2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 10. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 10. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien turpinās Jēkabpils izrotāšana svētkos. Sākot no šodienas, iespējams piedalīties viktorīnā par Latviju. Pļaviņu novadā atklāšana novada 5 gadu jubilejas konkursiem.
 
No šodienas līdz 24.novembrim Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusi tiks rotāti ar Latvijas un Jēkabpils pilsētas karodziņiem. Tā informē Jēkabpils pilsētas vides māksliniece Sanda Mālniece. Bet no rītdienas līdz 18. novembrim Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina vietējos uzņēmējus svētku nedēļās laikā izgaismot un izrotāt sava uzņēmuma vai iestādes fasādi. Savukārt šodien noslēdzas valsts svētku noformējums uzstādīšana pilsētā,
Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā no šodienas iespējams piedalīties viktorīnā „Es dzīvoju Latvijā", informē Kultūras pārvalde. Tajā gaidīs tādi uzdevumi kā dažādu apdzīvotu vietu un dabas objektu atrašana kartē, ievērojamu cilvēku atpazīšana, latviešu bērnu grāmatu vāciņu puzles pareiza salikšana. Viktorīnā varēs piedalīties līdz 21.novembrim
 
Šovakar plkst.18. Pļaviņu novada kultūras centrā atklāšana novada 5 gadu jubilejas konkursu: fotokonkursa „Notvertie mirkļi Pļaviņu novadā" un Pļaviņu novada logo skiču konkursa darbu izstādei. Norisināsies tikšanās ar autoriem un tiks pasniegta skatītāju balva, par kuriem apmeklētāji balsoja līdz 7. novembrim. 31. oktobrī izstāde tika atvērta iesniegto darbu vērtēšanai. Kopumā izstādīti 11 autoru 68 foto darbi. Izstādē aplūkojamas arī 16 novada logo skices.
 
Turpinām ziņas
 
Nākamajā gadā plānoto 440 miljonu eiro Eiropas Savienības lauksaimniecības budžeta pieaugumu nedrīkst pārdalīt citiem mērķiem, bet gan jānovirza atbalstam lauksaimniecībai nozarēs, kas ir visvairāk cietušas Krievijas embargo dēļ. Tā šodien Briselē plānotajā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē norādīs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Tikmēr Latvijas valdība šonedēļ lēmusi par 7, 9 miljonu eiro piešķiršanu piensaimniecības nozarei ciltsdarba un augstvērtīgu ganāmpulku saglabāšanai.

Lai gan Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē sāksies 1.janvārī, pirmais pasākums notiks jau no šodienas līdz rītdienai. Rīgā noritēs pirmā izglītības vecāko amatpersonu tikšanās piektās Āzijas un Eiropas valstu izglītības ministru sanāksmes sagatavošanai. Sanāksmē piedalīsies arī pārstāvji no Eiropas Komisijas, Eiropas Ārējās darbības dienesta, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas, Āzijas – Eiropas fonda, Eiropas Universitāšu asociācijas un citu starptautisko organizāciju pārstāvji.

Un vēl
 
Šodien, Ārlietu ministrijā notiks Eiropas Savienības Informācijas sniedzēju forums, kurā klātesošie tiks iepazīstināti ar aktuālo informāciju saistībā ar Latvijas prezidentūru ES Padomē. Foruma dalībniekiem arī tiks sniegta informācija par Eiropas Komisijas darba prioritātēm, jauno Eiropas Parlamentu, Eiropas gadu attīstībai, ES struktūrfondu un programmu finansējumu, formālās un neformālās izglītības iespējām, laukos pieejamām atbalsta programmām, sociālās uzņēmējdarbības tendencēm un iespējām, kā arī citiem būtiskiem jautājumiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēdējā mēneša laikā pašvaldība ir izgaismojusi divus Dievnamus. Aizkraukles tiesa turpinās skatīt lietu par mācītāja piekaušanu un aplaupīšanu. Preiļos skatāma keramiķes Elīnas Titānes personālizstāde "Ceļā".
 
