2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 27.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 27.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Par kādiem jautājumiem šodien lems Jēkabpils dome? Kāda neparasta karte par Latviju ir tapusi šovasar? Un Kur var aplūkot Rīgas zoodārza mazos tīģerēnus?

 

Jēkabpils dome šodien lems par dāvanu kartes 100 eiro apmērā piešķiršanu 16 Valsts policijas Zemgales pārvaldes Jēkabpils iecirkņa kārtības sargiem Valsts policijas 96.gadadienā. Pašvaldība apbalvojumus plāno pasniegt par godprātīgu darbu, profesionālo meistarību, iniciatīvu un ieguldījumu pilsētas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā. Tāpat arī tiks lemts par atļaujas izsniegšanu uzņēmējam pirotehnikas tirgošanai lielveikala Vienības ielā 7 telpās. Izskatāmo lēmumu vidū ir arī jautājums par grozījumiem Jēkabpils sabiedriskā transporta lietošanas noteikumos. No tiem tiks izņemta sadaļa par talonu kompostrēšanu pilsētas autobusos, jo šobrīd ir ieveista biļešu tiešā tirdzniecība.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā šodien viesosies starptautiska Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Izglītības ekspertu komisija, kas tiksies ar pašvaldības vadību un Izglītības nodaļas pārstāvjiem. Vizīte notiek saistībā ar to, ka Latvija ir izteikusi vēlēšanos pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai. Tā ir starptautiska organizācija, kurā ietilpst 34 dalībvalstis. Vizītes mērķis ir ne vien izvērtēt Latvijas spēju ieviest konkrētus organizācijas tiesību aktus, bet arī novērtēt Latvijas izglītības sistēmu, salīdzinot to ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas labo praksi un politiku izglītības jomā.

 

 

Šodien un rīt Krustpils novada pašvaldībā notiks Civilās aizsardzības komisijas teorētiskās mācības. Tās pasniegs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji no Rīgas. No Jēkabpils domes tajās piedalīsies priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Zemkopības ministrijā notiks biedrības “Lauku celotājs” organizēta diskusija - par latviešu virtuvi un nacionālo kulināro ceļu, kā arī tiks prezentēta jaunizdotā kulinārā karte. Latvietis ir viesmīlīgs - mums ir ciemakukulis un ceļakāja, mums patīk labi paēst un cienāt ciemiņus. Šovasar ir tapusi Kulinārā ceļa karte ar 178 krodziņiem un 10 kulināro ceļojumu maršrutiem, ko papildina brošūra "Tradicionāli un mūsdienīgi Latviešu ēdieni un dzērieni", kura bildēs un aprakstos iepazīstina ar 30 latviešu ēdieniem.

 

 

Jau 21.mo gadu pēc kārtas Latvijas Pasts izdevis pastmarkas un aploksni īpašajā Ziemassvētku sērijā. Jauno pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta šodien pasta centrā "Sakta", Rīgā. Ziemassvētku sērijas jaunāko pastmarku autors ir mākslinieks un Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, un tās veidotas mierīgas Ziemassvētku ainavas noskaņās.

 

Un vēl

 

Šovasar Rīgas zoodārzā piedzimuši divi jauni tīģerēni - Tors un Odins. Amūras tīģerēni dzimuši jau šā gada 13.augustā, taču informācija sabiedrībai par tiem darīta zināma tikai tagad, kad viņi jau ir paaugušies un veiksmīgi pārcietuši obligāto vakcināciju. Pašlaik tīģerēni vēl nav apskatāmi klātienē, bet no šodienas katru dienu no pulksten desmitiem līdz vieniem dienā ikvienam ir iespēja viņus vērot tiešsaistē zoodārza un uzņēmuma "Lattelecom" mājaslapās.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko ievēl Aklnīstes uzņēmēju konsulytatīvās padomes vadībā? Kāds negadījums vakar pēcpusdienā noticis Talsos? Un Kāda viesnīca Daugavpilī likvidēta?

