2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 28. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 28. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Pļaviņās iespējams nodot asini. Pasludinās nolēmumu krimināllietā par nelegāla alkohola realizāciju Preiļos. Noslēdzas bezmaksas automobiļu pārbaudes akcija.
 
Šodien no plkst. 10.00 līdz 13.00 Valsts asinsdonoru centrs rīko izbraukumu Pļaviņu kultūras namā. Par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 – 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma. Izsmeļošāku informāciju par asins ziedošanu var uzzināt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni un mājas lapā donors.lv.
 
Šodien pasludinās nolēmumu krimināllietā par nelegāla alkohola realizāciju Preiļos, informē Latgales apgabaltiesa. Lietā 17 personas apsūdzētas saistībā ar 2006.gada beigās Preiļos pieredzēto nelegālā alkohola krīzi, kuras rezultātā dzīvību zaudēja deviņi cilvēki. Vakardien tiesa atlika krimināllietas izskatīšanu.
 
No plkst.10.-13 Krustpils pilī notiek skolēnu radošās darbnīcas, kuras organizē Jēkabpils Vēstures muzejs. Radošajās darbnīcās skolēni iepazīsies ar Latvijas valstij nozīmīgiem svētkiem, tradīcijām, veidos dažādus rokdarbus, kas saistīti ar Latvijas simboliku. Tāpat paredzēts neliels, bērniem saprotams stāstījums par Pirmo pasaules karu un muzeja izstādes „Pirmais pasaules karš - 100" apskate. Nodarbības turpināsies līdz 31. oktobrim.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien noslēdzas „Drošas braukšanas skolas" bez maksas automobiļu pārbaudes akcija, kas norisinās sadarbībā ar autoservisu tīklu «Bosch Car Service» un Ceļu satiksmes drošības direkciju. Jēkabpilī akcijas laikā tika pārbaudi 53 automobiļi. Kopumā dažādās Latvijas pilsētās bija plānots pārbaudīt aptuveni 600 automašīnas un secināt, kādi automašīnu defekti tika atklāti visbiežāk. Kā ziņots, šajās pārbaudēs bija iespēja noskaidrot vai pilnvērtīgi darbojas drošības sistēmas un elektroapgāde.
 
Šodien Rīgā tiks parakstīts "Rail Baltica" kopuzņēmuma dibināšanas līgums, informēja Satiksmes ministrija. Parakstīšana notiks Latvijas, Lietuvas un Igaunijas transporta ministru tikšanās laikā Satiksmes ministrijā plkst.16. Projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro, bet visās trīs Baltijas valstīs kopā aptuveni 3 miljardus eiro.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 1. novembrim Rīgā norisinās modes pasākums «Riga Fashion week». Jau otro gadu pēc kārtas rudens un ziemas kolekcijas tiks izrādītas zīmolu apģērbu lielveikalā «Podium». Tiks prezentētas labi pazīstamu un jaunu zīmolu vīzijas par pavasara-vasaras sezonas tendencēm. Riga Fashion Week notiek jau kopš 2004. gada, un šajā laikā Rīgas modes nedēļa kļuvusi par stabilu platformu Latvijas modes industrijas attīstībai.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi piedalās starptautiskā izstādē Gaismas pilī. Ukraiņu biedrība "Javir" svin desmit gadu jubileju. Izstāde gadatirgus "Rēzeknes uzņēmējs" pulcēs vairāk nekā 70 ražotājus, amatniekus un pakalpojumu sniedzējus.
 
Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi piedalās starptautiskā izstādē Gaismas pilī. Viņu darbi izturēja žūrijas vērtējumu un ir izstādīti Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Kopumā izstādē piedalās Latvijas mākslas skolu audzēkņi, kā arī ārvalstu bērni un jaunieši no organizācijām, kas īsteno mākslas izglītības programmas, eksponēts 891 mākslas darbs no 16 valstīm
 
Sestdien Krustpils kultūras namā Jēkabpils ukraiņu biedrība "Javir" svinēja savu pastāvēšanas desmit gadu jubileju. Svētku reizē notika koncerts, kurā piedalījās biedrības ansamblis, sadarbības partneri, oficiāli sveicēji un citi viesi. Pasākumā bija teatralizēts ievads, koncerts, biedrības desmit gadu laikā paveikto darbu prezentācija un noslēgumā svētku mielasts. Pasākumā sumināja biedrības goda viesi un "Javir" dibināšanas iniciatori Ļubov Sipko. Savukārt patlaban biedrību vada Vladimirs Demčenko.
 