Papildus Krustpils pilij un Svētā Gara pareizticīgo baznīcai ir izgaismota Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīca un Jēkabpils Romas katoļu baznīca. Tā informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Pilsētas arhitekte Laura Krastiņa uzsver, ka izgaismošana padara pilsētas panorāmu skaistāku. Pilsētas budžeta iespēju robežās arī nākamgad tiek plānots izgaismot kādu no dievnamiem.
 
Šodien Aizkraukles rajona tiesa turpina skatīt krimināllietu, kurā par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu apsūdzētas trīs personas - divi vīrieši un viena sieviete. Šīs lietas izskatīšanu 14.oktobrī tiesa atlika, jo iepriekš uz sēdi nebija ieradušies aicinātie liecinieki. 19.augustā, sēdē tiesa turpināja uzklausīt cietušo liecības, un plānots uzklausīt vēl citu liecinieku un apsūdzēto liecības.
 
Vakardien Preiļos, tirdzniecības centrā "Oga", tiks atklāta keramiķes Elīnas Titānes personālizstāde "Ceļā" un notika keramikas darbnīcas ģimenēm mākslinieces vadībā, informēja Preiļu novada pašvaldība. Izstādē "Ceļā" ir apkopoti pēdējos deviņos gados radīti darbi, ļaujot skatītājiem izsekot mākslinieces radošo meklējumu ceļam - no plastiskiem lielformāta objektiem uz strukturāliem tēliem. Izstāde priecēs interesentus līdz pat 7.decembrim.
 
Turpinām ziņas
 
Šogad par nepietiekamām valsts valodas prasmēm sodīti 55 skolotāji, liecina Valsts valodas centrs. Līdzās vairāk nekā pussimtam skolotāju, sodīti arī 24 skolotāju palīgi. Viņi tiek saukti pie administratīvās atbildības. VVC līdz šī gada 1.novembrim veica pārbaudes 99 izglītības iestādēs, pedagogu valodas prasmes vērtējot gan privātās un pašvaldības, gan vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs. Šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu pārbaužu skaits ir pieaudzis.
 
Šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir būtiski palielinājies pirmreizēji reģistrēto tuberkulozes slimnieku skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija. Gada astoņos mēnešos ir reģistrēti aptuveni 500 tuberkulozes pacienti, bet pagājušajā gadā šajā laikā tādu bija nedaudz pāri 400. Tomēr ir samazinājies ar tuberkulozi saslimušo bērnu skaits. Vienlaikus ir nedaudz palielinājies ar tuberkulozi saslimušo pusaudžu skaits.
 
Un vēl
 
Starppilsētu pasažieru pārvadājumu uzņēmums "Nordeka" šoferu streika dēļ nevienu autobusu reisu neatcēla, informēja Rīgas autoostā. Arī reģionālajās autoostās apliecināts, ka autobusu reisi netika atcelti. Kā ziņots, sestdien notika "Nordeka" autobusu vadītāju streiks. Streikam bija pieteikti 22 šoferi, bet visi tajā nepiedalījās. Uzņēmuma vadība esot atteikusies meklēt kompromisus par atalgojuma paaugstināšanu. Streiks būs beztermiņa - turpināsies tik ilgi, kamēr vadība izpildīs arodbiedrības prasību paaugstināt minimālās darba algas stundas tarifa likmi vismaz par 25%.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Neretas vidusskolas skolēni piedalās izglītojošās lekcijās. Šonedēļ notiek lauku jauniešu konkursa „Laukiem būt" fināls. Valdība šodien sāk darbu pie nākamā gada budžeta.
 
Novembra sākumā Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā notika izglītojošas lekciju dažādu vecumu skolēniem. 5. - 12. klašu audzēkņi, kopumā 136 skolēni, noklausījās trīs lekcijas. Vienā tika izskaidrota alkohola un citu apreibinošo vielu kaitīgā ietekme, otrā tika stāstīts par iecietību un citu aizvainošanu, bet trešajā lekcijā tika stāstīts par smēķēšanas kaitīgumu. Lekcijas vispārizglītojošām mācību iestādēm piedāvā Biedrības "Ceļš uz laimi" mācību centrs.

