2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 27. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 27. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī norisinās valsts simtgadei veltītas skolēnu radošās darbnīcas. Šodien plānots paziņot Drošības policijas priekšnieka amata kandidātu. Latvijā būtiski pieaudzis adopcijas temps.
 
Gatavojoties Latvijas simtajai jubilejai 2018. gadā, šodien no plkst.10.-13 notiek skolēnu radošās darbnīcas. Tās organizē Jēkabpils Vēstures muzejs. Radošajās darbnīcās skolēni iepazīsies ar Latvijas valstij nozīmīgiem svētkiem, tradīcijām, veidos dažādus rokdarbus, kas saistīti ar Latvijas simboliku. Tāpat paredzēts neliels, bērniem saprotams stāstījums par Pirmo pasaules karu un muzeja izstādes „Pirmais pasaules karš - 100" apskate. Nodarbības turpināsies līdz 31. oktobrim.
 
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis šodien plāno paziņot kandidātu Drošības policijas priekšnieka amatam, apliecināja Kozlovskis. Likums paredz, ka priekšnieku pēc iekšlietu ministra priekšlikuma ieceļ Ministru kabinets. Kozlovskis pastāstīja, ka ir izvēlējies amatpersonu, kas varētu ieņemt šo amatu. Kandidāts būs jāapspriež koalīcijas partneriem, norādīja ministrs. Ilggadējais priekšnieks Jānis Reiniks nolēmis no 7.novembra doties pensijā.
 
Ministru prezidente Laimdota Straujuma no šodienas līdz rītdienai Stokholmā piedalās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu valdību vadītāju ikgadējā sanāksmē. Tajā tiks apspriestas Eiropas Savienības aktualitātes, tostarp politiskā un ekonomiskā attīstība Eiropā un gaidāmā Latvijas prezidentūra ES Padomē. Tāpat puses pārrunās situāciju Ukrainā un Krievijā, kā arī Sīrijā un Irākā.
 
Turpinām ziņas
 
Līdz šodienai skolēni var iesniegt darbus konkursā «Mana kā Valsts prezidenta uzruna Latvijai dzimšanas dienā». Labākā darba autors varēs kopā ar Valsts prezidentu 18.novembrī valsts svētku koncertā teikt uzrunu visai Latvijai, informē prezidenta preses dienests. Valsts prezidenta kancelejas rīkotajā konkursā Latvijas skolu 5.-12.klašu skolēniem jāiesniedz rakstveida esejas vai video veidā jāizklāsta, ko skolēns teiktu 18.novembra uzrunā, ja viņš būtu Valsts prezidents.
 
Šogad līdz 1.oktobrim Latvijā adoptēti 227 bērni, kas ir par 54 bērniem vairāk nekā pērn, liecina Labklājības ministrijas apkopotie dati. Statistika gan rāda, ka adopcijas temps galvenokārt pieaudzis uz ārvalstu adoptētāju rēķina. Statistika liecina, ka ārvalstu adoptētāji biežāk nekā vietējie arī izvēlas adoptēt bērnus ar būtiskām veselības problēmām. Tāpat šogad būtiski palielinājies to ārvalstu adoptētāju skaits, kuri vēlas adoptēt vairākus vienas ģimenes bērnus un ir tam piemēroti.
 
Un vēl
 
Septembrī nedaudz pozitīvāks kļuvis Latvijas iedzīvotāju vērtējums par iespējām atrast labu darbu, atklāj jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja. Iespējas atrast labu darbu kā sliktas vērtēja 63%, bet augustā par pieciem procentiem vairāk. Darba izredžu vērtējuma indekss septembrī ir pakāpies līdz mīnus 43, augustā tas bija mīnus 47.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Radžu ūdenskrātuvē pavairo zivju resursus. Karavīri un zemessargi sakops Brīvības cīņu piemiņas vietas. Vilks piedalīsies Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas Globālajā forumā Berlīnē.
 
24.oktobrī, piektdien, Zivju fonda atbalstītā projekta ietvaros, tika veikta 1380 līdaku mazuļu ielaišana Jēkabpils pilsētas Radžu ūdenskrātuvē. Tā informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības komunālinženiere Anita Truksne. Zivju mazuļu piegādi un ielaišanu veica Z/s „Kalves" darbinieki. Projekta mērķis ir Radžu ūdenskrātuves zivju resursu pavairošana, radot iespēju iedzīvotājiem pavadīt laiku makšķerējot.
 
