2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 26.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 26.novembrī

Ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz kādu pasākumu šodien aicina Jēkabpils galvenā bibliotēka? Kāds svinīgs pasākums šodien notiks Variešu sākumskolā? Un Kāds konkurss šodien tiks atklāts Jēkabpils Tautas namā?
 
 
Šodien Jēkabpils pilsētas domē notiks pašvaldības izpilddirektora Guntara Goguļa un kapitālsabiedrību -SIA „Jēkabpils ūdens", SIA „Jēkabpils siltums", SIA „Jēkabpils pakalpojumi", privatizējamais SIA„JK Namu pārvalde", SIA „Pils rajona Namu pārvalde" pārstāvju tikšanās ar žurnālistiem. Atbildīgo dienestu darbinieki informēs par aktuālajiem jautājumiem.
 
 
Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā pulksten 11tos šodien notiks saruna ar žurnālisti, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri, grāmatu autori Līgu Blau. Daudzi lasītāji iecienījuši viņas grāmatas par tautā iemīļotu cilvēku un dzimtu likteņiem, piemēram, Viju Artmani, Maiju Tabaku, Jāni Stradiņu un citas. Tikšanos vadīs nacionālās bibliotēkas Pakalpojumu departamenta Izstāžu nodaļas vadītāja Liega Piešiņa.
 
 
Jēkabpils Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiālē šodien notiks Konsultatīvās padomes sēde, kurā piedalīsies arī domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis. Darba kārtībā plānots runāt par situāciju darba tirgū Jēkabpilī, Nodarbinātības valsts aģentūras aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem un to efektivitāti, kā arī par savstarpējo informācijas apmaiņu, sadarbību nodarbinātības veicināšanā un ar bezdarba samazināšanu saistīto uzdevumu izpildi.
 
 
Turpinām ziņas
 
 
Šodien Variešu sākumskolas jaunās piebūves pamatos iemūrēs kapsulu ar vēstījumu. Šogad rudenī ir uzsākta skolas piebūves būvniecība, kam sekos arī sporta zāles celšana. Būvdarbus veic SIA "LC Būve", savukārt būvuzraudzību – SIA "Būvkonsultants". Projektēšanu veica SIA "BM-projekts", kas nodrošinās arī autoruzraudzību. Kapsulas iemūrēšanā un vēstījuma svinīgā parakstīšanā piedalīsies Krustpils novada pašvaldības vadība, Variešu sākumskolas skolēni un pedagogi, pagasta pārvaldes vadība, SIA "LC Būve" vadība, kā arī projektētāju, autoruzraudzības un būvuzraudzības pārstāvji.
 
 
Šodien „Latgales pārstāvniecībā" Rīgā notiks Latvijas kultūras dzīvē nozīmīgs pasākums - Luānas Loinertes grāmatas „Latgales sāga" prezentācija. Grāmatas galvenā varone Monika Skutele Sedola ir dzimusi 1921.gadā Latgalē, Preiļu pagastā. Romāns stāsta par latgaļu ļaužu likteņiem – Skuteļu un Sedolu dzimtām –, kas ar saknēm vienmēr ir bijuši dzimtajos lauku plašumos, 20.gadsimta vētrām nākot pāri un mainot viņu dzīves līdz nepazīšanai. Dzimtas romāns ir ieskats ne tikai Latgales ļaužu sirdīs un dvēseļu dzīvē, bet arī Latvijas vēstures krustpunktos. Ar šo Luānas Loinertes romānu „Latgales sāga", izdevniecība "Jumava" iesāk jaunu grāmatu sēriju „Dzimtas romāns" izdošanu.
 
 
Un vēl
 
 
No šodienas līdz piektdienai Jēkabpils tautas namā norisināsies Kārļa Ozola VIII Starptautiskais konkurss "Jaunais trompetists" , kurā piedalīsies jaunie trompetisti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Šodien pulksten sešos vakarā paredzēta konkursa svinīga atklāšana. Rīt un parīt norisināsies konkursa pirmā un otrā kārta. Savukārt piektdien vakarā pulksten piecos Tautas namā būs konkursa noslēguma koncerts.
 
 
Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik miljonus nodokļos ik gadu valsts neiekasē alkoholisma seku dēļ? Kur un kad varēs redzēt filmu par kuģa Nameisis ekspedīciju? Un Kad tiks atvērtas pirmās slēpošanas trases?
 
