā pieteikti pieci gadījumi KASKO, kad automašīnām Porsche Cayenne nozagti lukturi. Nereti auto apzog arī vietās, kurās tiek veikta videonovērošana. Visbiežāk lukturi tiek zagti, tos noskrūvējot vai noņemot. Statistika liecina, ka zagļi iecienījuši arī Volkswagen Touareg auto lukturus, kuru nomaiņa vidēji izmaksā 3 000 eiro.
 
Valdība vakardien lēma Latvijas pilsonībā uzņemt 161 pilsonības pretendentu, tostarp piecus viņu nepilngadīgos bērnus. No pilsonības pretendentiem 59% ir krievi, savukārt 15% no visiem pretendentiem ir ukraiņi. Vēl 12% pretendentu ir baltkrievi. Tāpat pilsonības ieguvēju vidū ir arī lietuvieši, poļi un citu tautību cilvēki. Kā liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopotā informācija, pēdējos gados naturalizācijas kārtībā Latvijas pilsonību ieguvušo personu skaits samazinās.
 
Turpinām ziņas
 
Šā gada septembrī salīdzinājumā ar augustu ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,1%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 0,2%, bet eksportētajai produkcijai nemainījās. Ražotāju cenu pārmaiņas ietekmēja cenu kāpums elektroenerģijā, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Ietekmīgākais cenu kāpums bija koksnes un koka izstrādājumu ražošanā.
 
Salīdzinoši atzinīgāk nekā iepriekš iedzīvotāji novērtē gan kopējās situācijas attīstību valstī, gan Latvijas ekonomiku, secināts jaunākajā "DNB Latvijas barometra" pētījumā. Rezultāti liecina, ka kopējās situācijas attīstības vērtējums uzlabojies par 11 punktiem. Līdzīgs kāpums vērojams iedzīvotāju vērtējumā par Latvijas pašreizējo ekonomisko stāvokli - indekss palielinājies par pieciem punktiem. Kopējais noskaņojums ir pesimistiskāks.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 26. oktobrim Latvija piedalīsies pasaules mūzikas gadatirgū «Womex 2014», kurš šogad norisināsies Spānijā, Santjago di Kompostelā. Gadatirgus tiek uzskatīts par nozīmīgāko starptautisko forumu, kurā tiekas tradicionālās, folkmūzikas un pasaules mūzikas jomās strādājošie - no māksliniekiem līdz producentiem, no festivālu organizētājiem līdz ierakstu kompānijām. Arī šogad Latvijas stendu pasaules mūzikas gadatirgū ierīkos Latvijas Mūzikas informācijas centrs.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kokneses teātris gūst atzinību teātru festivālā. Zemgales reģionā šogad likvidēti aptuveni 500 uzņēmumi. Ātri atrod un aiztur motorzāģa zagli Aizrauklē.

18.oktobrī Kokneses teātris devās uz Brocēniem, lai kopā ar vēl sešiem amatieru teātriem piedalītos Latvijas amatieru teātru festivālā "SMAIDI BROCĒNOS". Koknesieši uzstājās ar Sandijas Kalniņas lugas "Metāla ziedi" iestudējumu. Amatierteātra aktrise Aija Sproģe Dinas lomā tika atzīta par festivāla Labāko aktrisi. Savukārt izrāde saņēma balvu par festivāla labāko izrādi. Izrādes vērtēja ekspertu komisija, tajā skaitā aktieris un režisors Jānis Kaijaks.

Pēdējo gadu laikā Zemgale straujāko jaunreģistrēto uzņēmumu skaita pieaugumu piedzīvojusi 2011. gadā, kad reģionā reģistrēti 1 162 jauni uzņēmumi. Gan 2012., gan 2013. gadā reģionā bijusi vērojama stabilitāte. Savukārt šogad, visticamāk, līdzšinējās tendences strauji mainīsies, jo līdz š.g. 1. oktobrim reģionā likvidēts jau 521 uzņēmums, kas ir augstākais rādītājs visā apskatītajā periodā.
 
Vakar kādā lombardā Aizkrauklē tika nozagts motorzāģis, informē Valsts policija. Taču aizdomās turamais drīz aizturēts ar visu nozagto darbarīku. Zādzība notika vakardien plkst.13 Aizkrauklē, lombardā, Spīdolas ielā. Drīz pēc tam tika aizturēts 1976.gadā dzimis vīrietis. Par šo zādzību sākts kriminālprocess.
 