Karavīri un zemessargi sākot ar šodien sakops Brīvības cīņu piemiņas vietas un aicina šajās aktivitātēs iesaistīties arī sabiedrību, informē Aizsardzības ministrija. Talkā, kas notiek līdz 7.novembrim, sakops 64 dažādas kauju piemiņas un karavīru atdusas vietas visos Latvijas novados. Daudzviet uzkopšanas darbi tiks veikti arī citās dienās. 2009.gadā, svinot Latvijas armijas 90.gadadienu, tika atjaunota šī tradīcija par kapa vietu sakopšanu.
 
14.novembrī Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā, notiks tradicionālās Latgales mākslinieku darbu izstādes "Rudens - 2014" atklāšana, ziņo pašvaldības aģentūra "Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs". Piedalīties izstādē aicināti Latgales profesionālie, aktīvi strādājošie un studējošie jaunie mākslinieki, līdz 10.novembrim iesniedzot Latgales Kultūrvēstures muzejā pēdējā gada laikā tapušos tēlotājas mākslas darbus - glezniecības, grafikas, tēlniecības un tekstildarbus.
 
Turpinām ziņas
 
No šodienas līdz 29.oktobrim finanšu ministrs Andris Vilks Berlīnē piedalīsies Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas Globālajā forumā, informē Finanšu ministrija. Forums ir par caurskatāmību un informācijas apmaiņu nodokļu mērķiem. Tā laikā ministram plānots parakstīt deklarāciju par apņemšanos ievērot Daudzpusējā kompetento iestāžu līguma par automātisko informācijas apmaiņu par finanšu kontiem noteikumus.
 
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests svētdien saņēmis astoņus izsaukumus par kūlas degšanu, informēja dienestā. Lielākais no sausās zāles ugunsgrēkiem bija Daugavpils novada Višķu pagastā, kur tas bija izpleties 10 hektāru platībā. Trīs izsaukumi saņemti Vidzemē, divi - Zemgalē, bet Latgalē - trīs.
 
Un vēl
 
Šī gada 16. oktobrī jauniešu neformālā grupa „Solis" projekta „Soļo vesels" ietvaros organizēja sporta dienu „Solis rudenī". Pasākums norisinājās velo-foto orientēšanās un nūjošanas sacensības. Starta punkts bija Viesītes vidusskolas sporta stadionā. Nūjošanas sacensībās pirmo vietu ieguva Vjačeslavs Grods. Šobrīd notiek gatavošanās sporta dienai „Solis ziemā", kura plānota novembra mēnesī.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī pilsētas svētku noformējumam tērēs aptuveni 15 tūkstoš eiro. Līvānu novada sociālais dienests organizē pieredzes apmaiņas braucienu darbā ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem. Latvijā dārgākais siltums Lēdmanē un Grobiņā, lētākais – Viesītē.
 
Jēkabpilī pilsētas svētku noformējumam valsts svētkos un Ziemassvētkos finansējums paredzēts aptuveni 15 500 eiro apmērā, informē Jaunatnes lietu speciāliste Lāsma Skļarska. Valsts svētku noformējums Jēkabpilī tiks uzstādīts laika posmā no 5.novembra līdz 10.novembrim. Vecpilsētas laukumā, Brīvības ielā un Rīgas ielā tiks izvietoti 50 valsts karogi, tāpat tiks izrotāti marštrutu autobusi, Brīvības un Vienības ielu apļveida krustojuma centri, Vienības ielas satiksmes aplis un citas ielas. Sīkāk par to var lasīt ziņu portālā Radio1.lv.
 
14. oktobrī Līvānu novada Sociālais dienests organizēja pieredzes apmaiņas braucienu uz Saldus novada pašvaldības aģentūru „Sociālais dienests", informē novada Sociālā dienesta darbiniece Inga Veiba. Braucienā piedalījās starpprofesionāļu komanda darbam ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem. Brauciena mērķis bija iepazīties ar aģentūras darbību un uzzināt kā notiek darbs ar jauniešiem, kuriem nepieciešama uzvedības korekcija.
 