 

 

Ar mērķi sekmēt uzņēmējdarbības attīstību Aknīstes novadā izveidota Uzņēmēju konsultatīvā padome. Tā ir aktīvu cilvēku grupa, kas konsultēs Aknīstes novada domi uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīgas vides izveidošanas jautājumos un pārstāvēs uzņēmēju intereses Aknīstes novadā. Padome darbosies uz brīvprātības principiem sabiedriskā kārtā, kā arī kalpos kā sabiedriskās domas veidošanas instruments. Aknīstes novada Uzņēmēju konsultatīvās padomes pirmajā sanāksmē par tās priekšsēdētāju tika ievēlēta Aknīstes novada lauku attīstības konsultante Irēna Butkus, bet priekšsēdētājas vietnieci - SIA "Nordtorf" vadības asistente un pārdošanas menedžere Lolita Zvaigzne. Pašvaldību sanāksmē pārstāvēja Aknīstes novada domes priekšsēdētāja Vija Dzene un izpilddirektors Jānis Gavars.

 

 

Olaine kļuvusi par pirmo pilsētu Latvijā, kur pabeigta visu zemes reformas procesā iesniegto zemes pieprasījumu izskatīšana un zemes piešķiršana īpašuma tiesību atjaunošanai vai izpirkšanai un atbilstoši pieņemtajiem lēmumiem sakārtoti dati Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. Tuvākajā laikā tiks sagatavoti rīkojumi par zemes reformas pabeigšanu arī Līgatnē, Ludzā, Preiļos un Zilupē. Paziņojumus par zemes reformas pabeigšanu iesniegusi arī Viesītes novada pašvaldība.

 

 

Oktobrī "Rozā lentītes" akcijas gaitā onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībai "Dzīvības koks" saziedoti vairāk nekā 2 tūkstoši 500 eiro. Oktobrī no katra pārdotā "Geisha" produkta "Fazer Latvija" ziedoja divus eiro centus onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībai "Dzīvības koks" rehabilitācijas centra "Spēka avots" izveidei onkoloģiskajiem pacientiem Dignājā, Jēkabpils novadā. Projektam kopumā nepieciešami 300 tūkstoši eiro. Akciju pirmajā gadā atbalstīja 26 tūkstoši cilvēku, un piecu gadu laikā atbalstītāju skaits ir palielinājies kopumā līdz 500 tūkstošiem cilvēku.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Vakar pēcpusdienā Kuldīgas novada Rendas pagastā, veicot remontdarbus, gājis bojā SIA "Talsu spriegums" darbinieks. Negadījums noticis, kad darbinieks veicis rekonstrukcijas darbus "Sadales tīkla" 20 kilovoltu gaisvadu elektrolīnijā. Lai noskaidrotu notikušā iemeslus, ir sākta negadījuma izmeklēšana, kurā iesaistīta Valsts policija, Valsts darba inspekcija, "Sadales tīkls" un "Talsu spriegums".

 

Krimināllietā par slepkavības mēģinājumiem un šaudīšanos moteļa kafejnīcā tiesas sēde Aizkraukles rajona tiesā plānota rītdien. Prokuratūra Aizkraukles rajona tiesai šo krimināllietu nodevusi septembrī. Šajā lietā kāds vīrietis apsūdzēts par slepkavību mēģinājumiem, laupīšanām, kas izdarītas, lietojot šaujamieroci, un šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas. Policija, saņemot informāciju par izdarītajiem noziegumiem, sāka noziedznieka vajāšanu un aizturēja viņu Krustpils pagastā.

 

Un vēl

Likvidēta maksātnespējīgā Daugavpils viesnīca "Hotel Dinaburg". Tās maksātnespējas administratore Marija Mišina plašākus komentārus par viesnīcas likvidēšanu nesniedz. Atbilstoši "Lursoft" informācijai "Hotel Dinaburg" reģistrēts 2005.gadā, un tā pamatkapitāls ir 630 tūkstoši latu jeb 896,4 tūkstoši eiro. Viesnīcas vienīgais īpašnieks bija kompānija "KI-135".

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā BK “Jēkabpils” sniegumu vērtē kluba valdes loceklis Guntars Gogulis? Cik liela alga ir Saeimas deputāta palīgam? Un Kas notiek uz lkatvijas Krievijas robežas?

 

Basketbola komanda “Jēkabpils” Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta spēlē vakar savā laukumā ar 87:83 pieveica "Valmieru", revanšējoties par iepriekš šosezon piedzīvotajiem zaudējumiem. Viss mačs ritēja punkts punktā un vēl divas minūtes pirms pamatlaika beigām rezultāts bija 77:77, tomēr atlikušajā laikā "Jēkabpils" nodrošināja uzvaru, kaut realizēja vien piecus no astoņiem soda metieniem. Uzvarētājiem pa 16 punktiem iemeta lietuvietis Povils Cukins, Rinalds Sirsniņš, kura kontā bija arī deviņas rezultatīvas piespēles, un Pāvels Veselovs, kurš izcēlās arī ar astoņām bumbām zem groziem. Savukārt ar 15 punktiem, piecām atlēkušajām bumbām un septiņām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Latvijas valstsvienības spēlētājs Rihards Kuksiks.