Izstāde gadatirgus "Rēzeknes uzņēmējs" šogad pulcēs vairāk nekā 70 ražotājus, amatniekus un pakalpojumu sniedzējus no Latgales un citiem novadiem, informēja Latvijas Darba devēju konfederācija. Piedalīsies tādi uzņēmumi kā „Niķis" no Jēkabpils, „Skrīveru saldumi" un citi. Šogad varēs iepazīties ar vairākiem jaundibinātajiem uzņēmumiem. Izstādes ietvaros sveiks šogad veiksmīgākos Rēzeknes uzņēmējus, piešķirot "Gada uzņēmēja" apbalvojumus. Gadatirgus norisināsies 31.oktobrī un 1.novembrī Rēzeknes 2.vidusskolas sporta kompleksā.
 
Turpinām ziņas
 
Netiek izslēgta iespēja drīzumā papildināt tā saukto «melno sarakstu», atzīst Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums. Neprecizējot vārdus, Eihenbaums skaidroja, ka tās ir personas, kas regulāri uz Latviju, un viņu aktivitātes neveicina Latvijas un Krievijas sapratni. Rinkēvičs par naidu kurinošiem izteikumiem «melnajā sarakstā» iekļāvis Ohlobistinu, savā tvitera kontā paziņojis ministrs.
Rinkēvičs rakstīja, ka šāds lēmums pieņemts par Ohlobistina publiski paustajiem izteikumiem, piemēram, «nāvi ukraiņiem», «gejus jādedzina krāsnīs»
.
Latvijas un Krievijas muitas vadītāji vienojušies par sadarbību muitas kontroles jomā un robežšķērsošanas paātrināšanas pasākumu īstenošanā, informēja Valsts ieņēmumu dienests. Galvenais mērķis ir mazināt rindas pirmssvētku un pēcsvētku laikā no 25.novembra līdz 1.februārim. Uz Latvijas un Krievijas robežas darbojas trīs autoceļu muitas kontroles punkti - Grebņevā, Terehovā un Vientuļos, un trīs dzelzceļa muitas kontroles punkti - Indrā, Kārsavā un Zilupē.
 
Un vēl
 
Lai uzlabotu dramatisko situāciju un skaidrotu iedzīvotājiem atstarojošo vestu vai atstarojošo elementu izmantošanas nozīmi diennakts tumšajā laikā, Ceļu satiksmes un drošības direkcija sāk satiksmes drošības kampaņu un "tumšo gājēju" glābšanas misiju "Redzams = Dzīvs!''. Vienlaikus sadarbībā ar biedrību "Latvijas Samariešu apvienība" tiks sākta atstarojošo jeb "gaismas vestu" masveida izdale Latvijas mazturīgajiem iedzīvotājiem. Kā informē CSDD, šī gada pirmajos deviņos mēnešos dažādos ceļu satiksmes negadījumos ievainoti aptuveni 600 gājēji.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Līvānos LMT projektu konkursa noslēguma pasākums. Eiropas amatniecības konferencē piedalās Jēkabpils un Pļaviņu pašvaldību pārstāvji. Pašvaldības policija Viesītē informē skolēnus par drošību.
 
Šodien plkst.15.00 Latgales mākslas un amatniecības centrā Līvānos notiks LMT projektu konkursa "LMT Latvijai" noslēguma pasākums. Pasākuma laikā tiks paziņoti projektu konkursa uzvarētāji. Līvānu novada domes un Latvijas Mobilā Telefona kopīgi organizētajā projektu konkursā "Līvāni dara" iesniegtas 10 projektu idejas. Uzvarējušie projekti, saņems finansējumu no 500 līdz 2000 euro apmērā, ideju īstenošanai.
 
21. oktobrī Rīgā, jaunajā Nacionālās bibliotēkas ēkā norisinājās Eiropas amatniecības konference. Konferencē tika prezentētas dažādas idejas, veidota diskusija starp Eiropas un nacionālā līmeņa institūcijām, amatniecības centriem, izglītības iestādēm, mazās un vidējās uzņēmējdarbības pārstāvjiem un tūrisma nozares ekspertiem. Diskusijas laikā tika kopīgi spriests kā saglabāt un attīstīt senās amatu prasmes. Konferencē piedalījās Pļaviņu novada pārstāvji un Jēkabpils pilsētas pašvaldības Tūrisma organizatore Zane Vārna.
 