 
Šorīt braukšanas apstākļi uz galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem kopumā ir apmierinoši, atsevišķi posmi apledojuši, ziņo "Latvijas Valsts ceļi". Agrā rītā apledojums konstatēts dažviet Rīgas, Jēkabpils un Valkas apkaimē. Braukšana pa vietējiem ceļiem ledus un sniega dēļ apgrūtināta Vidzemē un Latgalē. Slidenos posmus šorīt kaisīja 18 tehnikas vienības. Dienā vietām gaidāmi nelieli nokrišņi, tādēļ atsevišķos ceļu posmos - sevišķi Austrumlatvijā - var veidoties apledojums, prognozē sinoptiķi.
 
 
Cilvēku pāragras nāves dēļ, ko izraisa arī alkohola radītās sekas, valsts katru gadu nodokļos neiekasē 80 miljonus eiro, paziņojis veselības ministrs Guntis Belēvičs. Viņš solīja strādāt, lai pārliecinātu citus Ministru kabineta locekļus par alkohola reklāmas ierobežošanu. Belēvičs uzsvēra, ka apgalvojums par alkohola reklāmas ietekmi uz pozitīvu ekonomikas attīstību neiztur kritiku, un solīja darīt visu iespējamo, lai par to pārliecinātu arī citus ministrus. Belēvičs arī solīja strādāt kopā ar Eiropas Savienības kolēģiem, lai mazinātu alkohola negatīvo ietekmi.
 
 
Pie Latvijas-Krievijas robežas vakar pēcpusdienā bija izveidojusies vairāk nekā 300 kravas automašīnu rinda. Lai auto pārvadātājiem nebūtu jāpavada laiks, stāvot rindās uz Latvijas – Krievijas robežas, Valsts robežsardze mudina izvēlēties citus preču pārvadāšanas maršrutus. Robežsardze arī pagaidām neprognozēja, kad Krievija varētu atcelt pastiprinātās pārbaudes.
 
 
Turpinām ziņas
 
 
No 27. novembra četras ceturtdienas pēc kārtas pulksten 19.20 ar atkārtojumu sestdienās pulksten 15.10 Latvijas televīzijas pirmajā programmā demonstrēs ekspedīcijas ar vikingu kuģi „Nameisis" pa Daugavu no tās iztekas līdz pat Baltijas jūrai laikā uzņemtā dokumentālā filma „Daugavieši jeb Likteņupe". Ekspedīcija norisinājās šī gada vasaras sākumā - no 1. maija līdz 1. jūnijam un viens no tās mērķiem bija iepazīt cilvēkus Daugavas krastos, uzmeklēt stāstus un pēc tam tos izstāstīt grāmatas un arī filmas formātā.
 
 
Aicina pieteikties dalībai projektā "Stipra ģimene - veiksmes atslēga nākotnei". Pieteikties var daudzbērnu, nepilnās ģimenes vai jģimenes, kurās aug bērns ar invaliditāti. Projektā būs iespēja piedalīties ģimeņu pasākumos „Trīs ceturtdaļas", kur varēs darboties radošās un sportiskās aktivitātēs, atsevišķās grupās vecāki varēs pārrunāt sev interesējošos jautājumus, jaunieši pētīt karjeras iespējas, bet bērni rotaļāties un attīstīt 21. gadsimta dzīves prasmes. Ceļa izdevumi, nokļūšanai uz pasākumiem, tiks apmaksāti. Pieteikties un saņemt sīkāku informāciju par projekta piedāvātajām iespējām var pa tālruni 27040603. Projektu organizē Biedrība „Tilts".
 
 
Un vēl
 
 
Šīs nedēļas beigās tiks atvērtas pirmās slēpošanas trases Vidzemē, liecina sinoptiķu un trašu pārstāvju prognozes. Lielā Latvijas daļā sniega ražošana varēs sākties naktī uz piektdienu. Sagaidāms, ka pirmās slēpošanas trases tiks atvērtas sestdien vai svētdien Vidzemē. Slēpošanas parkā "Žagarkalns" pirmo nogāzi cer atvērt jau sestdien, 29.novembrī. Atpūtas bāze "Baiļi" pirmo trasi plāno atvērt svētdien, 30.novembrī.