Turpinām ziņas
 
Vakar ANO Ģenerālā asambleja ar 175 balsīm par Latviju ievēlējusi ANO Cilvēktiesību padomē, vēsta Ārlietu Ministrija. Latvija Cilvēktiesību padomē ievēlēta uz termiņu no 2015. līdz 2017.gadam. Kā uzsver ministrijas pārstāvji, šī ir pirmā reize, kad Latvija ir ievēlēta svarīgākajā ANO cilvēktiesību struktūrā. Ievēlēšana padomē esot apliecinājums Latvijas sasniegtajam cilvēktiesību jomā nacionālā un starptautiskā līmenī. Būšana padomes sastāvā ļaus sniegt ieguldījumu cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanā visā pasaulē.
 
Līdz ar aukstāka laika iestāšanos nedēļas otrajā pusē ir gaidāma ūdens līmeņa pazemināšanās Latvijas upēs, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Aizvadītās diennakts laikā nokrišņu dēļ ūdens līmenis upēs pārsvarā paaugstinājās. Daugavā, Dubnas, Salacas un Lielupes augštecēs Mūsā, Misā, Bērzē, Abavā ūdens līmenis paaugstinājās vidēji par 2 līdz 10 centimetriem, Aiviekstē par 14-16 centimetriem. Latgales upēs ūdens līmenis palielinājies ievērojami - Dubnas lejtecē, Rēzeknē, Pededzē par 41 līdz 93 centimetriem. Lielupes baseina upēs līmenis paaugstinājās lēni.
 
Un vēl
 
No datoriem apmeklētāko interneta lapu "Top 25" septembrī pirmajā vietā atkal atgriezies "Inbox.lv". Otrajā pozīcijā nokrities "delfi.lv". Trešajā vietā ierindojas "tvnet.lv/apollo.lv". Topā auditorijas rekordu sasniedz portāls "e-klase.lv" un "lsm.lv", liecina starptautiskā interneta izpētes un konsultāciju uzņēmuma "Gemius" dati. Auditorijas lielums audzis arī Latvijas likumu vietnei "likumi.lv" un tiešsaistes video vietnēm "tvplay.lv", kā arī "megogo.net". Salīdzinot ar augustu, septembra topā vislielāko auditorijas kritumu piedzīvojusi laika prognožu vietne "gismeteo.lv".
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pļaviņu novadā apkopo „Baltijas ceļa" liecības. Iespējams piedalīties konkursā „Gada Brīvprātīgais" novados. Aizkrauklē nedēļas nogalē notiks bezmaksas seminārs par tiešās pirkšanas darbību.
 
No gada sākuma Pļaviņu novada bērnu bibliotēkas darbinieces aktīvi iesaistījās projektā "Baltijas ceļš", stāsta bibliotēkas vadītāja. Tā mērķis bija apkopot cilvēku atmiņu stāstus, lai tie būtu pieejami nākamajām. Projekta laikā bibliotēkas darbinieces sadarbojās ar pensionāru biedrību "Daugavas Rīts". Tāpat bibliotēkā notika vairākas tikšanās, kā, piemēram, ar novadnieku, Tautas Frontes pirmo priekšsēdētāju Daini Īvānu, pensionēto skolotāju Birutu Osīti un citām personām. Bibliotēkas vadītāja aicina dalīties ar savām atmiņām.

Projekta ietvaros tiek izsludināts konkurss „GADA BRĪVPRĀTĪGAIS" Preiļu, Vārkavas, Līvānu, Riebiņu un Aglonas novados". Konkursa mērķis ir popularizēt brīvprātīgo darbu, izcelt brīvprātīgā darba darītājus un noskaidrot centīgākos un nesavtīgākos šo novadu novadu nevalstiskajās organizācijās darbojošos brīvprātīgos. Pieteikšanās līdz 3. novembrim. Ar nolikumu var iepazīties Vārkavas novada mājas lapā.
 