Latvijā dārgākais siltums ir Lēdmanē un Grobiņā, savukārt lētākais - Viesītē, vēsta "Latvijas Avīze". SIA "Lielvārdes Remte" Lēdmanē siltumu nodrošina par aptuveni 77 eiro par megavatstundu. SIA "Grobiņas siltums" Grobiņā par aptuveni 73 eiro par megavatstundu. Trešais dārgākais siltumapgādes tarifs ir Lielvārdē. Savukārt vislētākais siltums ir Viesītē, kur SIA "Viesītes komunālā pārvalde" apstiprinātais tarifs ir aptuveni 40 eiro par megavatstundu.
 
Turpinām ziņas
 
Oktobra nogalē beidzas Siguldas novada pašvaldības un SIA "Kūrnams" noslēgtais zemes nomas līgums par publisko atrakciju iekārtas „Panorāmas rats" uzturēšanu. 40 gadus nokalpojušais panorāmas rats šogad pārtrauks darbību un tiks pakāpeniski demontēts. No tā paveras aizraujoša Gaujas senielejas ainava no 30 metru augstuma. Tas darbojas jau kopš 1974.gada 11.septembra. Siguldas panorāmas rats apmeklētājiem pieejams līdz 31.oktobrim.
 
Drošības policijas priekšnieka amatam tiks virzīts tās darbinieks Normunds Mežviets, Latvijas Televīzijai atklāja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Mežvietam strādāja Drošības policijas Pretterorisma centra vadītāja vietnieka amatā un ir politiski neitrāls. Likums paredz, ka DP priekšnieku pēc iekšlietu ministra priekšlikuma ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets. Šis kandidāts ir konceptuāli piekritis stāties priekšnieka amatā.
 
Un vēl
 
Līdz ar ziemas tuvošanos Latvijas Valsts ceļi aicina autovadītājus būt īpaši uzmanīgiem un izvēlēties rudenim raksturīgajiem laika un ceļa apstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu un manieri, pārliecināties par automašīnas labu tehnisko stāvokli, īpaši pievēršot uzmanību transportlīdzekļa riepu stāvoklim un gaismu regulējumam. Valsts ceļi arī gājējus rūpēties par savu un satiksmes drošību, velkot apģērbu ar labi saskatāmiem gaismu atstarojošiem elementiem vai lietojot atstarotājus.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizvadīts pirmais Jēkabpils čempionāts orientēšanās sportā. BK „Jēkabpils" uzvar BK "Liepāja/Triobet". Lubānā muzicējošo pašvaldību vadītāju saietā piedalās Salas novada domes priekšsēdētāja.
 
Naktī uz svētdienu, pagriežot pulksteņa rādītāju par stundu atpakaļ, notika pāreja no vasaras uz ziemas laiku. Tāpēc cilvēkiem jautājām, kā viņi jūtas pēc pulksteņu pārgriešanas. Savu viedokli izteica Sarmīte, Vanda, Ilvars, Zoja un Inta.
 
Savukārt pāreja uz vasaras laiku Latvijā notiks 29.martā, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež vienu stundu uz priekšu.
 
Turpinām ziņas

Sestdien, 25.oktobrī Salas novada Mistru silā notika Jēkabpils 1. atklātais orientēšanās čempionāts, informē Sporta centrs. Sacensībās piedalījās 91 dalībnieks. Elites grupas orientieristi devās cīņā par uzvaru un 50,00 EUR. Jēkabpils čempiona vārdu, spēcīgākajā grupā sievietēm un vīriešiem, mājup aizveda madonieši Una Arama un Jānis Baunis.
 
Tāpat sestdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā norisinājās pirmā spēle starp BK "Jēkabpils" un BK "Liepāja/Triobet". Jēkabpiliešiem sīvā cīņā izdevās izcīnīt uzvaru pār viesiem, kas šajā sezonā līdz šim bija svinējuši tikai uzvaras. BK „Jēkabpils " guva uzvaru ar rezultātu 74:69. Rezultatīvākais jēkabpiliešu rindās – Rinalds Sirsniņš ar 20 gūtiem punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm komandas labā.
 