24.oktobrī Viesītes novada pašvaldības policijas vecākais inspektors Indulis Surkulis pirmsskolas izglītības iestādē „Zīlīte" tikās ar 1.-2. klašu skolēniem, informē Viesītes novada pašvaldība. Mācību stundas mērķis bija pārrunāt ar bērniem drošības noteikumus un atgādināt par gaismu atstarojošu elementu lietošanu. Šādas profilaktiskas tikšanās ar skolēniem dažādās vecuma grupās Viesītes novadā tiek rīkotas ik gadu, sākoties jaunajam mācību gadam. Kā norāda Viesītes novada pašvaldības policija, uz kopējā fona Viesītes vidusskolas jaunāko klašu audzēkņi ir zinoši un informēti par drošības jautājumiem.
 
Turpinām ziņas
 
Topošās koalīcijas partneri - "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - šodien turpinās diskutēt par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā, kā arī valdības deklarāciju. Savukārt rīt, 29.oktobrī, topošās valdības partneri par sarunu rezultātiem un jaunās valdības deklarāciju informēs Valsts prezidentu Andri Bērziņu. ZZS valde vakardien vienojās pārraudzīt arī Ekonomikas ministriju un Veselības ministriju.
 
Valdība šodien plāno lemt par Normunda Mežvieta iecelšanu Drošības policijas priekšnieka amatā. Plānots, ka uz valdības sēdes slēgto daļu ieradīsies arī Mežviets, kurš ministrus iepazīstinās ar savu redzējumu par policijas attīstību un savām prioritātēm. Ilggadējais priekšnieks Jānis Reiniks personīgu apsvērumu dēļ nolēmis no 7.novembra doties izdienas pensijā. Drošības policijas pēc iekšlietu ministra priekšlikuma ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets.
 
Un vēl
 
Aptuveni nedēļu ilgajā projektā "Brauc droši!" no 1500 pārbaudītajām mašīnām 60% gaismas nebija pienācīgi noregulētas, informēja pasākuma organizatori Latvijas Automoto biedrība. Akcijas laikā pie dažādiem tirdzniecības centriem un "Statoil" degvielas uzpildes stacijām bez maksas tika veikta autogaismu, stāvbremžu, riepu spiediena un protektoru, kā arī vējslotiņu nodiluma pārbaude. Kā uzsver biedrībā, tas neliecina par kopējo statistiku Rīgā vai Latvijā, jo uz pārbaudi dodas autovadītāji, kuriem ir bažas par autogaismu stāvokli.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Visaktīvākais mēnesis Tūrisma informācijas centrā šosezon bija augusts. Daugavā pie Jēkabpils paplašinās bebru kolonija. Šorīt Vietalvā degusi kāda dzīvojamā mājā.
 
Ar vien ātrāk iestājas tumsa un arī, dodoties ikdienas gaitās, nereti ārā vēl ir tumšs, tāpēc cilvēkus aptaujājām vai viņi izmanto atstarotājus, lai būtu labāk saredzami autobraucējiem. Uz jautājumu atbildēja Irēna, Gatis, Lāsma un Margarita.
Kā informē CSDD, šī gada pirmajos deviņos mēnešos dažādos ceļu satiksmes negadījumos ievainoti aptuveni 600 gājēji, savukārt bojā gājuši 43. kas ir par 19% vairāk nekā pērn šajā periodā. Īpaši traģiski ir rudens mēneši - septembris un oktobris -, kad uz Latvijas ceļiem dzīvības zaudējuši jau 11, bet dažādus ievainojumus guvuši 128 gājēji, liecina direkcijas un Valsts policijas apkopotā informācija.

Turpinām ziņas

Oktobrī noslēdzās šī gada vasaras tūrisma sezona. Jēkabpils Tūrisma informācijas centrs, apkopojot informāciju par vasaras tūrisma sezonas rezultātiem, noskaidroja, ka visvairāk viesu centrā viesojās augustā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, apmeklētāju skaits ir nedaudz samazinājies. Kopumā lielākā daļa apmeklētāju ir Latvijas iedzīvotāji. Biežākie ārvalstu viesi ir no Vācijas, Lietuvas, Baltkievijas un Lielbritānijas.