Lai noteiktu labākās lauku uzņēmējdarbības un pārtikas pārstrādes biznesa idejas, šonedēļ Ozolniekos notiks lauku jauniešu konkursa "Laukiem būt" fināls. Tajā žūrija izvērtēs 15 jauniešu biznesa idejas. Konkursa finālā lauku jaunieši prezentēs gan lauksaimniecības, gan nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības, kā arī pārtikas pārstrādes biznesa idejas. Konkursa finālisti izraudzīti no visiem Latvijas reģioniem. Labāko projektu autori saņems naudas balvas savu biznesa ideju īstenošanai.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Ekoskolu Globālo Rīcības dienu vēstnieku konkursa noslēgumā jaunieši no Latvijas reģioniem tiksies ar lielāko partiju politiķiem, lai pārliecinātu pieņemt izaicinājumus 12.Saeimas sasaukuma laikā vides jomā īstenot atbildīgu politiku. Vēstnieku atlase sākās oktobrī ar uzsaukumu konkursu, kurā Ekoskolu jaunieši iesūtīja aicinājumu piedalīties Ekoskolu Rīcības dienās. Tika izvēlēti labākie reģionu pārstāvji. Tikšanās mērķis ir veicināt jauniešu iesaisti politikas procesos, kā arī nodrošināt atbalstu Ekoskolu kustības mērķu sasniegšanai politiskā līmenī.
 
Valdība šodien sāk intensīvu darbu pie nākamā gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara likuma 2015.-2017.gadam sagatavošanas. Šodien Ministru kabineta sēdē aiz slēgtām durvīm plānots apstiprināt aktualizētos makroekonomiskos rādītājus, nodokļu un nenodokļu ieņēmumus, kā arī vispārējās valdības budžeta bilances prognozes. Plānots arī apstiprināt aktualizētās valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzes. Budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus Saeimā plānots iesniegt decembra pirmajā pusē.
 
Un vēl
 
Tuvākajos gados būtiskākais darbaspēka pieprasījuma pieaugums sagaidāms galvenokārt uz iekšzemes pieprasījumu vērstajās nozarēs - komercpakalpojumu sektorā, būvniecībā un tirdzniecībā, jaunākajā informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī norāda Ekonomikas ministrija. Nodarbinātības pieaugums saglabāsies arī apstrādes rūpniecībā. Situācija darba tirgū nākamajos gados turpinās uzlaboties, jo samazināsies bezdarbs un palielināsies darba samaksa.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šopēcpusdien Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā atklās izstādi par jaunsardzi Jēkabpilī. Pagājušajā diennaktī Jēkabpilī degusi dārza mājiņa. Nedēļas nogalē Jēkabpilī norisinājās ceturtais Jāņa Mileikas piemiņas turnīrs šahā.
 
Ceturtdien Finanšu komitejas sēdē Jēkabpils pilsētas pašvaldībā deputātu starpā izcēlās asas diskusijas par lēmumprojektu, kas paredz līdzekļu 8600 eiro piešķiršanu bioloģisko atkritumu izvešanai. Iebildumus izsaka deputāte Kristīne Ozola. Tāpat diskusijā aktīvi iesaistās priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Aivars Kraps, priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājums Jānis Raščevskis un izpilddirektors Guntars Gogulis.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā plkst. 15.00 atklās dokumentālu izstādi „Jaunsardzes vēsture Jēkabpils reģionā". Izstādē būs skatāmi materiāli no Normunda Pastara personīgā arhīva par jaunsardzes pirmsākumiem Jēkabpils reģionā, dokumentu kopijas, jaunsargu formas tērpu un atšķirības zīmju apraksti, foto. Jēkabpilī un apkaimē patlaban ir Jēkabpils 314. un Krustpils 315.jaunsargu vienība, kurās ir ap 350 jaunsargu. Jēkabpils reģiona jaunsargi šobrīd ir vieni no aktīvākajiem valstī.
 