Jau ziņots, ka atbilstoši "Global Forecast System" prognozei tuvākajās diennaktīs, izklīstot mākoņiem, pakāpeniski pazemināsies gaisa temperatūra, un naktī uz svētdienu gaidāms sals līdz -6..-11 grādiem, Austrumlatvijā - līdz pat -15 grādiem.
 
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādu atzinību sanēmusi Jēkabpils dome? Kāpēc Eiropas cilvēktiesību tiesā uzvarējis ieslodzītais no Latvijas? Un Kādas aizdomīgas vētsules saņēmuši daudzi iedzivotāji?
 
 
Šonedēļ Jēkabpils pilsētas pašvaldības galvenā arhitekte Laura Krastiņa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā saņēma pašvaldības atzinības rakstu par nozīmīgu ieguldījumu Eiropas ainavu konvencijas ieviešanā Latvijā. Šogad konkursam tika iesniegti pieteikumi no četrām pašvaldībām - Cēsu, Kuldīgas novadiem un Jēkabpils un Ventspils pilsētām. Jēkabpilieši startēja ar projektu projektu „Pilsētvides atjaunošana un kultūras dzīves veicināšana, rekonstruējot Krustpils saliņas estrādi un tiltu".
 
 
Valdība zinātnes attīstībai piešķīrusi 9,9 miljonus eiro. Finansējums piešķirts, lai tiktu attīstīti 15 zinātnes un izcilības centri, kas ir guvuši visaugstāko novērtējumu. Šis finansējums paredzēts, lai zinātniskie institūti labāk sagatavotos jaunajam Eiropas Savienības fondu plānošanas periodam. Tiek sagaidīts, ka projektus finansējuma apguvei iesniegs kopumā 15 zinātniskie centri.
 
 
Viesnīcās un citās tūristu mītnēs Latvijā šā gada trešajā ceturksnī apkalpoti 764,6 tūkstoši viesu, kas ir par 11,3% vairāk nekā pērnā gada trešajā ceturksnī. Pieaudzis tūristu skaits no kaimiņvalstīm – no Baltkrievijas kāpums par 29,9%, Lietuvas – 9,6%, Igaunijas – 8,1%. Savukārt viesu skaits no Krievijas strauji samazinājies, kopumā par 14,2%.
 
 
Turpinām ziņas
 
 
Eiropas Cilvēktiesību tiesa vakar pasludināja spriedumu lietā Liepiņš pret Latviju, vienbalsīgi atzīstot, ka ir pārkāptas Valda Liepiņa Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6. panta 1. punktā garantētās tiesības uz taisnīgu tiesu, jo viņam bija liegta iespēja piedalīties krimināllietas iztiesāšanā kasācijas instancē. Iesniedzēja prasību par morālā kaitējuma atlīdzību 50 tūkstoši eiro apmērā Tiesa uzskatīja par pārmērīgu, kompensācijā piešķirot 2 tūkstoši eiro.

Jau ziņots, ka 2002. gadā Jēkabpils rajona tiesa notiesāja Liepiņu par zādzību. Viņš 2003. gada 27. janvārī iesniedza kasācijas sūdzību. Tiesas sēde notika 11.martā. Tā kā etaps no Daugavpils uz Rīgu bija tikai 4. un 12.datumā, Liepiņu uz tiesas sēdi nenogādāja, tiesā viņa kasācijas sūdzība netika apmierināta. Tāpēc Liepiņš vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā un uzvarēja.
 
 
Un vēl
 
 
Vairāki Latvijas iedzīvotāji šonedēļ savās e-pasta kastītēs saņēma vairākas aizdomīgi līdzīgas vēstules, kurās lūgts nosūtīt naudu it kā ārzemēs apzagtiem latviešiem. Ārlietu ministrijā, iepazīstoties ar vēstuļu saturu, aicināja cilvēkus būt uzmanīgiem, lai nekļūtu par vieglu ēsmu. Ministrijas pārstāvis skaidroja, ka patiesos gadījumos, ja esat apzagti ārzemēs, vajag sazināties ar Latvijas pārstāvniecībām vai Konsulāro departamentu, kas iespēju robežās sniegs palīdzību.
 