Pēdējo divu gadu laikā Daugavu pie Jēkabpils iecienījuši bebri, un viņu kolonija pamazām paplašinās. Pilsētas ainavu tehniķe Mārīte Breimane stāsta, ka bebri manīti pie Bebru ielas mikrorajona, tilta pār Daugavu un Celtnieku ielas. Tāpat bebru kolonijas veidošanās bija viens no iemesliem, kāpēc šovasar izzāģēja kārklus pie Daugavas posmā no tilta līdz Bebru ielas mikrorajonam un nākamvasar paredzēts to turpināt. Breimane piebilda, ka bebri apdraud kokus un parkus, kas atrodas Daugavmalā. Plašāk par to var izlasīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Un vēl
 
Šorīt degusi kāda dzīvojamā māja Pļaviņu novadā, Vietalvas pagastā, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Izsaukums uz ugunsgrēku tika saņemts šorīt plkst.5.14. Liesmas vienstāva dzīvojamā mājā bija izplatījušās 110 kvadrātmetru platībā. Cilvēki ugunsgrēkā nav cietuši. Kopā pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 25 ugunsgrēki. Vakar ugunsgrēkos cilvēki nav gājuši bojā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils pašvaldība skolēniem izsniegs atstarojošās vestes. Rubenes kultūras namā notika "Zaptes balle". BK "Jēkabpils" karsējmeitenes bērniem māca dejas un akrobātiskus trikus.
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldība trīs izglītības iestāžu jaunāko klašu skolēniem ir sarūpējusi atstarojoša materiāla vestes, informē Jēkabpils pašvaldība. Jēkabpils pamatskolas, Jēkabpils 2.vidusskolas un Jēkabpils 3.vidusskolas pirmo līdz sesto klašu skolēni kopumā saņems 1000 vestes. Tās tiks izsniegtas skolēniem, kas uz mācību iestādi dodas kājām vai ar sabiedrisko transportu. Tās ir koši dzeltenā krāsā ar atstarojošiem elementiem un uzdrukātu pilsētas logo.

Šodien pusdienlaikā Jēkabpils novada Rubenes kultūras namā notika tematisks pasākums "Zaptes balle", ziņo Jēkabpils novada pašvaldība. Pasākumā tika demonstrēta prezentācija "Ievārījumu veidi", norisinājās praktiskās nodarbības ar Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas ēdināšanas 3.kursa audzēkņu piedalīšanos un konkurss - degustācija "Mana zapte". Balles apmeklētājiem, ierodoties uz pasākumu, bija jāpaņem savs iecienītākais ievārījums un tā recepte.
 
Vakardien rudens brīvdienu ietvaros BK "Jēkabpils" apmeklēja "Zemūdens Valstība" rīkoto bērnu nometni. Nometnes dalībnieki tika iepazīstināti ar karsēju ikdienu. Pēc jautājumu – atbilžu daļas bērni noskatījās karsējmeiteņu priekšnesumu. Tad nometnes dalībnieki tika aicināti iemācīties dejas soļus. Bet apmeklējuma noslēdzošajā daļā notika akrobātisko triku demonstrēšana un piramīdu veidošanas pamatu apgūšanu. Plašāk par to iespējams uzzināt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Turpinām ziņas
 
31.oktobrī Preiļu NVO centrā notiks seminārs „Svešzemju sugas – apdraudējums videi", informē Preiļu novada pašvaldība. Semināra dalībniekiem būs iespēja uzzināt par dažādām svešzemju sugām gan Latvijā, gan Eiropā un to izplatības ierobežošanu. Dalībnieki varēs piedalīties diskusijā par invāziju un dalīties ar savu pieredzi cīņā ar invāzijām.
 
Šodien atkārtoti samazinātas degvielas cenas Neste Oil degvielas uzpildes stacijās Latvijā, saistībā ar naftas produktu cenu kritumu pasaulē, ziņo aģentūra BNN. Tādējādi degvielas cenas sasniegušas zemāko līmeni pēdējo četru gadu laikā. No šī gada augstākā cenu līmeņa dīzeļdegvielai martā un benzīnam jūnijā, Neste Futura 95 un Neste Futura 98 benzīnu cenas kritušās par 14 eiro centiem litrā. Savukārt Neste Futura dīzeļdegvielas cena – par 12 eiro centiem litrā, portālu BNN informēja uzņēmumā.
 
Un vēl
 
Rīt Jēkabpilī notiks Jēkabpils NVO resursu centra organizētā Atvērto durvju diena. Tajā interesenti varēs iepazīties ar biedrībām, kas izveidojušās Jēkabpilī. Piemēram ar poļu biedrību, biedrību „Cerību sala", politiski represēto biedrību un citām. Bet pēcpusdienā gaidāmas Apaļā galda sarunas ar tēmu - „NVO kā pašvaldības labā roka", kurā tiks apspriesta gūtā pieredze, Jēkabpils situācijas raksturojums, abu pušu problēmas un iespējamie risinājumi.

Atstājiet komentāru