25. oktobrī, no plkst. 11:00 – 15:00 Biedrības „Aizkraukles rajona partnerība" birojā notiks bezmaksas seminārs "Personīgi. Ēdiens.". Tā apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar neformālās Tiešās pirkšanas kustības darbību. Kā arī uzzināt par to, kāda ir mūsdienu pārtikas ražošanas sistēmas ietekme uz vidi un mums. Semināra pirmajā daļā informēs par mūsdienu pārtikas ražošanu, bet otrajā daļā būs praktiska nodarbība - semināra dalībnieki varēs imitēt pirmo pasūtījumu, sadarbībā ar kādu no vietējiem, bioloģiskajiem lauksaimniekiem, kurš piegādās produktus tieši uz semināra norises vietu.
 
Turpinām ziņas
 
Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien plkst.12 tiksies ar topošās koalīcijas partijām, lai pārrunātu jaunās valdības veidošanu. Ministru prezidente Laimdota Straujuma plāno prezentēt prezidentam savu redzējumu par atbildības jomām valdībā, par valdības prioritātēm un plānotajiem darbiem. Šonedēļ nav notikušas topošās koalīcijas partiju trīspusējās tikšanās un partneri nesteidzas piekāpties viens otram un uzstāj uz savām prioritātēm.
 
Šodien vizītē Latvijā ierodas jaunievēlētais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Oficiālā prezidenta vizīte Latvijā gan sāksies rīt, 23.oktobrī, ar sagaidīšanu pie Melngalvju nama, kam sekos oficiālā fotografēšanās un parakstīšanās viesu grāmatā. Tāpat paredzēta Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Erdogana tikšanās. Paredzēts, ka abu valstu prezidenti piedalīsies ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa, kā arī ņems dalību Latvijas-Turcijas biznesa foruma atklāšanā.
 
Un vēl
 
19. oktobrī Pļaviņu novada sporta bāzē „Jaujas" notika tradicionālās Pļaviņu novada atklātās sacensības slēpotāju krosā. Neskatoties uz auksto un lietaino laiku startēja vairāk kā 200 dalībnieku no daudziem Latvijas novadiem. Dalībnieki startēja astoņās vecuma grupās. No pļaviņiešiem vislabāk veicās Innai Jermakovai un Aleksandram Jermakovam. Viņiem abiem savās vecuma grupās otrā vieta. Trešās vietas izcīnīja Emīls Lūciņš 3 km distancē un Krista Stūre 1 km distancē. Aiz goda pjedestāla šoreiz palika Melisa Ostrovska un Olita Znotiņa, izcīnot ceturto vietu. Lūdzu skat. rezutātus pa distāncēm, grupām. Aicinām uz novada atklātajām sacensībām orientēšanās sportā š. g 26. oktobrī.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilietis Superbingo laimē automašīnu. Šovakar BK „Jēkabpils" spēle pret Igaunijas komandu "Valga Maks & Moorits". Nederīgās zāles atkritumos vairāk izmet Latvijas lielo pilsētu iedzīvotāji.
 
Sarunā ar Radio1 Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis atbild uz jautājumu par ēku Madonas ielā 53a – vai visi iemītnieki ir izvākušies un sākta tās iekonservēšana? Kā jau ziņots, māja atrodas avārijas stāvoklī un tās iedzīvotājiem līdz apkures sezonas sākumam jāizvācas.
Pēc Vienības un Kurzemes ielas rekonstrukcijas Jēkabpilī izveidojušās divas Kurzemes ielas, kas iet paralēli viena otrai. Gogulis atbild uz jautājumu vai šī situācija mainīsies?
 
Turpinām ziņas
 
19.oktobra SuperBingo TV šovā izloze īpaši veiksmīga izvērtās auditorijas spēļu dalībniekam Dainim Avotiņam no Jēkabpils novada. Avotiņš grieza Lielo laimes ratu un laimēja automašīnu Volkswagen Passat. Vispirms jēkabpilietis uzvarēja Riska spēlē un ilgi šaubījās, vai ņemt iegūto naudas laimestu 960 €. Visbeidzot lēmums par labu finālam izvērtās veiksmīgs. Kopumā pie laimestiem tika 3355 loterijas SuperBingo spēlētāji un laimestu kopsumma sastādīja gandrīz 50 000 eiro.
 