 

Jēkabpils domes izpilddirektoram Guntaram Gogulim, kas ir arī basketbola kluba “Jēkabpils” valdes loceklis, preses konferencē žurnālisti lūdza komentēt trenera un komandas darbu šajā sezonā. Guntars Gogulis atzina, ka komandai ir labi rādītāji un ļoti normāls sniegums. Gogulis norādīja, ka jebkurai komandai ir mērķis iekļūt “playoff” zonā, lai turpinātu cīņu par medaļām. Playoff zonā ir sešas vietas un uz to noteikti pretendē arī BK Jēkabpils. Gogulis piebilda, ka patlaban komandai ir nospēlētas desmit spēles un izcīnītas 7 uzvaras. Jau vēsturiski izveidojies, ka VEF un Ventspils komandas ir ārpus konkurences un ja skatās atlikušo komandu konkurencē, tad BK Jēkabpils šajā sezonā ir ļoti labs sniegums, norādīja Gogulis. Viņš arī atzīmēja, ka veiksmīga bijusi treneru maiņa komandā un neesot šaubu, ka BK Jēkabpils arī šajā sezonā sasniegs labus rezultātus.

 

Turpinām ziņas

 

Saeima šodien apstiprināja deputātu Jāni Trupovnieku Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomē. Trupovnieks tajā pārstāvēs Saeimu. Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padome tiek veidota, lai izstrādātu jaunu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu. Veicot padziļinātu pašvaldību finanšu situācijas analīzi, secināts, ka esošā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma un ikgadējie īstermiņa risinājumi, lai gan nodrošina pašvaldībām iespējas uz līdzīgiem noteikumiem veikt autonomās funkcijas, tomēr nenodrošina reģionālo atšķirību mazināšanos.

 

 

Līdz ar jauno Saeimu jauns darba cēliens sākas ne tikai deputātiem. Jauni līgumi ir jāslēdz arī ar deputātu palīgiem un frakciju konsultantiem. Partijas ar valsts piešķirtajiem resursiem rīkojas dažādi: vienas tos izmanto, lai atalgotu jaunatnes organizāciju aktīvistus, citas sagādā ienākumus bijušajiem politiķiem, bet ir arī tādas, kas palīgus pamatīgi nostrādina. Saeimas kārtības rullis nosaka: katram deputātam var būt ne vairāk kā divi palīgi, kas tiek atalgoti no valsts budžeta. Viena deputāta palīgiem atvēlētā atalgojuma summa šobrīd ir 807 eiro pirms nodokļu nomaksas.

 

Un vēl

 

Uz Latvijas - Krievijas robežas joprojām rindā stāv vairāk nekā 300 kravas automašīnu, liecina informācija Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā. Šobrīd "Terehovas-Burački" robežas muitas kontroles punktā stāv 350 transporta līdzekļi, to plānotās robežšķērsošanas laiks prognozēts līdz 43 stundām. Savukārt "Grebņevas-Ubiļinkas" robežas muitas kontroles punktā mašīnām vairs nebija jāgaida rindā jau trešdienas vakarā. Jau ziņots, ka Krievijas pusē tiek īstenoti pastiprināti kontroles pasākumi, tādēļ virzienā uz Krieviju sāk veidoties smago transporta līdzekļu rindas un būtiski palielinās robežšķērsošanas laiks uz robežas.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik lieli ir jēkabpiliešu parādi par siltumenerģiju? Kā minimālās algas paaugstināšana ietekmēs cenas? Un Cikos šodien Radio1 ēterā skanēs intervija ar Jēkabpils domes priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču?

 

 

Sākoties ziemai viena no pamatvajadzībām ikvienam cilvēkam ir silts mājoklis. Lielai daļai jēkabpiliešu to nodrošina Jēkabpils siltumtīkli. Uzņēmumam apkures sezonā vislielākās problēmas sagādā klientu parādi. SIA “JK Siltums” valdes priekšsedetājs Aleksandrs Karpenko sarunā ar žurnālistiem atzina, ka parādi par siltumenerģiju nesarūk.