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai Jēkabpilī būs atskurbtuve? Par kādu cenu tiek pārdotas vecā tilta margas? Un Kur būs iespēja klausīties kokļu koncertu?
 
 
Ministru kabineta komiteja vakar virzīja skatīšanai valdībā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ierosinājumu par daļēju izdevumu kompensēšanu pašvaldībām, kurās ir izveidotas atskurbšanas telpas. Par šo jautājumu šodien prerses konferencē savu viedokli izteica arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.
AUDIO
Jautājums par atskurbtuvju uzturēšanu jau vairākus gadus nav atrisināts, jo jau vairākus gadus ir strīds starp ministrijām par to, kurai būtu jāuzņemas atbildība par atskurbtuvju jautājuma tālāku koordinēšanu. Pērn pašvaldibu lietu ministrijas prezentēja ziņojumu, kurā rosināja atskurbtuvju izveidi uzticēt organizācijai "Latvijas Sarkanais Krusts" un pienākumu koordinēt šo jautājumu uzticēt Labklājības ministrijai. Tomēr šo priekšlikumu neakceptēja Labklājības ministrija. Arī Veselības ministrija pauda nostāju, ka šis ir pašvaldību, ne valsts jautājums.
 
 
Turpinām ziņas
 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība pārdod otrajā izsolē demontētas tilta pār Daugavu margas un metāla drošības barjeras, liecina publikācija "Latvijas Vēstnesī". Izsole notiks 2015.gada 9.janvārī plkst.14 Jēkabpilī, Draudzības alejā 26. Demontēto tilta pār Daugavu margu otrās izsoles sākumcena ir 165,60 eiro par vienu tonnu. Kopējais margu svars ir 11,850 tonnas un pārdošanas cena ir 1962,36 eiro. Metāla drošības barjeru nosacītā cena - 6,96 eiro par vienu metru. Kopējais garums - 450 metri un kopējā summa ir 3132 eiro. Lai varētu piedalīties izsolē, izsoles dalībniekiem pirms reģistrācijas jāiemaksā Jēkabpils pilsētas pašvaldības kontā nodrošinājums 10% apmērā no izsolāmo objektu nosacītajām cenām - 509,44 eiro. Izsolei jāpiesakās līdz 5.janvārim.
 
 
Par ātruma pārsniegšanu pagājušajā diennaktī sastādīti 150 protokoli. 71 protokols sastādīts Rīgas reģionā, 36 - Zemgales reģionā, bet 19 - Vidzemes reģionā. Pie stūres braucam reibumā pieķerti astoņi vadītāji, viens no tiem spēkratu vadījis narkotisko vielu reibumā. Kopumā pagājušajā diennaktī reģistrēti 57 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši astoņi cilvēki.
 
 
Un vēl
 
 
Aizkrauklē 29.novembrī un Babītē 30.novembrī notiks Kokļu mūzikas festivāla „Gaismas ceļā" koncerti. Tajos tiks atskaņota plaša, daudzveidīga latviešu mūzikas programma – oriģinālmūzika un tautasdziesmu apdares koklētāju ansambļiem, tajā skaitā seši pirmatskaņojumi. Kokļu mūzikas festivāls „Gaismas ceļā" aizsākts 2009. gadā un tas kļuvis par vienu no centrālajiem Latvijas kokļu mūzikas pasākumiem. Festivāls tiek veidots ar mērķi popularizēt kokļu mūziku un latviešu komponistu darbus koklētāju ansambļiem.
 
 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc valdības vadītājai un galvaspilsētas mēram uzrakstīti administratīvā pārkāpuma protokoli? Ko liecina statiska par saslimšanu ar vēzi? Un Kā mūsu svarabumbas cēlājiem veicies pasaules čempionātā?
 
 
Valsts policija noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolus Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai un Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam par aģitācijas kārtības pārkāpšanu, apstiprina Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis. Par sodu abām amatpersonām lems tiesa. Administratīvo pārkāpumu kodekss par priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu fiziskajām personām paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro, bet juridiskajām personām sodu līdz tūkstots 200 eiro. Likums paredz, ka vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanām ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācija. Straujumai protokols noformēts par viņas izteikumiem vēlēšanu dienā. «Vienotība uzvarēs. Savukārt Ušakovam protokols noformēts, jo dienu pirms vēlēšanām viņš, pēc policijas domām, sociālajos tīklos ievietojis informāciju ar aicinājumu balsot par 11.sarakstu – partiju Saskaņa.
 