Pagājušajā diennaktī degušas vairākas dārza mājiņas, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Izsaukumi saņemti uz astoņām ēkām dažādās Latvijas vietās. Dārza mājiņa degusi arī Jēkabpilī. Tāpat arī līdzīgi ugunsgrēki dzēsti Rīgā, Liepājā un vēl citviet. Cietušo un bojāgājušo ugunsgrēkos svētdien nav. Svētdien Latvijā notikuši 29 ugunsgrēki.
 
Un vēl
 
Sestdien un svētdien Jēkabpilī norisinājas ceturtais Jāņa Mileikas piemiņas turnīrs šahā. Portālā Radio1.lv ir publicēta speciāla reportāža no turnīra norises Jēkabpils tautas nama, kuru vadīja Jurijs Agafonovs, kas ir šī turnīra organizātors. Turnīra laikā viņu intervēja Jāņa Mileikas audzēkne Vija Rožlape, kas ir šaha trenere ar 40 gadu stāžu. Portālā šīsdienas laikā tiks publicēta arī fotoreportāža no sacensībām. Par to visu plašāk – portāla Radio1.lv.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Rītvakar Jēkabpilī gaidāms Lāčplēša dienas svētku koncerts. Rītdien novados un pilsētā norisināsies Lāčplēša dienas pasākumi. Daugavpilī autoavārijā bojā iet divi pieaugušie un viens bērns.
 
Rītvakar plkst.19.00 Krustpils Kultūras namā izskanēs Lāčplēša dienas svētku koncerts. Koncertā piedalīsies pianiste Aurēlija Šimkus, kura koncertos uzstājas jau no 7 gadu vecuma. Savu pirmo solokoncertu sniegusi 11 gadu vecumā. Instrumentālo mūziku koncertā izpildīs Jēkabpils pilsētas kamerorķestris. Programmā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta mūzika.
 
Rītdien plkst. 16. Viesītes novadā sveču iedegšana pie Lāčplēša ordeņa kavalieru kapu kopiņām Smiltaines kapsētā. Iedzīvotājus aicināti šajā laikā izgaismot pagasta teritorijā esošos tiltus, savu māju logus, pagalmus. Bet plkst. 17.30 pie muzeja ''Sēlija'' sākas pulcēšanās Lāčplēša dienas pasākumam „Sēlijas gaisma Latvijai". Notiks lāpu gājiens, piemiņas brīdis un ziedu nolikšana pie Viesītes Brīvības pieminekļa.
 
7. novembrī Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolā notika Arvīda Žilinska V Starptautiskais jauno vokālistu konkurss. Konkursā Lielo balvu ieguva Līvānu mūzikas un mākslas skolas audzēknis un vokālās studijas "Spurgaliņas" dalībnieks Kristiāns Jasinskis. Kopumā konkursā uzstājās 90 izpildītāji. Solisti uzstājās ar divām dziesmām: obligāto dziesmu - latviešu tautasdziesmu un Žilinska oriģināldziesmu ar pavadījumu.

Turpinām ziņas
 
Daugavpilī vakar vakarā alkohola reibumā izraisītā avārijā gāja bojā bērns un divi pieaugušie, informē Valsts policija. Avārija notikusi, kad vīrietis atrodoties alkohola reibumā pie stūres, vadīja automašīnu "Opel Astra" un netiekot galā ar tā vadību, nobrauca no ceļa un ietriecās metāla nožogojumā. No gūtajām traumām notikuma vietā nomira automašīnas pasažieri 2011.gadā dzimusi meitene, vīrietis un sieviete.
 
No nākamā gada pabalstus par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, šodien lēma valdība. Līdz šim invaliditātes pabalstu izmaksājusi Valsts nodarbinātības aģentūra. Pabalsta apmērs joprojām būs 17,07 eiro nedēļā, desmit stundas nedēļā.
 
Un vēl
 
Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada oktobrī, salīdzinot ar pērno oktobri, palielinājies par 0,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas samazinājušās, bet pakalpojumiem pieaugušas par 2,9%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, ir palielinājies.

Atstājiet komentāru