 

AUDIO

 

Aleksandra Karpenko sacītajam, ka cilvēku maksātspēja neuzlabojas, tāpēc krājas parādi, oponēja domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, norādot, ka Jēkabpilī bezdarbs ir samazinājies, arī pilsētas pašvaldības sociālajā budžetā palikuši neiztērēti līdzekļi – 70 tūkstoši eiro, kad viņš skaidrojis, kāpēc nauda palikusi pāri vai bijusi nepareiza budžeta prognoze vai arī cilvēku materiālie apstākļi uzlabojušies. Sociālais dienests uz šo jautājumu konkrētu atbildi nav zinājis sniegt. Salcevičs norādīja, ka no vienas puses ir komunālo maksājumu parādi, bet no otras – bezdarbs pilsētā mazinās un sociālais budžets dažādos atbalstos paliek neiztērēts. Tas savukārt liecinot, ka iedzīvotāju labklājība pieaug,. Aleksandrs Karpenko uz pilsētas mēra repliku atbildēja, ka viņa rīcībā nav datu par jēkabpiliešu labklājību, taču to cilvēku skaits, kuriem ir maznodrošinātā vai trūcīgā statuss un, kuriem SIA “Jēkabpils siltums” nācis pretī dzēšot soda procentus – Jēkabpilī nesamazinās.

 

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils rajona prokuratūra nosūtījusi tiesai iztiesāšanai krimināllietu par viltus draudiem uzspridzināt tiesu namu, kurā par aizdomās turamo atzīts kāds 1997.gadā dzimis policijas redzeslokā iepriekš nonācis jaunietis. Apsūdzība aizdomās turamajam celta par apzināti nepatiesu paziņojumu par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu. Par šādu likumpārkāpumu vainīgajai personai draud sods ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 

Minimālās algas celšana var sadārdzināt mazo reģionālo uzņēmēju tirgoto preču un pakalpojumu cenas par 10%, uzsver Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs. Viņš skaidro, ka šāds sadārdzinājums radīsies izmaksu palielināšanas dēļ, kas sekos no 1.janvāra, kad Latvijā tiks palielināta minimālā alga no 320 uz 360 eiro. Danusēvičs uzskata, ka tā rezultātā mazajiem veikaliem būs jāpalielina piecenojums par 30% pret pašreizējo.Viņš norāda, ka patlaban atšķirību izlīdzināšana notiek nevis uz nodokļu samazināšanas vai optimizācijas rēķina darbiniekiem, bet gan palielinot darbaspēka izmaksas mazajiem uzņēmumiem. Minimālo algu var palielināt, tikai saistot to ar neapliekamā minimuma paaugstināšanu, nemainot nodokļu slogu mazākajai algai.

 

Un vēl

 

Šodien pēc ziņām pulksten četros pēcpusdienā skanēs raidījums “Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība”. Šoreiz studijas viesis būs Jēkabpils domes priekšsēdetājs Leonīds Salcevičs. Ar viņu runāsim par to kā top pilsētas budžets nākamajam gadam, kāds liktenis sagaida Salas peldbaseinu, jo no šīs ēkas pārņemšanas ir atteicies Salas novads, par to vai Jēkabpilī nepieciešamas ierīkot atskurbtuvi un arī to, kā viņš kā politiķis vērtē ārlietu ministra Rinkeviča paziņojumu par savu seksuālo orientāciju un citiem Jēkabpili un jēkabpiliešiem saistošiem tematiem.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā mainījusies smagā transporta kustība Zīlānu un Rīgas ielā? Ar kādu projektu viesītiete uzvarēja konkursā “Laukiem būt!” Un Kādus panākumus guvuši zinātnieki cīņā ar Ebolas vīrusu?

 

Noslēdzoties Vienības_Kurzemes ielas rekonstrukcijai ir mainīta satiksmes organizācija Zīlānu un Rīgas ielās, atgriežoties pie agrākās kārtības. Kravas autotransports, kas līdz šim virzienā no tilta uz Daugavpils pusi turpināja ceļu pa Rīgas ielu, tagad novirzīts uz Zīlānu ielu, savukārt pa Rīgas ielu virzienā uz Daugavpils pusi kravas automašīnām aizliegts braukt. Sarunā ar žurnālistiem, Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis skaidroja, ka pa Rīgas ielu kravas transporta kustība tika organizēta tikai uz laiku, kamēr norisinājās ielu rekonstrukcija. Tagad, kad darbi pabeigti, atkal atjaunota iepriekšējā kārtība, jo Rīgas iela nav tranzītiela, toties Zīlānu iela – ir, tādēļ kravas transports novirzīts pa Zīlānu ielu. Guntars Gogulis arī piebilda, ka nākotnē kravas autotransporta kustība būs atļauta arī jaunizbūvētajā Kurzemes ielā, kuru drīzumā apstiprinās kā tranzītielu.