 
Cilvēkus arvien vilina iespējas iegādāties kaut ko ekskluzīvu kādā citā kontinentā vai pēkšņi kļūt miljonāram, saņemot kāda sveša cilvēka mantojumu, taču Valsts policija norāda, ka šādiem sapņiem sekas ir visai bēdīgas, jo tie izgaist tik pat ātri kā ieguldītā nauda to īstenošanai. Šomēnes Valmieras iecirknī jau reģistrēti divi potenciāli krāpnieciski gadījumi, kuros cilvēki zaudējuši vairākus simtus eiro. Abos gadījumos cietušie naudas pārskaitījumu veikuši izmantojot naudas pārskaitījuma pakalpojumu "Western Union" un naudas saņēmējs – privātpersona. Šim pakalpojumam nav ne vainas, ja vien nauda netiek skaitīta privātpersonai uz otru pasaules malu, maksājot par kādu mistisku preci, pakalpojumu vai piedāvājumu. Policija norāda - lai nekļūtu par krāpnieku upuri, ikviens piedāvājums ir kritiski jāizvērtē, pieejamo informāciju var pārbaudīt internetā.
 
 
Turpinām ziņas
 
 
Eiropas Savienībā 2011.gadā katra ceturtā nāves gadījuma iemesls bija vēzis, bet Latvijā – katra piektā. Latvijā 2011.gadā, zaudējot cīņu ar vēzi, nomira 5 tūkstoši 890 cilvēki, kas veido 20,6% no visiem nāves gadījumiem. Tas ir ceturtais zemākais īpatsvars starp Eiropas savienības valstīm, liecina Eurostat dati. Lietuvā no vēža mirušo īpatsvars veido 19,9% no visiem nāves gadījumiem, kas ir trešais zemākais rādītājs, bet Igaunijā – 23,8%, kas ir septītais zemākais rādītājs.
 

Jau ziņots, ka vēzis ir biežāks nāves iemesls vīriešiem, taču aizvadītajos desmit gados mazliet straujāk pieaudzis letālo vēža gadījumu skaits starp sievietēm. Latvijā izplatītākais letālais vēža veids ir plaušu vēzis – 16,8% no visiem vēža izraisītiem nāves gadījumiem 2011.gadā. Salīdzinājumā ar 2002.gadu letālo plaušu vēža gadījumu īpatsvars samazinājies par diviem procentpunktiem. Otrs izplatītākais letālais vēža veids Latvijā ir zarnu vēzis, bet trešias – krūts vēzis.
 
 
Valsts slimnīcas pagājušajā gadā gūto peļņu novirzīs iepriekš radušos zaudējumu segšanai, šodien vienojās valdība. Atbilstoši valdības lēmumam Aknīstes Psihoneiroloģiskai slimnīcai nebūs jāmaksā dividendes- 35 614 eiro. Tādējādi līdzekļi paliks slimnīcas rīcībā un tiks novirzīti zaudējumu segšanai.
 
 
Un vēl
 
 
No 20.-24. novembrim Hamburgā notika Pasaules čempionāts svarbumbu celšanā. Sacensībās piedalījās gan juniori, gan pieaugušie, gan veterāni. Kopumā Pasaules čempionātā piedalījās rekordliels sportistu skaits - vairāk kā 500 sportisti no 33 valstīm. No Latvijas sacensībās piedalījās 19 sportisti - 7 juniori, no tiem 3 startēja arī pieaugušo konkurencē. Bet ppieaugušo grupā startēja 8 sportisti, no tiem 1 veterānu kategorijā. Kopumā šajā kategorijā no Latvijas startēja 6 sportisti. Vislabāk Latviešu sportistiem veicās veterānu kategorijā, kur tika izcīnītas kopumā 10 medaļas. Savukār junioru kategorijā - 7 medaļas. Sportistus finansiāli atbalstīja arī Jēkabpils dome un Jēkabp[ils sporta centrs. Junioru un pieaugušas komandas profesionālu sagatavošanu sacensībām nodrošināja izlases vecākais treneris Ņikita Sekretovs.

Atstājiet komentāru