Un vēl
 
18. oktobrī Lubānas pilsētas klubā notika 11. Muzicējošo pašvaldību vadītāju saiets, informē Lubānas novada pašvaldība. Tajā pirmo reizi piedalījās Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe. Tāpat uzstājās arī pašvaldību pārstāvji no Gulbenes, Tukuma, Ogres, Balvu un Limbažu novadiem. Koncertu atklāja Lubānas novada dziesminieks Miķelis Gruzītis.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī nākamgad par 14% līdz 22% pieaugs māju apsaimniekošanas maksa. Madonā Ziemassvētku rotājumiem plānots tērēt ap 15 000 eiro. No 31. oktobra būs ierobežota satiksme pa Vārkavas novada pašvaldības autoceļiem.

SIA "Jēkabpils Namu pārvalde" informē, ka sākot ar 1.janvāri paredzēts paaugstināt maksu par mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu. Maksa par vienu kvadrātmetru 0.36 euro vietā paredzēta 0.41 euro apmērā, 0.37 euro paaugstinās uz 0.45 euro, un 0.44 euro uz 0.50 euro. Savukārt SIA "Pils rajona Namu pārvalde" informēja, ka Pils rajona Namu pārvalde maksu mainīs no 1.jūnija. Pēdējo reizi maksa par mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu tika paaugstināta 2008.gadā.
 
Madonas pilsētā plānotās rotājumu izmaksas ir ap 15 000 eiro, informē Madonas novada pašvaldība. Plānots, ka ar lampiņām tiks izgreznoti Kārļa Blaumaņa ielas apgaismojuma stabi, jaunas virtenes būs galvenajai eglei, kā arī jauns noformējums gaidāms strūklakai pie domes ēkas. Madonā Ziemassvētku rotājumu izvietošanu plānots uzsākt novembrī, pēc valsts svētkiem. Savukārt 18.novembrim lielas dekorācijas nav plānotas.
 
No 21. oktobra Vārkavas novada domes ārkārtas sēdē tika nolemts ierobežot transportlīdzekļu satiksmi pa Vārkavas novada pašvaldības autoceļiem no 31. oktobra līdz zemes virskārtas pilnīgam sasalumam. Transportlīdzekļiem ar pilnu masu virs septiņām tonnām būs aizliegta kustība pa pašvaldības autoceļiem visā to garumā. Ierobežojums var tikt atcelts pirms noteiktā termiņa beigām, ja klimatiskie apstākļi to atļaus.
 
Turpinām ziņas
 
Tikai 9% Latvijas iedzīvotāju, atbildot uz jautājumu, cik lielai vajadzētu būt ikmēneša pensijai, lai tā šķistu pietiekama, pietiktu ar pensiju līdz 500 eiro. Lielākā daļa jeb 59% uzskata, ka pietiekama pensija būtu 500 līdz 1000 eiro, liecina bankas «Citadele» veiktā aptauja. Nevienam no aptaujātajiem pietiekama nav šķitusi pašreizējā vidējā pensija valstī.
 
Zaļo un zemnieku savienības valde šodien vienojusies uzņemties pārraudzīt arī Ekonomikas un Veselības ministriju, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Vēl savienības pārziņā nonāks Aizsardzības, Labklājības un Zemkopības ministrija. Ministru prezidenta amata kandidāte Laimdota Straujuma tam piekritusi. Valsts prezidents Andris Bērziņš aicinājis topošās koalīcijas partijas līdz 29.oktobrim vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā.
 
Un vēl
 
Eiropas Banku iestāde pārbaudījusi 123 banku finansiālo izturību un naudas rezerves visā blokā. Atklāts, ka bankām kopumā trūkst 25 miljonus eiro liels kapitāls, kāds būtu vajadzīgs, lai bankas nebūtu apdraudētas jaunu satricinājumu apstākļos. 24 bankas nav izturējušas EBI pārbaudes. Latvijā pārbaudīta ABLV Bank. Latvijā un Baltijā par apdraudētu nav atzīta neviena banka, taču pārbaudītas ir tikai lielākās kredītiestādes.

Atstājiet komentāru