 

 

Remontdarbu laikā bija mainīti arī pilsētas sabiedrisko autobusu kustības grafiki, un šī kārtība ir spēkā vēl šobrīd. Līdz ar to autobusi kursē retāk un daudzi jēkabpilieši gan pašvaldibai, gan autobusu parka pārstāvjiem, gan žurnālistiem ir jautājuši – vai nevarētu atjaunot veco kārtību. SIA „Jēkabpils autobusu parks” valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis skaidroja, ka uzņēmums tuvākajā laikā plāno mainīt autobusu kustības grafikus. Lai to izdarītu, pašlaik uzņēmums ievāc informāciju par to, kādi grafiki būtu ērtāki gan pieaugušajiem, gan skolēniem. Ščerbickis aicina iedzīvotājus iesniegt savus priekšlikumus vai nu SIA „Jēkabpils autobusu parks”, vai pilsētas domē – Vienas pieturas aģentūrā.

 

Iekšlietu ministrijas izstrādātie jaunie Ugunsdrošības noteikumi paredz, ka no 2017.gada dzīvojamās telpas būs jānodrošina ar ugunsgrēka detektoriem. Noteikumu projekts paredz, ka detektoru var aizstāt ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu. Tāpat arī noteikts, ka viena dzīvokļa objekta un daudzdzīvokļu objekta katrā stāvā būs jāizvieto vismaz vienu autonomo detektoru. Iekšlietu ministrija prognoze, ka pēc šādas normas ieviešanas administratīvais slogs palielināsies aptuveni 90 procentu dzīvokļu un dzīvojamo māju īpašniekiem.

 

 

Turpinām ziņas

 

Kopskaitā septiņas dažādas jauniešu radītas biznesa idejas, kas saistītas gan ar lauksaimniecisko darbību, gan amatniecību, gan pārtikas ražošanu tika atzītas par labākajām un saņēma motivējošas naudas balvas Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā konkursā "Laukiem būt!".
Nominācijā Uzņēmējdarbības attīstība lauksaimniecības nozarē trešo vietu ieguva Liene Grigalovičina no Viesītes novada par darbu "Aveņu audzēšana "Bio avenīte"". Konkursa finālisti tika izraudzīti no visiem Latvijas reģioniem, finālā vērtējot pamatotākos no iesniegtajiem 58 biznesa projektiem. Labāko projektu autori saņēma naudas balvas savu biznesa ideju īstenošanai. Kopējais balvu fonds – 30 tūkstoši eiro.

 

Saistībā ar graudu cenu straujo kritumu, papildu izmaksām kulšanas sezonas laikā, kā arī ievērojamiem izdevumiem, pavasarī pārsējot laukus, graudkopības nozarei šogad būšot sagaidāmi 220 miljonu eiro zaudējumi. Līdz ar to lauksaimniecības kooperatīvu vadītāji aicina situācijas risināšanā iesaistīties Zemkopības ministriju un valdību. Jau ziņots, ka šajā sezonā kopējā graudaugu raža Latvijā ir apmēram 1,9 miljoni tonnu, kas ir par 11% vairāk nekā vidējā graudu kopraža pēdējos piecos gados, taču nesasniedzot visu laiku rekordu - 2,1 miljonu tonnu, kas tika ievākts 2012.gadā.

 

 

Un vēl

 

Eksperimentāla vakcīna pret Ebolas vīrusu, kas tiek izmēģināta uz cilvēkiem ASV, devusi pozitīvus rezultātus, trešdien paziņojuši zinātnieki. Izmēģinājumi vedina domāt, ka vakcīna ir efektīva un droša. Tās izmēģinājumus veica zinātnieki un viņu darba rezultāti apkopoti rakstā, kas vakar publicēts Anglijas medicīnas žurnālā. Šī ir pirmā vakcīna pret Ebolas vīrusu, kas izmēģināta ASV. Lai cīnītos pret Ebolas vīrusa tālāku izplatīšanos, šobrīd pasaulē paātrinātā tempā tiek strādātas pie vairākām vakcīnām.

Atstājiet komentāru