Šovakar plkst. 19.30. norisināsies BK "Jēkabpils" spēle. Baltijas Basketbola līgā jēkabpilieši mājās uzņems Vara Krūmiņa vadīto Igaunijas komandu "Valga Maks & Moorits". Pretinieku komandas sastāvā atrodas pagājušās sezonas "lūsis"- Jurijs Aleksejevs. Kā jau tika ziņots, sestdien notikušajā spēlē pret BK „Ventspils" jēkabpilieši cieta zaudējumu.
 
Un vēl
 
Nederīgos un neizlietotos medikamentus atkritumos salīdzinoši vairāk izmet ārpus Rīgas, liecina biedrības "Veselības projekti Latvijai" veiktā pētījuma rezultāti. Medikamenti tiek izmesti Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē un citās lielajās pilsētās. Tā rīkojušies vairāk par pusi iedzīvotāju. Gandrīz puse Latvijas reģionu centru iedzīvotāju neizlietotās zāles izmetuši kanalizācijā vai izlējuši izlietnē.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Šorīt agri no rīta uzlauzts kārtējais NARVESEN kiosks Jēkabpilī. Pērses pamatskolā Kokneses novadā atklāj jauno ēdamzāli. Jēkabpilī Karjeras nedēļas pasākumos iesaistījās 1450 dalībnieki.
 
Šorīt, ap pulksten pussešiem, uzlauzts NARVESEN kiosks Jēkabpilī, Viesītes ielā. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece Radio1 informēja, ka nozagtas dažādu marku cigaretes. Daudzums un sortiments tiek precizēts. Zaglis nav aizturēts. Jau ziņots, ka pirmdienas vēlā vakarā tika uzlauzts NARVESEN kiosks Jēkabpilī, Rīgas ielā. Arī šajā gadījumā nozagtas dažādas preces, par zādzību uzsākts kriminalprocess. Zaglis nav notverts.
 
20. oktobrī Pērses pamatskolā svinīgi atklāja izremontēto ēdamzāli, informē Kokneses novada pašvaldība. Par pašvaldības līdzekļiem vērienīgos remontdarbus paveica SIA „Simols" celtnieki. No augusta sākuma līdz oktobra vidum tika atjaunota ēkas ārējā fasāde, sakārtota apkures sistēma, nomainīti logi, veikts telpas kapitālremonts.
 
Jēkabpilī Valsts izglītības attīstības aģentūras organizētā Karjeras nedēļa pulcēja 1450 jauniešu, informē Karjeras nedēļas komunikācijas konsultants Justs Dimants.Karjeras nedēļas laikā jaunieši tikās ar dažādu profesiju pārstāvjiem, izzināja savas intereses, talantus un pilnveidojamās puses, kā arī iepazina kādu profesiju un ar to saistīto dzīvesveidu. Pasākumi norisinājās no 13.-17. oktobrim.
 
Turpinām ziņas
 
Vakar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi slimnīcā nogādājuši divus cilvēkus ar nopietnu ķermeņa atdzišanu, informē dienests. Rīgā 45 gadus vecs vīrietis atrasts guļam uz zemes. Mediķi viņam konstatēja ķermeņa atdzišanu. Turklāt vīrietis bija alkohola reibumā. Savukārt Zemgalē 89 gadus veca sirmgalve guvusi ķermeņa atdzišanu, ilgstoši nekustīgi sēžot ceļmalā. Sieviete atpūtās jo piekusa ejot. Kopumā dienests vakar saņēma vairāk par tūkstoš izsaukumu.
 
Šajā mācību gadā no 3.novembra līdz nākamā gada februārim skolēni visā Latvijā trīs reizes nedēļā saņems bezmaksas augļus un dārzeņus, liecina Lauku atbalsta dienests. Kā norāda LAD, šogad skolēni saņems 100 gramu porcijas, kurās būs āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes, kāposti, kolrābji, burkāni, kāļi vai minēto produktu asorti porcijas.
 
Un vēl
 
Šodien Jēkabpilī turpina rādīt jauno Andra Gaujas filmu „Izlaiduma gads''. Filma Kino Mītnē būs skatāma līdz rītdienai, 23. oktobrim. Šodien filmas sākums 18.00, bet rīt seansi plkst. 15:00 un 18:00. Jaunā spēlfilma stāsta par jaunu skolotāju, kura pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē ar entuziasmu pievēršas savai audzināmajai klasei – nepakļāvīgiem jauniešiem no sociāli nelabvēlīga Rīgas rajona.

Atstājiet komentāru